dan cod Postat August 12, 2016 Partajează Postat August 12, 2016 Eu nu vad atata teorie.Pot da zeci,sute de montaje care se alimenteaza la 5V si la 12 fac poc.Cu sau fara legea lui Ohm asta. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 12, 2016 Partajează Postat August 12, 2016 Uite, ca sa intelegi, propun sa dam valori la ce a spus la postul 13. Propun ca I=2A, U=12v, R=6 Ohm. Prin inlocuire rezulta 2=12/6, dar nu inseamna ca 2=12. Link spre comentariu
lutza2 Postat August 12, 2016 Partajează Postat August 12, 2016 Adica omul intelege ca I = U sau I = R, dupa gust. Asta daca nu posteaza la oha, mult mai probabil. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 12, 2016 Partajează Postat August 12, 2016 Asa ca fapt divers, am vrut sa ucid un router care mergea la 9v. Prima data am alimentat cu sursa laptopului, 19v, si nu a avut nimic, a doua oara tot cu aia l-am alimentat si am pus apa pe el de baltea si nu a avut nimic dar nu inseamna ca legea lui ohm nu s-a aplicat. A fost el bine facut. E bine sa intelegi ce spune acea lege, nu doar sa o reproduci. Link spre comentariu
puriu Postat August 13, 2016 Partajează Postat August 13, 2016 Legea lui Ohm se aplica la rezistente liniare (ohmice), la care curentul si tensiunea la borne sunt proportionale. La orice altfel de consumator nu se aplica. In cazul prezentat in #1 e clar ca nu este vorba de o rezistenta ohmica si nici de legea lui Ohm. Daca un consumator este obligat sa consume 1 A la 12 V, acesta va disipa 12 W. Este mai mult decat in cazul cand trebuie sa cosume 1,2 A la 5 V (6 W) si se poate arde. Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 13, 2016 Partajează Postat August 13, 2016 (editat) Sursa in comutatie e un pic peste legea lui Ohm , oricum ca o regula generala nimic nu se alimenteaza peste tensiunea nominala scrisa ca trebuie pentru un aparat ... curentul se stabileste singur , doar ca alimentatorul trebuie sa fie capabil sa asigure acel curent , sau mai mare . Cu povestile voastre "savante" ca sursa in comutatie din router merge mai bine la 12V decat la 5V mai mult l-ati bagat in ceata ... asta e un caz f particular , sigur gasesc un router care scoate fum alimentat asa , nu din cauza legii lui Ohm ci pentru ca are protectii , sau se strapunge ceva la o tensiune mai mare , el nu intelege principiul pentru nici un consumator si nici diferenta intre tensiune si curent ... Editat August 13, 2016 de Depanatoru Link spre comentariu
Liviu M Postat August 13, 2016 Partajează Postat August 13, 2016 (editat) oricum ca o regula generala nimic nu se alimenteaza peste tensiunea nominala scrisa ca trebuie pentru un aparat Exact. Pana nu desfaci aparatul, n-ai de unde sa stii cu cat simt de raspundere a fost facut. Daca unele din ele rezista la mai mult, foarte bine, dar nu e obligatoriu valabil pentru orice aparat. Editat August 13, 2016 de Liviu M Link spre comentariu
dan cod Postat August 13, 2016 Partajează Postat August 13, 2016 Eu propun sa le bage direct in priza sa vedem daca rezista ohm asta. Link spre comentariu
Liviu M Postat August 13, 2016 Partajează Postat August 13, 2016 Aici pun intrebari incepatorii iar cei avansati raspund. Rog ca sa nu se faca misto de cei care sunt la inceput, toti am fost. Link spre comentariu
dan cod Postat August 13, 2016 Partajează Postat August 13, 2016 Mie cand spui ca un aparat pe care scrie 5V il alimentezi la 12V si spui ca merge mai bine nu mi se pare chestie de incepator.Mi se pare o aberatie.Cand esti incepator mai pui mana si citesti un pic inainte de a abera. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 13, 2016 Partajează Postat August 13, 2016 "Incepatorul" a pus gresit titlul, din continut sa vede ca intelege intro anumita masura problema. Daca prin definirea unei surse "12V /1A intelegem ca intra in limitare de curent la depasirea valorii de 1A, daca un consumator definit "5V/ 1,2A" ar fi un bec, sa spunem, atunci este clar ca are dreptate cand afirma : "Personal eu nu cred ca ar avea de ce sa se arda, avand in vedere ca in circuit nu intra mai mult amperaj decat scrie pe acel consumator." Dar cand precizeaza : <Mai precis este vorba despre un router> lucrurile se complica. Pt ca un circuit cu diverse integrate si tranzistoare poate consuma intro stare 1,2A max dar nu putem sti ca nu are si stari in care consuma mult mai putin (ex: stby) sau cand etajul ce consuma curentul majoritar nu este comandat. Link spre comentariu
dan cod Postat August 13, 2016 Partajează Postat August 13, 2016 Sa alimenteze un procesor la 12V si se va vedea rezultatul.Si eu cred ca aici titlul cu legea lui ohm nu are legatura cu intrebarile. Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 13, 2016 Partajează Postat August 13, 2016 (editat) Numai o sursa de laborator cu reglaj de curent se poate regla exact la 1A ... din start intrebarea se intelege ca era practica legata de surse din comert , 1A ce scrie pe eticheta nici macar nu e curentul de limitare ( care nu se stie ) ci o valoare sigura pentru care e garantata functionarea . D-apoi sa alimentezi un echipament electronic cu mai mult de dublu tensiune si sa te bazezi ca se limiteaza curentul ... chiar si un biet bec . Raspunsul firesc era din start ca riscul sa se arda ceva e f mare , fara povesti nemuritoare despre sursa routerului . Editat August 13, 2016 de Depanatoru Link spre comentariu
Spitfire Postat August 14, 2016 Partajează Postat August 14, 2016 (editat) Domnilor, in primul rand trebuie clarificat fara echivoc tipul de consumator-rezistiv simplu, rezistiv neliniar, sau..."consumatorul" e o sursa in comutatie step-down half bridge, ori una bazata pe star plug!!! Altfel, va certati ca Ion si cu Vasile in fata carciumii, fara suparare! Evident ca routerul acela va merge mai bine cu 12V, sau chiar cu 24V daca are o sursa interna cu AP34063 sau LM2576-5(evident, echipate cu electrolitici la tensiune adecvata...), deci nu e nimic gresit in afirmatia ca va merge mai bine cu tensiune mai mare decat cea nominala. La fel de evident ca un router alimentat la 5V(precum cel mentionat de mine mai sus) nu are nici un fel de sursa interna, e pur...TTL, adica direct la 5V, orice abatere mai mare de 10% din tensiunea de alimentare va duce fie la nefunctionare, fie la... emisie de fum. Altminteri, am vazut o sursa star-plug Raytheon ce putea oferi la iesire FIX 5V(5.000V) la curent de peste 25A, cu orice tensiune de intrare intre 0,8 si 1200V... Editat August 14, 2016 de Spitfire Link spre comentariu
dan cod Postat August 14, 2016 Partajează Postat August 14, 2016 Da dar se discuta la general si atunci nu mai bine spui nu?Plus greseli cu carul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum