Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare Legea lui ohm

allez001

Postări Recomandate

Buna ziua, de cateva zile ma contrazic cu cineva. 

Se da  un consumator   5V si 1.2 A. El spune ca acest consumator se arde daca i se aplica 12V si 1 A. 

Personal eu nu cred ca ar avea de ce sa se arda, avand in vedere ca in circuit nu intra mai mult amperaj decat scrie pe acel consumator.

Mai precis este vorba despre un router

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dan cod

5

• validae

4

• allez001

4

• Spitfire

3

Top autori în acest subiect

Se da  un consumator   5V si 1.2 A. El spune ca acest consumator se arde daca i se aplica 12V si 1 A. 

Are dreptate.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Presupunem că router-ul are un stabilizator liniar de tensiune, în general de 3,3V . Acel stabilizator transformă diferența de tensiune în căldură.Deci în primul caz 5V-3,3V = 1,7V     1,7V x 1,2A = 2.04W aceasta fiind puterea disipată în mod normal la o alimentare cu 5V. Dacă alimentăm cu 12V avem 12 - 3,3 = 8,7V     8,7V x 1,2A = 10,44W  deci de cinci ori mai multă putere disipată, care va duce la distrugerea stabilizatorului....

Dacă însă router-ul are un stabilizator în comutație  (foarte probabil), acesta nu disipă cu mult mai mult la 12V față de 5V, stabilizarea fiind făcută pe alt principiu, deci poate rezista fără probleme...  

Deci totul (în acest caz) depinde de tipul de stabilizator folosit în router, sfatul meu este totuși să nu folosiți tensiuni de alimentare cu mult mai mari decât cele recomandate de producător....

Link spre comentariu

Asta înseamnă că are stabilizatorul în comutație, de fapt am demontat și eu ceva routere și aveau toate stabilizatoare în comutație, dar nu exclud nici posibilitatea ca unele să aibă și variante liniare...caz în care sigur acestea ar ceda la supratensiune.

Link spre comentariu

@allez001

@stefan94stefan

Și ce treabă are legea lui Ohm in cazul alimentării unui router cu o tensiune sau alta? Care termen implică rezistența?

În al doilea rând un router se alimenteaza cu o tensiune fixă, nu cu o tensiune fixă și un curent fix. Curent își ia el cât are nevoie (și poate fi variabil). Singura legătură cu intensitatea e doar faptul că alimentatorul trebuie sa poată susține curentul cerut de consumator (router)

, dar nu exclud nici posibilitatea ca unele să aibă și variante liniare...caz în care sigur acestea ar ceda la supratensiune.

Cred că am demontat câteva zeci până acum și n-am întâlnit acest caz

Editat de anonimus
Link spre comentariu

@ anonimus

Ce treaba are legea lui Ohm cu alimentarea ?

Nu legea lui Ohm spune ca Intensitatea  ( curentul )  "circula" intr-un circuit in functie de tensiune si rezistenta ?  Si se considera Intensitatea = cu voltajul

Incazul de fata tensiunea de 12 V are un porential de 12A nunai ca alimentatorul  era conceput sa scoata 1A. Dar daca as fi avut 2 alimentatoare, unul 12V si 3A si celalalt de 5V si 3A.... ce se intampla ?

Discutia nu isi mai avea rostul... pt ca e clar ca cel cu tensiunea de 12 V ar fi ars router-ul fara discutie pe cand din cel de 5V chiar daca are 3A, Router-ul isi trage cat ii trebuie  

Si  in cazul de fata  ideea era ca,  chiar daca sunt 12V, amperajul debitat de catre sursa  se incadreaza in limitele de functionare normala a router-ului defapt. 

Editat de allez001
Link spre comentariu

Daca nu s-a ars la 12V,  poti sa-l conectzi si la bateria de masina si nu se va arde, pe pariu, iar o baterie debiteaza si 500A, deci e ceva gresit in firul logic cu limita de functionare normala, care nu are legatura.

Link spre comentariu

Daca routerul are stabilizare in comutatie(majoritatea care au,  au cu AP34063) va lucra chiar mai bine la 12V decat la 5V, deoarece factorul de umplere va fi mai mic, iar elementul; stabilizator in comutatie va lucra mai rece.

INSA, routerele wireless alimentate cu 5V(nu cu 7,5V, nu cu 9 sau 12V) NU AU de fapt, nici un fel de alta stabilizare, cei 5V scosi de sursa de alimentare stabilizata externa routerului, deci la 12V se arde SIGUR!

Am vazut asa un Edimax BR-6428nS V2, nu avea intern nici un fel de element de stabilizare, alimentat cu 12V de la o sursa de PC, a scos fum...

Link spre comentariu

@ anonimus

Ce treaba are legea lui Ohm cu alimentarea ?

Nu legea lui Ohm spune ca Intensitatea  ( curentul )  "circula" intr-un circuit in functie de tensiune si rezistenta ?  Si se considera Intensitatea = cu voltajul

Incazul de fata tensiunea de 12 V are un porential de 12A

M-ai năucit cu aberațiile astea. De unde le scoți?

Unde e rezistența în cazul de fată?

De unde până unde se consideră intensitatea=tensiunea?

Ce-i aia: "Incazul de fata tensiunea de 12 V are un porential de 12A"?

Consideră aceste întrebări ca fiind retorice. Eu m-am lămurit.

Editat de anonimus
Link spre comentariu

@allez001.....Secțiunea Începătorilor se adresează totuși celor care au înțeles deja diferența dintre diversele mărimi ale curentului electric. Tensiunea (nu ,,voltajul,,) Intensitatea (nu ,,amperajul,,) și Rezistența electrică. Acestea se predau în manualele de Fizică din școală, ar trebui totuși să le recitești, fiindcă altfel astfel de topicuri nu vor fi de ajuns ca să te lămurești...

Link spre comentariu

I = intensitatea curentului este exprimatã in amperi (A)

U = tensiunea este exprimatã in volţi (V)

R = rezistenţa este exprimatã in ohmi (Ω)

daca I = U / R  nu inseamna ca I=U ?

Tensiunea electrică între două puncte ale unui circuit electric este diferența de potențial între cele două puncte

Editat de allez001
Link spre comentariu

I = intensitatea curentului este exprimatã in amperi (A)

U = tensiunea este exprimatã in volţi (V)

R = rezistenţa este exprimatã in ohmi (Ω)

daca I = U / R  nu inseamna ca I=U ?

Păi de unde rezultă acest lucru?

Link spre comentariu

Faptul că ai reprodus formula Legii lui Ohm pentru o porțiune de circuit nu înseamnă că ai și înțeles-o. Problema e că ai lacune mari și la matematică, nu ai înțeles că acolo e un raport, nu o egalitate. Conform Legii lui Ohm, intensitatea printr-o porțiune de circuit este direct proporțională cu tensiunea și invers proporțională cu rezistența.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări