Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Goldstar/Universum/Asuki/Dinamic's

zal

Postări Recomandate

M-am gîndit că sînt curioşi să afle ceva detalii despre acest amplif.

E vorba de unul şi acelaşi amplif produs de Goldstar în jurul anului 1980 în cel puţin 4 variante, schema fiind aceeaşi cu diferenţe la conectică şi tensiunea de reţea, după piaţa căreia îi era destinat. Findcă e interesantă şi pare o sculă serioasă varianta germană Universum Dinamic's System HiFi 2500 (V3297) vîndut în reţeaua de magazine Quelle, vă arăt cîteva detalii. Celelalte variante poartă indicativul GSA-8500 (Goldstar, Asuki, Dinamic's), astfel persistă o confuzie cu Pioneer SA-8500, de unde şi legenda că ar fi fost produs Universum de Pioneer.

...........

Exemplarul acesta a fost reparat de altcineva înlocuind doar pe un canal trz prefinali şi finalii cu unii ISC, lăsînd reglajul în bălării. Concret, pe acel canal prin străpungerea trz prefinali au ars două rez pînă au carbonizat placa şi Dorel nici măcar nu a încercat să cureţe locul. Victime colaterale au căzut astfel trz finali şi semireglabilul superdiodei (foarte simplă de altfel, o diodă dublă pe radiator). Am încercat şmirgheluirea locului dar am renunţat că ajungeam pe partea cealaltă. Am montat rez pe spate, am verificat deschiderea trz finali, surpriză! Pe canalul oblojit între 200-230mV b-e şi erau reci dar în clasă B, pe cel bun 630-650mV şi se încingeau în clasă A. Semireglabilii fiind defecţi, unul în scc, ars şi altul nu făcea contact. I-am înlocuit cu rez prin tatonare. 

...........

Abia apoi am făcut şi ce m-a rugat proprietarul, să-i montez mufe RCA între preamplif şi ampliful final, lucru simplu electric şi un pic complicat mecanic, că tabla din spate e diferită de variantele orientale, unde e prevăzută în schemă această facilitate. 

.............

Schema se găseşte, dar are unele inexactităţi specifice produselor OEM, piesele sînt la nivelul acelor ani, trz buni, cond Samwha, cablaje lăbărţate şi modulele amestecate, de exemplu protecţia e pe placa cu filtrele. Trafo de reţea bobinat ptr 220V se cam încinge, alimentarea preamplifului, deşi e stabilizată se face separat de alimentarea amplifului cu cond mari de filtraj, cu o punte şi cond de numai 220uF. 

Ultima păcăleală e consumul de reţea de 450W, o glumă cînd siguranţa e de 1,6A (350W), în acord cu puterea sinus pe canale. Mufele DIN de difuri nu susţin curentul la puterea asta, ideal e înlocuirea lor cu borne. Un plus la construcţia şasiului care îşi poate rabata faţa şi spatele. 

..............

Cîteva poze:

Editat de zal
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

2

• darius_bv

1

Top autori în acest subiect

Frumos aprat, are "bord" de nava spatiala, de pe vremea cand se preferau reglajele pigulite in locul optiunilor tip mura-n gura (jazz, pop, classic, etc). Cand voi avea vreme, am si eu un exemplar frumos de aratat, Victor JA-S5, primit de la un bun prieten si reconditionat cu placere. Suna frumos, schema simpla, filtre cu bobine in egalizor.Felicitari pentru postarile dv. si pentru pasiunea pe care o dovediti! Toata stima!

Link spre comentariu

Mulţumesc! Să postezi ampliful deschis, să ne clătim ochii, că de aia se cheamă rubrica ''Vintage tranzistorizat''. :)

..............

O completare la Universum: variantele orientale folosesc în etajul final trz orientali (2SA, 2SB, 2SC, 2SD), iar varianta germană trz... americani (MPSA, MJ).

Editat de zal
Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
Vizitator mecanicul

Buna ziua

Am acest amplifictor - Universum Dynamics 2500 (Goldstar gsa-2500) , de citeva zile. Nu pare sa fi fost umblat in el, cel putin nu barbarizat.Am citeva probleme cu el. Unele minore , altele ...

1. Se intrerupe aleatoriu ? un canal., banuiesc butonul de balans, este posibil ?

2. Puțometrele de bas si inalte nu par sa aibe efect, - nu accentuaza, nu diminuaza. Așa face toate ?

3. E foarte prafuit in interior, l-am aspirat, am luat grosu, dar tot nu arata civilizat. Ce se poate face? îl curaț cu betigase de ureche si alcool ? e de munca, nu gluma. Pare ca cine l-a avut l-a tinut intr-un mediu cu aburi (bucatarie?)

4.Carcasa neagra, desi frumoasa vopseaua originala, e zgiriata. L-as revopsi, tot negru, e bine? recomandari ?

Domnule Zal, sa continui aici, sau deschid topic nou cu problemele mele ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări