Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare numar leduri

papanoiu

Postări Recomandate

Am achizitionat o lampa cu leduri gen tub neon de 36W crezand ca are banda cu leduri la 12V si transformator, dar din pacate are doua benzi cu leduri puse in serie, banda nu are rezistente absolut nimic, sunt 92 leduri inseriate si atat, impreuna amandoua benzile insumeaza 184 leduri in serie si alimentate de un montaj minuscul cu un IC dubios, vezi poza.

Am masurat tensiunea de iesire in sarcina si este de 154Vcc, intrebarea mea este; daca acel montaj se adapteaza in functie de numarul de leduri si anume daca anulez sa zicem 40 leduri, montajul furnizeza tensiune mai mica sau e posibil sa ard ledurile ?

Am gasit si omologul lui.

post-221451-0-85552500-1470141638_thumb.jpg

post-221451-0-03995800-1470141871_thumb.jpg

Editat de papanoiu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

1

• papanoiu

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca schema anexata este corecta (nu am stat sa caut eu, separat, pentru confirmare) - montajul tau "dubios" este un driver HT, in comutatie.

Adica ceva care are randament foarte bun, probabil mentine foarte precis curentul ... singura problema (relativa) este ca nu izoleaza galvanic, dar pentru asta probabil ca solutia este in incapsularea montajului, ceea ce industriei ii iese bine (si din aceasta cauza nu se recomanda amatorilor, care mai greu fac protectia la electrocutare).

Si pe langa un driver activ in comutatie - tu regreti ca nu este banda - ?????

Pai banda este dubioasa, cu driver pasiv cu rezistente serie - adica precizie a curentului jalnica si randament asemenea.

Revenind la intrebarea ta:

- un driver da curent constant intr-un domeniu de tensiune. Cand depasesti domeniul respectiv si in sus si in jos driverul nu mai poate mentine curentul.

- parametrii care determina in acest caz domeniul de tensiune sunt legati si de IC, si de piesele aferente, dar in special de inductanta.

Tu doresti sa scurtezi catenele, trebuie sa vezi daca noua tensiune va fi in domeniul driverului.

Poti sa probezi, dar nu scurta fizic catenele ci ia o priza de pe fiecare.

- ambele catene le scurtezi cu exact acelas numar de leduri

- alimentezi la 220V~, eventual printr-un bec cu incandescenta, ca limitator

- daca esti in domeniu totul va merge bine si poti scoate limitatorul

- neaparat verifica ce caldura se produce in driver, comparativ cu cazul initial. Logic ar fi sa produca mai putina caldura, dar daca punctul de functionare va fi "prea mult" pentru driver se poate sa produca mai multa, deci nu poate fi folosit

- daca nu merge de loc, sau se aprinde / stinge repetitiv - inseamna ca s-a depasit domeniul driverului si intra protectia (aproape toate au protectie si de tip under si over-voltage).

Daca ai reusit, mai trebuie sa masori si curentul prin leduri, care trebuie sa fie riguros exact acelas ca initial - semn ca driverul limiteaza normal.

In sfarsit, acum poti sa scurtezi permanent catenele si sa finalizezi montajul. Mare atentie la incapsulare ca este "live" comun cu reteaua.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări