Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protecţie amplificator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 231
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bafta Dudi, tine-te de treaba ca iese calumea pana la urma.

Nu te-ar tenta un bistabil? Adica daca iti apare vreo eroare, protectia sa iti ramana aclansata pana la rearmare manuala.

Ar fi ciudat daca ai un amplif care grohaie urat la 1Hz, sa cupleze repetitiv pana strica difuzorul?

Idem pt scurt, HF sau ce mai crezi tu ca e mai bine pt ampliful tau.

Link spre comentariu

Sau tiristor, asa am facut si eu bistabile, cand mi-am dat seama ca un tiristor tot aia face!

Practic il pui pe tiristor sa fure comanda "releului". Fie direct in grile, fie la cine comanda grila, vezi tu cum e mai simplu.

Tiristorul va ramane deschis pana cand ii intrerupi curentul prin el. Deci ori il resetezi cu un ciclu on/off, ori ii pui un intrerupator peste terminale.

Daca nu intelegi exact cum vine, vezi in schema mea. http://www.elforum.info/topic/8732-sugestii-si-corectii-asupra-unei-scheme-de-protectie-dc/page-4

Legat de pragul de DC, eu zic ca te stresezi degeaba pt tensiuni mai mici de 2-3V. Evident ca e urat ca diful primeste DC, dar nu e periculos pt un woofer.

Iar daca e vorba de un sistem multicai, unde ai o medie dedicata pe biamp, poti sa rezolvi orice urma de DC cu un condensator de calitate.

Prin medie dedicata inteleg medie cu Xmax zero sau aproape zero, facuta sa lucreze de la 200Hz in sus. Aia si cu 2-3V iese din camp si isi pierde calitatile.

Link spre comentariu

"Optocuploarele fotovoltaice (sau fotocuploarele, cum le zice Maxente) nu au nevoie de alimentare pentru ca iti genereaza chiar ele o sursa de curent, dar una foarte slaba (50uA, la 8V). Iar cele normale cu fototranzistor trebuiesc alimentate cu o tensiune ca sa poata functiona."

Se poate face o analogie cu traductoarele de temperatura tip termocuplu, deci generator si unul parametric tip termorezistenta; asta pentru o intelegere, zic eu, mai buna.

Link spre comentariu

Uite Dudica ce vroiam eu sa spun legat de combinarea celor doua protectii:

Posted Image

N-am avut chef sa desenez toata schema dar am bricolat o schema de principiu din schemele postate aici.

Un alt mare avantaj o reprezinta, pe linga raspunsul mai rapid in caz de strapungere al unui final, limitarea timpului cit este permis etajului final sa mearga in cliping.

Este numai o schema principiala care mai poate fi inca imbunatatita.

edit: filtrele le prefer cu o singura celula, nu ca in desen....

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Foarte tare ideea cu tiristor. Mersi, Sharky !

Pana azi nu am stiut cum functioneaza un tiristor (spre rusinea mea), dar m-am documentat acum si am reusit sa implementez latch-ul.

Dar ar mai fi o singura chestie pe care n-am inteles-o. Cica tiristoarele pot intra in conductie (si fara semnal pe poarta) daca tensiunea creste prea repede. Despre ce tensiune e vorba, Anod-Katod ? In datasheet-ul tiristorului meu zice sa nu creasca mai repede de 10V/us. Ce ar trebui mai exact sa fac in schema mea ca sa am garantat ca nu va intra in conductie cand nu trebuie ? Sa pun un RC pe alimentarea tiristorului ? Dar cand voi actiona tranzistorul de "Reset" si voi pune la masa tiristorul nu se pune iar ca, creste tensiunea pe el si iar tre sa iau masuri ?

post-259214-0-14977300-1468943906_thumb.png

P.S: Sesebe, ma ocup si de schema ta dupa ce termin cu tiristorii astia.

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Nu cred ca ai nevoie de BC pt reset. Cred ca merge direct sa faci scurt A si K.

Dar mai verifica asta, nu bag mana in foc ca va merge in circuit.

Nu ai tu treaba cu 10V/us.

Alimentezi totul de la 12V care in mod sigur e ceva tensiune filtrata de un C. N-are cum sa varieze cu 10V/us nici in ruptul capului.

Dudi, ce sa zic, si eu zic ca e tare, dar din pacate dupa cum vezi pe topicul ala am facut vreo 3 montaje ca fraierul cu un bistabil din seria CD.

Cand in final ai vazut ce simpla a iesit treaba si tot acelasi lucru il face.

Link spre comentariu

In ce sens sa-i grabesti comutarea?

Scoti condesatorul sau il micsorezi sau micsorezi rezistenta.

Dar cred ca tu vrei de fapt sa micsorezi timpul de tranzitie......aplici reactie pozitiva.

Am avut si eu o schema simpla de protectie boxe cu releu ce avea utilizata reactie pozitiva. Avea o rezistenta de care s-au legat multi ca-i degeaba dar numai Franzin )parca) a stiut de ce este pusa.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări