Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegere antena-frecventa 433MHZ

Vizitator red_dog4ever

Postări Recomandate

Vizitator red_dog4ever

Salut. Mentionez de la inceput ca nu mari cunostinte despre radiotelecomunicatii.

Doresc sa construiesc un sistem pentru controlul unei yale electromagnetice. Controlul se va face prin folosirea unor perechi receptor/transmitator care functioneaza la frecventa de 433MHz. Am inteles ca lungimea antenei monopol trebuie sa fie 1/4 din lungimea de unda(in jur de 17.2cm). Alegerea antenei nu trebuie sa se tina cont de structura si materialele folosite? Ce se intampla daca folosesc o antena mai mica? Am cercetat pe internet si nu am gasit rezultate multumitoare.

Momentan folosesc o antena de 3.6 cm si distanta de transmisie ar fi ~30m. Doresc sa cresc distanta cu cativa metri, maxim 7-8m. Pretul unei antene monopol de 17cm este exagerat de mare si as dori niste recomandari in alegerea unor antene de pana in 15-20 lei.

Antena folosita:

https://static.optimusdigital.ro/6132-thickbox_default/antena-de-433-mhz-cu-catig-mare.jpg

Editat de red_dog4ever
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ndor

1

• Mircea

1

Tinand cont de antena spirala aratata, inseamna ca modulul tau nu are conector (de ex SMA) ca sa conectezi o antena facuta industrial. Poti incerca sa construiesti o antena ground plane. O poti face direct din cablul coaxial ca aici. Toti membrii sunt lambda/4 adica 17cm.http//:www.yb2normal.com/groundplanec004.JPGAlte detalii constructive gasesti pe Google. Toti membrii din cupru.Ca ai intrebat: o antena trebuie sa aiba aceeasi impedanta (sa fie acordata) cu cea de intrare/iesire a aparatului unde e conectata. La un receptor vei avea o receptie proasta. La un emitator vei avea pierderi mari si chiar arde etajul final. La chinezaria ta nu se arde nimic, dar merge prost.In linkul de mai sus vezi ca membrii (nu cel central) sunt aranjati la 90 de grade in plan orizontal si 135 sau 45 grade in plan vertical. Aranjamentul nu e intamplator, caci dicteaza impedanta antenei.In fine, am explicat foarte simplist. Lucrurile sunt mai complicate.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Specifica daca este necesar ca antena sa fie omnidirectionala sau directionala .Diferentele dintre ele sunt majore .

La fel , specifica daca antena ar trebui sa fie montata intr-un spatiu finit ca dimensiuni , pentru ca frecventa folosita este relativ mica , rezulta o antena cu dimensiuni mari .

Pe scurt , spune exact cum si unde ar trebui montata antena .

Link spre comentariu
Vizitator red_dog4ever

Multumesc pentru raspunsuri. O sa cercetez mai mult despre antene zilele astea.

Mai am o intrebare. Sistemul va fi format din receptorul 433.92MHz si un modul RFID RC522(13.55MHz). Poarta se va deschide prin folosirea unei telecomenzi sau prin folosirea cartelelor RFID. 

Vor aparea interferente daca pun receptorul si modulul rfid in aceasi cutie? Ambele contin bobine si produc camp magnetic in interiorul cutiei.

Logica imi spune ca vor aparea interferente la fiecare 32 de perioade (433.92/13.55=32). Este destul sa folosesc un filtru trece jos si/sau trece sus?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator andreyfitza

Eu am folosit cu arduino modulele acestea:

Posted Image

Am reusit aproximativ 7m in interior si 60-70 m in exterior si cred ca mergea si pe o distanta mai mare, dar nu am avut nevoie de mai mult. (in datasheet e specificat 100 m dar sunt persoane pe forumul arduino care spun ca au folosit-o la 300 de m). Antena folosita este un simplu conductor fara niciun fel de bucla sau altceva special. Modulele sunt niste chinezarii, am dat aprox 2,5 lei pe o pereche.

Mai poti mari distanta prin simpla reducere a frecventei de transmisie/receptie.

Editat de andreyfitza
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări