Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistoare pentru punte H


Vizitator Lucian1122

Postări Recomandate

Vizitator Lucian1122

Buna ziua

    Am realizat simularea unei punti H (formata din 2 tranzistoare MOSFET canal n si alte 2 canal p) pe calculator. Problema a aparut in momentul punerii in practica a acesteia : motorul nu se invarte. As vrea sa va cer parerea daca am cumparat tranzistoarele potrivite.

Simularea online este aceasta https://circuits.io/circuits/2514119-the-unnamed-circuit iar tranzistoarele sunt http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=35964 si http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=36152. Tensiunea aplicata motorului poate fi ori de 3,3V ori de 5V (depinde ce alimentare aleg la placa arduino).

 

Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nico_2010

    8

  • sesebe

    6

  • Mircea

    3

  • kinderu56

    2

Top autori în acest subiect

Vezi AN807 de la Microchip pentru o punte P-N. Nu ai nevoie de shuntul de 0.18 si nici de 555. TC446x e driver de mosfeti. De el ai nevoie.

 

Nu am putut vedea simularea ta, nu merge pe Android.

 

Posted Image

 

@SSB, Bineinteles ca va functiona la 3 sau 5V. De unde ai scos-o? Daca puntea e alimentata la 3-5V merge direct controlata.

 

Exemplul meu e pentru o comanda de 3-5V la o punte cu tensiune mai mare. D-aia si nevoia de driveri.

 

Nu de alta, dar am o punte P-N (facuta cu mosfeti TI tip CSD -capsula SON3x3) alimentata de 4 acumulatori NIMH.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator andreyfitza

Veizi ca tranzistoarele MOS nu pot fi comandate cu tensiuni asa de mici.

Exista tranzistoare MOSFET care pot fi comandate cu 5 V. "Logic Level MOSFET". Daca deschizi specificatiile tranzistoarelor link-uite de el, vei gasi "minimum threshold voltage 2V", deci pana aici stam bine.

 

Scoate motorul din circuit si masoara tensiunea de la bornele (presupuse) lui. Este posibil ca Arduino sa nu aiba suficienta putere pentru a alimenta motorul. In cazul in care folosesti PWM, este posibil sa nu ai suficienta putere sa pornesti motorul.

Editat de andreyfitza
Link spre comentariu

Cîte punți H ați facut voi cei care tot susțineți ca merg MOS-urile la 3V alimentare?Da, exista tranzistoare, dar trebuie să fii un hardist bun sa poți face o punte H alimentată cu 3V care sa meargă bine, nu-i pt orice utilizator de arduino......

Link spre comentariu
Vizitator andreyfitza

Cîte punți H ați facut voi cei care tot susțineți ca merg MOS-urile la 3V alimentare?Da, exista tranzistoare, dar trebuie să fii un hardist bun sa poți face o punte H alimentată cu 3V care sa meargă bine, nu-i pt orice utilizator de arduino......

Deci daca in datasheet specifica ca tranzistorul se deschide cu diferenta de 2 V pe Gate, nu se deschide cu 2 V ci cu 20 V?

Link spre comentariu

Eu cred ca nu intelegem ce vrem/spunem.

 

Care a problema? Vgs sau Vds? Caci OP vrea o punte P-N, care este mult mai simplu de comandat decat una N-N.

 

Poate nu se intelege cum functioneaza o punte P-N (pe diagonala puntii):

Mosfet N - Vgs = 3V (adica 3V peste Vs)

Mosfet P - Vgs = 0V (adica 3V sub Vs)

 

E greu de realizat asta?

 

NB: Fiind un motor mic banuiesc ca este si de putere mica. Caci mosfetii sunt de 1-2A Id. Frecventa mica si ea, nu se preteaza la kHz sau zeci de kHz.

Eu am facut punte la 5V (pentru 4 acumulatori NiMH, care scad la 4.4V), o sa incerc sa o alimentez si la 3V. Mosfeti CSD17308 si 25401 (Vgsth sub 2V).

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Faptul ca circuitul este alimentat la 3V sau 5V nu conteaza pînă nu știm si căderile interne de tensiune pe circuitele ce comanda MOSurile. Ieșirile unui procesor nu-s făcute să comande direct niste MOSfeturi cu PWM. Avînd în vedere ca nu a functionat este clar ca undeva este o greșeală si n-aș vrea să spun ca în partea de SW, pt ca de obicei la HW se greșește pt ca lumea il consideră prea usor.....

Link spre comentariu
Vizitator andreyfitza

Din moment ce omul foloseste Arduino, o sa ii dea mosfetului direct in poarta cu 5V daca are canal N sau 0V daca are canal P si nu este in niciun caz vorba de vreo cadere de tensiune pentru ca placuta va da tot timpul 5V daca pinul e setat HIGH.

 

Cadere de tensiune poate sa apara in functie de ce alimenteaza cu placuta. Din proprie experienta stiu ca un motoras DC merge alimentat din Arduino, dar cand pui al doilea motoras placuta moare. Acelasi lucru se poate intampla in cazul in care ai un motoras si alte chestii hardware alimentate direct din placuta. Arduino poate scoate cel mult 200 mA.

Link spre comentariu

Da, eram sigur ca esti din categoria ce comanda motorul direct cu procesorul. Cît timp crezi ca merge un astfel de montaj? Cu ce fiabilitate? Și va mai plîngeti ca se strica prea repede aparatura noua - moderna.

Link spre comentariu
Vizitator andreyfitza

Mie imi functioneaza de vreo 2 ani, pentru ca nu comand direct motorul din procesor ci comand deschiderea puntii din procesor, poate asa are mai mult sens. Daca vreau sa izolez total procesorul de motor, mai pot adauga un optocuplor intre procesor si punte si voi deschide/inchide puntea prin optocuplor.

 

Intr-o alta ordine de idei, nu as construi puntea de unul singur. O punte H intr-un IC este mai ieftina decat cele 4 MOSFETURI.

Link spre comentariu

@sesebe: "Ieșirile unui procesor nu-s făcute să comande direct niste MOSfeturi cu PWM" Pe bune!? Ai si o explicatie tehnica pentru asta?

Asta este din aceasi categorie cu incompatibilitatea optocuploarelor (optointrerupatoarelor) cu portile TTL?

Inseamna ca MOS-urile pe care le-am folosit la lampa mea UV sunt ignorante rau de tot, daca se lasa comandate de un ATMega. Sau uC este din filmele SF.

 

@andreyfitza: "Arduino poate scoate cel mult 200 mA" !? Pe unde, cand fiecare din porturi poate sustine maxim 40mA (valoare indicata de producator la categoria "Absolute value" si asta daca nu cumva se duce de suflet).

Link spre comentariu
Vizitator Lucian1122

Circuitul este superficial facut din multe puncte de vedere ( ar fi trebuit montate si diode pe tranzistoare pentru protectie la supracurenti etc ). Am pus niste multimetre in circuit pentru a se vedea tensiunile si curentii. Tensiunea pe motor este de 3,15 si -3,15V. Pe circuitul real nu se intampla nimic nici la 3,3 nici la 5V (doar se incing putin rezistoarele la 5). 

https://circuits.io/circuits/2514119-h-bridge-motor-control ,acelasi circuit cu 3 multimetre pentru a se vedea tensiunile si curentii, din pacate teoria nu se imbina cu practica.

 

Arduino scoate maxim 200mA in total si 40mA maxim dintr-un singur port.

Editat de Lucian1122
Link spre comentariu

Microcontroller-ul are ca "Absolute maximum rating" un curent maxim de 200mA intre pini Vcc si GND. Nu va asteptati sa reziste la curentul asta maxim caci s-ar putea sa aveti surprize!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări