Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protecţie amplificator

Testikov

Postări Recomandate

SESEBE,

Am citit cele 2 linkuri recomandate de tine si sint exact ce imi doream, dar as vrea sa te mai intreb cate ceva. Deoarece a cazut forumul, daca printr-o minune a lui Dumnezeu poti sa vezi postarea asta... te rog da-mi un mesaj privat (eu am incercat sa-ti dau si nu merge) cu o adresa de mail sau skype ceva unde putem sa vorbim.

Doamne ajuta !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 231
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Testikov

97

• sesebe

34

• Marian

22

• Sharky

21

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Citind link-urile date de sesebe am retinut 2 metode de a decupla difuzorul, in cazul aparitiei de DC (sau alte minunatii), cu relee MOSFET: 

1. Taind alimentarile cu cate un mosfet pe fiecare ramura:

Posted Image

2. Decupland minusul difuzorului cu doua MOSFET-uri inseriate:

Posted Image

--------------------------------

Prima varianta are avantajul ca nu se mai introduc mosfetii in calea de semnal deci nu se mai genereaza distorsiuni suplimentare (oare?) si ca se pot comanda mai simplu mosfetii. Dezavantaj ar fi ca nu poti sa folosesti metoda asta pentru a cupla difuzoru cu intarziere.

A doua varianta e exact invers. :)

Ce nu stiu eu exact e daca si cate distorsiuni baga acei mosfeti pusi pe pinul de masa al difuzorului. O conta ca sint pusi pe minus si nu pe plus ? Adica or baga distorsiuni cand sint pusi pe plus sau si pe minus ? Rod Elliott zica ca "Based on simulations and some tests, distortion can be expected to be well below 0.1% unless you don't have enough gate voltage or RDS (on) is too high." ... Din cate inteleg eu, el o spune cu mandrie valoarea asta de 0,1% ca si cand ar fi buna, dar nu stie ca pentru audiofilii din Romania asemenea distorsiuni sint inacceptabile...

Ce sa aleg ?

Mie parca mai mult imi place a doua... :P Adica daca n-ar fi probleme sa introduca distorsiuni, pe asta as alege-o.

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Super ! Abia astept sa le citesc. Am aruncat asa un ochi pe ele si presimt ca e ceva de bine acolo. :)

Ce bine e cand stii ce sa cauti... Eu ce era sa caut, ca pana ieri nici nu stiam ca exista "relee" cu MOSFET... :rade:

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Mai degraba as pune un releu cu contacte duble inseriate pe langa sigurantele de pe barile de alimantare

10+!

Cu permisiunea ta, daca te deranjeaza, il rogi pe Sharky sa stearga postul meu:

Releu de 30A/30Vdc si 30A/277Vac in 60Vac (releu de calitate nu jeoarse):

Releu de 30A/30Vdc si 30A/277Vac in 73Vdc inm mediu rezistiv nu inductiv (releu de calitate nu jeoarse):

Releu (2 contacte 30A serie) in 73Vdc

Am sa fac eu în zilele ce urmează... Un difuzor Sony parcă, făcut de mine acum câțiva ani, ce are o impedanță de 10 ohmi. Ca tensiune continuă, protecția va trebui sa rupă 67-70Vcc.

Astept(am) rezultatele!

P.S. nu este nicio reclama, niciun moft, nicio umflare in pene, este REALITATEA in practica, fara simulari, fara altceva, exact ce se intimpa, real.

Am testat astazi si cu snubber 100nF+4,7R si contactele perleaza.

Cine vrea sa tina seama, bine, cine nu, este problema lui.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Bravo leco, multumim de filme.

Poate iti calci peste orgoliu si testezi solutia mea. :)

Ai postat mai demult cum la intreruperea releului cu condensator peste contacte nu ai deloc arc:

https://youtu.be/YXmn43ZAhnQ?t=37s

Dar nici asta nu ai putut observa, erai manat de furie sa suntezi terminalele cu releul ca sa il sudezi.

Cine te-a pus sa il recuplezi incarcat nu stiu, sau cine te-a oprit sa gandesti modul in care sa descarci condensatorul si apoi sa recuplezi, nici asta nu stiu. :)

Vezi tu, cand mai gandesti un pic ies chestii faine, chiar daca nu le culegi din vreun manual.

Dar na, nu e nevoie de gandire, solutia am dat-o deja de mai bine de 3 ani. :) Si da, are protectie si la HF. Ii mai lipseste o singura chestie ca sa mearga perfect, te las pe tine sa o gasesti, desi am scris deja asta pe forum.

http://www.elforum.info/topic/8732-sugestii-si-corectii-asupra-unei-scheme-de-protectie-dc/page-4

Cine stie, dupa ce ai porcait-o atatia ani poate o vedem pana la urma implementata in Leco v4-5 :)

Pentru restul: vizionati va rog filmuletul lui Leco, sa vedeti clar cum un condensator mananca complet arcul aparut la decuplarea releului!

Am descris pe celalalt topic experientele mele cu un banal releu folosit la tensiune mare, fapt care m-a convins ca cu ajutorul unu condensator si a unui anumit mod de functionare, problema arcului se rezolva f usor.

Concluziile le-am scris pe cele doua topice ale mele, nu vad sensul sa mai repet ceva.

Link spre comentariu

Condensatorii aia au 1000uF capacitate si sint 2 in serie.

Pune exact ce vrei sa testez (valorile la piese) si voi testa.

Protectiile pe care le folosesc eu, sint altele, si nu cred ca vor mai fi V4 si V5.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ok, deci pe contactele releului, vrei ca sarcina (cind este deschis), o punte in alternativ ce are ca sarcina un 470uF paralel cu o rezi de descarcare de 10K.

Cind am nitel timp, incerc, ma rezum doar la partea de stingere a arcului, restul nu e treaba mea.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu va mai agitati, sunt sanse foarte mari sa ma trec pe relee solid state

De ce sa ramanem in trecut cand putem sa ne uitam spre viitor  ?

Cu mosfetii din prezent si cu altii care or sa apara, faci un releu de moare lumea si cu o rezistenta a ''contactelor'' foarte mica

Link spre comentariu

Nu va mai agitati, sunt sanse foarte mari sa ma trec pe relee solid state

De ce sa ramanem in trecut cand putem sa ne uitam spre viitor  ?

Cu mosfetii din prezent si cu altii care or sa apara, faci un releu de moare lumea si cu o rezistenta a ''contactelor'' foarte mica

Pai... releul ce rezistenta de contact are?

Ce se intampla cu un mos cand crapa si cam cat trebuie sa ne uitam in viitor?

Link spre comentariu

Ok, deci pe contactele releului, vrei ca sarcina (cind este deschis), o punte in alternativ ce are ca sarcina un 470uF paralel cu o rezi de descarcare de 10K.

Cind am nitel timp, incerc, ma rezum doar la partea de stingere a arcului, restul nu e treaba mea.

Ar trebui sa simulezi comportamentul protectiei de DC.

Adica sa decuplezi tensiunea mare, si evident condensatorul sa fie descarcat.

DAca vrei sa faci asta repetitiv, evident ca va trebui sa astepti cateva secunde, in functie de RC-ul ales, asa incat C-ul sa se descarce.

Protectia face asta prin cuplarea intarziata.

Cazul in care peste bornele releului este deja tensiune nu merita luat in considerare, pt ca o protectie de DC nu cupleaza cand ai DC. :)

Valorile se tatoneaza, protectia e in atelier, dar cred ca si 100uF ar trebui sa fie destul.

Practic asta e doua varianta, initial varianta era exact ca in filmuletul tau, dar cu rezistenta de descarcare.

Condensatorii erau descarcati de amplif, care revenea in zero si ii descarca, asta pe langa rexzistenta in paralel cu ei.

Cu un delay bine ales nu sudezi nici un contact, iar arcul de decuplare, dupa cum se vede si in filmulet este inexistent.

Link spre comentariu

Pai... releul ce rezistenta de contact are?

Mai mare nitel... 30...50 miliohmi, iar cu mosfet poti sa faci de 15 miliohmi.

Ce se intampla cu un mos cand crapa si cam cat trebuie sa ne uitam in viitor?

Acelasi lucru care se intampla si cu contactele releului electromagnetic care se sudeaza de la arc.

MOSFET-ul in aplicatia asta nu prea are de ce sa crape pentru ca are regim de lucru lejer. E MOSFET de 80A (58A la 100 grade) sau 320A in impulsuri.

Link spre comentariu

Releiele cu contacte inseriate sint bune dar nu-s panaceul universal.....

Apropo de distorsiunile introduse de releul cu MOS, aceeasi situatie este si la releiele electromecanice dar foarte putini au facut analize detaliate pt ca nu prea ai alta solutie mai buna.

Grosul distorsiunilor introduse de releiele cu MOS sint datorate rezistentei serie aparute dar rezistenta serie ai si la releiele electromecanice si de multe ori este chiar mai mare.

Sint ceva solutii alternative dar nu neaparat mai bune.

edit: aceeasi problema cu supratensiunile ce apar la comutare exista si la releiele MOS da nu va genera arc electric ci va defecta MOS-urile daca nu se iau masurile adecvate, in schimb la MOS-uri masurile posibile sint mai multe....

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări