Vizitator vladhd Postat Iulie 24, 2016 Partajează Postat Iulie 24, 2016 Buna ziua! As avea nevoie de proiectare a unui circuit electronic. Am un senzor Hall care numara dintii de pe o roata (senzor viteza/abs). Am fost nevoit sa schimb roata dintata si acum imi apare viteza mult mai mica la bord, incl. km parcursi etc. As vrea sa imi fac un circuit care sa multiplice oscilatia senzorului hall. Mai exact... Sezorul variaza tensiunea intre 0.2V si 1.4V, in functie daca se afla in drepul unui dinte sau in dreptul unui "gol". O rotatie completa inainte avea aprox 100-104 dinti. Acum are 48 dinti. Se poate face un circuit care sa fie interpus intre senzor si ECU care sa multiplice numarul de impulsuri? Programarea momentan nu e posibila. Sper ca am postat unde trebuie. Cunostinte am sa exectut montajul, dar nu ma pricep la proiectare. Multumesc! Link spre comentariu
validae Postat Iulie 24, 2016 Partajează Postat Iulie 24, 2016 Dar nu poți adăuga cumva pe ax un disc metalic care să aibă un număr de crestături egal cu numărul de dinți ai roții originale ? Astfel ca traductorul să preia informația reală fără alte prelucrări ale semnalului ? Link spre comentariu
modoran Postat Iulie 24, 2016 Partajează Postat Iulie 24, 2016 Poate merge un multiplicator de frecventa cu ceva gen LM565, cred ca dublarea frecventei e ce iti trebuie tie. Link spre comentariu
Vizitator vladhd Postat Iulie 24, 2016 Partajează Postat Iulie 24, 2016 (editat) Nu se poate adauga dinti, etc, discul se afla inchis intr-un grup, si e turnat in cadrul unui pinion. (foto) Cat despre multiplicare, nu stiu daca trebuie exact dublare. De ex la 90-100 km/h, mie imi indica aprox 60. (Nu sunt convins ca am numarul exact de dinti dintr-o rotatie). Poate ar fi mai bine cu multiplicare variabila, undeva intre 1,5-2. Editat Iulie 24, 2016 de vladhd Link spre comentariu
validae Postat Iulie 24, 2016 Partajează Postat Iulie 24, 2016 Un dublor de frecvență nu va rezolva complet problema, fiindcă tot rămâne o eroare în minus din cauza diferenței dintre numărul de impulsuri chiar și după dublare. Eu aș căuta să corectez asta montând tot un disc metalic pe care să-l citească senzorul Hall. Se poate monta acel disc traductor și în oricare alt loc în afara mecanismului original, dar cu corectarea corespunzătoare a numărului de dinți în funcție de turația axului de la care preia informația. Link spre comentariu
Vizitator vladhd Postat Iulie 24, 2016 Partajează Postat Iulie 24, 2016 (editat) Optiuni "mecanice" inca mai caut, dar pe forumul acesta sper sa gasesc o varianta electronica. Si asta e de fapt intrebarea... Daca se poate sau nu! Editat Iulie 24, 2016 de vladhd Link spre comentariu
validae Postat Iulie 24, 2016 Partajează Postat Iulie 24, 2016 Se poate dar nu va fi deloc ceva simplu.Să nu te aștepți la un montaj cu doi tranzistori sau cu 555......mai degrabă s-ar face modificarea direct din softul ECU. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 24, 2016 Partajează Postat Iulie 24, 2016 Cauta pe cineva sa-ti faca o placuta cu un controler pt ca altfel o sa ai erori mari. Link spre comentariu
iop95 Postat Iulie 24, 2016 Partajează Postat Iulie 24, 2016 Doua variante: http://www.next.gr/oscillators/Varius-Circuits/Frequency-doubler-II-l7551.html https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/3327 Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 24, 2016 Partajează Postat Iulie 24, 2016 (editat) Da dar dublarele astea functioneaza bine numai int-run interval limitat de frecventa, si in plus el are nevoie de o multiplicare de frecventa cu un numar fractional nu simpla dublare. Editat Iulie 24, 2016 de sesebe Link spre comentariu
iop95 Postat Iulie 24, 2016 Partajează Postat Iulie 24, 2016 Se modifica elementele pasive astfel incat sa mearga ok in banda de frecventa din aplicatie. Daca o eroare de 4-8% nu e acceptabila atunci trebuie corectat numarul de dinti. Multiplicare cu un nr fractional e cu mult mai complicata. Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 27, 2016 Partajează Postat Iulie 27, 2016 Dublarea de frecventa este banala. Pentru multiplicarea cu un numar rational M/N este necesara multiplicarea frecventei cu M (PLL cu OCT si divizor cu M in bucla) si apoi divizarea cu N. Nu este simplu, dar se gasesc integrate. Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 27, 2016 Partajează Postat Iulie 27, 2016 (editat) Concret, din datele initiale rezulta ca multiplicarea necesara este 102/48=2,125. Am pus 102 dinti "initiali" ca medie intre 100 si 104 cum zice autorul topicului; nu stiu de ce nu s-au putut numara exact. Asta inseamna o multiplicare cu 17 urmata de o divizare cu 8. Ar fi util de stiut si care este frecventa maxima la intrare (legata de viteza maxima a masinii si diametrul pneurilor). Editat Iulie 27, 2016 de Ticu Link spre comentariu
one Postat Iulie 27, 2016 Partajează Postat Iulie 27, 2016 Multimplicarea se poate realiza si cu un PLL (CD4046 de exemplu). Altfel, cu un controller se pot obtine si multiplicari in virgula mobila.... Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 27, 2016 Partajează Postat Iulie 27, 2016 Nici nu este nevoie de microcontroler. Dupa multiplicarea cu un PLL (4046) se poate diviza cu un divizor asincron oarecare (4024, 4040, etc.) care reseteaza cand ajunge la numarul programat (logica cu diode). Este bine ca numarul sa fie par pentru a se putea obtine un semnal simetric. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum