Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator turatie c.a.

Vizitator plictisitu

Postări Recomandate

Vizitator plictisitu

Locuiesc la etajul 10. Am probleme cu presiunea apei reci. In subsol, manometrul indica pe apa calda in jur de 6-6,5 atm, iar pe apa rece doar un pic peste 3atm. Din cate cunosc eu, la fiecare 10m inaltime, presiunea scade cu cate o atmosfera,drept care la mine pe etaj apa rece abia taraie. Asta ca sa nu mai vorbim de eventualul by-pass calda-rece. M-am gandit la urmatoarea varianta: montez o pompa de centrala termica imediat dupa apometru (varianta cea mai buna cred ca ar fi fost un hidrofor, dar sunt probleme de spatiu si zgomot).cea mai mica pompa de centrala termica are un debit de 16l/min. m-ar interesa o schema de regulator de turatie pt acesta pompa. nu cunosc tipul motorului folosit, poate fi comandat cu un regulator cu tiristor (triac), in faza?daca da, ce idei de automatizari aveti (pres constanta, etc)?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tiristor

2

• vio2007

2

• one

1

• d2134

1

Top autori în acest subiect

Cred ca tipul motorului este cu rotor in scurtcircuit. Nu cred ca ar trebui sa te complici prea mult cu variatia puterii motorului. In cel mai rau caz ai putea face ceva cu 2 trepte.Am vazut mai demult la un magazin un "hidrofor minune" de fapt era un mic rezervor de circa 1L , nu prea am inteles exact ce facea, dar cred ca este ceva apropiat de ceea ce iti trebuie tie, mai ales ca pompa ar trebui sa stea tot timpul amorsata. Cred ca ti-ar mai trebui si o supapa inainte de pompa.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

O pompa pentru centrala termica nu iti va fi de mare folos. Acest tip de pompe este proiectat pentru debite mari si inaltimi de pompare mici ( tipic 3 - 5m la debit nul). Cauta o pompa mica de hidrofor eventual cu reglajul puterii incorporat. Pompele noi nu sunt chiar asa de zgomotoase.Trebuie sa ai in vedere ca, pina la urma, solutia este un paleativ. Iti ajuta doar daca la et 8 este presiune suficienta si daca la et 9 robinetele de pe coloana pe care e pompa sunt inchise.

Link spre comentariu

Imi si imaginez vecinele tale de la etajele inferioare cum isi umplu cada cu apa si lasa toate dusul in cada, cu robinetul deschis.

Iar tu, dai drumul la pompa de la hidrofor, le tragi toata apa din cada :smt044 :smt044 :smt044 si asa le faci sa vina la tine sa-si termine baia! :sex: :sex: :sex:

Un admin sa schimbe numele topic-ului, va rog!

In loc de regulator turatie c.a. sa se cheme regulator vecine e.i. (etaj inferior) :yawinkle:

:weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman:

Link spre comentariu
  RoGeorge a spus:

Imi si imaginez vecinele tale de la etajele inferioare cum isi umplu cada cu apa si lasa toate dusul in cada, cu robinetul deschis.

Iar tu, dai drumul la pompa de la hidrofor, le tragi toata apa din cada :smt044 :smt044 :smt044 si asa le faci sa vina la tine sa-si termine baia! :sex: :sex: :sex:

In loc de regulator turatie c.a. sa se cheme regulator vecine e.i. (etaj inferior) :yawinkle:

Poftim atitudine de softpedia, in loc sa-si vada de treaba daca nu poate da o mana de ajutor in cazul expus , se apuca sa ,, bage'' niste tampenii probabil mai mari decat el. Du-te mai baiatule pe Softpedia si fa-ti figurile acolo. :toimonster: :toimonster:
Link spre comentariu

Pompele pentru centrala termica pe gaze au doua trepte de turatie ,dar sunt si pompe care au reglaj in trei trepte si unele reglaj continuu dar sunt foarte scumpe 3-3,5milioane prin 2001.La o scara de bloc ,p+3 nivele ,pompa de recirculare a agentului termic era de 180-225VA si avea 3 viteze.Pompa de recirculare agent termic prin schibatorul de caldura era de 90VA cu reglaj continuu al turatiei si afisare cu leduri tip bargraf .racorduri de1/2 toli .Au bobinajul statorului in pasta turnata ,lagare din teflon iar ungerea cu apa ,sunt silentioase .Pompa de 90VA este Grundfos iar cea mare Willo.Dar pretul uneia este aproape cat al unui hidrofor mic !

Link spre comentariu

Eu macar am incercat sa-l amuz pe domnul plictisitu da' cred ca tu de mare ajutor i-ai fost cu postul tau...

dalu364 a spus:
  RoGeorge a spus:

Poftim atitudine de softpedia, in loc sa-si vada de treaba daca nu poate da o mana de ajutor in cazul expus , se apuca sa ,, bage'' niste tampenii probabil mai mari decat el. Du-te mai baiatule pe Softpedia si fa-ti figurile acolo. :toimonster: :toimonster:
dalu364, sa inteleg ca de de acum inainte vei da reply la toate posturile mele care nu contin macar ecuatiile Ebers-Moll?

http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=20254

Cu alte cuvinte ne balacarim prin tot forumul sau numai aici:

http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=19171&start=60

?

:smt044 :smt044 :smt044

Link spre comentariu

Pompele pentru centrala termica pe gaze au doua trepte de turatie ,dar sunt si pompe care au reglaj in trei trepte si unele reglaj continuu dar sunt foarte scumpe 3-3,5milioane prin 2001.La o scara de bloc ,p+3 nivele ,pompa de recirculare a agentului termic era de 180-225VA si avea 3 viteze.Pompa de recirculare agent termic prin schimbatorul de caldura era de 90VA cu reglaj continuu al turatiei si afisare cu leduri tip bargraf .racorduri de1/2 toli .Au bobinajul statorului in pasta turnata ,lagare din teflon iar ungerea e cu apa ,sunt silentioase .Pompa de 90 VA e marca Grundfos iar cea mare Willo si una costa aproape cat un hidrofor !

Link spre comentariu

La comercianti cu 45 de ron gasesti pompa de 500 w fara zgomot,daca ii pui un presostat poate potni automat la deschiderea robinetului,au inaltzime de pompare de 45m lateava de un tzol. :yawinkle:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pe forumul de electronisti, discutii despre pompe de hidrofor... De, trebuie sa ne mai si spalam!Cum electronistii sunt un fel de moase universale, si eu am bagat oarece notiuni de hidraulica...Pompa de circulatie a agentului termic te va deceptiona; ea e conceputa pentru a realiza un gradient mic de presiune intre 2 coloane echilibrate (tur si retur), in scopul...circulatiei. Pompa de hidrofor, pe care o poti cumpara si separat, ca un ansamblu motor-pompa-presostat si iti mai trebuie si o supapa de sens care sa nu lase presiunea sa se descarce in sosire, in momentul cand se opreste motorul, va suferi din cauza sectiunii tevii si risti sa o strici, ca daca deschizi robinetul simultan cu vecinul de la 1-2 etaje sub tine, presiunea negativa va trage aer prin robinetul lui si-ti va dezamorsa pompa. Tu poate ai sti sa o opresti, dar soacra...Plus ca vei avea probleme cu vecinii pe teme de apa, poate si de zgomot (care se transmite excelent prin tevarie in tot blocul!!!)Hidrofor ar trebui montat la toata scara ( daca spui ca ai 3 bari (atmosfere) in subsol, pana la etajul 10 sunt vreo 26-28 de m, ti-ar trebui minim 4 bari la subsol, sau chiar mai mult..)Apa calda e pompata din punctul termic si are presiunea din pompa, dar la blocurile inalte ar trebui sa existe instalatii de presiune si pe apa rece. Incearca sa afli daca exista asa ceva, si daca nu exista sau nu se poate aduce in parametri, deschide discutia cu vecinii pe tema unui hidrofor (poate pana la 6-7 curge acceptabil, dar la 9 sigur curge slab si mai exista si altii la 10, nu?)Succes pe drumul spinos al convietuirii in bloc!PS O cunostinta de-a mea avea aceasta problema la et.2 din 4; el si-a tras prin ghena de instalatii o teava separata, la sfatul instalatorului; pentru a monta teul necesar, a demontat si robinetul de coloana, care era foarte incarcat cu depuneri calcaroase...Le-a crescut presiunea si vecinilor... ca el a ramas cu teava separata. Tie ti-ar trebui coloana separata alimentata dintr-un hidrofor, care sa traga apa dintr-un bazin unde apa din retea e oprita de un robinet cu flotor (ca la bazinul de WC) (hidroforul nu functioneaza direct din retea, orice instalator iti va confirma ) Bafta!

Link spre comentariu

De ce nu incerci sa vezi daca in subsol nu este cumva obturat circuitul apei reci, multumita mirificilor robineti care uita sa se mai inchida/deschida calumea? Daca nu este de la asta, vorbeste cu furnizorii de apa si comunica-le problema, iar daca nici astia nu te pot ajuta, propune adminsitratiei blocului sa puneti un hidrofor la subsol. Pentru investitii in cladirile de locuit, stiam ca o parte este "decontata" si de primarie, sau ceva de genul asta...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări