Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru trece-banda 70cm

yo3fhm

Postări Recomandate

Numai pt bobina nu stiu dar facind un circuit acordat poti masura factorul de calitate pt circuitul acordat utilizind un analizor spectral de exemplu.[...] Bun, radiofrecventa nu-i domeniul meu si nu am sa mai poluez topicul. [...] acum am vazut ca te referi la linie acordata. Cu un analizor spectral si un generator de semnal se poate masura latimea de banda si calcula Q.

Salut,De ce sa "poluezi" ?! Orice idee e binevenita, daca e productiva. Hi!Ref la Q, inteleg ca imi sugerezi masuratoarea benzii la 3dB si calcul cu formula Q=f0/Δf .Metoda asta functioneaza binisor in zona "DC" radio (pana pe la 30MHz), dar dupa aia, incep sa se simta influenta componentelor parazitice.Si mai e o chestie care ma face sa fiu foarte sceptic vis-a-vis de oportunitatea acestei metode (foarte corecte, de altfel, dpdv teoretic).Gandeste-te ca fie analizorul de spectru, vie VNA-ul, au porturi cu Z=50ohmi.Impedanta liniei respective e mult peste 50 ohmi. Daca o atarni la un asemenea port, o amortizezi ca la balamuc.La frecventa asta (435 MHz) se mai simte rau si capacitatea parazita a sondelor, precum si a monturii de masura.Pot confirma practic lucrul asta, chiar pe zona de 0-30 Mhz.De exemplu, pentru a masura Q-ul unei bobine chioare (sa zicem un FI de 10.7MHz), valoarea obtinuta prin folosirea unui impedantmetru cu sonda speciala (care are Z=100Kohmi si cap. parazita f mica) e una, iar daca masor pe VNA sau pe analizorul de spectru, e cu totul alta.Asta, discutand de masuratoare prin aceasi metoda - banda la 3dB. Cand o sa am un pic de timp, chiar o sa refac experimentul sa ti-l arat.De aia sunt atat de sceptic, intelegi?Practic, pentru 435 Mhz nu prea am cum sa masor Q-ul, pe bune. Cred ca trebuie alta metoda de masura si ... din pacate... cred ca alte echipamente.Q-metrele care s-au fabricat in trecut erau niste sofisticarii specializate, dar ofereau rezultate bune tot in zona spectrului inferior.O sa ma mai documentez, oricum.

Softul oricat de precis ar fi nu face decat sa simuleze.Sa te aduca in zona de lucru si sa-ti poti da seama de valoarea si natura aproximativa a componentelor .Il simulezi cat poti de bine apoi il experimentezi practic si vezi unde apar diferente.Asta daca se cere serie.

Salut,Nu se cere serie, hi hi. Nu fac productie, ci doar experiment deocamdata, pentru cultura mea tehnica proprie.Oricum, daca iese ceva decent, poate fi util oricui ar dori sa reproduca un astfel de dispozitiv, asa ca m-as bucura sa avem ceva rezultate.De acord ca simulatorul te aduce in zona de lucru, dar e necesar sa-l operezi in asa fel incat sa te aduca intr-o zona de lucru practica, la niste "dimensiuni" sau valori care sa poata fi transpuse in practica.De aia trebuie butonat cu atentie, altfel rezultatele vor fi total nepractice.>>Daca e vorba doar de o bucata atunci.....pina acum , cred ca era gata . :)>>Daca am ceva timp , zilele astea poate il fac in ambele variante . Asa de palmares !>>Sa vad ce carcasa gasesc pentru varianta interdigital .>>Ce conectori ar trebui sa aiba ?Conectori SMA. Voi incerca si eu varianta propusa de Liviu, dar in week-end, ptr ca n-am cand in restul saptamanii.Nu vreau sa fac pe desteptul, dar nu uita ca e o diferenta intre interdigital si combline. Primul are punctul de masa al liniilor alternat, pe cand combline-ul foloseste toate liniile puse la masa in acelasi plan, iar capacitatile de acord se pot transforma in suruburi...De aia tot incercam sa gasesc o solutie de simulare cat mai exacta, ptr a minimiza efortul de productie :)Intre timp mi-au venit si filtrele SAW (SR433.92M si SF433.92M, luate prin TME), dar sunt SMD si trebuie sa le creez un PCB de montura.Multumesc pentru intentii, tinem legatura sa vedem ce iese.Daca mai am noutati, revin sa postez.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo3fhm

10

• ndor

9

• sesebe

3

• gica70

1

Probabil ca ai dreptate legat de amortizarea puternica atunci cind se conecteaza la liniile de 50Ω dar de cele mai multe ori este suficient sa afli Q total al filtrului/circuitului rezonant rezultat chiar in circutul final iar acolo oricum esti conectat pe 50Ω.

Numai bine.

Link spre comentariu

Stiu care e diferenta dintre combline si interdigital .In poza este un combline , iar softul este pentru interdigital . Un combline are atenuarea de insertie mult mai mare decat un interdigital.La ambele variante se pot foosi suruburi pe post de capacitati doar ca la frecventa asta nu o sa mearga . E nevoie de o capacitate mai mare pentru acord.

Problema practica ar fi ca la frecventa aia un interdigital ar iesi cam mare , linile sunt in lambda/4 , asta inseamna o cutie solida de minim 170 mm . La combline , linia de acord se poate scurta mult , dar creste si atenuarea de insertie si se degradeaza rapid SWR-ul .

Link spre comentariu

Problema practica ar fi ca la frecventa aia un interdigital ar iesi cam mare , linile sunt in lambda/4 , asta inseamna o cutie solida de minim 170 mm . La combline , linia de acord se poate scurta mult , dar creste si atenuarea de insertie si se degradeaza rapid SWR-ul .

Salut!

Merci pentru ultima precizare. Stiam de λ/4 la interdigital, dar nu studiasem diferentele fata de combline, ptr restul parametrilor.

M-as bucura mult sa-ti iasa ceva decent. Eu nu am confectionat pana acum niciodata vreun asemenea filtru si m-am apucat de cochetat cu ele abia de curand. E mult de tocit (am cartea lui Zverev) si de aceea am preferat sa solicit help, poate apare cineva care a experimentat deja practic, sa mai pot scurta traseul. Hi.

Multumesc si succes la experiment!

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Filtrele SAW care le-ai cumparat vad ca nu au nici o treaba cu specificatiile pentru filtrul care vrei sa-l experimentezi . Alea au un min.1.8 db atenuare de insertie cu cateva sute khz banda si asta experimental se vrea cu 20 mhz banda si maxim 1.5 atenuare !

Sau sunt pentru proiecte diferite ?

Editat de ndor
Link spre comentariu

Filtrele SAW care le-ai cumparat vad ca nu au nici o treaba cu specificatiile pentru filtrul care vrei sa-l experimentezi . [...]

Sau sunt pentru proiecte diferite ?

Nu sunt legate de filtrul experimental, dar intamplator, pica in aceasi banda. Hi. 

Link spre comentariu

Mi-am facut ceva timp azi sa surubaresc putin la filtrul in discutie de 440 mhz.

A iesit ceva destul de ok , zic eu . Atenuarea de insertie pana in 1 db , RL-ul ceva mai jos , aproximativ 12-13 , banda 20 db la -3 dB.Rejectarea frecventelor adiacente nu este foarte abrupta avand in vedere ca am folosit o singura celula . Nici nu ma asteptam la mai mult .

Schema este clasica cu circuite LC cuplate mutual . Facut un screenshot la cum arata curba

- http://tinypic.com/r/2qxyqu0/9

Cam prost cu trimerii de calitate .

Daca se vrea mai abrupte flacurile , se mai poate inseria inca o celula .Mai creste si RL-ul ceva cu ocazia asta.

Pentru un filtru de receptie eu zic ca este destul de bun .

Ca si dimensiuni , carcasa din AL cu grosimea de 2 mm 40 x 40 x 30 mm . Cu prima ocazie o sa urc si pozele fitrului realizat fizic. Daca o interesa pe cineva !

Editat de ndor
Link spre comentariu

Mi-am facut ceva timp azi sa surubaresc putin la filtrul in discutie de 440 mhz.

Ca si dimensiuni , carcasa din AL cu grosimea de 2 mm 40 x 40 x 30 mm . Cu prima ocazie o sa urc si pozele fitrului realizat fizic. Daca o interesa pe cineva !

Salut ndor!

Pai ma intereseaza pe mine, hi. Bravo, felicitari pentru realizare! E ceva incurajator, ma bucur ca ti-a iesit si voi incerca si eu.

Pozele vor fi de folos, dar de marti plec o saptamana si nu voi avea cand sa-l reproduc. In schimb, o voi face cu siguranta cand ma voi intoarce, iar intre timp, o sa admir pozele, daca o sa le publici. M-ai facut chiar curios. Cutia de aluminiu presupun ca ai avut-o pregatita (recuperata de undeva). Ce fel de trimeri ai folosit? 

Multumesc si inca odata felicitari!

Link spre comentariu

Cutia , teava rectangulara de Al de 40 x 40 , taiata "felii" la 25 - 30 mm. Si puse capace.

Trimeri tubulari de 1,5 - 10 pF . Cu astia e o problema . Trebuie de calitate ....si alea costa al dracului de mult . Se mai pot recupera din diverse echipamente

Bobinele de acord facute cu sarma CuAg de 0.7mm , 1,5 sp / 5 mm. Distanta de cuplaj , 15 mmm . Conectori SMA .

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări