Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Facultate de inginerie electrica sau facultate de electronica?


Postări Recomandate

Buna seara!Am terminat un liceu cu profil tehnic-Tehnician operator roboti industriali.Vreau sa ma inscriu la una din facultatile din titlu insa nu sunt decis care din ele.Am nevoie urgent de niste pareri ale unor oameni care poate au terminat una din facultatile si *stiu cu ce se mananca*...Cu care dintre ele am mai  multe sanse de a gasi un job ok si bine platit? Multumesc(PS:Facultatile sunt in Iasi si in aceasta perioada se fac inscrierile)

Editat de fany15
Link spre comentariu

Inginerie electrica ce inseamna? Pe vremea mea erau: electronica, electrotehnica si energetica. As opta azi pentru un profil energetic. Dar cum ai deja o baza de robotica, merge electrotehnica mai bine. Electronica necesara o poti acumula pe parcurs.

Link spre comentariu

Am un prieten care a terminat acum o gramada de ani electronica (telecomunicatii - fibra optica) si a avut oarecum un soc cand a intrat acolo. Se papa matematica la greu. Practica si laboratoare foarte putin in opinia lui. El credea ca va avea multa parte de lipit cu letconul si laboratoare

Imi spunea ca ii placea foarte mult cand avea laboratoare, le rezolva colegilor imediat problemele si graficele. In schimb erau unii foarte buni la matematica, iti insirau aia pe tabla niste integrale de mureai, dar erau bezna la practica

Nu stiu cum e la electrotehnica, dar banuiesc ca tot ceva de genul

Editat de maxente
Link spre comentariu

Ingineria electrica cred ca bate spre electrotehnica. Nu te pot ajuta cu informatii aici pentru ca nu cunosc exact ce se ascunde sub acest nume. Cum spunea si Mircea, facultatile pe care le stiam cand am facut facultatea sunt energetica, electrotehnica, automatica (pe langa electronica pe care am facut-o).

 

Fiindca imi este familiara iti pot spune ca facultatea de electronica iti permite ca dupa ce o termini sa:

- ai un job ca programator embedded (microcontrolere etc)

- un job de programator PC (stiu ca nu pare sa aiba legatura, dar multi electronisti au ajuns sa faca programare de nivel inalt: C, C# etc etc. Functie si de specializarea lor)

- joburi de supervizare, mentenanta, service samd nu doar in electronica clasica dar si in domeniile medicale, echipamente complexe mecanice-electronice-hidraulice

- joburi in telecomunicatii (Orange, Conex, RDS etc)

- tot ce poti concepe in IT

- samd

 

In principiu sa ai o diploma de electronica te face un fel de "jack of all trades", un "joker" adica te poti adapta cam la orice.

 

Pe de alta parte am cunoscut (fost coleg) pe cineva care a terminat Fac. Electrotehnica si care este unul dintre cei mai capabili oameni in domeniul design-ului in electronica pe care i-am cunoscut: facea programare embedded, programare VHDL, cunoastea toata partea de regulatory in electronica (standarde IEC etc), facea programare de nivel inalt, un foarte bun programator Linux (acum lucreaza la Mentor Graphics si programeaza la nivel de kernel, drivere).

 

Asa ca facultatea iti creaza unele premise dar nu te forteaza intr-o directie.

In functie de tine, de capabilitatile tale, de ce iti doresti sa faci mai tarziu, alege acea facultate care te atrage. In final, din facultate ramai doar cu atatea cunostiinte cat sa stii ce carte/documentatie sa scoti de pe raft (sau sa cauti pe Google)  pentru a rezolva o problema specifica.

 

Ce consider eu esential cand treci printr-o facultate este mindset-ul pe care ti-l impregneaza. Iti formeaza mintea, te invata sa gandesti intr-un anume fel. O sa vezi ca cu electronistii vorbesti intr-un fel, cu energeticienii in alt fel, cu automatistii altfel ...

 

Asa ca alege o facultate in care iti vei antrena mintea si nu doar vei obtine o diploma.

Diploma care de altfel iti deschide portile, permite accesul la un interviu dar nu te tine angajat intr-un job.

 

Oricum in ziua de azi, fara eforturi personale in timpul propriu nu prea inveti multe in facultate. Ma uit la studentii care ajung sa faca practica pe la job, unii dintre ei/ele sunt praf (desi sunt ca niste bureti si vor sa afle "totul" si asta arata mult despre calitatea invatamantului romanesc).

Editat de mars01
Link spre comentariu
Vizitator cata82

La electronica/electrotehnica mai tot romanu' se pricepe.Daca as mai avea anii tai m-as inscrie la informatica/cibernetica.Se castiga bine, chiar foarte bine din programare, software.

Link spre comentariu

Pentru ca ai facut roboti industriali, cea mai potrivita ar fi Facultatea de Automatica.Electronica se invata si la Inginerie Electrica(pe vremea mea era Facultatea de Electrotehnica) dar mai putin detaliat decat la Electronica.Eu am invatat Dispozitive si circuite electronice(diode, tranzistoare, amplificatoare operationale, stabilizatoare de tensiune integrate, oscilatoare, temporizatoare, circuite logice), Dispozitive semiconductoare de putere(tiristori, diace, triace, tranzistori IGBT, etc.).Fiind la specialitatea Metrologie am invatat si afisaje electronice digitale, multiplexoare, PLD-uri, etc..Oricum. in primii doi ani o sa te saturi de matematici.Ideea ar fi ca trebuie sa te implici de unul singur in partea practica pentru ca laboratoarele sunt la nivel destul de scazut iar practica in diferite intreprinderi e o chestie de forma, nu sta nimeni dupa tine sa-ti explice "ce si cum".

Link spre comentariu

... *stiu cu ce se mananca*...

Cu multa, multa matematica. Valabil si pentru facultatile de inginerie mecanica.

Si da, facultatea trebuie în primul rând sa-ti formeze o anumuta mentalitate. Dar fara un minim de cunostinte nu se poate.

Pentru pistolul de lipit nu-i nevoie de facultate.

Editat de franzm
Link spre comentariu

 

Pentru pistolul de lipit nu-i nevoie de facultate.

Ca sa apesi pe butonul de pornire al pistolului ,intr-adevar, nu este nevoie de facultate....in momentul cand te apropii cu ansa de monajul in cauza este posibil sa ai nevoie de mai multe facultati....ansa respectiva poate fi purtata de un brat robotic....si.....

Link spre comentariu

"La inginerie electrica am facut multa matematica si multa programare"

 

Se invata si ceva "pe meserie" la facultatea asta, pe cine am intilnit se ocupa de sisteme de distribuite si transport si atit, nici de matematica superioara , nici de programare.

 

Sunt suparat pe politehnica ca "te invata sa inveti " si atit.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Buna seara!Am terminat un liceu cu profil tehnic-Tehnician operator roboti industriali.Vreau sa ma inscriu la una din facultatile din titlu insa nu sunt decis care din ele.Am nevoie urgent de niste pareri ale unor oameni care poate au terminat una din facultatile si *stiu cu ce se mananca*...Cu care dintre ele am mai multe sanse de a gasi un job ok si bine platit? Multumesc(PS:FAi acultatile sunt in Iasi si in aceasta perioada se fac inscrierile)

Ai inclinatii spre aceste domenii?Daca nu ai pasiune pentru domeniile acestea ,incearca o facultate spre care ai chemare,altfel probabil vei deveni un inginer mediocru,acum a apus vremea cind fisa unui post cerea sa ai studii superioare,inca exista joburi unde se cer studii superioare dar se cere pregatire teoretica si practica la nivel destul de inalt.Concurenta pe aceste postuti este mare,posturi care in primul rind sunt ocupate de cei pregatiti si pasionati in acelasi timp. Editat de viobio
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări