Vizitator Postat Ianuarie 27, 2017 Partajează Postat Ianuarie 27, 2017 (editat) Protectie VAS? Nu, este vorba de limitarea SOA (protectia finalilor), care a fost facuta si reglata per fiecare modul individual. Este adevarat ca sint doar 2 semireglabili, unul pentru bias si celalalt pentru offset, sint singurele la care clientul poate "umbla" dupa preferinte, desi si acestea au plecat pre-reglate, custom client. La mine protectia blocheaza diferentialul+VAS-ul, nu prefinalii (clasica protectie). De aia la scurt, curentul pe iesire NU este I-Max limit, ci muult mai mic, disipatia fiind infima in regim de scurt circuit. Vizioneaza atent acest film, si vei intelege etact ceea ce trebuie inteles din ceea ce am scris mai sus. Editat Ianuarie 27, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 Ok ,dar nu vad semireglabilii ? Daca trimit pe cineva la tine sa cumpere doua module ,si vrea sa le alimenteze la o tensiune apoi se suceste si modifica tensiunea de alimentare ,de unde regleaza acea protectie ,fiind critica si influentata si de diferente destul de mici ale tensiunii de alimentare (10..15V ) ,tu le reglezi pentru o tensiune ,utilizatorul poate are alta sursa.Sa nu mai vorbim ca si biasul ,offsetul se regleaza tot in functie de tensiunea de alimentare.Imi da cam cu virgula ,adica treaba nu este treaba ,cum iti place tie sa spui. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 28, 2017 Partajează Postat Ianuarie 28, 2017 (editat) Nu are ce sa modifice in primul rind, protectia SOA lucreaza la un prag mult inferior unei variatii de alimentare inrte +/- 30 si +/- 60Vcc si sub 1 ohm, am nevoie doar de 1V si si este dependenta STRICT de curentul prin tranzistorii finali, foarte putin dependenta de tensiune. Trebuia sa iti dai seama de asta, cind vedeai 900mA curent de scrtcircuit, si nu 16A cit este Imax RMS in loading pe 2R... Oricum NU mai sint la vinzare, s-au dat toate. Mi-am pastrat 2 pentru mine. Cind am sa fac amplificator cu ele, iti voi arata fara sa umblu la niciun reglaj (nu e nevoie), ca, curentul de scurtcircuit, implicit domeniul de lucru al SOA, ramine identic intre +/- 25Vcc si +/- 60Vcc, adica tensiunile de lucru pentru care am specificat ca acest etaj final lucreaza. Singurele modificari (ajustari) fiind BIAS si eventual OFFSET, desi nici bias-ul nu trebuie foarte mult ajustat, existind curent constant atit prin diferentiale cit si prin VAS, basca nonswitching bias. Mai mult NU dau din casa, cine are minte, sa gindeasca, cam ce am realizat eu acolo! Proiectul ca si toate celelalte (inafara de Leco V3, la care va urma revizia a 2-a) este OBSOLETE! Spor la treaba! Editat Ianuarie 28, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 (editat) Cel mai probabil, protectia SOA este simpla, fara dubla panta. In acest fel nu prea mai conteaza tensiunea de alimentare. Nivelul de protectie este cel mai ridicat asa, singurul minus este ca se ajunge mult mai repede la zona de protectie, implicit aparitia distorsiunilor la un prag de putere mai mic. Treaba asta se poate compensa in doua moduri : prin punerea in paralel a cat mai multor tranzistori iar aici avem deja 3 perechi sau scaderea tensiunii de alimentare. Totusi, daca vedem ce se intampla in realitate, vom observa ca in general se asculta la volumuri relativ mici , iar cand se da foarte tare muzica iar protectia incepe sa functioneze introducand distorsiuni, deja nu prea mai conteaza deoarece boxele si urechea distorsioneaza ele insele semnificativ. Interesant ar fi ca Leco sa calculeze la ce tensiune trebuie alimentat un modul astfel incat daca se renunta la protectia SOA, acesta sa reziste unui scc in sarcina pana la decuplarea unei sigurante( eventual de tip ultra-rapida). In felul acesta ar putea foarte bine ca modulele sa fie folosite pentru amplificatoare audiofile, fara protectia SOA. Editat Februarie 1, 2017 de RaimondAudio Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 (editat) Nu este simpla! Dar actioneaza in alta parte blocind TOT, inclusiv BIAS in finali, "ucigind" atit diferential, cit si VAS (blocindu-l) deci NU mai exista nici BIAS. Protectia SOA nu are nicio treaba nici la putere maxima nici la putere minima, nici in hard clipping. La V2 mini, ea NU acrioneaza pina cind sarcina NU scade sub 1,3 ohmi aproximativ, indiferent de valoarea tensiunii de alimentare, totul depinde de curentul prin finali si tensiunea de la iesirea etajului final (valoarea ei). REPET, protectia actioneaza in functie de impedanta si curentul prin finali+tensiunea de la iesire, valoare a curentului aleasa MULT peste orice necesitate de curent la iesire, chiar si la 2 ohmi la putere maxima, aceasta NU intervine deloc, deci nu exista modificare de THD, TID, IMD, deoarece sub un anumit prag prestabilit initial, aceasta este BLOCATA, iar amplificatorul este conceput sa lucreze de la 4 ohmi in sus, stabil si la 2 ohmi. Aceeasi protectie (principiu) l-am folosit si la Leco V3, unde limitarea de curent se face la 35A rms, indiferent de sarcina folosita 1-2-4-8 ohmi. cva idee, Crown, la amplificatorul lor de 2500W/2 ohmi, au ales limitarea SOA sa se faca la 30A RMS, iar in cazul unui scurt la iesire, curentul ramine "batz" la 30A, amplificatorul rezistind la scurt pe iesire pina cind intervine protectia termica la 110 grade celsius si opreste alimentarea pe canalul resppectiv (last surviving chance). Aveti aici cum se comporta cu pritectia reglata sa actioneze la 0,5 ohmi si 35A rms la iesire (pentru amplif full stabil 2 ohmi canal sau 4 ohmi bridge): Iar aici capabilitatea de curent fara limitarea SOA (disabled) avind la iesire ca sarcina, rezistenta de 1 OHM: Editat Februarie 1, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 Cand protectia SOA nu depinde de tensiunea de alimentare e foarte clar ca nu este de tip multi-panta. Poate fi monopanta sau cu prag fix. Asta nu inseamna ca e rau sau bine ci doar ca ramane o zona nefolosita a caracteristicii SOA. Sunt o gramada de firme hi-end care au protectii SOA cu prag fix si nu se supara nimeni. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2017 Partajează Postat Februarie 1, 2017 Esista o tensiune de referinta undeva. Vezi si multipanta pe care a pus-o Victor la urmatorul proiect, doar ca la mine este in alta parte, fata de clasic. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 2, 2017 Partajează Postat Februarie 2, 2017 Protectia SOA este valoroasa ea in sine, prin functia pe care o face. Orice varianta ar fi cand este implementata corect, nu ar trebui sa fie un subiect de dezbatere pentru ca este doar o protectie. Amplificatorul este cel care conteaza ca sunet, distorsiuni, etc. Leco a aratat atat in filme cat si in poze cu masuratori ceea ce poate amplificatorul. Inca odata felicitari pentru acest proiect. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 2, 2017 Partajează Postat Februarie 2, 2017 Multam! Sper curind sa putem audia impreuna un Leco V2 mini, in carcasa cumparata de la tine. De saptamina viitoare reiau lucrul la el. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 28, 2018 Partajează Postat Mai 28, 2018 Doresc sa aduc la cunostiinta tuturor celor interesati ca eu nu am intervenit vreodata in proiectele lui DjLeco cu sugestii sau contributii tehnice . Este un om foarte putin influentabil , face doar cum considera el ca e mai bine , fara sa tina cont de parerile altora . Ca urmare , in trecut nu a existat niciun fel de cooperare , colaborare sau consultare tehnica in ceea ce priveste proiectele dezvoltate de DjLeco : amplificatoarele V1 , V2 , V3 , miniV2 , SMPS sau oricare altele . Pur si simplu a respins absolut orice interventie a mea ! Multumesc pentru atentia acordata si sper ca ati luat la cunostinta tot textul de mai sus si desigur ca v-ati insusit temeinic continutul textului . Asta pentru ca totul sa fie clar . Link spre comentariu
wave Postat Mai 28, 2018 Partajează Postat Mai 28, 2018 Ai tu vreo treaba cu ampurile si sursele smps? Tu doar aduni desene de peste tot si le fluturi pe forum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 28, 2018 Partajează Postat Mai 28, 2018 (editat) Multumesc, Victor, sper ca acum toti colegii, ma refer la cei care au avut ceva de comentat asupra proiectelor, referitor la cine a realizat aceste proiecte, sa fie edificati si pe viitor sa se abtina in a mai face comentarii rautacioase cum ca altii mi-ai facut mie schemele realizarilor mele. Multumesc inca o data de fairplay si corectitudine! ERATA: Chiar daca la acest proiect initial inclusesem nonswitching bias la recomandarea ta, in final am renuntat la el pentru bias clasic, motivele fiind pur tehnice. La testarea raspunsului armonic, aceata a fost mai bun la puteri mici cu bias normal decit cu nonswitching bias. Editat Mai 28, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 30, 2018 Partajează Postat Mai 30, 2018 La 28.01.2017 la 0:22, DjLeco a spus: Protectie VAS? La mine protectia blocheaza diferentialul+VAS-ul, nu prefinalii (clasica protectie). De aia la scurt, curentul pe iesire NU este I-Max limit, ci muult mai mic, disipatia fiind infima in regim de scurt circuit. Nu contest functionarea, contest doar faptul ca se poate face protectie VI si fara a taia finalul sau vas-ul. Fiecare face cum considera, important e ce si cum masori. E clar mai bine sa blochezi VAS-ul ca iese mai repede din saturatie si nu murdareste sunetul, in caz ca aclansezi protectia. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2018 Partajează Postat Mai 30, 2018 (editat) Eu blochez tot ce tine de tensiune de comanda "mai departe" in caz de scurt pe iesire! De aia nici nu am curent mare in regim de suprasarcina sau scurtcircuit, etajul final nefiind "obligat" sa disipe aiurea cum fac alte etaje finale cu alte tipuri de protectii ce limiteaza la scurtcircuit sau suprasarcina la Iout max.. Iata dovada, curent mare pe iesire in caz de sarcina nominala, intre circa 1,x si 4 ohmi aproximativ, versus curent de scurtcircuit: Eeeeeeeeeee.... Pai sintem "baieti" sau ne jucam... Identic lucreaza si Leco V2 mini, dar multumita colegilor (se stiu ei care) ce au tinut cu orice pret sa "murdareasca" si sa "isi bata joc" de acest proiect, am decis ca filmarile de la Leco V2 mini, sa nu mai existe pe forum. Editat Mai 30, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 31, 2018 Partajează Postat Mai 31, 2018 (editat) VI - era notiunea cheie pentru ceea ce spui tu. Restul nu are legatura cu ce am scris eu. Editat Mai 31, 2018 de Sharky Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum