Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Merita pretul difuzorul PA1270-2K 8O? Da rezultate bune?


Vizitator edjdarkady

Postări Recomandate

Vizitator edjdarkady

Merita pretul difuzorul PA1270-2K 8O? Da rezultate bune?

Vreau sa imi cumpar si sunt intr-o dilema mare!!! Zice ca puterea lui nominala e de 150W. Este adevarat ?

 

Difuzoare casa Diametru=300mm Volum Magnet=1776mL BOBINA=2" Putere M=300W Frecventa=35Hz-4KHZ Senz=92dB Impedanta=8ohm

 

http://www.telecomenzi.ro/image.php?id=2049

 

Astept raspuns cat mai repede...;)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Sharky

    3

  • adi_0106

    3

  • Extrem

    2

  • Sandu_alex_999

    1

Vizitator donpetru

Carcaterisitcile si pretul acestui difuzor sunt bune, ca si raportul performanta/pret, asa ca ti-l recomand cu cea mai mare placere.

Cat despre puterea lui....ups:

- puterea muzicala: 150W;

- puterea program: aprox. 300W

- puterea aparenta a bobinei: 50VA

Domeniul de tensiunii de alimentare a amplificatorului:

- min. +/- 20VCC (cu 2 perechi de finali bipolari in circuit final);

- max. +/- 60VCC (cu 3 perechi de finali MOS in circuitul final).

NU iti recomand sa depasesti un curent nominal de varf prin difuzor de 6A.

Link spre comentariu

Iar puterea aparenta a bobinei? angry9: :puke: Cum masori tu aceasta putere?Eu am un dif de 12" cu o bobina de 2"...e auto...zi-mi si mie ce putere aparenta are :partyman: dupa aia iti zic eu ce putere scrie pe el :rolleyes:

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Puterea aparenta a bobinei unui difuzor e o carcateristica care exprima gradul de incarcare a difuzorului in conditiile aplicarii unui semnal sinusoidal de frecventa standard in functie de domeniu de frecventa a difuzorului respectiv. Ea nu se calculeaza dupa cum arata difuzorul ci se estimeaza pe baza detaliilor constructive ale bobinei si magnetului acestuia si in functie de rezultatele obtinute in functie de amplitudinea semnalul test aplicat. De fapt, puterea aparenta a bobinei acestuia reprezinta produsul dintre valoarea efectiva a tensiunii maxime aplicata bobinei si val curentului care ia nastere in urma aplicarii acestei tensiuni, in conditiile in care val curentului care ia nastere prin bobina difuzorului nu depaseste cu mai mult de 20% valoarea nominala a intensitatii max. admisa de sectiunea conductorului din care este realizata bobina difuzorului. In urmatori anii, "piratii" au denaturat aceasta notiune trecand si unfland putin rezultatul in "W". Puterea muzicala se masoara in Watti deoarece in cadrul masuratorilor s-a demonstrat ca pe o anumita topologie de amplificator dat curentul care circula prin bobina difuzorului este defazat fata de tensiune, pe cand puterea aparenta este mas. la cos de Fi unitar si cu o alta frecventa a tens. aplicata difuzorului.

Puterea muzicala este mai mare decat puterea nominala numai daca amplificatorul NU este alimentat de la o sursa stabilizata de tensiune.

Pentru alegerea unui sistem amplificator-difuzor, in proiectare se utilizeaza aceasta notiune (ex. vrem sa realizam o combina muzicala si dorim sa aflam ce difuzoare ne trebuie). In acest caz, in proiectare, se porneste de la ipoteza obtinerii unei anumite presiuni acustice dupa care in prima etapa se adopta tipul de incinta. In a doua etapa se calculeaza curentul electric necesar care sa excite un difuzor electrodinamic care in conditiile utilizarii in cadrul tipului de incinta adoptat intial sa conduca la obtinerea unei anumite puterii acustice acoperitoare intr-un spatiu inchis de volum standard (pentru un apartament, spre ex, data initiala de proiect). Dupa aceasta etapa, in functie de valoare curentului respectiv se adopta o putere de difuzor care pe o impedanta data sa nu dea nastere unui curent mai mare decat acea valoare. Ajungem in faza adoptarii puterii aparente a unei bobine de difuzor electrodinamic. Deoarece ascultam diverse melodii: jazz, pop, dance etc, practic s-a constatat ca puterea acustica radiata de acelasi tip de difuzor nu era aceeasi, din aceasta cauza s-a inventat metode test de calcul a puterii active a difuzoarelor exprimanta in "W". Acelasi lucru s-a intamplat si la amplificatoare cum a fost cazul puterii muzicale. Din experienta nu se pot adopta puterii amplif - putere difuzoare pe baza puterii muzicale debitate deoarece testul in care s-a facut masurarea acestor puterii nu reflecta aceleeasi conditii si ca drept urmare se pot strecura erorii mari de unde si afirmatii stupide de genul:

"mi-am luat putere de 700W si o folosesc fara probleme la maxim pe boxe de 400W"

Celelalte puterii inscrise pe difuzor au fost "creeate" pentru "comercializare".

Acum mai bine de 15 ani puterea aparenta era scrisa si pe bobina difuzorului, dar datorita faptului ca traim in secolul unei acute piete de consum, s-a incercat sa se strecoare diferite moduri de testare a acestor difuzoare (unele norme si metode agrementate de AES si IEC); implemetandu-se fel de fel de algoritmi pentru a trece pe ele niste rezultate mai mult sau mai putin spectaculoase, in scopul unei mai usoare comercializarii ("cand vedea omul ca scrie 1200W, ups...taranul sau necunoscatorul in materie...chiar credea si produsul mai repede se vindea, nu...!!!). De aici a inceput marea intrecere pt. a inventa puterii trecand de la compartimentele tehnice de proiectare si productie la compartimentele de marketing, vezi cazul puterii PMPO s.am.d.

Sper ca am fost pe intelesul tuturor. Promit ca am sa va arat o poza cu un difuzor din 1992, cu o putere aparenta de 40VA (atat era trecuta pe el). Si inca ceva, arata ca dimesiuni constructive aprox. ca difuzorul de mai sus (asta nu insemana ca m-am bazat pe acest exemplu pt a afirma ca bobina difuzorului de mai sus are aceeasi putere aparenta).

 

NUMAI BINE

:rock: :rock: :rock:

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

in lipsa de altceva iti recomand sa citesti cartea "incinte acustice pentru difuzoare" nu e cea mai buna dar o sa vezi acolo cum se masoara difuzoarele in diverse standarde, ce ai scris tu aici sunt povesti.

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Ceea ce am spus eu a fost o sinteza nascuta dintr-o experienta practica si la obiect, avand ca sprijin un intreg material teoretic din care numar:

1. Mills, P.G.L and M.O.J. Hawksford, Distortion reduction in moving coil

loudspeaker systems using current-drive technology, JAES Vol 37, March

1989.

2. Mills, P.G.L and M.O.J. Hawksford, Transconductance power amplifier

systems for current-driven speakers, JAES Vol.37, Oct 1989.

3. Holman, Tomlinson, The amplifier/loudspeaker interface, Hi-Fi News,

Dec 1980.

4. Metzler, Bob, Audio Measurement Handbook, Audio Precision, 1993.

 

Cat despre recomandare ta Vasile, e mai politicos sa faci o sinteza si sa exemplifici o metoda de calcul cu un anumit standard (luat din cartea de care aminteai mai sus) pe un anumit tip de difuzor (vezi ex. de mai sus). Dupa ce o sa-mi arati un memoriu de calcul in aceasta privinta ca aplicatie pe un anumit sistem difuzor-amplificator pe care sa-l testezi si sa arati concluziile de rigoare, de abia atunci poti arata ceea ce este neadevarat in relatarea mea de mai sus. In rest afirmatia ta e o simpla propozitie a unui simplu "strangator de carti despre difuzoare".

 

Interventia mea s-a incheiat aici in acest topic si ca drept urmare va urez... "credeti ce vreti, faceti cum vreti si apoi o sa vedeti cum e mai bine"

 

NUMAI BINE.

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

da, cum sa nu. Avansam vertiginos spre epoca de piatra, lumea mai si evolueaza dar nu pentru toata lumea. :smt003 Exemplele tale de literatura sunt depasite, cand se scriau acele lucruri nici nu existau anumite tehnologii in producerea difuzoarelor.

Link spre comentariu

Cea mai buna carte care te invata cum sa construiesti incitnele acustice ( ce-i drept, variantele mai de baza, deoarece nu incluce teorie despre hornuri ) este "The Loudspeaker Design Cookbook" de Vance Dickason. O recomand tuturor. Totsui, cateodata ar fi util sa aveti la indemana si un dictionar englez roman pt termeni stiintifici.Acum, cat se paote de serios, mi se apr destul de ciduate chestiile astea, cu puterea aparenta, ce tip de finali sa fie folositi etc. :smt006 Totusi este un lucru bun ca cineva mai si citeste despre acest domeniu.

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Stimabile Don Petru,Esti amabil sa ne postezi poza cu difuzorul din 1992, pe care scrie si puterea aparenta de 40VA ?Sa iti spun de ce intreb.Lucrez in domeniu de pe timpul imuscatului.Am vazut foarte multe difuzoare, de la o gramada de firme, facute pe tot mapamondul.NICIODATA nu am vazut notata puterea aparenta, exprimata in VA ( volti x amperi ). Singurele difuzoare notate asa, erau cele facute in Romania, pe la Electronica . In rest, daca tin bine minte, si cele rusesti erau notate tot in W.Chiar daca am o cultura bogata in materie de difuzoare, nu am pretentia ca le stiu pe toate si sunt dispus sa invat sau sa aflu lucruri noi.Daca dumneata poti sa-mi arati macar un singur difuzor serios, cu notatia puterii in modul descris de tine, ai tot respectul meu.Problema este ca dumneata te arunci sa faci niste afirmatii ciudate, din punctul meu de vedere. A estima puterea unui difuzor, doar pe baza unui indicativ fara relevanta ( asa a vrut muschiul fabricantului sa il boteze ) este ciudat si nu are suport stiintific.Cum poti spune ca difuzorul X are puterea aparenta a bobinei de atatia VA ? Pe ce te bazezi ?Dupa cum cred ca stii, puterea unei bobine de difuzor este intr-o stransa corelatie si cu adezivii utilizati. Daca avem doua bobine absout identice, dar care utilizeaza adezivi cu proprietati diferite, este evident ca puterile la care pot fi folosite sunt diferite. Unii adezivi rezista la 250 grade Celsius, altii rezista pana la 400 grade. Bobina facuta cu adeziv ce rezista pana la 400 grade o sa merga ok la temperatura de 250 grade, in timp ce cealalta o sa se strice, pentru ca adezivul se va topi.De unde stii dumneata ce adeziv a folosit fabricantul pentru bobina acelui difuzor ( din imagine ) ?De unde stii care este raportul dintre volumul de aer ventilat si coeficientul de transfer termic al bobinei ?De unde poti sti daca bobina are sau nu are un strat suplimentar de lac, pus peste bobinaj ?De unde stii daca bobinajul este intr-un strat, doua, trei sau patru straturi ?De unde stii daca oare nu este bobinat si la interior si la exterior ?Am punctat niste variabile care contribuie la stabilirea puterii unui difuzor.Ma indoiesc ca acel producator de difuzoare a publicat sau ca a testat acesti parametri. Zilele acestea am discutat cu un mare designer de difuzoare. Este acel designer care a facut si seria SD de la Paudio.Tipul mi-a spus ca Dupont a scos un nou adeziv si un nou suport ( o varianta de kapton ) care poate reziste la o tremperatura de pana la 680 grade Celsius. El lucra la un difuzor de 15", capabil sa reziste la o putere RMS de 1400w ( masurata la 100Hz ) pe termen nedefinit, bobina fiind de 4" si o inaltime a bobinajului de doar 1" . Spunea ca problema disipatiei termice a bobinei devine o problema secundara in ecuatie si ca trebuie regandite sistemele de racire, pentru a putea evacua o asemenea cantitate de caldura. Pana acum ( spune designerul ) punctul slab era reprezentat de bobina, dar datorita noii tehnologii, punctul slab va fi designul evacuarii caldurii. Degeaba ai o super bobina, daca nu poti evacua caldura disipata.O sa rezulte niste difuzoare monstruoase ( vazute din spate, cu orificii de aerisire supradimensionate, etc )Cum poti sa apreciezi "puterea aparenta" si in fond, cu ce se mananca aceasta putere "aparenta", daca nimeni nu o foloseste ?

Link spre comentariu
Vizitator edjdarkady

Dar eu v-am intrebat daca merita banii acel difuzor si voi a-ti dato in alte chestii.....MERITA ???? DA sau NU? ast raspuns. Va Multumesc pt raspunsurile de mai sus ;)

Link spre comentariu
Vizitator edjdarkady

Dar eu v-am intrebat daca merita banii acel difuzor si voi a-ti dato in alte chestii.....MERITA ???? DA sau NU? ast raspuns. Va Multumesc pt raspunsurile de mai sus ;)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări