Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop PHILIPS PM 3261


elektronu85

Postări Recomandate

Buna ziua si salutari tuturor forumistilor!

 

Am si eu o mica nelamurire si am deschis pentru prima data un topic pe acesta sectiune a forumului in speranta ca poate sunt colegi mai experimentati si mai avizati pe care ii rog sa-mi dea o parere in problema care ma framanta.

 

Urmaresc de ceva timp modelul de osciloscop din titlu, osciloscop pe care l-am gasit de vanzare pe site-urile de profil, si as fi interesat sa il cumpar. Principalul impediment care ma retine sa fac acest lucru este varsta acestuia (undeva pe site-urile germane scria ca acest model ar fi fabricat undeva prin anul 1975, deci este cu vreo 10 ani mai batran ca mine....). Un altul dintre minusurile pe care am inteles ca este posibil sa le aiba ar fi comutatorul de pe Y care este cu contacte mecanice si care ar fi predispus la defectiuni.

 

Ce ma incanta pe mine este faptul ca are baza de timp dubla, care mi-ar fi folositoare, si faptul ca este un PHILIPS, am lucrat prin facultate cu niste modele asemanatoare de PHILIPS si am fost foarte incantat de el.

 

Acum ce ma intereseaza pe mine sunt parerile dvs, atat pro cat si contra. Merita sa cumpar acest osciloscop, data fiind varsta lui si un pret nu tocmai mic(950 lei), pret care mie personal mi se pare cam mare totusi??

 

Ce ar trebui sa am in vedere la el in momentul cumpararii, si mai ales, ce baza pot sa am in acest osciloscop ca ma va servi si de acum incolo fara sa am probleme cu el?? Pentru ca la banii astia nu prea mi-ar conveni sa il folosesc de 5-6 ori si sa faca POC la mine....

 

Exista persoane aici pe forum care ar putea sa ii faca o revizie si o eventuala recalibrare/reparatie??

 

Multumesc anticipat pentru bunavointa!

 

Acesta ar fi osciloscopul respectiv!

 

http://www.okazii.ro/osciloscop-philips-pm-3261-a174817884

Editat de elektronu85
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • QQme

    4

  • geogeo8086

    2

  • elektronu85

    2

  • Spitfire

    1

Top autori în acest subiect

 

Ce ma incanta pe mine este faptul ca are baza de timp dubla, care mi-ar fi folositoare, si faptul ca este un PHILIPS, am lucrat prin facultate cu niste modele asemanatoare de PHILIPS si am fost foarte incantat de el.

Astea nu sunt motive serioase pentru a-l cumpara...in nici un caz la 950 de lei!

Mai puneti ceva bani si cumparati ceva care va functiona minim 20-30 de ani:

http://www.okazii.ro/osciloscop-digital-2x100-mhz-1gs-s-hantek-dso5102p-nou-sigilat-la-cutie-a125989977

Poate il veti gasi si mai ieftin de 1500...

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri! Intr-un fel aveti dreptate cu acel osciloscop digital de la Hantek, este intr-adevar o varianta demna de luat in calcul, chiar ma gandeam si eu la ceva asemanator, pusesem ochii pe un Rigol de 60MHz cu 4 canale, ca si pret costa undeva pe la 1700 lei, destul de bun pretul pentru ce stie sa faca. Nu sunt hotarat insa pentru ca multi spun ca osciloscoapele digitale nu au viteza de raspuns destul de buna in comparatie cu cele analogice, si ca urmare nu "prind" unele semnale tranzitorii de durata mica. Nu in ultimul rand multi se plang vizavi de fiabilitatea acestor digitale mai ieftine in timp, cica ar fi utilizatori la care aceste osciloscoape s-au defectat relativ repede, dupa aprox 3 luni de folosinta... Acuma nici eu nu stiu ce sa mai zic si ce sa mai cred... avantajele digitalului sunt nete , intr-adevar, insa daca se deregleaza si ma lasa balta cand mi-e lumea mai draga... nu stiu ce sa fac!

Link spre comentariu

Poate e o deprindere gresita(strict personala),dar n-as schimba sub nici o forma analogicul pe digital.Am incercat,poate n-am dat eu de o scula demna de incredere,dar la osciloscop inca sunt convins ca analogicul face treaba mai buna.

Link spre comentariu

La acest buget se pune de fapt problema între un osciloscop digital prost și unul analogic vintage. Ambele au dezavantaje.

Dacă iei osciloscopul analogic să-i verifici tubul dacă mai are vlagă. Și eu l-am avut în facultate. Îi pălea profesorul o carabă cînd nu se sincroniza de săreau toate fetele de la masă. Să-l ții în probă cîteva ore pornit să vezi că nu face probleme înainte să-l cumperi propriu-zis. 40 de ani e un timp foarte lung chiar și pentru o sculă Philips. Nu poți garanta că nu o să se strice ceva. Din fericire se repară ușor, cît timp nu apar probleme la tub și circuitul de alimentare al acestuia. Și orice sumă peste 500 de lei e deja mult. Eu ca osciloscop analogic folosesc unul rusesc C1-137 5MHz două canale, cumpărat pe 100 de lei.

Probabil cel mai mare dezavantaj al unui osciloscop analogic este că nu are memorie. Dacă vrei să vezi semnale ne-repetitive, va fi aproape imposibil. Eu făceam în felul următor: stingeam toate luminile din cameră, dădeam luminozitatea la maxim, puneam baza de timp pe Single, și așteptam cu ochii beliți evenimentul. Fosforul rămînea aprins o secundă-două cît să-mi dau seama dacă se comportă semnalul cum ar trebui sau nu.

E adevărat că osciloscoapele digitale ieftine sînt proaste, ca orice lucru ieftin și prost.

E adevărat că osciloscoapele digitale răspund mai greu, dar nu este neapărat un dezavantaj. Adică te vei obișnui cu acest mic drawback, au multe avantaje în plus.

Baza dublă e mișto, dar multe osciloscoape digitale au lupă de timp, Wave Navigator, adică o chestie mult mai jmecheră și mai practică.

Partea cu pierdut spike-uri se poate întîmpla dacă utilizatorul nu a setat adecvat numărul de eșantioane, sau baza de timp, sau modul de achiziție. Nu vezi spike-uri sau vezi prost dacă face aliere spectrală. Adică na, va trebui să înveți cîteva lucruri despre funcționarea lui. Osciloscoapele mai noi au un procesor grafic care imită fosforul (DPO - Digital Phosphor Oscilloscope), și pe care asemenea fenomene nu apar.

Părerea mea? Dacă ești nostalgic ia un Philips dar să fie ieftin. Varianta colegului la 500 de lei mi se pare bună, mai ales că are și memorie.

Dacă vrei să faci treabă caută un Tektronix TDS seria 1000. A fost o generație foarte bună, se găsesc curent pe ebay la cîteva sute de dolari.

Link spre comentariu

Osc. oferit a fost in cercetare laTehnoton eu l-am luat prin 93 pt. ca era singurul cu memorie ceace  aveam nevoe atunci,nu l-am folosit prea mult pt. ca mai am inca doua osc.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări