Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Unde au disparut furtunurile de alimentare cu protectie AquaStop?


belasajgo

Postări Recomandate

Acest topic am creat intentionat in sectiunea de electrocasnice si nu in sectiunea de instalatii sanitare, deoarece m-am gandit ca se potriveste mai bine aici.

 

Dupa ce masina mea de spalat Whirlpool s-a stricat definitiv dupa aproape 12 ani de functionare, am fost nevoit sa caut si sa comand o masina noua de spalat. Inainte de a face comanda, am cautat pe internet recenzii pentru diferite modele de masini de spalat si am citit multe discutii pe diferite forumuri - unde proprietarii masinilor de spalat au scris despre cat de multumiti sau nemultumiti sunt de anumite modele. Dupa ce am ales pe internet cateva modele care mi s-au parut cele mai potrivite pentru necesitatile mele, am vizitat mai multe magazine de electrocasnice din orasul meu pentru a vedea in realitate cum arata masinile de spalat alese, pentru a vedea cat de bine sunt construite, cat de calitative sunt materialele folosite, etc. - sunt destul de atent la detalii, din obisnuinta (de la locul de munca). Pana la urma m-am decis pentru o masina de spalat LG cu motor Direct-Drive din seria Titan 2.0, dar nu despre asta este acest topic...

 

Avand destul timp la dispozitie sa ma plimb prin magazine printre masinile de spalat, m-am uitat cam la majoritatea modelelor existente, de la toti producatorii. M-am uitat la toate masinile de spalat, de la masina cea mai ieftina incepand, pana la masina cea mai scumpa. In afara de noile tehnologii "inovative" folosite in combinatie cu diferitele tipuri de afisaje cat mai colorate (LED, LCD, etc.) si butoane cat mai moderne (butoane touch, touchscreen, etc.), am mai observat insa ca pentru anumite lucruri nu se mai acorda asa multa atentie ca mai demult, de exemplu cand vine vorba de furtunurile de alimentare.

 

Acum 10-12 ani cand am cumparat masina de spalat Whirlpool, tin minte ca multi producatori isi faceau reclama cu faptul ca furtunul de alimentare care vine cu masina de spalat, are protectie mecanica AquaStop integrata. Este vorba de acele furtunuri duble care au ceva in plus la partea unde se alimenteaza furtunul cu apa, care blocheaza mecanic alimentarea cu apa in cazul in care s-ar sparge furtunul interior. Poate ca mai demult producatorii nu aveau cu ce sa faca reclama si de aceea au ales sa puna furtunuri AquaStop? La majoritatea masinilor de spalat ce am vazut in momentul de fata in magazine, furtunurile de alimentare au fost din acelea obisnuite, fara protectie de tip AquaStop. Doar la Whirlpool vad ca se mai livreaza furtunuri de alimentare cu AquaStop, atat la masini de spalat rufe cat si la masini de spalat vase. In rest, majoritatea producatorilor ofera impreuna cu masinile de spalat rufe si masinile de spalat vase doar niste furtunuri simple...

 

Cand am intrebat vanzatorii despre astfel de furtunuri, mi-am dat repede seama ca ei nu stiu despre ce vorbesc eu, am primit ca raspuns ca nu este nevoie de asa ceva ca "este integrat in masina de spalat". Intr-adevar au masinile de spalat tot fel de functii de protectie integrate care impiedica o inundare, dar aceste functii de protectie nu ajuta cu nimic in cazul in care se sparge furtunul de alimentare dintre robinet si masina de spalat.

 

Intrebarea mea ar fi, ce este diferit la furtunurile simple din ziua de azi in comparatie cu furtunurile simple care s-au vandut cu 10 ani in urma (cand au intrat in moda furtunurile AquaStop)? Un furtun simplu din ziua de azi este cumva mai rezistent decat un furtun simplu de acum 10 ani? Daca ma uit la ce pret are un furtun de alimentare simplu, eu am alta impresie! Preturile incep de la aproximativ 7 lei (pentru 1,5 m) si variaza in functie de producator / vanzator / lungime, dar cica toate rezista la o presiune de maxim 10 bar. Eu pe niste furtunuri ce folosesc la compresor (unde lucrez cu aer comprimat la o presiune de 8 bar) am dat sume mult mai mari decat ce dau altii pe un furtun de alimentare cu apa...

 

Sunt eu prea precaut / paranoic, sau altii nu se gandesc deloc la pericolul ca un furtun care alimenteaza in continuu o masina de spalat, s-ar putea sparge dupa cativa ani? Sau toti se bazeaza pe asigurarile facultative facute pentru locuinta si nu le pasa de asa ceva?

 

Deoarece eu vreau neaparat sa pun un furtun de alimentare cu protectie AquaStop, am cautat pe internet magazine din Romania care au de vanzare asa ceva. Cu greu am gasit niste magazine, dar modelul de furtun ce au ei sortiment are multe recenzii negative pe paginile magazinelor online din strainatate (filet din plastic care nu rezista, protectie care blocheaza apa fara motiv, etc.), deci de acele modele ma feresc. Momentan ma orientez catre modelul de furtun care vine cu masinile de spalat Whirlpool, modelul 100269-50 fabricat de firma Eltek S.p.A. (Eltek Group). Vreo 2-3 modele de furtunuri care provin de la alti producatori, am gasit si in Romania, dar modelele respective au probabil problemele de calitate amintite mai sus, deoarece arata identic in imagini cu cele care au primit recenzii negative pe paginile magazinelor online din strainatate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • belasajgo

    6

  • mac01

    3

  • one

    2

  • Den

    1

Top autori în acest subiect

Cam greu sa gasesti furtune plesnite,eu unul nu prea am auzit.In general lumea le foloseste pe cele cu care vine masina echipata,ceea ce este si recomandat.Ca se gasesc prin magazine si tampenii,se gasesc,e un risc.Nu stiu daca in instructiuni mai scriu si despre schimbarea racordului obligatorie la un nr de ani.

Si bosch si gorenje(ca si altele) aveau in urma cu cativa ani modele care aveau o electrovalva ce oprea apa chiar la capatul furtunului,tot un sistem pentru a proteja de inundatii.Aveau ceva inconveniente.Unul major era prelungirea..De gasit furtune separat mai lungi cu acest sistem era destul de greu,iar pretul destul de mare.

 Asa ca banuiesc ca toti au preferat sa introduca sistemul chiar la intrarea in masina,E mai comod si mai ieftin.Senzori pt scurgeri de apa le au cam majoritatea.Denumirile difera de la un fabricant la altu..

 Pe de alta parte,indiferent ca stai la bloc sau la casa presiunea in instalatia de apa ar trebui sa fie in niste limite maxime.Nu sunt sigur dar cred ca si 3 bari e cam prea mult...nu neaparat pentru masina de spalat dar si pt restul instalatiei.Posibil sa fie si obiectul scoaterei din garantie daca se depaseste o anumita valoare.Eu zic ,pana la 10 e cale lunga,.Habar nu am daca exista vreo reglementare in acest sens la noi in tara...

Link spre comentariu

La mine furtunul de alimentare sta pe pozitie de vreo 15 ani. Nu s-a spart, nu s-a fisurat...acum este montat la a doua masina de spalat. Am pus un robinet inaintea furtunului cu un filtru Y si cand nu se foloseste masina de spalat se inchide robinetul. Nu intotdeauna... se mai intampla sa se uite si deschis...dar nu am avut probleme pana acum. Tot Lg direct drive am si eu.... achizitionata in decembrie anul trecut. Imi place cum canta, ca instalatia de la pomul de Craciun si se aprinde ca o nava spatiala. In rest...doamna mea zice ca este buna.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Facand o analogie cu instalatia de gaze din casa care, atunci cand exista vre-o scurgere se opreste automat zona de dupa electroventil, tot asa se pot monta in diferite locuri sensibile si susceptibile de a provoca inundatie senzori care sa inchida apa imediat. Toti senzorii (de fum, de incendiu, de inundatie) se pot integra si intr-o alarma casnica cu 4 zone, de ex. Daca se foloseste un senzor de gaz cu iesire pe releu se poate integra si el alaturi de ceilalti in acea alarma casnica care poate trimite semnalul si pe telefon mobil (costa in jur de 350 lei).

Link spre comentariu

Mai periculoase sunt furtunele de presiune de la bateriile de la chiuvete si de la bazinele de WC. Alea s-au mai spart, dar cel de la masina de spalat nu!

Link spre comentariu

Facand o analogie cu instalatia de gaze din casa care, atunci cand exista vre-o scurgere se opreste automat zona de dupa electroventil, tot asa se pot monta in diferite locuri sensibile si susceptibile de a provoca inundatie senzori care sa inchida apa imediat. [...]

 

Exact la asta m-am gandit si eu, ca in loc de furtun de alimentare cu AquaStop sa pun o electrovalva cu un senzor de scurgere. Ambele variante au atat parti pozitive cat si parti negative.

 

La cativa producatori de masini de spalat furtunul simplu pare intr-adevar acceptabil din punct de vedere calitativ. Dar la unele masini de spalat (in principiu la cele care sunt ieftine) furtunul de alimentare pare a fi identic cu acele furtunuri foarte ieftine despre care am vorbit mai sus. Pe furtun scrie ca rezista (teoretic) la 10 bar, dar eu sincer sa fiu, am dubii. Nu neaparat din cauza furtunului, ci din cauza elementelor din plastic. Degeaba ar rezista furtunul in sine la o astfel de presiune, daca de exemplu imbinarea cu cotul de plastic sau filetul de plastic cedeaza la o presiune mai mica. In mod normal presiunea la apa rece este si la noi in jur de 3 bar.

 

Eu cel putin am fost mirat ca nu prea gasesc niciunde furtun cu AquaStop de cumparat. Acum 10 ani inca erau tare la moda, dar probabil nu prea s-au cumparat ca accesoriu optional si firmele au renuntat la asa ceva. Mai ales daca si producatorii au renuntat sa mai livreze asa ceva cu masinile de spalat.

Link spre comentariu

Si daca s-ar sparge furtunul, si ar curge apa, cam care ar fi problema?! La mine cel putin masina de spalat (LG Direct Drive) e pe hol, pe jos e gresie+o mocheta banala la metraj. Doar nu tin sub masina de spalat vreun Elite 252 sau Buchara... :rade:

Mai devreme sau mai tarziu, tot va curge apa din masina de spalat, nu neaparat din pricina furtunului. Orice masina de spalat se poate defecta in timpul unui ciclu de spalare, iar apa nu mai poate fi evacuata automat, deci...baltoaca.

Link spre comentariu

Nu toti avem sifon de pardoseala unde sa se scurga apa in cantitate nelimitata, chiar daca masina de spalat sta pe gresie.  :limb:

 

Masinile de spalat actuale au de obicei o tava in partea de jos unde se aduna apa daca scapa de undeva din interiorul masinii. Daca masina de spalat detecteaza apa in tava respectiva, apa din cuva este imediat evacuata in totalitate. Deci cel putin teoretic, din masina de spalat nu ar trebui sa scape apa. La Whirlpool-ul meu a functionat foarte bine acest sistem de protectie.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

La furtunul cu AquaStop marca Eltek modelul 100269-50 am gasit ca alternativa identica modelul GJS-FL-115H fabricat de Wuxi Jinhua (WX JH), se pare ca ambele furtunuri provin din aceasi fabrica. Restul modelelor de pe piata sunt in intregime din plastic si sunt mai slabe calitativ (conform recenziilor de pe internet), in ciuda faptului ca pretul este asemanator.

Link spre comentariu
Vizitator mvh

Folosesc de foarte multi ani acest sistem si cunosc utilitatea lui!

AquaStop este patentat de o firma mare producatoare de Masini de Spalat.

Este scos (interzis) de la vanzare de peste 5 ani. 

Este identic situatia cu  denumirea de Laptop de catre Toshiba daca cunosti.

Si asa este folosit denumirea NoteBook, UltraBook etc.  de catre alti producatori.

Numai bine.

Link spre comentariu

Nu pun accentul neaparat pe denumirea sistemului de siguranta, exista astfel de furtunuri si cu alte denumiri de la diferiti producatori, eu doar am ramas surprins deoarece cu 10 ani in urma aceste furtunuri erau tare la moda, dar in ziua de azi abia mai gasesc asa ceva care sa si fie de calitate (cel putin de aceasi calitate cum au fost cele fabricate cu 10 ani in urma). Pana la urma am comandat de la o firma din Germania furtunul care m-a interesat. In magazinele din Romania modelul ce as fi vrut eu nu a fost pe stoc, iar modelul care a fost pe stoc la mai multe magazine, a fost modelul de calitate mai slaba. Te gandesti ca asa cum avansam in tehnologie, produsele ar trebui sa devina tot mai calitative si mai rezistente, dar eu observ fix contrariul, majoritatea produselor fabricate recent sunt mult mai proaste calitativ si rezista mult mai putin decat produsele fabricate cu 10-15 ani in urma...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Aveti grija sa nu confundati protectia AquaStop de la masinile de spalat rufe / vase (se opreste apa daca masina de spalat devine neetansa) cu protectia AquaStop / WaterStop de la furtunurile de alimentare cu apa (se opreste apa la intrarea in furtun, in cazul in care furtunul devine neetans). Unele masini de spalat rufe / vase mai scumpe au furtun de alimentare nedetasabil, conectat electric la masina de spalat, acolo ambele protectii lucreaza impreuna.

 

Masinile de spalat cu AquaStop (cu furtun normal) au jos o tava cu un senzor in care se aduna apa in cazul in care s-ar scurge din cuva sau din furtunurile interioare, iar cand senzorul (un plutitor din ampora care actioneaza un microswitch) detecteaza apa in tava, porneste automat evacuarea apei din interiorul masinii de spalat. Dar aceasta protectie AquaStop nu ajuta cu nimic in cazul spargerii furtunului de alimentare (in cazul unui furtun normal, fara protectie AquaStop).

 

Cand am fost la magazinele de electrocasnice, chiar m-am mirat ca vanzatorii nu (mai) stiau ca exista si furtun de alimentare cu protectie AquaStop, vanzatorii mai tineri din aceste magazine nu au mai prins furtunurile respective, ei tot imi spuneau ca protectia AquaStop este integrata in masina de spalat, iar vanzatori care sa fi lucrat de mai multi ani acolo, nu prea gasesti... La electrocasnicele Whirlpool am vazut ca pe langa protectia AquaStop care este integrata in aparat (cum este la majoritatea masinilor de spalat rufe / vase de la un anumit pret in sus - la toti producatorii), cei de la Whirlpool livreaza si acum masinile de spalat rufe / vase impreuna cu un furtun de alimentare cu protectie AquaStop.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări