Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Midland alan 68s


suat

Postări Recomandate

Mi-a dat cineva aceasta statie, bucurie mare pana cand mi-am dat seama ca nu emite cum trebuie, emite cu 5-6w dar nu prea se percepe ceea ce vorbesc, se receptioneaza portanta perfect dar sunt auzit "spart" in microfon. Am ajuns la un " meserias" de parcare ce mi-a garantat ca stie ce sa-i faca , a bagat o surubelnita intr-un semireglabil, avea o idee de a desface antena sa ii taie 1-2 spire insa nu a apucat sa o mai faca, si acum statia imi emite bine doar ca pica emisia daca am motor pornit, el a reglat cu motor oprit tinand degetul pe antena verificand daca il frige la deget :d. La 12V functioneaza perfect, dar intrerupe cand se alimenteaza la 13,8V iar o alta vizita la acel meserias o exclud ( antena e ok reglata cu unda stationara e ok, nu vad nimic util in a desface antena si a taia din bobina si spic ). Detin un aparat de masura si un reflectometru polonez Eureka, cu instrumentele de mai sus credeti ca pot face ajustarile necesare statiei fara sa imi mai iau teapa cu vreun meserias de parcare? M-as fi dus la cineva sa mi-o puna la punct dar la cine? Mi-as baga nasul sperand sa fac ceva mai bun decat un meserias de parcare....Ce imi sugerati?Stima

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • suat

    11

  • yo3fhm

    4

  • yo9hrb

    2

  • PINTI

    1

Top autori în acest subiect

Minune, am un manunchi de cabluri sub capac, am miscat de ele si statia si-a revenit, emite, sunt receptionat la cca 3-4 km distanta, eu emitand dintre blocuri pana pe sos de centura.Acum, de ce ar fi util echo, beep si delay pe o statie CB? Adica pe schema originala acestea nu sunt, insa cel care a folosit-o i-a asaugat vreo 2 module destul de mari, a demontat 2 pcb-uri de mici dimensiuni originale , le-a infasurat pe toate in banda adeziva si a pus capacul ( capac caruia daca ii scoti suruburile....sare de pe pozitie datorita presiunii excercitate de mai toate pcb-urile bandajate-suspendate, iar functiile date de "imbunatatiri" se activeaza separat. Adica ama activat echo si piuit si mi s-a raspuns asa " colegu, lasa geamu de la masina jos si arunca statia cat mai departe" in consecinta am sa ma joc intr-o zi sa ii elimin toate "imbunatatirile" si sa folosesc suruburi pentru PCB-urile originale, nu banda adeziva, scotch si baghete de plastic topite.Adica , in operare simpla ma auzeam din parcarea unui bloc inalt din centrul orasului vreo 4 km peste multe alte blocuri inalte pana la soseaua de centura emitand cu putere de 5W citita de pe cadranul reflectomwtrului. Interesant mai e ca desi unda stationara pare a fi OK si e constanta pe toate canalele, am cadere de tensiune cand emit, pe canal 1 am cadere de tensiune mai mare decat pe canal 34

Link spre comentariu

Buna ziua,

Alan 68S e o statie destul de veche, modelul apartine anilor 90, iar modul de realizare... pentru anii 80 :)

Am si eu una de muzeu, o tin printr-o lada, are un defect pe emisie si n-am avut timp sa ma ocup de ea. Altfel, e robusta si daca nu e matzarita rau, nu are motive sa nu functioneze corect. Din pacate, ofera doar 34 canale.

 

Referitor la "imbunatatiri" ( R.beep, echo /delay), acestea sunt trucuri comerciale valabile pentru lumea CB, prin care vanzatorii de astfel de echipamente reusesc sa mai stoarca un banutz din buzunarul clientilor naivi sau snobi. In lumea comunicatiilor profesionale sau de radioamatori, nu veti intalni echo. R.beep e o functie care poate fi utila in anumite conditii, de exemplu atunci cand comunicatia dintre corespondenti nu e de foarte buna calitate (inteligibilitate redusa) si astfel, se marcheaza sfarsitul emisiei. Facilitatea asta se poate intalni si la statiile din zona comunicatiilor profesionale. Utilitatea ei e discutabila in zona de CB, cred ca era mai utila pentru taximetristii care foloseau banda de CB "pe vremuri". In general, "da bine pe sticla", iar cei care o folosesc in paralel cu un efect de ecou, au impresia ca se evidentiaza; unii dintre cei care ii asculta, pica in fund de admiratie, gandind la "cat de tare e omul asta". In rest, nimic deosebit. Pur si simplu, e ca si cand iti pui turnulete la o casa obisnuita (nici macar cu pretentii de vila). 

 

In ceea ce priveste problemele pe care le-ati semnalat, e greu de spus exact de unde vi se trag. Hi !

"Dorel-ul" care v-a reglat in parcare statia, cred ca cel mai probabil e ca a modificat indicele de modulatie FM, invartind de semireglabilul care are acest rol. Si acolo e o logica, in reglajul respectiv. Fabricantul il seteaza conform unor norme specifice. Daca nu mai aveti microfonul original, sau daca au fost modificate reglajele originale de nivel audio, atunci nu e de mirare ca indicele de modulatie a scazut si de aceea, "Dorel" a gasit de cuviinta sa invarta de acel semireglabil. In mod normal, ar trebui analizat microfonul - ce tip este (dinamic, electret... ) si ce impedanta are, ce nivel ofera la iesire, pentru a putea ajusta corect preamplificatorul audio. Asta e calea "grea". Calea usoara, a ales-o Dorel, dar problema e ca daca a impins la maximum reglajul deviatiei de frecventa, asta nu va va crea decat necazuri. 

 

E normal ca in "megafon" (PA) sa aveti un semnal relativ clar, intrucat ceea ce scoate preamplificatorul de microfon, este doar amplificat de modulul audio de putere si toate-s bune si frumoase. In schimb, daca nivelul AF nu e potrivit pentru modulatorul FM, (prea mare sau prea mic), se modifica indicele de modulatie FM (deviatia de frecventa) si ajungeti la niste extreme (fie nivel audio foarte scazut la corespondent, fie modulatie distorsionata) care conduc la o slaba inteligibilitate la corespondenti.

 

Reglajul corect, conform standardelor, se face cu un analizor de spectru. Cum asa ceva nu e disponibil pe masa tuturor "specialistilor", se poate folosi pur orientativ osciloscopul (daca e capabil sa functioneze corect la 27MHz!), iar cei mai multi, folosesc "urechea". Hi. 

Metoda "dupa ureche" poate fi si ea valabila, daca ai o ureche de bun simt, experimentata. Mai exista si alte solutii, dar nu are rost sa le trec in revista, v-am povestit doar cat sa intelegeti in principiu despre ce e vorba si ca reglajele executate de tipii sau firmele "de parcare" sunt doar formale si ca sa poata impusca banii clientilor.

 

Reglajul antenei se poate face lejer cu ajutorul oricarui reflectometru corect calibrat. Pentru calibrare, e necesara testarea pe o sarcina artificiala nereactiva la frecventa de test (zona 27 MHz). Operatiunea cea mai generica de reglaj consta in modificarea dimensiunilor fizice ale antenei (inaltime) in asa fel incat sa rezoneze in mijlocul benzii de lucru (canalul 22). Uneori, se mai modifica inductanta bobinei de adaptare de la baza, o operatiune un pic mai incomoda. O alta solutie, rar folosita in zona CB, este conectarea antenei printr-un tuner de antena (transmatch) care adapteaza impedanta acesteia la impedanta portului de iesire al statiei (50 ohmi). 

 

Daca spuneti ca "imbunatatirile" din interior sunt atat de artizanal fixate, banuiesc ca au fost executate tot de un Dorel, pentru aceleasi scopuri comerciale (reclama e sufletul comertului). Atentie, inlaturarea lor poate conduce la nefunctionare normala, trebuie sa vedeti cum a inventat Dorel activarea/dezactivarea modulelor respective si sa intelegeti cum sa reveniti la "normal". Documentatia tehnica a statiei va va fi de un real folos in acest sens ! Fara ea, nu va recomand sa va aventurati, cu exceptia cazului in care nu va pasa daca se va defecta. Hi.

 

interesant mai e ca desi unda stationara pare a fi OK si e constanta pe toate canalele, am cadere de tensiune cand emit, pe canal 1 am cadere de tensiune mai mare decat pe canal 34 

 

 

Ce inseamna "cadere de tensiune" ? La ce va referiti mai exact ? Faptul ca raportul de unda stationara nu se modifica de la un capat la celalalt al benzii de lucru, e discutabil. Ar insemna ca antena sa aiba o largime de banda chiar mare, ceea ce mi se pare un pic prea optimist. Mai curand, miroase a amortizari introduse in circuitul reactiv al antenei, in asa fel incat VSWR-ul sa para constant. Asta, pentru ca impedanta unei antene nu poate fi constanta pe toata banda de lucru. Ar fi interesant sa incercati statia dvs. pe o alta antena si eventual cu un alt reflectometru, sa vedeti ce se petrece, care sunt indicatiile.

 

Presupunand ca reflectometrul dvs. este corect calibrat, va pot sugera si un test mai putin folosit, dar care va poate oferi o idee asupra functionarii acestuia. In mod normal, cu o sarcina de 50 ohmi *nereactiva* pusa in loc de antena (si daca e corect calibrat), reflectometrul nu trebuie sa indice nimic pe reflexie (raportul de unde stationare VSWR sa fie egal cu 1). In cazul in care ati conecta o sarcina de 75 ohmi, ar trebui sa va arate un raport de 1:1.4. Puteti verifica teoria asta, fabricand o sarcina de 75 ohmi din 2 rezistori de 150 ohmi conectati in derivatie. Desigur, acesti rezistori nu vor fi nereactivi la frecventa de lucru, dar e suficient pentru testul propus. Daca reflectometrul va va arata o indicatie apropiata de VSWR 1:1.4, atunci e clar ca functionarea sa este destul de corecta. Atentie, cumparati rezistori de putere, macar 1W bucata, si in acest caz emiteti in transe scurte, de 1-2 secunde, suficient cat sa observati acele reflectometrului. In mod normal, ar trebui ca puterea sarcinii sa fie cel putin egala cu cea livrata de statie, dar pentru experimente pe timp scurti de emisie, e suficient.

 

Stabilind astfel ca reflectometrul e relativ bine calibrat, ati putea apoi inlocui antena de pe masina cu doua fire si sa observati ca ar trebui ca la intrarea in emisie, VSWR-ul sa fie mult diferit de 1:1 (adica, sa "aveti reflectata mare" ). De altfel, pentru un astfel de experiment, cred ca ar fi suficient sa nu plasati antena pe masa metalica a automobilului, ci s-o puneti de exemplu, pe un scaun de lemn. 

 

Daca veti observa aceasta deviatie, atunci cred ca antena dvs. are in interior un circuit suplimentar care face ca VSWR-ul afisat sa para constant. Daca e asa, atunci asta e doar o cosmetizare comerciala, in realitate pierdeti putere pe acolo... in loc s-o trimiteti in eter ! Incercati testele sugerate si mai tinem legatura. 

 

Nu uitati sa-mi spuneti ce considerati ca reprezinta acea "cadere de tensiune".

 

Va urez succes in depanare/modificare si reglaje !

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
Asta e reflectometrul ce il am si cu ajutorul caruia am incercat sa reglez antena. Are 2 cadrane pe primul indica puterea A ( ce iese din statie) iar pe al 2-lea ce se intoarce, fara antena conectata primul ac se duce in aproape de 8w, celalalt se duce tot aproape de 8W, cu selectoarele setate pe 10w. Cand pun antena, primul cadran urca la 5,5W, cea de-a 2-a abia misca, 0,1. Mut scala de la 10w la 1W ptr al 2-lea cadran crescand sensibilitatea si se comporta astfel, daca ridic spicul antenei, acesta tinde spre 0, daca introduc spicul in bobina, acesta creste, iar eu am incercat sa fixez inaltimea spicului in asa fel incat pe cadranul B sa am valoarea 0.11( pe scala de 1W am acul intre 1,1 si 1,2 ) Caderea de tensiune am sesizat-o pe becul de la scala statiei in sensul ca acesta isi pierde din intensitatea luminoasa cand emite, pierde din intensitate mai mult cand e pe canal 1 si pierde mai putin cand e pe canal 34, iar fara sarcina,pierde si mai mult, am sa masor cu un aparat de masura ce se intampla pe alimentare cand emite insa diar cu antena intrucat ii ia mai mult de 1 secunda aparatului de masura sa afiseze o valoare stabila. Referitor la reglaje nu am realizat nimic inca, iar aici cred ca voi cere ajutorul cuiva ce detine instrumente de masura specifice RF, ideal ar fi sa si prind cate ceva. Singurul upgrade ce m-ar tenta si pentru care exista metode ae fi sa maresc numarul de canale, saltand in 40, existand pe internet tot felul de documentatii privind acest lucru printr-un comutator programabil ce interpreteaza pulsurile unui buton rotativ ( asemanator cu al tuturor mp3 playerelor auto ) inlocuirea unui cristal, prin rotirea butonului cu click selectand 1,2,3... 40,1,2,3.... si cam asta ar fi provocarea pentru mine. Pana acolo mai am de lucru la calibrare, mai departe verificarea preamplificatorului de microfon ( am microfonul original si altul chinezesc ce pare "mai sensibil" ) , microfonul e de tip clasic, membrana cu bobina si magnet, 500 ohm imi amintesc ca avea, iarasi e o probabilitate mare vis a vis de ce ati spus dumneavoastra ca statia sa fie adaptata noii impedante a microfonului chinezesc, intrucat cel original avea intreruperi pe cablu la ambele capete, iar cel chinezesc era intrerupt fix microfonul avand comutatorul corodat. Tipul asta de statie am vazut pe internet ca se vinde si astazi ca aparat nou cu garantie pe site-ul producatorului si are un pret enervant de piperat ( aprx 700 lei ), scopul meu nu e acela de a-l vinde, altfel nu m-as fi pus sa ii scot echo si "ciripitul" dealtfel lucruri foarte apreciate pentru "snobi" din cate am inteles, vreau doar sa o fac a mea cat mai aproape de starea in care a fost proiectata de fabricant fara upgrade-uri de 20-60-100 w amplificarea putand sa o adaug conectand un amplificator dar iarasi nu imi e necesar pentru info traficO sa revin cu vestiVa multumesc mult pentru ceea ce ati scris, am sa tin cont de aceste informatii.Consider ca acea "cadere de tensiune" e un efect al undei stationare si sarcina etajului final, mai departe trebuie testat reflectometrul pe metoda amintita de dumneavoastra sau fie sa gasesc iarasi pe cineva cu un reflectometru OK Editat de suat
Link spre comentariu

Buna seara,

 

Din cele descrise in text si vazute in clip, reflectometrul pare a se comporta normal, ramane totusi sa-l verificati pe o sarcina artificiala. 

Am inteles si chestia cu caderea de tensiune. Intr-adevar,cand etajul final functioneaza dezadaptat, creste consumul de curent, care strabate (dinspre sursa spre colectorul tranzistorului RF final) niste socuri de alimentare, transformatorul pentru obtinerea modulatiei MA si dioda D207. Toate aceste elemente de circuit au rezistente interne care se sumeaza si peste care apare o cadere de tensiune variabila in functie de consumul tranzistorului RF final. Becul de iluminare e pus chiar pe acelasi traseu, asadar lumineaza proportional cu tensiunea ce se regaseste dupa socurile de alimentare.

 

Asta demonstreaza atat un consum exagerat (probabil mai mare de 2A) dar si faptul ca e posibil ca sursa dvs. de alimentare sa fie subdimensionata. Daca alimentati statia din acumulatorul de 12V auto, fenomenul se mai intampla cu aceasi intensitate? 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Reflectometrul e perfect, are sensibilitatea ridicata si indica corect. Cel ce mi-a pus la dispozitie reflectometeul m-a incantat cu un "ia si joaca-te cu un ZPFM3" si asa am aflat cum statia emite in 27,22466 mhz pe ch22 si nu in 27,225 mhz, cica as putea regla inclusiv sensibilitatea de receptie cu scula asta :)

Link spre comentariu

Pe canal 22 emit cu 27,22471 in loc de 27.225 mhz. Statia e cu 34 canale, spre ex pe canal 34 imi emite cu 26 mhz in loc de 27.345... Reflectometrul e bun, am setat reflectata la 0.01W emitand cu aprx 6W , am verificat apoi cu un SWR-metru si acelasi rezultat, raport de 1:1Acum am la dispozitie o jucarie noua, anume un aparat cu care se poate acorda statia, are functia de powermetru, are si frecventiometru, are si generator de frecvente, am reusit sa vad cati dB am , vorbind in microfon si observand cum acul aparatului oscila functie de silabele rostite fiind conectat doar pe iesirea de antena, e un instrument de masura ZPFM3, insa in lipsa unor instructiuni de folosinta imi e foarte dificil sa deslusesc functiile lui, frica mare sa nu il si stric cumva. Exista pentru el tot setul de sertare generatoare de frecventa cu exceptia celui de 5 mhz- 30mhz. Interesant e ca devin din ce in ce mai curios. Osciloscop am, reflectometru am, acum am la dispozitie si scula asta, greu in schimb cand am disponibil maxim 1 h le zi pentru a cauta si citi strict de asta

Link spre comentariu

Cum s-a facut week-end cum am pus mana pe surubelnita.Iar ca scule disponibile....de la un mulyimetru am ajuns la:Banc de teste radiotelefon Eureka ZPFM3Reflectometru eureka , cel prezentat mai susAu mai rasarit si 2 osciloscoape, unul de 5mHz si un altul ce trebuie bibilit de 2x50mHz ( trebuie bibilit in sensul ca pe ecran apare un punct / sau 2 pct depinde ce setez, indiferent de pozitia selectorului de perioada ( adica punctele bu fug de la stanga la dreapta in asa fel incat sa formeze o linie dreapta....plus o problema cu luminozitatea , cele 2 puncte au o luminozitate suficient de mare incat sa lumineze bine o camera , efectiv te orbeste luminozitatea celor 2 puncte, in fine )M-am jucat cu un sertar al bancului de test de 30-60 mhz in asa fel incat sa il cobor in plaja frecventelor CB si mi-a iesit, receptioneaza de la 0.2 micro Volt , se aude semnalul in difuzorul statiei ( semnal sinusoidal ) si pe FM si pe AM ( pe FM ceva mai bine...), receptioneaza perfect pe 27.2255 si emite pe 27.2247. Diferenta interesanta e ca nu receptioneaza perfect cand ii emit cu 27.2247 si desigur..... pe canalul 25 receptioneaza cu 1 mhz abatere de pe frecventa ce trebuia sa o aibe setata. Va urma :)

Link spre comentariu

Eu sunt incantat ca ai facut asa progrese!

 De la "un meserias de parcare" ( unde ai fost dezamagit de prestatie),  ai trecuta la sculele proprii, enumerate mai sus. Ai facut un progres enorm.  Sa le stapanesti sanatos! 

 

   Intrebare: De unde, frate, ai facut rost de aceste scule, intr-un timp asa de scurt? Erau cumva in dotare in beci?

 Sau ai vrut sa te joci cu noi  in materie de depanare CB?

 

Inca odata, felicitari pentru dotare.

 

Ne pui si noua niste poze cu acele scule?

       Cum se spune:   Sa vaza si ochiu nostru,   mancat...as.!!!!!!

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Salut Suat, 

Scuze pentru pauza, am fost plecat in concediu. Vad ca ai inceput sa te dotezi, asta e un lucru notabil si foarte util. Felicitari pentru noile achizitii, iti vor fi de folos cu siguranta, dar va trebui sa cheltuiesti ceva mai mult timp in compania lor. Pentru a le folosi corect, va fi nevoie sa-ti actualizezi niste cunostiinte de radiotehnica, mai ales pe zona de curent alternativ, altfel vei avea dificultati daca vei dori sa ajungi la o intelegere reala a indicatiilor oferite de instrumente. Se poate si "la ochiometrie" sau "dupa ureche", dar ar fi pacat daca tot ai impulsul de a invata. 

 

Referitor la asta, e esential sa intelegi ca procesul de asimilare al cunostiintelor necesare, este unul de durata. Fiecare raspuns va naste alte intrebari si tot asa. Mai concret, daca intri pe fagasul asta, trebuie sa te inarmezi cu rabdare, altfel nu se poate. Trebuie sa intelegi curentul alternativ, analitic si grafic, sa te obisnuiesti cu marimile specifice (impedanta, reactanta, conductanta, susceptanta, etc.), sa studiezi formele de modulatie cele mai uzuale (modulatiile liniare si unghiulare) si sa intelegi notiunile specifice acestora. De exemplu, la FM, trebuie sa intelegi ce reprezinta deviatia de frecventa, sa treci putin prin functiile Bessel, sa vezi formula lui Carson, etc.

Nu-s chestii de care sa ti se faca frica, dar sunt necesare pentru a intelege corect ceea ce poti face cu echipamentele de masura si control procurate. 

 

Sunt sigur ca daca ai gustat deja din bucuria de a acumula noi cunostiinte, te vei bucura in continuare, chiar daca in unele cazuri vei da de greu.

 

Spor la mesterit si sa le stapanesti sanatos !

Link spre comentariu

Pai e adevarata provocare asta pentru mine. Sunt genul de om care prefera sa si le faca singur pe toate. Acum un an mi-am luat teapa in Braila cu un electronist si reparatia unui laptop care tot la fel de stricat a ramas ( porneste greu, si de vreo 6 luni tot pornit sta ).Acum mai mult ma joc cu statia, nu e vb ca ar fi imposibil ptr mine sa imi iau gen un president lincon si voalaaa ce scula am, e mai mult curiozitate, cum fac, cum iese, ce iese, am in cap sa pun statia la punct sa emita perfect si nu doar sa emita si desigur sa rexeptioneze perfect, si.imi doresc sa reusesc asta singur :)

Link spre comentariu

De dotat nu a fost greu, am o cunostinta al carei fost sot a fost in tinerete electronist, a lucrat in tinerete pe vremea impuscatului ca depanator statii facand interventii ptr deconcentrate, politie si securitate. Sculele sunt imprumutate abandonate de pe la revolutie si nefolosite, am cerut voie si am avut acces la ele, depanare de RF nu am facut niciodata, de fapt transceiverul il detin de vreo luna si e primul aparat cu care interactionez. L-am achizitionat de la cineva dupa ce a trebuit sa fac niste drumuri spre capitala contra cronometru si sa mai ajung si inapoi la serviciu si am folosit masina colegului meu ce avea in dotare o statie. Doar ca mi-am luat-o ( desi de mult am zis ca trebuie sa stau departe de asa ceva ) sh cu vreo 100 lei midlandul si antena sirio de 1.45m fara cablu. De vreo luna sunt cu statia in brate, am inceput in a cauta magnet pentru antena Sirio si am sfarsit la praktiker dand 200 pe o antena noua. Apoi a inceput calvarul, am ajunsa.primul meserias,in parcare, surubelnita in semireglabile cu microfonul in mana...e bun, tre sa tai si din antena ca asa ii place la midland.....are bobina prea lunga.....s-a dus la el la madina dupa arzator ca sa inmoaie carcasa de plastic a antenei si eu m-am facut nevazut. Am ajuns la al 2-lea..... a conectat antena la un fel de poket PC si a spus ca antena e ok, a pus si statia pe acelasi dispozitiv cu LCD si mi-a spus ca iarasi e perfect...... ( iar mie pe canalul 35 imi emite cu 26 mhz ), atunci am spu OK. Mi-am reglat antena.....am scazut raportul.undej stationare la 1.11 ( asta facand imparteala cu radicali ca aparatul mru nu e atat de destept incat a spuna din prima "pac....asta-i" dar mi-am permis sa ma joc pe banda 22 sa vad ca si 1 mm de lungime de spic conteaza facand calibrarea pe auto cu portiere inchise, geam lasat... la final.si cu mine intrat in masina. :)Sertarul de 30-60 mHz l-am scazut prin tatonari si e pe la 26,.... mHz, mai jos de atat nu am reusit. La racordul frecventei e un surub de alama ce impinge sau trage un miez intr-o bobina....am tras de bobina in asa fel incat sa indepartez miezul de bobina si extras un anume condensator ce nu facea parte din schema originala. Sertarul nu pare a fi in forma originala desi initial oscila de le la 29.mhz pana putin peste.60 mhz. Maine am sa revin cu fotografii si am sa redau concret cum am convins sertarul sa imi oscileze mai jos. Initial m-am bucurat l un alt sertar care e modificat de la 0.4-20 mhz el oscileaza in gama FM 88-108 mhz. Si am tras de el sa vad ce fenomene se petrec si cu un aparat de radio portabil pe langa "output" gandindu-ma la inlocuirea quartului de 100mHz pe care il avea in circuitul sertarului insa fiind zi de duminica de unde naiba sa scot eu quart, doar sa l-oi fi scos pe cel din statie, cel de 10 mhz si din acorduri si circuitwle de dublare sa faca fix ce face in statie am zis ca mai bine ciufulesc ( reversibil sertarul de 30 mHz, mai ales ca aici pe forum a mai reusit cineva sa faca asta

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

iar acum sa povestesc. in imagini am ZPFM-ul mai sus amintit setat sa emita pe frecventa canalului 22, reflectometrul folosit la setarea antenei, una bucata de multimetru partial defect si am mai adaugat 2 fotografii cu defectele vizibile ale multimetrului, anume un rezistor prajit si un condensator desprins si desigur, ciobaneala din statie, asta inainte sa le dezasamblez :)

 

nu am mai avut timp de statie in perioada asta, am folosit-o in schimb in trafic.... constat ca e o intamplare ca functioneaza pe canalul 22, spre exemplu pe alte canale.... de la 25 in sus...imi emite in afara benzii CB.... in 26MHz dar in alte frecvente, iar cristalul e acelasi conform schemei.

 

Am reusit sa gasesc si bobina in care a bagat surubelnita nea meseriasul.... si sa o reglez ca inainte, intrucat imi emitea intermitent cand era pe 13,7 V [ emitea sau avea 0 emisie sau se "balbaia" ].

aparatul de masura analogic probabil sa aibe mai multe defecte, fostul proprietar a imprumutat aparatul mai de mult cuiva ce s-a gandit ca ar fi o idee buna sa comute alimentarea la 110V si sa "ii dea cheie", in consecinta traful original e carbonizat..... am sa incerc sa il rebobinez....dependent fiind de sarma cu diametrul de 0.07mm. O merge refacut secundarul cu sarma de 0.07, de genul mai multe bobine legate in paralel sa imi sustina 100-200mA ? Lucrul bun este ca alimentarea este filtrata si stabilizata printr-un zenner si tranzistor, iar acestea sunt OK, probabil sa fie defect doar traful.

am sonda de 1/1 si inca una de 1 KHz-1GHz max 15V

 

sper sa nu am probleme asemanatoare si cu ZPFM-ul, nu stiu cum sa il testez sa verific toate functiile lui inca, am reusit sa fac rost pentru el si de atenuatorul de 50 ohm ce a fost "transformat" in sarcina artificiala pentru statiile militiei [ acelea vechi de metal, grele facute de IEMI ].

Intrebare. o statie CB cu mai multe benzi de lucru gen Midland Alan 8001 cu benzile LSB-USB e necesar permis de radioamator pentru a o putea utiliza stiind ca emite cu mai mult de 4W pe SSB-USB ?

Editat de suat
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări