simson Postat Iulie 27, 2016 Partajează Postat Iulie 27, 2016 Rasfoind revistele vechi de Radiotechnika mi-a sarit in ochi o publicatie din 1957, unde se prezinta modalitatea de inbunatatire a redarii frecventelor joase al unui sistem amplificator si/sau incinta, care in mod normal nu ar fi capabile din diverse motive ( OT sectiune mica, difuzor mic , incinta mica etc). Esenta consta in stoparea frecventelor joase sub 200Hz care intra in grila de c-da al unui SE de ex. si introducerea pe alta cale tot aici pe g1 finala , armonicele de ordinul 2 si 3 a frecventelor sub 200Hz. Astfel armonicele care au frecventa mai ridicata decat fundamentala pot fi reduse si de difuzoare cu diametru mai mic in incinte cu dimensiuni reduse. La prima vedere este clar, un generator de distorsiuni , dar urechea realizeaza slab distorsiunile nonliniare la frecvente joase. Mai mult, la un SE de 3W, Ia=50mA si cu un OT calculat ptr. Fmin=20Hz este necesar o sectiune de 24cmp , in cazul utilizarii RAFJ, OT-ul se calculeaza ptr. Fmin=40Hz armonica a doua, rezultand reducerea sectiunii la 10cmp. Voi continua daca exista interes. Link spre comentariu
imreberes Postat Iulie 27, 2016 Partajează Postat Iulie 27, 2016 Sigur! Continuati! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 27, 2016 Partajează Postat Iulie 27, 2016 Sigur! Continuati! Subscriu Link spre comentariu
bmsorin Postat Iulie 27, 2016 Partajează Postat Iulie 27, 2016 Si eu sunt interesat! Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 27, 2016 Partajează Postat Iulie 27, 2016 ........un SE de 3W, Ia=50mA si cu un OT calculat ptr. Fmin=20Hz este necesar o sectiune de 24cmp ..... Poate daca e tabla de conserva nu tola de ferosiliciu e necesara o asa sectiune la 3W/20Hz. Fereastra nu conteaza ? Link spre comentariu
simson Postat Iulie 28, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2016 Poate daca e tabla de conserva nu tola de ferosiliciu e necesara o asa sectiune la 3W/20Hz. Fereastra nu conteaza ? Aveti perfecta dreptate ...in cazul tolei de ferosiliciu ajunge si sectiune de 18cmp cu fereastra marita. Este bine acum? Oricum eu nu am facut calcule acum, in acest caz, pentru ca aici nu are relevanta.Cert este faptul ca raportul sectiunilor trafului de iesire dintre un SE normal si unul RAFJ este in jur 2:1 in cazul tolelor identice la un Fmin dat. Dar mai bine postez schema publicata in 1957, autorul a specificat ca sursa de inspiratie o publicatie aparuta in 1954 la Moscova : Kulivkoszkij:Novoje tehnike ljubiteljkogo radiopriema Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 28, 2016 Partajează Postat Iulie 28, 2016 (editat) Nu vreau sa va stric entuziasmul dar asemenea "inventii" din anii '50 nu merita , ca si pseudostereofonia si altele ... Dezavantajele nu sunt pomenite , dar puteti fi siguri ca exista . Singura cale corecta e sa-ti construiesti ceva de calitate decenta. Pentru asta nici macar nu trebuie 20cm patrati , nu ca ar fi mare lucru niste tole . Editat Iulie 28, 2016 de Depanatoru Link spre comentariu
gg101 Postat Iulie 29, 2016 Partajează Postat Iulie 29, 2016 (editat) Astfel armonicele care au frecventa mai ridicata decat fundamentala pot fi reduse si de difuzoare cu diametru mai mic in incinte cu dimensiuni reduse. Formal , armonicele sunt intotdeauna asociate unei frecvente fundamentale . Daca exista o frecventa fundamentala dar armonicele de la o alta frecventa ( nu conteaza care, superioara sau inferioara) , deja efectul este asemanator distorsiunilor de intermodulatie . Aceste armonice sunt direct responsabile de formarea "timbrului sonor" . Un instrument muzicial nu poate fi reprodus de un amplificator (sau orice altceva care proceseaza semnale AF) in asa fel incat la 200 Hz sa sune a chitara si la 1000 Hz a saxofon ,spre exemplu . Structura spectrului armonic (numar de armonice, ampliitudine si faza raportate la frecventa fundamentala) a unui instrument muzical (sau zgomot din natura) este intotdeauna aceeasi . Apropos de primele doua armonice , ele doar ne arata care tipuri de armonice sunt preponderente in semnal , pare sau impare . Un OT trebuie sa fie in stare sa reproduca toate armonicele frecventelor fundamentale din spectrul AF . Ca o opinie personala , nu cred ca merita sa va consumati timpul cu asa ceva. Editat Iulie 29, 2016 de gg101 Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 29, 2016 Partajează Postat Iulie 29, 2016 (editat) Rasfoind revistele vechi de Radiotechnika mi-a sarit in ochi o publicatie din 1957, unde se prezinta modalitatea de inbunatatire a redarii frecventelor joase al unui sistem amplificator si/sau incinta, care in mod normal nu ar fi capabile din diverse motive ( OT sectiune mica, difuzor mic , incinta mica etc).***********************************************************************************************************************************Voi continua daca exista interes. Dupa ce, din curiozitate, am facut o simulare pentru partea de preamplificare si filtre din schema dv. si mergand pe patru pozitii ale celor trei potentiometri (vedeti graficele),am obtinut patru diagrame Bode,sper sa trageti niste concluzii din asta. schema: diagramele Bode: Editat Iulie 29, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 30, 2016 Partajează Postat Iulie 30, 2016 (editat) O rectificate pe schema de mai sus si anume: R12=51K nu 510K,cu 510K in anod vom avea 6V si nu stiu cum se va comporta un tub cu 6V la anod (!!!!),este posibil ca pe schema originala sa fie o greseala (intentionat sau nu!),modificarea a fost facuta ca urmare a discutiei telefonice cu colegul @simson. In garficele de mai jos am postat si FFT la valorile potentiometrilor alesi ca si pentru diagramele Bode. Editat Iulie 30, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
simson Postat Iulie 30, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2016 Dupa ce, din curiozitate, am facut o simulare pentru partea de preamplificare si filtre din schema dv. si mergand pe patru pozitii ale celor trei potentiometri (vedeti graficele),am obtinut patru diagrame Bode,sper sa trageti niste concluzii din asta. schema: diagramele Bode: Din aceste diagrame se observa o mare varietate de corectie avand posibilitatea alegerii unui optim pentru un sistem difuzor incinta astfel ca redarea basilor sa fie cat mai pronuntat. Acest ,,Bas virtual'' nu este cel pe care o simti in piept, sau care se aude si la vecin trecand prin zid. Intre timp m-am mai documentat si vezi minune: firme consacrate (Samsung, Denon, Marantz) reclama in produse sistemul LFC o realizare a tehnologiei de varf. Acest LFCsau Low Freqvency Containment este varianta inbunatatita a publicatiei din 1954 reluat de Radiotechnika in '57. Acest sistem LFC functioneaza in SMART-uri telefoane mobile si multe sisteme n+1.Probabil multi si-au pus intrebarea cum este posibil ca un degetar de difuzor sa redea cat de cat si frecvente joase? Ca varianta a sistemului RAFJ ar fi reducerea sectiunii trefului de iesire la un SE, dar nu acesta a fost scopul principal, ci redare basilor cu un difuzor mic. Dar cum calitatea vinului se afla prin degustare, imi propun in viitor un montaj de test cu toate masuratorile si auditiile cu diferite incinte. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iulie 30, 2016 Partajează Postat Iulie 30, 2016 (editat) Aveti perfecta dreptate ...in cazul tolei de ferosiliciu ajunge si sectiune de 18cmp cu fereastra marita. Este bine acum? Oricum eu nu am facut calcule acum, in acest caz, pentru ca aici nu are relevanta.Cert este faptul ca raportul sectiunilor trafului de iesire dintre un SE normal si unul RAFJ este in jur 2:1 in cazul tolelor identice la un Fmin dat. Dar mai bine postez schema publicata in 1957, autorul a specificat ca sursa de inspiratie o publicatie aparuta in 1954 la Moscova : Kulivkoszkij:Novoje tehnike ljubiteljkogo radiopriemaschema.jpg Schema postata este pentru instrument nu pentru hi-fi,corectorul de ton este specific amplificatoarelor de chitara,prin acel comutator se introduc mai multe frecvente joase in etajul final,pentru un sunet "mai gras" ca sa folosesc exprimari ale chitaristilor.Cine nu crede ,sa construiasca acest amp,sa vedeti ce "frumos " lucreaza acel corector de ton. Editat Iulie 30, 2016 de viobio Link spre comentariu
zal Postat Iulie 30, 2016 Partajează Postat Iulie 30, 2016 Înţeleg că scopul final ar fi economisirea unui trafo de ieşire de calitate, prea scump ptr un aşa amplif. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 31, 2016 Partajează Postat Iulie 31, 2016 (editat) "Inventia" asta dupa cate am gasit pe net face altceva,sau nu am gasit eu ce trebuie : "Audyssey isn't claiming that LFC's bass-processing effects won't be audible, just that they will be subtle enough that you won't feel the lack of bass. I haven't heard Audyssey LFC yet--it will first appear in receivers this September. When we get them here at CNET I'll let you know what I hear. Meanwhile, I have an immediate and totally free solution to the bass problem: if your satellite speakers make a fair amount of bass on their own, turn off your subwoofer during late-night listening sessions." Am cautat si nu am gasit nicaieri referinte la faptul ca se reduce sectiunea trafului de iesire sau ca faciliteaza redarea basului cu ajutorul difizoarelor mici !? Daca ati gasit undeva ceva teoretic despre aceasta inventie,va rog mult sa faceti trimitere catre,sunt foarte interesat sa studiez acest fenomen explicat de dv. Multumesc. P.S daca si cand veti avea timp,poate spicuiti cate ceva din exposeul de mai jos si postati aici,este in limba maghiara iar cu google se traduce cam incorect. http://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f=62&t=2424&sid=9002cea2c8409effaefdda373cce031d&view=print sau aici : http://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f=62&t=2424 Editat Iulie 31, 2016 de LMOlimpiu Link spre comentariu
simson Postat Iulie 31, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2016 Mai multe in acest link...pentru cei care stiu englezahttps://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj8rea48JzOAhXC1RoKHVh0BAIQFggtMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.audioholics.com%2Fnews%2Faudyssey-low-frequency-containment&usg=AFQjCNEr8xyI_Dg0mDpvY7GzouNP_9d9gg Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum