Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate face asa ceva ?

Testikov

Postări Recomandate

• Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Testikov

16

• ratza

6

• sesebe

6

• hpavictor

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai explic o data mai detaliat, poate nu m-am exprimat bine prima data....

post-259214-0-39736500-1469889369_thumb.png

Uitati-va pe grafic. Prima data montajul trebuie sa mearga pe linia A1-B1, adica sa transforme 250mV in 6V, iar 950mV in 12V. Dupa cate se observa amplificarea este variabila. Cu cat creste tensiunea pe intrare, creste si amplificarea. Eu nu imi aduc aminte sa fi intalnit in viata asta amplificator cu amplificare variabila... de asta imi e cam teama ca nu e realizabil montajul... Pe urma, vreau sa se poata regla incat A1 sa se transforme in A2 si sa se mearga pe linia A2-B1. Pe urma sa se poata regla si punctul de sus in timp ce, cel de jos sa ramana constant, adica B1 devine B2 si noua linie sa fie A2-B2....

Link spre comentariu

Salut,Incearca asta. Nu stiu ce ventilator ai, asa ca am presupus ca trage aprox. 100mA la 12V.Operationalul poate fi orice, care tine la peste +/-20V alimentare. Am pus ce am avut la indemana in LTSpice.EDIT: Eu am proiectat pe baza graficului initial.post-174676-0-46785400-1469892004_thumb.png

Editat de cirip
Link spre comentariu

Pe alimentarea negativa a operationalelor de ce ai pus 5.6k ?

Nustiu daca am zis dar as fi vrut doar cu alimentare la 12V....

O sa simulez si eu acum sa vad...

Edit:

Cum ai facut sa-ti afiseje pe orizontala V(in) folosind simulare "transient" ? :)

Edit2:

Hai ca am gasit....

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Am simulat si eu, dar am tensiune de 9V pe partea aia de sus unde trebuie sa vina 12V. Am modificat rezistenta din baza tranzistorului la 1K si a ajuns tensiunea la 12V. Banuiesc ca rezistenta aia stabileste limita de sus, nu ? Adica in functie de ce beta are tranzistorul se alege o alta rezistenta....

Edit:

Am rezolvat problema cu alimentarea diferentiala. Eu, daca am pus LM358, scoate pe iesire pana la zero, iar daca pun diodele schottky inchide perfecte tranzistorul ala.

Numai ca daca scad alimentarea la 12V iesirea nu mai creste mai mult de vreo 10V... Dar pentru asta o sa ma chinui si eu sa gasesc o rezolvare.

Cirip, multumesc mult ! E excelent circuitul ! Nici nu ma gandeam ca se poate face asa de simplu.

As ma vrea doar sa imi spui si mie cum pot sa modific panta aia. Punctul in/out 550mV cu 6V si 850mV cu 12V. Astea as vrea sa se poata regla.

Vezi ce am scris si aici.

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Am facut asa:

post-259214-0-75881800-1469917232_thumb.png

Acum se poate pune orice sarcina la iesire si nu mai influenteaza nimic.

Doar ca nu pot sa scap de alimentarea aia de 15V....

P.S: Nu mai e valabil ce am scris mai sus despre reglarea celor 2 limite. Am prins cum e treaba, dar nu se poate regla usor, asa ca o sa-l fac fix si gata...

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Salut,Sper sa-ti fie de folos. Schema facuta de mine a fost "generica", la repezeala. Foarte frumos ca ai imbunatatit-o.Pe schema completata/actualizata de tine:R2 ajusteaza panta, iar R4 introduce un decalaj (offset), ca sa pozitioneze caracteristica de transfer in asa fel incat sa treaca prin punctele dorite.Cam greu sa scoti 12V la iesire din 12V alimentare, mai ales daca ai un darlington acolo, caruia ii trebuie si lui un pic de cadere de tensiune. La fel si lui 358.De fapt cred ca propunerea lui @rata e cea mai eleganta, si anume implementarea cu un procesor care are A/D si D/A; D/A-ul poate fi un PWM.Ar mai fi si optiunea unui DS18B20, care se poate programa sa aiba 2 praguri de temperatura intre care sa comute. Trage un ochi pe foaia de catalog. Nu vei avea zona aia de panta, dar montajul devine extrem de simplu.Spor!

Link spre comentariu

Am facut asa:

Posted Imagescreenshot03.png

Acum se poate pune orice sarcina la iesire si nu mai influenteaza nimic.

Doar ca nu pot sa scap de alimentarea aia de 15V....

P.S: Nu mai e valabil ce am scris mai sus despre reglarea celor 2 limite. Am prins cum e treaba, dar nu se poate regla usor, asa ca o sa-l fac fix si gata...

Pune in loc de Q! un tranzistor PNP si ai sa poti sa te apropii mult mai mult de tensiunea de alinentare.

Link spre comentariu

Nu domnu', am crezut ca ai sa intelegi.

Fa un darligton cu tranzistoare complementare.

Posted Image

Nu uita sa pui si un rezistor B-E la la doilea tranzistor.

Link spre comentariu

Am simulat circuitul si nu prea merge. Are panta dar nu scoate mai mult de 1,5V.

Oricum, l-am integrat deja pe al lui Cirip in protectie si acesta va ramane.

Mersi oricum !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări