Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poligon militar automatizat

Postări Recomandate

Buna seara, acum cateva zile am stat cu tata de vorba si am depanat niste amintiri legate de armata. Tata a fost ofiter de cariera si inainte sa iasa la pensie(2004) ultimii ani a fost comandantul unui poligon automatizat de tragere, in vacantele de vara, avand in vedere ca la vreme aceea aveam in jur de 12 ani ma lua cu el la aplicatii, acolo era un maistru militar principal de profil electrotehnic care avea îndatorirea de a monta asa numitul camp de tinte ce presupunea: tintele efectiv, montate in niste dispozitive numite DCP (dispozitive de comanda-program), la DCP se conecta un sesizor care se fixa pe tinta cu o clema(sesizorul consta in 2 contactoare unite in permanenta iar la impactul glontelui cu tinta acestea se intrerupeau pentru o fractiune scurta de timp, iar DCP-ul cobora tinta la pamant), de asemena mai era o instalatie ce presupunea o cale de rulare, un vagon(impropriu spus, cadru metalic cu role :))pe care se aseza DCP-ul cu tinta in el, si intrun camin electric era un motor care plimba repsectivul "vagon". Toate astea erau controlate de maistrul militar si de tata uneori de la un pupitru de comanda instalat intrun foisor unde era un perete de prize numerotate, pupitrul respectiv avea 8 sau 9 iesiri pentru fiecare iesire era un comutator liniar cu trei pozitii (urcat, coborat, deblocare)  care comanda DCP-ul, cifra de pe priza corespundea cu cifra la care era conectat DCP-ul in caminul electric. Stiu ca unii colegi de pe forum au avut contact cu asa ceva si rugamintea mea este daca imi pot spune de cine erau fabricate aceste instalatii, tata mia spus doar ca sunt fabricate in Romania dar nu isi aminteste de cine anume. Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Îţi pot spune că un astfel de dispozitiv (ţintă automată) se fabrica la Electromagnetica în Bucureşti, una se află expusă azi în hol la expoziţie.

Multumesc pentru raspuns dl. Zal

Tintele respective cadeau si la comanda expresa,nu? Altfel nu se explica rezultatele FB cu mult peste "prestatia" pufanilor...! :95

Din ce stiu se mai faceau si din astea mai ales daca comandantul poligonului era prieten cu colegul care isi aducea subunitatea la aplicatie, dar erau cazuri particulare si cred ca fiecare dintre noi ar fi procedat la fel

Link spre comentariu

Am citit azi eticheta, se cheamă ''Ţintă de infanterie uşoară, model 1980''. Este tipul simplu, nu ''mama şi copilul'' şi are două becuri ptr iluminare, unul la bază ptr identificare şi unul la umăr ptr imitarea focului inamic.

..............

Problema era la tragerile de noapte folosirea dispozitivului de ochire pe timp de noapte, cel cu puncte fosforeşcente. Ne chinuiam cu lanternele să mai revigorăm fosforul, apoi fuga la tragere cît se mai vedeau, başca că trasoarele le vedea mai bine inamicul decît noi. Ziua era simplu, idiot să fi ca să nu nimereşti ţinta chiar şi cu o armă descentrată sau cu 4-5 puncte de reglaj pe apărătoarea trăgaciului.

Link spre comentariu

Si la tragerile cu AG-7(tinta tanc) tot acelasi sistem se folosea ? "senzorul" de impact,era la fel ca la tintele de infanterie? :nas:

...doar daca se folosea sistemul ,,T.I.``(teava introdusa), pentru ca proiectilul era un banal 7.62. Pentru tragerile cu munitie reala, se foloseau  machete din lemn/carton/panza, trase de trolii.

Link spre comentariu

Ziua era simplu, idiot să fi ca să nu nimereşti ţinta chiar şi cu o armă descentrată sau cu 4-5 puncte de reglaj pe apărătoarea trăgaciului.

Din pacate armata romana nu ducea lipsa de idioti. La mine in pluton erau 2 handicapati (la propriu) care nu au reusit sa inteleaga la ce foloseste catarea si inaltatorul oricat s-au chinuit sa-i invete. La trageri in spatele lor statea un subofiter gata sa-l prinda daca se intoarcea cu arma in poligon sau facea cate o prostie. Desi era interzis, astia care trageam mai bine aveam ordine sa doboram si tintele lor cu munitia ramasa.

Si acum imi aduc aminte cum tinea unul din idioti arma in sus cam la 30 de grade si tragea in betoane. Tipa subofiterul la el ... Uita-te prin catare! Pune catarea pe tinta! si asta ridica arma si mai sus si intindea gatul misca capul in loc sa miste arma.  MAI JOS! tipa disperat subofiterul si idiotul cobora patul amei din umar pe la nivelul buricului.

Mai tin minte si tintele care aveau defect mecanismul, trageai in ele de le ciuruiai si tot nu cadeau.  Mai tin minte si cheta pe care o faceam inainte de trageri ca sa iasa bine. Mai tin minte si plimbarea cu camionul pana la trageri pe drumuri vai de mama lor cand soferul se credea la raliu iar noi in spate eram ca in masina de spalat. Daca aveai curaj sa stai in cur pe bancheta aia de lemn nu mai mergeai drept 2 zile.

Link spre comentariu

Problema era la tragerile de noapte folosirea dispozitivului de ochire pe timp de noapte, cel cu puncte fosforeşcente. Ne chinuiam cu lanternele să mai revigorăm fosforul, apoi fuga la tragere cît se mai vedeau...

Noi aveam o cutie cu doua blitzuri (unul pentru inaltator si altul pt catare) cu baterii care se punea deasupra armei, flash si gata! Trecea la celalalt militar si tot asa. Se vedea foarte bine dupa aceea.

Link spre comentariu

Am citit azi eticheta, se cheamă ''Ţintă de infanterie uşoară, model 1980''. Este tipul simplu, nu ''mama şi copilul'' şi are două becuri ptr iluminare, unul la bază ptr identificare şi unul la umăr ptr imitarea focului inamic.

..............

Problema era la tragerile de noapte folosirea dispozitivului de ochire pe timp de noapte, cel cu puncte fosforeşcente. Ne chinuiam cu lanternele să mai revigorăm fosforul, apoi fuga la tragere cît se mai vedeau, başca că trasoarele le vedea mai bine inamicul decît noi. Ziua era simplu, idiot să fi ca să nu nimereşti ţinta chiar şi cu o armă descentrată sau cu 4-5 puncte de reglaj pe apărătoarea trăgaciului.

La tragerile pe timp de noapte tin minte ca in pupitrul de comanda era circuitul care facea sa flash-uiasca becul ce imita arma automata de pe tinta, se tot auzea cum clampanea un releu inauntru si avea un potentiometru pentru reglarea intermitentei, vreau sa va intreb dl zal aveti cumva o poza cu tinta automata?

Si la tragerile cu AG-7(tinta tanc) tot acelasi sistem se folosea ? "senzorul" de impact,era la fel ca la tintele de infanterie? :nas:

Cu AG-7 se tragea in machete cu sistemul ti cum a spus cipcirip, sau in niste tancuri vechi, tata mia explicat ca in poligon unde era el la sectorul de tragere cu AG-7/9 erau niste carcase de tancuri T-34 pe care le tot macelareau soldatii, asta cand nu trageau cu sistemul TI ci cu lovituri reale

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări