Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ceas tuburi electronica g902

tepeleacatalin

Postări Recomandate

am gasit un picior al integratului de langa quartz cu o lipitura dubioasa...am refacut si deocamdata nu a mai facut pe nebunu...sa vedem in continuare

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tepeleacatalin

10

• suat

3

• norad

2

• Spitfire

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pe vremuri, cei care au facut ceasul de pe Oltcit, pe retea, aveau aceste probleme. Stiu ca s-a discutat mult pe Tehnium (nu mai stiu ce nr. si ce an). Poate stiu colegiimai, mai exact, despre ce este vorba (parca se montau niste C pe terminalele CI).

Link spre comentariu

deci final

schimbat cei 2 electrolitici care aratau pe esr valori mai mari cu 75% ( 200 nominal 365 real pe esr )

cei 3 ceramici care din 68 nano mai aveau 79

refacut o lipitura la integratul de langa quartz...din acel moment nu au mai sarit orele si minutele....functioneaza stabil

repus in carcasa lui din care se vede cel mai bine afisajul...initial am vrut sa il las in aer sau sa  ii fac o carcasa de sticla dar orice lumina se reflecta in sticla tuburilor si la luminozitate mica nu se mai vede bine  

cam asta e tot

un weekend placut tuturor

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

am pus si eu mana pe un ceas elektronika 6.14 cu tubul VFD Consumat [ abia se vede ] , am adaptat un alt VFD [ din ce aveam si eu ] de la o casa de marcat 7 elemente cu 10 grile [ originalul are 5 grile ]. Problema e ca elementul a sta aprins continuu pe toate cele 4 grile, si la fel de aprins sta si cu noul VFD. Cifra 1 o face cifra 7, am refacut lipituri etc si nicio schimbare. Suspectez integratul decodor BCD - 7 segment K176ID3. Ce as putea folosi in locul lui? E cumva posibil sa am activ elementul a din pricina la altceva?

Link spre comentariu

cu tubul lui original avea probleme?.....daca da e din electronica...daca nu adaptarea nu e facuta corect sau tuburile nu sunt compatibile total cu partea electronica

al meu functioneaza din august impecabil ....dar am schimbat electroliticii si ceramicii si am verificat lipiturile...una era rece si sareau orele

spor si bafta

Link spre comentariu

nu sare ora, functioneaza excelent cu exceptia segmentului "a" care nu dispare la cifra 1 si 4. La fel facea si cu display-ul original, l-am adaptat corect toate cele 7 segmente si cele 4 grile, pana aici e clar si sigur ce am facut.

Chipul teoretic nu cred ca e posibil sa afiseze altceva decat toate cifrele intrucat are 4 intrari binare in functie de ele activeaza 10 moduri de afisare, iar asta la un search pe net pare un chip care sigur are un echivalent ne-rusesc... Care ar putea fi acel echivalent?

Link spre comentariu

Vedeți să nu fie o punte de oxid între pinul corespunzător segmentului ,,a,, și alt segment.Din cauza vechimii circuitului imprimat, nu se exclud esemenea probleme.Cauza ,,săririi,, aleatorii a minutelor sau orelor la aceste ceasuri poate fi imunitatea scăzută la zgomotele din rețea.Eu remediam aceste simptome prin montarea între cele două borne ale microcontactelor de reglaj a unor condensatori de circa 100nF. Valorile se pot tatona, funcție de cauza și amplitudinea zgomotului perturbator.Eu observasem de exemplu că săreau minutele chiar când aprindeam/stingeam un bec sau scoteam din priză un consumator, ori chiar la acționarea pistolului de lipit.După montarea de condensatori în paralel cu butoanele, manifestările au dispărut.Menționez că asta se întâmpla la ceasuri construite cu MMC351 (ceasurile de Oltcit) dar se poate întâmpla și la alte tipuri.Mai ales că rețeaua e mult mai ,,parazitată,, acum cu diverși consumatori ce introduc impulsuri și vârfuri tranzitorii în rețea...

Link spre comentariu

degeaba, am extras integratele de pe placa pe fiecare, deci nu exista lipitura aiurea, electroliticii erau OK, i-am inlocuit si pe ei. "bucuria" de integrat n-am gasit-o pur si simplu. Am sa mai incerc la un alt magazin de electronice din Galati cu prima ocazie cand oi mai avea drum intr-acolo.

Bucuresteanul ala cere pe bucata mai mult decat costa un kit cu VFD nou si IC sau.... un ceas cu totul cu tub neuzat :)

Link spre comentariu

la ceasul din titlu,tubul care afiseaza minutele (ultimul din dreapta), cind ajunge la cifra 3 ,nu mai poate afisa 4,5...dar la fiecare 60de secunde apare pe acest tub un impuls cum ar vrea sa se schimbe in 4,asta se intimpla cind este alimentat si lasat sa mearga singur fara a fi fixat,pleaca de la 00 minutele si se opresc la 03,la fel daca vreau sa-l fixez, merg orele iar minutele pina la 03 apoi nu se mai schimba nici din butoane,am scimbat condensatori refacut ceva lipituri, dar defectul se mentine

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am avut si eu un ceas din ala, "Electronika"-nu-stiu-cum.

Afisajul tip fluorescent, pe tuburi individuale (cu lumina verzuie).

Integratele alea K176IE3 si 4 (parca), contin atat numaratorul

cat si decodificatorul BCD-7segmente. Logica de comanda e

de tip "inversat", adica iesirea de segment e in paralel cu segmentul,

stingandu-l. Luminozitatea se regleaza din potentialul "grilei", prin

suntarea unui rezistor din cele 2 inseriate.

Personal, am reutilizat cutia, folosind un "digitron" pentru ceas (4 cifre)

de dimensiuni apropiate cu tuburile originale, dar construit "monobloc".

Ceasul l-am "motorizat cu un MMC 351, echipat cu decodorul extern

pentru segmente si cu buffere cu tranzistori discreti pentru cele

7 segmente si pentru cele 4 cifre.... Si alt trafo pentru retea.

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări