Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu finali TIP 41 si TIP42

HelliosSun

Postări Recomandate

Am gasit de curand o schema a unui amplificator care are ca finali tranzistorii tip41/42.Are ca alimentare 22-24Vcc/4A și zice ca scoate cam 15-20W pe 8R.Vad in schema o rezistenta de 0,68R dar nu zice de cati W sa fie.A mai facut cineva schema aceasta?Modificari ceva?Vad ca nu are reglaj de bias.Se merita sa o fac?

post-232399-0-32668000-1469429861_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ratza

6

• Marian

6

• HelliosSun

5

• hpavictor

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Să zicem că ai cazul ideal, în care difuzorul vede 24Vpp. Impedanţa de 8R înseamnă curent maxim de 3A, dar nu o să vadă vreodată atît.

Q3/Q4 sînt o sursă simplă de curent constant, iar curentul prin Q4 e stabilit de valoarea lui R7. Tensiunea de deschidere a lui Q3 variază între 0,6...0,7V, deci aşa cum e schema acum, R7 forţează un curent maxim de circa 1A, adică 0,68V cădere de tensiune înte joncţiunea B-E a lui Q3.

Mai departe, ştii că ai 1A prin R7, rezultă că puterea disipată e de 0,68 *1 * 1 = 0,68W, deci 3W ar trebui să fie suficient.

Nici vorbă de 15-20W ca putere de ieşire cu 1A, ci doar 8W.

Link spre comentariu

Este un amplificator in clasaA.

Q3, Q4 si R7, formeaza un generator de curent constant, tot el da si puterea maxima ce se obtine la iesire.

Eu as pune in Baza lui Q3, o rezistenta de valoare mica.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ce modernizari i-as putea aduce??Ma refer la tranzistorii bc nu cei tip41-42.Eu am multi tranzistori pe acasa bc 5.. sau mai vechi bc171....Nu prea am bc 337,bc327.Nu ma refer la echivalente aici ci doar la marirea puterii fara sa maresc tensiunea de alimentare.Dupa cum a zis si colegul DjLeco Q3, Q4 si R7, formeaza un generator de curent constant, tot el da si puterea maxima ce se obtine la iesire.Deci daca schimb tranzistorii cu ceva mai bun sa zicem ar marii si puterea.Chestia este ca nu stiu ce bc-uri sa pun.

Link spre comentariu

Puterea de iesire este data de tensiunea de alimentare si curentul ales, care pot fi marite pina intr-un anumit punct, unde graficul SOA isi arata dintii, asta presupunind ca nu exista pobleme de racire.

As urca alimentarea pe la 35Vcc, as pune ca finali MJ15003-15004 (SOA de 5A/50Vce), as inlocui Q2 cu un BD139, as da un curent de 3,5A prin finali, circa 105W disipati si as obtine cred 15W in clasa A.

Link spre comentariu

Nu cred ca se doreste o clasa A .

Cred ca s-a inteles gresit.

Se doresc 15w/8ohmi.

Atat si nimic mai mult.

S-au poate ma insel eu.

105w disipati cu 15w rms?

????????????

Pe bune?

Nu cred ca asta doreste acest user.

O seara buna.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Schema este o o SE clasa pura A .Eu sunt curios cum se vor rezolva mai multe probleme,in urma unor sfaturi primite pe forum.1 cit vor rezista tranzistorii TIP daca trebuie sa suporte 105W ,eu am ars 10 tranzistori de putere la 58 W ,dupa maxim 20 de minute se ambaleaza termic ,pur si simplu dispare aschia de siliciu,tranzitorii nu sunt fake ,am radiatoare enorme.2 fiind o clasa A ,cam ce filtraj trebuie pentru un curent de 3,5A ? Consumul fiind constant,indiferent de puterea livrata de amp.Probabil ...minim 250000 microF.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări