Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandari privind realizarea unui generator de mici dimensiuni

Vizitator cristiand

Postări Recomandate

Vizitator cristiand

Buna tuturor

Am in lucru urmatorul proiect: realizarea unui generator de mici dimensiuni pentru reincarcarea a 3 acumulatori de 2500 mAh.

Un proiect de vacanta pentru copil ...

Magneti folositi pe rotor sunt neodim tip disc cu dimensiunile: diamentru: 6 mm, inaltime 3 mm, proprietăți magnetice: VMM4-N35. In total 6 magneti.

Bobinele vor fi dispuse deasupra si dedesuptul rotorului, cate 2 bobine pentru fiecare magnet. Bobina superioara fiind cuplata in serie cu cea inferioara, obtinand astfel 6 iesiri.

Pe fiecare iesire am sa montez cate o punte redresoare,Iesirile puntilor redresoare se vor duce intr-un condensator de 10000mF/10V si mai departe catre regulatorul de incarcare pentru acumulatori.

Diametrul bobinelor va fi de 6 mm.

Intrebarea mea este ce sarma de bobinaj ma sfatuiti sa folosesc pentru realizarea bobinelor. si cam ce numar de spire sa aiba.

Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

4

• vera

3

• puriu

2

Top autori în acest subiect

Daca acumulatorii se leaga in serie, este suficient un curent de incarcare de 0,3 A. Generatorul este monofazic si toate bobinele se pot lega in serie, iar puntea redresoare va fi una singura. In acest caz, sarma emailata poate fi de 0,2 - 0,25 mm deoarece are racire buna.

Diametrul bobinelor mi se pare prea mic pentru numarul de spire necesar, dar tensiunea depinde de turatie.

Link spre comentariu

Acum si acumulatorii pot fi Ni-MH sau Li-Ion, de asta intrebam ce tensiune s-ar dori.In 6 mm diametru dintr-o bobina "plata" oricum nu cred ca vor incapea suficiente spire.

.Eu as face mai intai o singura bobina, ca sa vad ce obtin experimental. Dupa care s-ar multiplica curentul cu 6 si tensiunea cu 2 daca cele doua bobine opuse se leaga in serie.La nevoie marind diametrul bobinei de vreo doua ori. Eventual coborat diametrul sarmei chiar sub 0,2 desi curentul va fi mai mic.

Se poate vedea si ce curent da in sarcina.

.Ceva de genul jucariei atasate, unde banuiesc ca e nevoie in medie de 2-3V/10mA.http://www.aliexpress.com/item/Electric-AC-Generator-Alternator-model-Kits-For-DIY-Electrical-energy-to-mechanical-energy-cycle/32566222736.html

Link spre comentariu

Ai 6 magneti, cu 6 sisteme bobine (1 sistem=1 bobina sus+1 bobina jos, inseriate), deci un sistem trifazat, la care poti face redresarea cu 6 diode (punte Lorionov). Daca incarci acumulatori, nu vad utilitatea acelui C=10000uF. Daca folosesti generatorul pt. a alimenta alte aparate, da, este util (cu conditia unui reglaj de turatie, functie de sarcina sau un stabilizator electronic).

Ca sa aiba randament bunicel, cele 2 bobine (ale unui sistem), trebuie sa aibe un circuit magnetic.

Link spre comentariu
Vizitator cristiand

Multumesc pentru raspunsurile prompte.

Diametrul de 6 mm al bobinei este de fapt suportul pe care va sta bobina, diametrul interior al bobinei. Imi cer scuze, am omis sa precizez acest lucru.

Turatia nu va fi foarte mare si nici constanta.

Am pus condensatorul pentru a conserva ceva electricitate generata in momentul in care turatia va fi mai mare.

Axul rotorului va fi legat la o morisca in care va trebui sa sufle sau sa alerge ca sa-si incarce bateriile :d (asta o sa fie amuzant).

Din acest motiv bobinele nu au miez magnetic, am vrut ca rotorul sa se roteasca cat mai usor.

Deocamdata am sarma doar de 0.25 si 0,4. Recuperata de prin diverse bobine. Voi incerca cu asta sa vad ce iese.

Saptamana viitoare ar trebui sa-l finalizam, Va voi tine la curent cu ce a iesit.

Intre timp daca mai aveti ceva idei ce credeti ca m-ar ajuta ...

Toate cele bune!

Link spre comentariu

Totusi generatorul pare sa fie monofazic. Cele 6 sisteme de bobine sufera simultan o crestere/scadere a campului magnetic, datorita apropierii/departarii de cei 6 magneti. Ca urmare pot fi legate in serie pentru cresterea tensiunii sau in paralel pentru cresterea curentului.
Ar fi fost trifazic daca exista doar o pereche de magneti si 6 sisteme de bobine (trei perechi legate in diagonala, in care s-ar fi indus succesiv tensiuni - defazate cu 120 grade - la trecerea magnetilor prin dreptul lor).
.
M-am jucat azi cu un releu la care am indepartat armatura mobila, dar a ramas restul circuitului magnetic (forma de U). Am apropiat/departat rapid un magnet cu dimensiuni asemanatoare cu al autorului topicului (ajutat de atractia fier-magnet). Bobina releului are diametrul maxim 10mm, sarma cam 0,15mm diametru cu email, rezistenta 270 ohmi, peste 1000 spire.
Rezultate destul de slabute: cam 10V in circuit deschis, 8mV si 8mA in scurtcircuit (pe o sarcina de 1 ohm). Valori de varf, apreciate pe osciloscop. Pulsurile au avut durata de aproximativ 3 ms. Pot fi vizualizate pe o sarcina constand din doua led-uri rosii legate antiparalel, direct, fara rezistenta serie. Fiecare led clipeste la un anumit sens al curentului (crestere sau scadere a campului).

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Da @Ticu, ai dreptate, am fost furat de nr.6. Fara circuit magnetic, nu cred ca aprinzi nici un LED. Circuitul magnetic, pt. ac. jucarie, il poti face din bara rotunda cu diametrul 4-6 mm.

Editat de vera
Link spre comentariu

Pana la urma, avand in vedere si timpul scurt ramas, cred ca jucaria s-ar putea rezuma la aprinderea a 2 leduri legate antiparalel, fara diode redresoare, cum ziceam mai sus. Fiecare semi-alternanta aprinde cate un led. Bobinele cu sarma de 0,25 disponibila, spire cat mai multe pentru dimensiuni acceptabile. Capetele fiecarei bobine la care apare + prin apropierea unui anumit pol al magnetului ar trebui marcate dupa fixarea bobinei in pozitia finala.

In functie de tensiunea obtinuta in total, se pot folosi siruri de mai multe leduri.

Este un efect vizibil, pe care-l intelege usor toata lumea. Incarcarea unui acumulator este ceva "invizibil" si care dureaza ore intregi.

Link spre comentariu

Sarma de 0,25mm este f groasa, daca raman doar LED-urile.

@cristiand, daca faci carcasele, iti bobinez eu, cu sarma incepand de la 0,06mm (alegi tu diametrul sarmei).

PS-eu as utiliza OL 4-6mm pe ca l-as modela sub forma unui "U". Latura mica a "U" as izola-o cu banda adeziva, as face 2 laterale din carton si as bobina. La sfarsit, laturile mari ale "U" le-as indoii astfel incat sa ramana loc pt. magneti (3,2mm). Astfel se obtine un randament ceva mai mare. Cred ca se pot aprinde usor 2 LED-uri.

Editat de vera
Link spre comentariu

Pentru a inchide circuitul magnetic fara pierderi, solutia este cu doua discuri din tabla de fier care se rotesc solidar cu magnetii, bobinele fiind fixe si amplasate intre magneti si discuri (disc, bobina, magnet, bobina, disc). Mai simplu este cu un singur set de bobine intre un disc cu magneti (alternati N S ...) si unul fara, discurile fiind obligatoriu solidare. Bobinele se incastreaza intr-un suport nemetalic fix, prevazut si cu lagarul pentru discuri. si elice.

Pentru a incarca o baterie de 4,5 V / 2,5 Ah cu o morisca, ar trebui un numar de maratonisti inseriati, care sa-si predea "stafeta" timp de 24 de ore.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări