sesebe Postat Iulie 22, 2016 Partajează Postat Iulie 22, 2016 Era vorba numai de ideie...oricum eu rar postez ultima versiune cu valorile calculate, de obicei ceea ce postez este numai ca ideie/indrumare pt cei ce vor sa continue, proiectele complete nu-s chiar asa de usor de obtinut de la mine. Link spre comentariu
Testikov Postat Iulie 23, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2016 Bine ca am apucat sa termin protectia ca se pare ca iar a venit Leco cu circu dupa el.... Protectie DC cu MOSFET.pdf Am pus-o in pdf pentru ca devenit prea mare schema si nu mai incape pe ecran decat daca o micsorez si nu se mai intelege nimic. Deocamdata e doar protectie DC. Fac o pauza sa se termine circu si revin si o completez si cu celelalte protectii... Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 23, 2016 Partajează Postat Iulie 23, 2016 Pai ia gindeste-te la o smecherie, daca poti muta ledurile in asa fel incit sa aiba un pin comun, ai putea sa utilizezi un singur led bicolor ..... Link spre comentariu
Testikov Postat Iulie 26, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2016 Bun... Sa continuam. Am adaugat si protectia la oscilatii HF: Dupa cum se observa, lucreaza foarte frumos. Se incepe cu un sinus curat de 5 KHz si 20V.... Dupa 2ms apar oscilatii de 1MHz si 30V... si in vreo 250us se da semnalul de actionare al protectiei. Nu prea stiu ce frecvente si ce amplitudini se intalnesc in practica pe acolo (poate imi spuneti voi), dar am testat in urmatoarele cazuri: - 30KHz @ 50Vp = nu declanseaza - 100KHz @ 50Vp ... 13Vp = 300us ... 1.3ms - 500KHz @ 50Vp ... 5Vp = 220us ... 1.1ms - 1MHz @ 50Vp ... 5Vp = 220us ... 1ms Caracteristica filtrului este urmatoarea, cu Ft=400KHz: (nu am lasat in decibeli caci nu asta ne intereseaza) Am ales filtru de ordinul 2 ca sa treaca oscilatiile de 1MHz cat de cat neatenuate si inacelasi timp sa nu se declanseze protectia mai jos de 30KHz. Observati in imagine ca dupa prima celula din filtru tensiunea era mult mai mare si ar fi trebuit sa fac filtru sa taie mai sus. In prima imagine erau celule de 4,7n cu 220R... dar am modificat in versiunea finala cu 1n si 1K pentru ca era disipatia prea mare pe rezistente, dar caracteristica este aceeasi. Valorile le-am luat la intamplare... Nici nu stiu daca o fi mai bine cu altele, sau in functie de ce se aleg... ca pana la urma exista o infinitate de combinatii care dau acelasi Ft. protectie amplificator v1.1.pdf Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 26, 2016 Partajează Postat Iulie 26, 2016 (editat) La 30kHz si 50Vp, un driver (nu tweeter) de 80W cedeaza in citeva sec.Puterile date la drivere si tweetere sint pentru regim muzical cu un anumit crest factor. La regim sinus, un tweeter sau chiar un driver de 80W nu suporta mai mult de 15-25W sinus.Bobina fiind foarte mica ca suprafata de disipatie, si pentru ca miscarea ei in intrefier este foarte scurta, comparativ cu un woofer sau subwoofer nu se poate raci si cedeaza.Tocmai din cauza acestui aspect, la difurile de inalte se foloseste uneori ferofuid, pentru a ajuta disiparea caldurii bobinei in piesa polara superioara si centrul piesei polare inferioare, cit si pentru uniformizarea cimpului magnetic din intrefier pe bobina. Editat Iulie 26, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
Testikov Postat Iulie 26, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2016 (editat) Din cate stiu eu, amplificatoarele oscileaza de pe la 1MHz incolo. Sa ai oscilatie de 30KHz cred ca sint cam slabe sansele... Oricum nici eu nu sint convins pe deplin de utilitatea acestei protectii... dar mai astept pareri. Totusi, daca protejeaza la ce trece de 30KHz eu zic ca e destul de bine... Eu am calculat-o ca sa nu declanseze la nici o frecventa din spectrul audio la nici o amplitudine... Dar poate nu e bine asa... Poate ca niciodata n-o sa apara un sinus de 20KHz cu amplitudinea de 50Vp... Nustiu ce sa zic... Astept pareri in legatura cu ce frecventa de taiere ar trebui sa aiba filtrul. Vad ca Sharky a ales-o mult mai jos... Editat Iulie 26, 2016 de Testikov Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 26, 2016 Partajează Postat Iulie 26, 2016 Da, insa nu este vorba numai de oscilatiie etajului final.Trebuie sa te gindesti si inaintea lui, de exemplu scoaterea sau bagarea mufelor cu volumul deschis sau intreruperea accidentala a firului de masa; situatie des intilnita in ultimii ani din cauza calitatii foarte slabe a mufelor si cablurilor de provenienta indoielnica. Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 26, 2016 Partajează Postat Iulie 26, 2016 Eu as pune banda la -3dB la vreo 400Hz daca e vorba de un amplif de putere mare. Vezi inca o data protectia mea, in functionare normala, cu muzica nu intra in actiunde, desi dupa cum am descris acolo, la 10kHz ai doar 10% din putere, parca. Ma rog, vezi pe topicul ala. E o sugestie doar, pt tine oricum nu e mare lucru sa modifici un RC dupa bunul tau plac. Link spre comentariu
Testikov Postat Iulie 26, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2016 (editat) Mda, e treaba simpla. Decat se schimba valorile din filtru. Dar asta cred ca se poate stabili cel mai bine in practica pentru ca in simulator nu ai cum sa bagi muzica. Tu ai determinat Ft-ul ala din practic, prin incercari sau stiai ca asa trebuie din teorie ? Edit: Ce nu mai inteleg eu este ca de obicei amplifurile au o bobina pe iesire care cam taie frecventele inalte... Si atunci, daca apar oscilatii cum mai ajung la detector ? Editat Iulie 26, 2016 de Testikov Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 26, 2016 Partajează Postat Iulie 26, 2016 DAca nu ajung la detector atunci nu ajung nici in difuzor. Bre Dudi protectia asta iti decupleaza difuzorul de la amplif, nu opreste ampliful. Nu uita asta. Testezi practic si gata. Link spre comentariu
Testikov Postat Iulie 26, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2016 (editat) Am gasit cum se baga muzica in simulator : http://www.linear.com/solutions/6087 Pai asta imi deschide noi orizonturi... Edit: Mai zi-mi te rog, daca stii cumva cum se aleg valorile pt filtru, aleg una la intamplare si pe cealalta o calculez sa dea Ft dorit ? Editat Iulie 26, 2016 de Testikov Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 26, 2016 Partajează Postat Iulie 26, 2016 Asa ceva, dar ai grija la ce impedanta vrei sa obtii. Nu pui 10ohmi si 1F sau 100Megaohmi si 1nF. Trebuie impedanta sa fie suficient de mare incat sa nu bruieze ce e in jur si suficient de mica incat sa ai curent de comanda destul. Intelegi tu, ai simulator, iti zice daca ceva nu e bine. Spor! Link spre comentariu
Testikov Postat Iulie 26, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2016 Mda, uite mai zice cineva pe net : "chose the RC value so that the impedance is much less than the input impedance of the next stage and much higher than the output impedance of the driving stage." Link spre comentariu
Testikov Postat Iulie 26, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2016 Condul din filtru tre sa fie ceva special sau pot sa pun un ceramic SMD ? Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 26, 2016 Partajează Postat Iulie 26, 2016 Vezi numai sa fie de tensiune suficienta pt ca in rest nu vad nici un motiv sa nu mearga un SMD. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum