Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solicitari scheme aparatura vintage

Vizitator coric66

Postări Recomandate

Va salut,Multumesc pentru raspuns. Aparatul mentionat este intr-adevar asemanator intrucatva cu "Neptun" insa are cateva caracteristici care il deosebesc net de acesta. Are 6 game de unda : UL , UM , US1 , US2 , US3 si US4 . Nu are UUS deci este fara MF desi CV contine sectiunile respective . Mai mult, gama de UL are acord fix pe 155 KHz deci indiferent de pozitia acordului (CV) se receptioneaza aceeasi frecventa , aspect mentionat si pe scala . Este fabricat in 1975 sau imediat dupa acest an, monoplaca , tranzistoare cu SI, cu exceptia finalelor care , interesant , nu sunt AC 180K , pot fi tot de tip AC insa au radiator tabla aplicat direct pe capsule, alimentare tot la 7,5V ca "Neptun" insa dispunerea componentelor se aseamana in mare masura cu aceea din "Gloria" dar pe o singura placa ( P22518 50 ) evident fara filtrele MF. De remarcat o constructie foarte ingrijita iar componentele pasive marunte, sunt aproape in exclusivitate importate , cu exceptia condensatoarelor de decuplare si electrolitice. Este nostim faptul ca la o extremitate a scalei este inscris "cald" iar la extremitatea opusa "rece" . Din punct de vedere electric aparatul este in stare de functionare: necesita o curatire la comutator . Nu se disting nici un fel de urme de interventii sau modificari in aparat . Nu este inscrisa frecventa corespunzatoare fiecarei game , pe scala sunt unele sectoare colorate si o divizare a acesteia de la 1 la 24, comuna pentru toate gamele US. Singura gama inscrisa normal este cea de UM. Seria aparatului are doar 4 cifre . In limita posibilului voi reveni cu poze .

Link spre comentariu

Este un aparat militar , destinat ascultarii posturilor de propaganda nationale , care ar fi difuzat stiri si mesaje de la emitatoare portabile militare de propaganda , utilizabile si in cazuri de calamitati , catastrofe naturale etc . Ar fi fost o sursa primara de semnal pentru instalatiile de radioficare de la sate etc . Pentru utilizare eficienta , in functie de zona geografica si ora locala v-ar fi trebuit o anumita grila cu ore si culori...mai multe va pot dezvalui cei care au lucrat cu asa ceva , a fost in dotarea MApN , ALA sau structurilor similare in perioada cutremurului din 1977 .PS : toate tarile membre ale pactului de la Warsovia aveau un sistem similar de radiodifuziune pentru posturile proprii ...Banuiesc ca sistemul exista si azi , intr-o forma moderna .

Link spre comentariu

Va salut , Multumesc pentru raspuns . Desigur, este singura explicatie plauzibila , avand in vedere si locul in care am gasit radioreceptorul : fosta locatie a primariei . Din spusele celor care administreaza actualmente cladirea, ar mai fi existat acolo, unul sau doua aparate asemanatoare dar " le-a luat careva, ca erau tare faine " . Posibil ca acesta sa fi ramas, datorita faptului ca nu functiona la retea din pricina alimentatorului defect, atasat pe capacul-spate dar asa cum am mentionat, aparatul este in stare de functionare . Sansele de a gasi si documentatia aferenta sunt minime dar se poate incerca .

Link spre comentariu

Au existat in decursul timpului si aparate de radio cu lampi alimentate la baterii care aveau un rol asemanator...erau fabricate de Electromagnetica , cu seturi sovietice si scala rotunda .Existau mai multe tipuri de marcaje pentru scala , avand culori diferite . Probabil ca aveau si destinatii diferite !Modelul pe care il detineti era livrat intr-o cutie din piele cu o curea pentru purtare pe umar , insotite de instructiuni . Poate undeva reusiti sa gasiti instructiunile...in acelasi loc unde a fost depozitat radioul .Oare este posibil ca frecventa de 155 kHz sa fie receptionata si in adaposturile ALA ? Sau aceste bunker-e erau prevazute si cu o antena exterioara ? Dar aparatul Dvoastra are prevazuta din fabricatie mufa pentru antena exterioara , pe laterala carcasei , in stanga , asa cum are Neptun sau Gloria ?Are oscilator separat in etajul de intrare ( gen Gloria , varianta de lux ) sau mixer auto oscilant ( gen Neptun , varianta populara ) ? Teoretic , pentru o buna stabilitate pe scurte , ar trebui ca benzile de frecventa sa fie destul de inguste cel mult o banda ( probabil 49 , 41 maxim 25 m ) si oscilator separat .Puteti infirma sau confirma solutia tehnica folosita ?

Link spre comentariu

Va salut,Voi puncta pe rand cateva aspecte legate de configuratia aparatului , evaluate organoleptic :-exista mufa antena exterioara, antena ferita si telescopica-toate sectiunile comutatorului sunt 2x6 pozitii.-frecventa de 155 kHz se receptioneaxa corect pe toata lungimea scalei-gama UM se receptioneaza normal si este delimitata dupa standard -OL si mixer separat -inductanta OL/UL si OL/UM este comuna ambelor game-benzile US au fiecare infasurari separate ( cate 3 fiecare gama ) -OL pe aceste benzi utilizeaza sectiunile mici ale CV ( 6-24 pF, prevazute initial pentru UUS deci benzi inguste cu extensie ) respectiv doua game utilizeasa o sectiune pe cand urmatoarele doua, a doua sectiune ( tot 6-24 pF).-cicuitele de intrare , preacordate capacitiv In etajele Fi , toate filtrele acordate sunt cuplate capacitiv la varf cu exceptia celui din urma ( cuplaj inductiv cu detectorul )Functional , exista un potential defect in comutator , posibil datorat neutilizarii indelungate, singurul semnal receptionat in US fiind la capatul inferior al gamei US3 ( T A H , repetabil , probabil baliza , pe o armonica ) Voi incerca poze afara, la lumina naturala ; pe cele obtinute in interior nu le consider satisfacatoare .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Au existat in decursul timpului si aparate de radio cu lampi alimentate la baterii care aveau un rol asemanator...erau fabricate de Electromagnetica , cu seturi sovietice si scala rotunda .Existau mai multe tipuri de marcaje pentru scala , avand culori diferite . Probabil ca aveau si destinatii diferite !Modelul pe care il detineti era livrat intr-o cutie din piele cu o curea pentru purtare pe umar , insotite de instructiuni . Poate undeva reusiti sa gasiti instructiunile...in acelasi loc unde a fost depozitat radioul .Oare este posibil ca frecventa de 155 kHz sa fie receptionata si in adaposturile ALA ? Sau aceste bunker-e erau prevazute si cu o antena exterioara ? Dar aparatul Dvoastra are prevazuta din fabricatie mufa pentru antena exterioara , pe laterala carcasei , in stanga , asa cum are Neptun sau Gloria ?Are oscilator separat in etajul de intrare ( gen Gloria , varianta de lux ) sau mixer auto oscilant ( gen Neptun , varianta populara ) ? Teoretic , pentru o buna stabilitate pe scurte , ar trebui ca benzile de frecventa sa fie destul de inguste cel mult o banda ( probabil 49 , 41 maxim 25 m ) si oscilator separat .Puteti infirma sau confirma solutia tehnica folosita ?

Este o remarca deosebita... Puteti sa documentati, altfel decat verbal, cele afirmate? Ne ar fi de mare ajutor...
Link spre comentariu

Interesant. Am si eu un aparat identic si care functioneaza perfect. Aceeasi sursa de achizitie: subsolul unei primarii. As fi interesat si eu de schema si alte instructiuni daca are cineva.

Va salut, Ma bucur ca aveti acelasi tip de aparat . Pe moment nu pot furniza alte date de specialitate din motive administrativ-functionale ale modestului laborator personal dar va voi contacta imediat ce se rezolva problema. Pe langa cele mentionate , receptorul prezinta o directivitate foarte precisa si riguroasa fata de emitator ( ma refer la UL ) , unghiul de "receptie nula" este foarte mic si precis , comparativ cu receptoarele obisnuite . ( cca. 2 - 3 grade ) ceea ce sugereaza faptul ca poate fi utilizat cu succes pentru reperarea ( gasirea - contactarea fizica) unui potential punct de emisie. Cele scrise de @hpavictor sunt plauzibile, inca o data multumiri, si este preponderent posibil ca acesta frecventa ( 155Khz) sa fie sau sa fi fost utilizata in cazuri de dezastre, tinand cont de faptul ca se propaga bine atat ziua cat si noaptea ,(undele lungi pot inconjura Pamantul) capteaza si descarcarile atmosferice (deci si un indiciu asupra conditiilor meteo) Pe cele 4 game US , afara de ceea ce am scris , am "prins" un radioamator ( fonie) din Ucraina ,nu am retinul indicativul si nici nu le cunosc graiul , afara de "rabotnii haraso", "antena" si altele, furnizate catre un corespondent ; pe capatul inferior al gamei US2 ( spre "rece") , intre diviziunile 21-23 de pe scala .Inca nu am gasit nici un document sau instructiuni privitoare la aparat , urmeaza demersuri , accesul in zona unde a fost gasit este o problema : locatia a devenit proprietatea unei institutii bisericesti cu sediul in alta localitate .Atasez poza cu interiorul aparatului asa cum a fost gasit; s-au montat doar bateriile:
Link spre comentariu

Pe cele 4 game US , afara de ceea ce am scris , am "prins" un radioamator ( fonie) din Ucraina ,nu am retinul indicativul si nici nu le cunosc graiul , afara de "rabotnii haraso", "antena" si altele, furnizate catre un corespondent ; pe capatul inferior al gamei US2 ( spre "rece") , intre diviziunile 21-23 de pe scala .

Ar putea exista o explicatie a faptului ca nu receptionati mai nimic pe nicio scala de unde scurte...Majoritatea comunicatiilor profesionale ( nedestinate broadcasting-ului ) in unde scurte sunt cu modulatie SSB , ceea ce ar explica receptionarea in fonie a radioamatorilor . Dar este o simpla supozitie ...Ar fi fost perfect daca ati avea la dispozitie un generator de semnal US cu modulatie AM / SSB si lamureati dilema...dar si banda de frecventa acoperita pe fiecare scala de US .Poate reusiti cu sprijinul unui radioamator inimos , vecin cu Dvoastra , in Mures . Sper ca sunt destui care citesc acest subiect...si au QTH-ul in apropiere .
Link spre comentariu

Am reusit sa mai achizitonez un ALBATROS cu tranzistori cu Ge. Carcasa este chiar buna. Claviatura este cu probleme, tasta de M este defecta (rupta) iar etajul de AF a fost putin maltratat (interventii brutale) insa cred ca poate fi repus in functiune.Partea de radiofrecventa nu pare a fi "reglata" de depanatori.Sper ca limita in timpului disponibil sa pun si niste poze. Am 2 variante de scheme, insa daca nu reusesc am sa cer ajutorul colegilor. Cu vreo 14-15 ani in urma am mai repus in functiune unul asemanator. Pe vremea aceea mergea grozav. A ramas la cineva care nu cred ca a dat mare importanta aparatului.Singura problema la acest tip de aparat este ca legaturile electrice intre etaje, la interventii mai dese, se rup sau se dezlipesc. Cu rabdare, grija si pasiune toate se rezolva.Daca cineva are nevoie de AD 155 sau de AC 180/181 sa nu ma ocoleasca. In limita stocului.Cred ca va urma un CORA. Mai discutam.

Link spre comentariu
Am reusit sa mai achizitonez un ALBATROS

Salut,

"Albatros" S-681 TA poate fi considerat o premiera in productia radioreceptoarelor tranzistorizate romanesti MA, fiind primul radioreceptor autohton cu schimbator de frecventa si OL ( cu baza la masa ) separate. Desi este asemanator cu "Mamaia"S-651T ,( initial importat din Japonia ) pastrand sasiul si formatul casetei acestuia, contrar unor opinii gresite, "Albatros" este prin excelenta un aparat realizat in tara , avand si variante de export , cea mai cunoscuta fiind "Overseas" . Variantele stationare ale acestui receptor radio sunt "Select"- T 68 S-682 TA si Mangalia S-682 TA la care s-a mai adaugat un preamplificator AF (si s-a alimentat cu 9V) . Aparatul a avut o longevitate de productie si o raspandire remarcabila , avand numeroase variante atat cu tranzistoare cu germaniu cat si combinatii Si - Ge . A fost produs atat de "Elctronica"-Bucuresti cat si de "Tehnoton"-Iasi . Amplificatorul audio a ramas aproape neschimbat la toate variantele , existand totusi usoare modificari in schema si cablaj .Schema de baza se gaseste in "cartea albastra", vol 1 , pag. 147-150, unde exista schematic si modul de amplasare al componentelor importante. Categoric, punctul vulnerabil preponderent al acestor radioreceptoare a fost comutatorul de unde ( inconvenient predominant la toate aparatele romanesti cu pozitionarea verticala a acestuia ) care , pe langa actionarea directa asupra regletelor, permite patrunderea impuritatilor intre contacte. Acest inconvenient este inlaturat semnificativ la variantele stationare, atat prin actionarea indirecta ( prin clape -pargii) cat si pozitionarea orizontala, existand si in prezent exemplare care au comutatorul de unde functional si fara interventii.

Desigur, in cursul restaurarilor , doritorii pot solicita indicatii, cele mai frecvente defectiuni in AF sunt cauzate de scaderea capacitatii condensatoarelor electrolitice .(cu precadere C302 , C304)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări