yo9hrb Postat Noiembrie 14, 2016 Partajează Postat Noiembrie 14, 2016 In CB nu este utila o autorizatie de radioamator. Daca statia ta poate emite in banda de 28MHz, atunci da, iti trebuie autorizatie. In banda de 11m (27MHz) nu de foloseste decat AM/FM. FM-ul limitat la 4W. Orice alta autorizatie iti este inutila dpdv legal. Link spre comentariu
Vizitator Nelu_Quasaru' Postat Decembrie 26, 2016 Partajează Postat Decembrie 26, 2016 Intrebare. o statie CB cu mai multe benzi de lucru gen Midland Alan 8001 cu benzile LSB-USB e necesar permis de radioamator pentru a o putea utiliza stiind ca emite cu mai mult de 4W pe SSB-USB ? Ptr. banda de CB nu ai nevoie de vreo autorizatie. Oricum, benzile alocate radioamatorilor nu includ si banda de 27MHz ! In rest, depinde de puterea pe care o folosesti. Daca e de "bun-simt" (adica pana in 50W) *SI DACA* vei folosi filtre trece-jos cel putin de ordin 2 pe iesirea etajului final, atunci nu vei deranja pe nimeni si ai toate sansele sa stai linistit. Edit: CB inseamna numai AM/FM si max. 4W Moderatoru' Link spre comentariu
Vizitator Nelu_Quasaru' Postat Decembrie 27, 2016 Partajează Postat Decembrie 27, 2016 CB inseamna numai AM/FM si max. 4W Moderatoru' Domnu' moderator are dreptate, dpdv al Regulamentului de radiocomunicatii si alocarii spectrului de frecvente in Romania. Dar, traim in Romania si asta ne mananca tot timpul... nu? Cazurile tipice de pungasi pe care colegii mei ii prind, sunt cei care folosesc amplificatoare facute pe genunchi sau pe vapor, fie de italieni, fie de diversi indivizi dubiosi. Evident, nici unul nu are filtre trece-jos, sau daca au ceva, sunt departe de zona corecta de reglaj. Din acest motiv, componentele spectrale nefiltrate apar la iesire si creaza probleme. Nu numai ca interfereaza cu emisiunile altor servicii, dar astfel de emisiuni se vad imediat pe orice analizor de spectru. Ancom si STS sunt prea putin interesate de "dibacii" care depasesc puterea legala, dar iau imediat in vizor operatorii care polueaza spectrul radio. De aceea, daca un amplificator de putere pentru CB are FTJ-uri bine puse la punct, are sanse mici sa fie luat in colimator. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 27, 2016 Partajează Postat Decembrie 27, 2016 Hai sa vedem esenta comunicatiilor CB. Ideea este sa afli informatii despre traficul auto. In canalul 22. FM. Sa ne imaginam ca folosesc cei 4W legali. Asta inseamna ca lansez o intrebare la... sa zicem Campina si aflu ce echipaje/ radare am de la un coleg aflat la cativa km de mine. Adica informatii destul de actuale, pentru ca statia mea "bate" cativa km (vreo 10, maxim). Sa presupunem ca am un amplificator de vreo 100 W. Lansez aceeasi intrebare de langa Campina (sa zicem intrebarea este ce am spre Brasov) si imi raspunde un alt coleg, tot cu 100 de W si, nevinovat, imi spune ca este liber la Brasov. Pentru ca el nu a ajuns nici la Predeal. Intre Predeal si Campina am 10 radare. Cui sa-I multumesc pentru radarele pe care nu le-am aflat in timp util? Doar celor 100 de W pe care, cu mandrie, ii posed. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 28, 2016 Partajează Postat Decembrie 28, 2016 Bine punctat yo9hrb numai ca unora le place s-o aiba cit mai mare chiar daca nu le foloseste la nimic. Link spre comentariu
Vizitator Nelu_Quasaru' Postat Decembrie 28, 2016 Partajează Postat Decembrie 28, 2016 (editat) Hai sa vedem esenta comunicatiilor CB. Ideea este sa afli informatii despre traficul auto. In canalul 22. FM. [...] Lansez aceeasi intrebare de langa Campina (sa zicem intrebarea este ce am spre Brasov) si imi raspunde un alt coleg, tot cu 100 de W si, nevinovat, imi spune ca este liber la Brasov. Pentru ca el nu a ajuns nici la Predeal. Intre Predeal si Campina am 10 radare. Cui sa-I multumesc pentru radarele pe care nu le-am aflat in timp util? Doar celor 100 de W pe care, cu mandrie, ii posed. Bine punctat yo9hrb numai ca unora le place s-o aiba cit mai mare chiar daca nu le foloseste la nimic. Sa analizam putin. YO9HRB isi fundamenteaza exemplificarea pe un caz teoretic. Si inteleg ce vrea sa sublinieze, respectiv esenta comunicatiilor din benzile CB, care reprezinta un spatiu restrans, in care legaturile radio au in general scopuri informale. Luand stricto sensu aceste definitii, este evident ca 9HRB ar avea dreptate. La randul sau, Sesebe afirma ca "dimensiunea" nu conteaza. Va asigur ca femeile vor spune inversul, dar asta-i o alta poveste Cert e ca tinand cont de frecventa la care se opereaza in CB (uzual in banda de 27MHz, nu discut de UHF), conditiile de propagare nu permit (in general) efectuarea legaturilor la distante prea mari. 100Km ar fi fezabil pentru propagare in vizibilitate directa, dar asta nu se poate aplica intre Campina si Brasov. Daca analizam pe reflexie, zona de umbra nu ar permite legaturi la distante atat de scurte, iar la distante mari, depinde de conditiile de ionizare din straturile superioare. YO9HRB e radioamator si stie bine ca in zona respectiva, poate opera legaturi radio la distante incepand de la aprox. 700Km. Hint: jucati-va putin cu aplicatia RadioMobile. Nu uitati ca CB-istii nu opereaza doar in FM si ca exista multi operatori care sunt dotati cu echipamente capabile de legaturi SSB, cu care au realizat contacte la distante pe care taximetristii obisnuiti nici nu le concep. Stiti bine ca se poate lucra 90% din Europa in CB, cu precadere tari precum Italia, Franta, Germania, Spania, Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Turcia. E foarte adevarat ca zona respectiva de spectru radio nu este alocata legal, dar ... este tolerata. Pentru a opera sigur si comod legaturi la distante atat de mari, sunt necesare puteri mai mari (uzual 100W). Se poate opera si cu puteri mici, de pana la 25W, dar sansele scad. La aceste conditii am facut referire cand am subliniat ca pentru a nu intra in vizorul autoritatilor (in speta Ancom si STS), e necesara montarea si folosirea unor filtre corect reglate pe iesirea etajelor finale de putere. Si de asemenea, de o buna adaptare a impedantei antenei la iesirea statiei ! Aaaa, ca exista smecheri care nu inteleg cele de mai sus si care vor ca atunci cand apasa ei PTT-ul sa se faca liniste pe o raza de 10Km in jur, ei da, exista si din astia. Ei sunt cei care din pacate, nu inteleg ca trebuie sa indeplineasca si niste norme tehnice minimale pentru a evita poluarea spectrului radio. Acum sper ca m-am facut corect inteles ! N.Q. Editat Decembrie 28, 2016 de Nelu_Quasaru' Link spre comentariu
suat Postat Ianuarie 23, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2017 eu ma gandesc astfel. Daca toti utilizatorii de CB ar avea montate amplificatoare de putere RF si ar folosi banda exact cum o foloseste astazi...la ce ar mai fi utila banda si pe cine ar mai avantaja? sa aud tot ce emite de pe o raza de 200 km cum selectez informatia utila pentru mine? Cum as putea comunica. Cel mai utilizat canal din Romania, canal 22 pe soseaua de centura a unui mre oras nu mai intelegi nimic. Ieri la intrare in constanta auzeam conversatii gen"la mihaela iei avizul, da sa stii ca e buna, da da ailalta e mai buna...." Ce ne-am fi facut daca obsedatu dadea in eter cu 100-200W....ii auzeam opinia cu privire la Mihaela de la podul Cernavoda pana in Ct acoperindu-i pe toti ceilalti si doar el vorbea, daca facea pauza, intra altul cu vreun monolog interminabil samd....infotraficul sigur era inutilizabil. Asa, cu 4 W acopera doar pe cei din proximitatea lui, dar la 5-10 km distanta sigur aud ceva mai interesant. Acum ca sa nu vorbesc de disciplina in CB unde mihaela nu are ce cauta , poate pe un alt canal privat sau pe telefon si nu pe canalul public sau de altii care se intind la povesti in CB tot pe canalul public. Limita de 4W este gandita tocmai...sa nu aud de Mihaela pana la Cernavoda ca s-a trezit nu sh ce obsedat sa vorbeasca de unul singur... Link spre comentariu
yo3fhm Postat Ianuarie 29, 2017 Partajează Postat Ianuarie 29, 2017 (editat) Acum ca sa nu vorbesc de disciplina in CB unde mihaela nu are ce cauta , poate pe un alt canal privat sau pe telefon si nu pe canalul public sau de altii care se intind la povesti in CB tot pe canalul public. Dar cine a spus ca Mihaela nu are ce cauta in CB ? Si de unde ai scos-o cu "disciplina" ?! Hmmm ? Si mai rau de-atat, de unde ai scos-o cu "canalul public" ?! Ai vazut pe undeva vreo reglementare *oficiala* sau macar o recomandare ITU privind utilizarea pe segmente a benzii de CB ? Aaaa, ca exista niste conventii la nivel de utilizatori sau de asociatii de CB, sau ghiduri de "buna practica", asta-i cu totul altceva ! Dar nu exista undeva stipulat oficial ca 22MID / 27.225MHz = canal public. In banda de CB, *totul* e public !! Asa ca Mihaela are dreptul sa existe in banda de CB, la fel ca tine, ca mine sau ca oricare altul. Si are si dreptul de a sta la vrajeala cu vecina de bloc, daca are chef sa-si transmita retete de prajituri prin statia de CB. De asemenea, atat timp cat Gigel nu o va jigni in mod direct, acel Gigel are dreptul de a spune ca e o "bunaciune", daca alege sa faca asta precum un gentleman. Nu incalca astfel reglementarile *generale* de conduita privind traficul radiotelefonic... si deci are si el ce cauta in CB ! Si de asemenea, daca noua nu ne convine ca o putem auzi pe Mihaela si pe Gigel pe canalul 22, asta e un aspect care tine tot de conduita si de regulile *nescrise* de utilizare ale acestei benzi. Asa cum, de exemplu, pentru Internet, exista "Netiquette". Editat Ianuarie 29, 2017 de yo3fhm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum