Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protecţie amplificator

Postări Recomandate

Protectia crowbarr face treaba excelenta daca stii sa o implementezi corect.

Contectele releelor se pot deteriora in timp (la cele de calitate normala, relee normale de 2-3$ bucata), triac crowbarr pune iesirea amplifului in scurt, salvind incinta.

In momentul aparitiei DC la iesire, este logic ca cel putin un final de pe una dintre ramurile de alimentare este strapuns, si etajul final este compromis.

Folosirea unor sigurante corect calibrate pe rail-uri, te scapa de orice incendiu, cind triacul sunteaza una dintre railuri la masa.

V-as fi pus o filmare sa arat cum lucreaza (cu osciloscop pe iesire) si cit de performanta este, insa n-am chef de polemici sau sa imi fie reprosat ca imi fac reclama, de catre unii "colegi".

Protectia Crowbarr trebuie bine implementata si calculat precis pragul de interventie, in functie de tensiunea de alimentare si de cea mai joasa frecventa reprodusa de amplif (catre sub 5Hz), la un amplif care nu are limitare de curent SOA serioasa, si un filtru corect trece sus, protectia crowbarr poate actiona la infrasunete unde o saracie de etaj final fara limitare SOA este distrus instant.

Sesebe, daca doresti sa vezi filmarea, imi lasi un PM.

Cel mai bun releu de la TME ar fi acesta, insa mare mare atentie, in mediu inductiv situatia este mult inrautatita (ce am incercuit pe acolo).

Joaca cu tensiune continua redusa (30-60Vcc), in mediu inductiv (da, boxa are bobina atit in difuzor cit si in filtre si este foarte inductiva) nu este floare la ureche.

Personal recomand sa puneti intii un difuzor "de sacrificiu", si sa vedeti daca releul poate decupla sau nu, corect in DC in mediu "inductiv", in caz de "alarma".

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 231
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Tu nu folosesti acea protectie pt amplifuri cu 50-60V alimentare (diferentiala) asa ca in cazut tau crowbar e poate cea mai indicata.

Ce faci cind isi baga gigel nasul si schimba sigurantele cu unele mai mari? Daca folosesti SMPS-ul (tau eventual) cu protectie la scurt, nici o problema, dar daca ai traf de 50Hz?!?

Nu sint fanul la Crowbar (desi eram cindva) in cazul amplifurilor, asa ca nu ma intereseaza filmuletul pt ca stiu ca functioneaza perfect mai ales cind este bine implementata.

Eu, daca ar mai trebui sa proiectez acum o protectie la DC, as proiecta una cu tranzistoare MOS serie pt decuplarea boxelor si, eventual, si crowbar in caz ca se strapung si trazistorii aia serie....dar nu numai crowbar (simplu).

PS: Un circuit de genul asta iti protejeaza suficient contactele ca sa nu ramina "sudate" la sarcini inductive mari.

Posted Image

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Se poate decupla o bobina + rezistenta, fara sa sacrificam vreun difuzor in numele "stiintei".
Sau se poate citi si contribui la un topic despre reducerea arcului.
Mai veniti si voi cu idei, se pot testa, daca sunt intelese.

Evident, speram la discutii constructive, nu aceleasi umflari in pene:
Link spre comentariu

Sesebe, ce te faci cu acel condensator de 0,47uF serie cu 2,2R daca protectia DC decupleaza la ultrasunete sau oscilatii?

Tweeterul primeste oscilatiile sau HF-ul?

Eu zic ca da.

Stingerea arcului, practic inhibarea supratensiunilor ce apar la bornele contactului releului cind acesta decupleaza DC in mediu inductiv este probabil cit de cit ok cu acel circuit R-C in DC dar la HF?

Daca facem o protectie, hai sa o facem calumea sa fie safe in orice situatie.

Vedeti, de aia unii se deosebesc de altii, la unii nu exista compromisul ca "merge si asa"...

Frate nu stiu ce se intimpla cu forumul asta, a luat-o razna rau, pagina se restarteaza la nesfirsit, pe main page apare ca ultima fiind postarea mea, in realitate nu este.

Praf...

Link spre comentariu

Leco, bobina aia din difuzor conteaza doar in vederea eventualei tensiuni de autoinductie generata in momentul cand releul rupe contactul, reactanta NU exista in cc.

Faci si tu la fel ca Alin ( si la tine e un obicei vechi ), ai experimentat tu ceva si ti-a placut, prin urmare toata lumea este obligata sa faca asa cum faci tu altfel lumea e naiva... Pe bune? Si topicul asta devine o balacareala doar pentru ca unele persoane nu se pot abtine sa fie ei insisi, zau asa...

Link spre comentariu

Eu, daca ar mai trebui sa proiectez acum o protectie la DC, as proiecta una cu tranzistoare MOS serie pt decuplarea boxelor...

Nu inteleg cum zici....

Eu ma gandeam sa pun cate un MOSFET pe fiecare alimentare care sa decupleze alimentarile (si asa sa ramana pana il resetezi manual) in caz ca se intampla ceva rau, cum ar fi DC la iesire.

Link spre comentariu

Eu, daca ar mai trebui sa proiectez acum o protectie la DC, as proiecta una cu tranzistoare MOS serie pt decuplarea boxelor...

Nu inteleg cum zici....

Eu ma gandeam sa pun cate un MOSFET pe fiecare alimentare care sa decupleze alimentarile (si asa sa ramana pana il resetezi manual) in caz ca se intampla ceva rau, cum ar fi DC la iesire.

Link spre comentariu

Am simulat decuplarea releului de protectie in citeva cazuri (70V alimentare si curent putin peste 10A) primul plot - verde

Primul include ca SNUBER numai elemente parazite de circuit (100kΩ serie cu 20pF), al doilea plot verde,

apoi 2.2Ω serie cu 0.47µ (recomandarea mea anterioara), al treilea plot verde,

apoi   1Ω serie cu 0.47µ,    al treilea plot rosu,

apoi 2.2Ω serie cu 2.2µ,  al treilea plot albastru,

apoi 4.7Ω serie cu 4.7µ,  al treilea plot galben,

Posted Image

Se poate vedea ca in toate cazurile virful de tensiune generat la decuplare este sub 1500V cit este limita maxima de izolare intre contacte la releiele recomandate de mine (http://www.tme.eu/ro/Document/b680f9ed6c126a98d581532efee59b33/R30N-EN.pdf). Deci cu oricare varianta de snuber din simulare esti SAFE comparativ cu lipsa snuberului cind tensiunea se duce spre citeva sute de KVolti.

Mai mult, atunci cind se foloseste un snuber cu 4.7Ω serie cu 4.7µF virful de tesiune nu depaseste 250V, valoare perfect in limitele releului - pentru cei mofturosi.

Concluzia mea este ca se poate folosi fara nici un risc un astfel de releu, impreuna cu un snuber, pt decuplarea boxei atunci cind alimentarea etajului final este de maxim 70V.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Leco, toata discutia s-a dus pina acum in jurul protectiei la DC out.

Ce faci acum?

Nu incerci decit sa extinzi gama de protectie si la oscilatii.....

Da, probabil driverul de inalte s-ar putea "praji" putin dar cred ca as prefera un driver ars (200-300 Ron poate putin mai mult) decit un intreg etaj final facut praf din cauza la crowbar.

In alta ordine de idei, dupa cum am spus, eu daca ar fi sa proiectez o astfel de protectie acum, as face ceva gen "solid state relay" implementat de fapt pe cablaj cu tranzistoare MOS, serie cu boxa (ca sa-i raspund si lui Dudikoff).

EDIT: Da, se pare ca a cam luat-o razna forumul!

EDIT2: pt cei carora le este frica de oscilatiile ce s-ar putea propaga prin snuber, le recomand prima varianta 2.2Ω serie cu 0.47µF iar daca circuitul boucherot este inainte de releu (cum cred ca ar trebui), se mai poate adauga inca un circuit boucherot dar cu valori mult mai relax gen 22nF-47nF  serie cu 22Ω. Cu un astfel de circuit adaugat, componenta de foarte inalta frecventa, datorata oscilatiilor, care mai ajunge la driverul de inalte, este la un nivel SAFE pt driver la deconectare.

EDIT3: in special pt Dudikoff dar nu numai, ceva interesant de citit pe tema in discutie: http://www.geofex.com/article_folders/ampprot/dcprot.htm

Pe aceeasi tema dar mai elaborat: http://sound.westhost.com/articles/mosfet-relay.htm

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Personal recomand sa puneti intii un difuzor "de sacrificiu", si sa vedeti daca releul poate decupla sau nu, corect in DC in mediu "inductiv", in caz de "alarma".

Am sa fac eu în zilele ce urmează... Un difuzor Sony parcă, făcut de mine acum câțiva ani, ce are o impedanță de 10 ohmi. Ca tensiune continuă, protecția va trebui sa rupă 67-70Vcc.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări