Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparat de sudura TIG facut in regim DIY

ptraian2

Postări Recomandate

Buna tuturor !

Am deschis acest topic in speranta ca ma veti ajuta sa imi construiesc un aparat de sudura TIG in special pentru aluminiu si oteluri

acum ca de inceput as vrea  o explicatie cum functioneaza acest tip de aparat

tocmai ce am gasit aceasta schema pe internet dar nu stiu cat de buna este (prima poza de pe site)

http://i21hubtechstuff.blogspot.ro/2013/06/tig-schematics-and-componentsdiy.html

sau daca are cineva mai bun este bine venit

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ptraian2

7

• nickrvl

3

• cipriyan123

3

• amudsen

2

Top autori în acest subiect

Sa nici nu va ginditi la CO2, gaz de protectie in cazul sudurii WIG/TIG macar Ar.

Al Wig se sudeaza doar in curent alternativ si in acest caz o sa fie o problema cu mentinerea arcului "aprins" implicit amorsarea sa, in cc se poate amorsa prin scaparare sau altfel spus orice aparat de sudura cu electrodul in cc se poate transforma instant intr-un aparat de sudura WG/TIG cu amorsare prin scaparare.

Link spre comentariu

Sa tot discutat, cauta si vei gasi cite ceva pe aici, nu mai retin pe unde, insa ceva poti citi si pe  aici

Idea este acea de a obtine un redresor capabil sa sudeze in cc cu electrodul dupa care se poate trece la sudura wig.

Link spre comentariu

Din cata electronica cunosc eu, acea schema contine si o punte redresoare, deci nu vei putea suda decat oteluri si alama, cupru.Aluminiul este pretentios la sudare si nu cred ca vei putea realiza un aparat home made sa sudeze aluminiu.Amorsarea arcului trebuie sa fie HF altfel vei contamina electrodul si va face urat.

Link spre comentariu

deci pentru sudarea aluminiului in regim TIG imi trebuie un curent alternativ cu argon si o amorsare buna  , pana aici am inteles

acum intrebarea este ce voltaj trebuie sa am si cum se face tousi amorsarea aceea? daca stie cineva 

Link spre comentariu

Era pe un site polonez constructia unui invertor mma si tig, avea de toate, scheme, cablaje, realizare practica (inclusiv a pistoletului). Da-mi un mail si expediez documentatia.

Link spre comentariu

pana la urma mi-a trimis domnul "amudsen" fisierul care continea proiectul dar din pacate era duar in CC

si cum am mai spus vreau sa folosesc la baza un aparat de sudura tip transformator daca se poate

Link spre comentariu

Acesta ar fi un proiect mai deosebit față de ceea ce se mai face pe forumul acesta....problema cea mai mare la un tig ac/dc este modulul de amorsare hf.Pusesem eu mai demult o schemă de la un tig ac/dc Telwin( modelul Supertig 250 ac/dc) dar nu mai stiu unde este(dacă mai este....).Reglajul amperajului de făcea cu doi tiristori pusi in antifaza. Schema modulului hf nu era dată....de fapt modulul hf pt acest aparat era ceva capsulat în plastic la care nu se putea umbla.Eu as face reglajul în felul următor:traful ar trebui să aibă secundar cu priza mediana( cum au invertoarele tig ac.dc) redresare bialternanta iar reglajul pulsului negativ respectiv pozitiv să se facă cu igbturi de putere controlate de un pwm controler gen SG3525... Am un proiect de genul acesta început de mult dar este tras pe dreapta din lipsă de timp.

Link spre comentariu

Limitarea/controlul curentului se poate face si din primar, tiristori, triac, oare IGBT ar fi capabil de asa ceva?! insa mentinerea arcului aprins e marea provocare si din pacate nu am nimic concret ca si schema.....

Link spre comentariu

@ nickrvl: limitarea de curent este facuta de traf( traf sudura cu sunt reglabil), numai partea de ac/dc este facuta cu igbt. Pentru a nu complica lucrurile cu secundar cu priza mediana, se poate folosi dupa redresarea din secundar o punte full bridge cu igbt pentru acdc(ca la modelul Miller Dynasty). Si bineinteles trebuie gasita o solutie pentru amorsarea hf/ mentinerea arcului....

Editat de cipriyan123
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări