Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inseriere condesator 10000uf 50v+470uf100v


myghtnight

Postări Recomandate

am o punte de redresare plus filtraj care a fost facuta sa mearga pana in 50v (si ma refer la condesatori pt ca nu au decat 50v ca punte duce 800v 32A ) daca inseriez un condesator de 10000uf cu unu de 470uf binenteles pe o tensiune mai mare de 100v pot sai folosesc filtru la tensiuni mai mari de 70 v daca da cam cati uf se pierd

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • myghtnight

    2

  • cristian_draghiescu

    2

  • Sharky

    1

  • Ciprian Alexandrescu

    1

Top autori în acest subiect

Ctot=1/(1/C1+1/C2).Deci Ctot=1/(1/10000+1/470)=1/(0.0001+0.0022)=1/0.0023=434 uF.Deci nu are sens..condensatorul echivalent ca fi mai mic ca cel mic.. :weedman:

Link spre comentariu

O varianta mai simpla este sa conectezi in serie 2 condensatori de 10000uF la 50v si o sa obtii 5000uF la 100v dar se dubleaza numarul de condensatoare folosite (pentru a obtine aceeasi capacitate ca cea initiala ai nevoie de 4 bucati pe fiecare ramura).Dar cea mai indicata solutie este sa folosesti condensatori care au tensiunea de lucru mai mare decat se obtine dupa redresare ( in cazul tau 100v) pentru o mai buna fiabilitate, economie de spatiu si eventual de pret.Iar dupa montare se poate folosi cu un trafo de 65v maxim.In cazul in care un condensator se defecteaza automat cedeaza si cel cu care este inseriat.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Rezultatul de mai sus (89 μF) este corect d.p.d.v. alcapacităţii echivalente, dar analiza legării în serie acondensatoarelor nu trebuie să se încheie aici.Conform cazului anterior (C1 = 220 μF, C2 = 150 μF,ambele având tensiunea de lucru nominală de 450 V), săpresupunem că tensiunea aplicată capacităţii echivalenteeste de 800 V. La prima vedere totul ar părea în regulă,gruparea serie admiţând o tensiune de 900 V, inferioarăcelei cu care se lucrează efectiv (de doar 800 V).Din cauza capacităţilor INEGALE, tensiunea la bornelecondensatorului C1 va fi de 325 V, iar cea de la bornelelui C2 va fi de 475 V (deci peste tensiunea lui nominală).Colegilor de forum începători (dar interesaţi de acest rezultat)le cedez "plăcerea" calculului complet, pe baza unor formulesimple din fizica de liceu.

Link spre comentariu

Foarte adevărat; acele rezistenţe realizează oegalizare a potenţialelor (care sunt diferite chiarîn cazul condensatoarelor cu aceeaşi capacitatenominală), deoarece capacitatea lor reală poatedevia destul de mult de la valoarea nominală (dincauza toleranţelor mari cu care se fabrică).Acesta este şi motivul pentru care se utilizeazărespectivele rezistenţe de egalizare.Folosirea unor condensatoare diferite (atât subaspectul capacităţii cât şi sub cel al tensiunii lornominale) este absolut contraindicată (mai alesla tensiuni de lucru ridicate), putându-se producechiar şi accidente grave.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări