Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE adevarat cu EL84&ECC81.


Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Ieri am primit vizita unui domn care a construit un amp SE cu EL84&ECC81,schema banala care o cunoaste tot poporul lampar.A ales un mod mai purist de constructie,cu sursa separata de ampul propriuzis.De la primele minute de auditie am ramas surprins de sound,este al doilea SE cu EL84 ,ascultat de mine ,cere cinta cu adevarat,primul fiind ascultat la dl Valderama,acum citiva ani,am ascultat n ampuri SE cu EL84,toate au sunat a flasneta sau megafon de gara,vorba domnului Valderama,de ce ?Raspunsul este extrem de simplu,folosirea unor trafuri de iesire anemice,cu suprafata miezului de 5..6cmp,multe recuperate din te miri ce aparate si rebobinate.De ce cinta ampul asta sau al domnului Valderama,pentru ca suprafata miezului este de aproximativ 12cmp,cele de pe ampul descris aici sunt marca Transcendar TT 012 OT,10W,5K,75$/buc .Nu este obligatoriu sa cumparati asa ceva,dar este bine sa luati ca exemplu suprafata generoasa a miezurilor pe care sunt bobinate aceste trafuri americane,renuntati la sectiuni de 5..6cmp,nu veti obtine sunet in veci cu fier putin.Omul a venit cu ampul la mine sa-mi dau cu parerea de sound,ascultam un Pink Floyd,se facuse parul gaina pe mainile mele,sunet extraordinar,i-am strins mana si l-am felicitat pentru realizare,ii licarea ochii de bucurie,tin sa precizez ca vizitatorul nu are o profesie legata de electricitate ,este inginer mecanic.Am mai fost surprins de realizarile unor colegi de forum care nu au profesii care au legatura cu electricitate,doua exemple ar fi colegii saptemari(avocat) sau fcon(medic) ,unde se pune pasiune iese si lucru bun.La citiva colegi de forum am vazut miezuri generoase pt SE EL84,in schimb la marea majoritate care vor un SE cu EL84,EL86,ECL82,ECL86,6L6,EL34 am vazut multe trafuri de iesire anemice ca suprafata a miezului,implicit sunet flasnetar,cu toate ca ei sustin ca au un sunet frumos,fals ! Nu au cum cu acele trafuri si nu au ascultat un amp cu sunet adevarat bun,nu au termen de comparatie.

post-176980-0-35268300-1469255228_thumb.jpg

post-176980-0-30245900-1469255241_thumb.jpg

post-176980-0-21375800-1469255254_thumb.jpg

post-176980-0-15297900-1469255269_thumb.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Pagina producatorului am gasit-o:

5 K to 8 Ohms
 

Frequency Response: 20 Hz to 90 kHz +/- 1 dB @ 1 Watt

Maximum DC Bias Current: 90 mA

Primary DC Resistance: 370 ohms

Primary Inductance: 40 H @ 120 Hz

Part Number: TT-012-OT

$75.00 each

 

dar am intrebat gandindu-ma ca a gasit un magazin din UE care vinde asa ceva, pentru ca 75$ este un pref foarte bun dar daca se mai adauga VAMUIALA pe langa transport deja nu mai este asa atractiv.

Link spre comentariu

Desi transformatoarele Transcendar nu sunt rele e loc de mai bine.

Pe linga impresia subiectiva foarte importanta asupra lor, citeva lucruri obiective despre acele transformatoare rezultate din masuratori, masuratorile mele.

 

Randament de aproximativ 0,8

Banda de frecvente un pic deficitara la joase. Circa 1,5W la 20Hz fara RNG, ele fiind cotate la 10W.

Sunt facute pe tola EI78. Pe o tola cu fereastra mai mare se putea scoate o putere mai mare la 20Hz cu aceeasi sectiune de circa 13cmp. Sectiunea ferestrei avind pondere egala cu sectiunea miezului in determinarea puterii transformatorului.

 

Acum 8 ani cind am testat aceste transformatoare am facut si niste oscilograme. Va prezint unele la 10kHz si 20kHz. Aveam mai multe poze inclusiv la 20Hz, dar fie nu le mai gasesc fie nu le mai am. Vorbesc din ce imi amintesc.

Amplitudinea semnalului se vede dupa numarul de diviziuni iar frecventa de test reiese din titlul pozei.

 

post-187390-0-60348600-1469260964_thumb.jpg

post-187390-0-43688900-1469260974_thumb.jpg

post-187390-0-43420800-1469260984_thumb.jpg

Editat de adigh
Link spre comentariu

Cateva intrebari pentru oscilogramele de mai sus :

- DC bias current = ?

- nu este schema si am vazut mentionat "fara Reactie Negativa Globala" dar ar mai trebui adaugat daca a existat reactie locala in catod sau nu. 

 

Cred ca o schema este binevenita pentru ca oscilogramele nu arata rau. 

 

Pacat ca nu ai gasit si oscilograma la 20Hz, dar iti mai aduci aminte daca era acceptabila sau era naspa?

 

viobio  in total cat a ajuns pretul trafurilor?

Link spre comentariu

Am testat cu un EL84 cu bias de 48mA. Am testat cu catodul la masa si tensiune de negativare reglabila ca sa nu am limitari din cauza condensatorului din catod.

La 20Hz nu era o oscilograma prea grozava. Puterea de 1,5W la 20Hz ne sugereaza asta. De asta am spus ca OT Transcendar sunt un pic deficitare la joase.

Link spre comentariu

E cam complicat de obtinut putere la bas 20Hz la un SE cu intrefier , dar sunetul de "flasneta" si asa mai departe nu apare din cauza asta , un transformator mai mic ( evident nu recuperat din radiourile cu lampi  :limb: ) , dar bine calculat si bobinat suna excelent . Numai daca ascultatorul e obsedat sa asculte muzica de un anumit gen la volum mare. Cum umbla unii cu subwooferul in portbagaj :rade:

Un SE suna mult mai clar la frecvente medii si inalte decat un PP , si asta nu e numai parerea mea .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Schema este cu negativare automata,cu decuplarea rezistentei din catodul lui EL84.Acum eu pot fi subiectiv,nu am simtit deloc lipsa de bas ,am pus diferite muzici,clasica,opera,rock ,sunet superb ,daca nu-mi placea ampul nu scriam nimic de el,dar chiar se aude extrem de bine.

Link spre comentariu

Am ascultat ieri acest amplif şi trafo de ieşire sînt foarte bune ptr dimensiunile lor. 13cm2 secţiunea am apreciat şi eu după măsurători externe. Pare să fie tolă de 0,35mm grosime. Alte trafo mai mici, recuperate din radio de epocă sau unele de cadre tv cu secţiuni la jumate, vor suna ca flaşneta dintr-un motiv foarte simplu: aşa au fost calculate ptr difuri de diametre mici ce redau de la 100Hz în sus pînă pe la 8-10kHz, iar cele de cadre... Singurul scop al acestor trafo inadecvate e cel didactic, de exerciţiu ptr realizarea primului amplif al amatorului începător. Recunosc că nu sînt atras de astfel de amplifuri, dragostea mea fiind cele în contratimp.

Link spre comentariu

Ieri am primit vizita unui domn care a construit un amp SE cu EL84&ECC81,schema banala care o cunoaste tot poporul lampar.................................................................La citiva colegi de forum am vazut miezuri generoase pt SE EL84,in schimb la marea majoritate care vor un SE cu EL84,EL86,ECL82,ECL86,6L6,EL34 am vazut multe trafuri de iesire anemice ca suprafata a miezului,implicit sunet flasnetar,cu toate ca ei sustin ca au un sunet frumos,fals ! Nu au cum cu acele trafuri si nu au ascultat un amp cu sunet adevarat bun,nu au termen de comparatie.

Pentru a sublinia cele afirmate, ar fi fost binevenit macar doua oscilograme SQW la 30 si 10000Hz pentru cei din tagma trafurilor recuperate din radiouri...daca tot a fost ampliful la indemana.

Link spre comentariu
Vizitator decimator

Pagina producatorului am gasit-o:

 

 

5 K to 8 Ohms

 

O pereche costa 190$ ,transport inclus,cu curier rapid,fara alte taxe.fara sa astepti 20...40 de zile.

 

 

 

 

Frequency Response: 20 Hz to 90 kHz +/- 1 dB @ 1 Watt

Maximum DC Bias Current: 90 mA

Primary DC Resistance: 370 ohms

Primary Inductance: 40 H @ 120 Hz

Part Number: TT-012-OT

$75.00 each

 

 

dar am intrebat gandindu-ma ca a gasit un magazin din UE care vinde asa ceva, pentru ca 75$ este un pref foarte bun dar daca se mai adauga VAMUIALA pe langa transport deja nu mai este asa atractiv.

Pentru a sublinia cele afirmate, ar fi fost binevenit macar doua oscilograme SQW la 30 si 10000Hz pentru cei din tagma trafurilor recuperate din radiouri...daca tot a fost ampliful la indemana.

Ampliful a fost ,acum nu mai este dusponibil.

La urmatoarea intilnire a lamparilor va fi prezent si acest SE.

Poate se gaseste timp si pentru cerinta dv,depinde de proprietar cind va fi dispus sa-l aduca la o masuratoare.

Se va tine cont de dorinta dv.

Link spre comentariu

cu mult timp în urmă(6-7 ani) am făcut vorbire de secţiuni generoase OT în cazul cfg.SE(Pu 2-3-4-5-6 W), mă bucur că văd fizic o aşa realizare

 

Posted Image

desigur au mai rămas cârcotaşi care continuă apologia secţiunilor OT relativ mici cfg.SE dar bine calculate...cu răspuns posibil bun la medii/înalte (cert/incert).

 

PS se mai poate lucra/realiza etajul final cfg.SE cu două secţiuni, una specifică pentru frecvenţe joase +eventual medii şi altă secţiune pentru înalte sau o secţiune pentru joase şi o altă secţiune pentru medii/înalte(implică/necesită bi-wiring către incintă/boxă).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

EL84 este printre putinele tuburi ce suna mai bine ca pentoda decit pseudotrioda dar din pacate datele tehnice ale acestor amplificatoare construite DIY sint putine si se rezuma la ce tip de transformator a fost folosit si PSF asa ca nu prea se poate justifica tehnic de ce suna atit de bine sau asta este impresia...

Am experimentat un amplificator cu acest tub ca sa vad daca transformatorul proiectat pentru un user este corect si avind acces la sectiunile din primar am incercat in afara conectarii clasice o distribuire intre catod si anod , ceva de tipul Williamson iar rezultatul a fost un THD=0,7%/3w si o banda de 6Hz-38Khz/-1dB

Link spre comentariu

Auzul

Alăturat de obicei văzului ca unul dintre cele mai importante simţuri umane, auzul este o parte vitală a orice, de la comunicare la evitarea riscurilor.

6. Gama auzului

La oamenii tineri, sănătoşi, gama frecvenţelor care pot fi recepţionate de urechea umană este de obicei citată ca fiind 20 - 20.000 Hz; cu toate acestea, limita superioară tinde să scadă destul de constant cu vârsta.

5. Pragul absolut al auzului

Pragul absolut al auzului este cel mai silenţios sunet pe care urechile noastre sunt capabile să-l recepţioneze atunci când nu există alte sunete în jur, care să mascheze percepţia acestuia. Acest prag variază de la persoană la persoană, prezintă modificări cu vârsta şi depinde în mare măsură de frecvenţa zgomotului perceput. Este, de asemenea, mai silenţios decât aţi putea crede.

Această diagramă (vezi paginile numerotate 331-332 din documentul ţintă), împrumutată de la o analiză comparativă a datelor publicate cu privire la prag, arată modul în care limita inferioară a pragului auzului unei persoane (măsurat în decibeli) se modifică în funcţie de frecvenţă. În acest grafic special, datele au fost colectate pe subiecţi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, testaţi la frecvenţe cuprinse între 125 şi 12.000 Hz, pentru a arăta că limita inferioară a sunetului detectabil nu este zero decibeli (aşa cum este descrisă în grafice similare celor menţionate), ci în jur de -5 decibeli.

Acestea fiind spuse, aşa cum procentele listate pe partea dreaptă a graficului arată clar, capacitatea de a auzi zgomote atât de silenţioase ca cele de -5 dB este destul de rară (între bărbaţi şi femei deopotrivă, doar în jur de o persoană din zece va fi capabilă să audă sunetele mai silenţioase decât zero decibeli). În realitate, pragul mediu al auzului se situează, de fapt, între 0 şi 5 decibeli.

 

Auzul

Alăturat de obicei văzului ca unul dintre cele mai importante simţuri umane, auzul este o parte vitală a orice, de la comunicare la evitarea riscurilor.

6. Gama auzului

La oamenii tineri, sănătoşi, gama frecvenţelor care pot fi recepţionate de urechea umană este de obicei citată ca fiind 20 - 20.000 Hz; cu toate acestea, limita superioară tinde să scadă destul de constant cu vârsta.

5. Pragul absolut al auzului

Pragul absolut al auzului este cel mai silenţios sunet pe care urechile noastre sunt capabile să-l recepţioneze atunci când nu există alte sunete în jur, care să mascheze percepţia acestuia. Acest prag variază de la persoană la persoană, prezintă modificări cu vârsta şi depinde în mare măsură de frecvenţa zgomotului perceput. Este, de asemenea, mai silenţios decât aţi putea crede.

Această diagramă (vezi paginile numerotate 331-332 din documentul ţintă), împrumutată de la o analiză comparativă a datelor publicate cu privire la prag, arată modul în care limita inferioară a pragului auzului unei persoane (măsurat în decibeli) se modifică în funcţie de frecvenţă. În acest grafic special, datele au fost colectate pe subiecţi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, testaţi la frecvenţe cuprinse între 125 şi 12.000 Hz, pentru a arăta că limita inferioară a sunetului detectabil nu este zero decibeli (aşa cum este descrisă în grafice similare celor menţionate), ci în jur de -5 decibeli.

Acestea fiind spuse, aşa cum procentele listate pe partea dreaptă a graficului arată clar, capacitatea de a auzi zgomote atât de silenţioase ca cele de -5 dB este destul de rară (între bărbaţi şi femei deopotrivă, doar în jur de o persoană din zece va fi capabilă să audă sunetele mai silenţioase decât zero decibeli). În realitate, pragul mediu al auzului se situează, de fapt, între 0 şi 5 decibeli.

 
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări