Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa pc, rolul rezistentei in paralel cu iesirea


fritz_vali

Postări Recomandate

Va salut! Am observat ca la sursa unui pc exista o rezistenta de ordinul zecilor de ohmi de vrei 3-4W  in paralel cu iesirea de 12V , 5V. Care este rolul acestei rezistente si de ce  uneori se incalzeste excesiv? Stiu ca pare o intrebare tampita dar mai bine  sa ma fac de ras o data   decat sa nu stiu!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    10

  • elmar

    7

  • fritz_vali

    5

  • Liviu M

    3

Top autori în acest subiect

Deci la prima intrebare m-am lamurit! Rolul rezistenteI  e  ca tensiunea  sa ramana stabila si  in cazul lipsei unui consumator! 

Iar a doua intrebare: De ce uneori se incalzeste excesiv rezistenta de pe iesire? Va multumesc mult domnul "puriu"!

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Pentru ca uneori e subdimensionata din punct de vedere al puterii disipate, din motive de "ieconomie". Daca incalzirea ei deranjeaza, se poate inlocui cu una de putere mai mare care va functiona rece (sau aproape rece).

Link spre comentariu

Rezistenta de pe iesire disipa la fel tot timpul (U2/R). Tempertura ei depinde de temperatura din interiorul sursei (mediu ambiant plus ventilatie). Se poate mari valoarea rezistentei daca pe o iesire este asigurat un consum suficient. Sursa de PC stabilizeaza o singura tensiune, de obicei +5V. Celelalte tensiuni (-5, +12, -12) rezulta din raportul numarului de spire al secundarelor transformatorului. In lipsa unei rezistente "balast" tensiunile vor fi ceva mai mari.

Link spre comentariu

Puriu, n-ar strica ceva mai multa atentie la ce postezi, mai cu seama ca-i sectiunea incepatorilor, afirmatiile de mai sus sunt destul de departe de adevar.

 

Topicul trateaza sursele ATX deci la ele ma voi referi, mai presupun ca se refera la arhitectura probabil majoritara ( daca luam in considerare sursele accesibile ca pret ) semipunte cu trafo driver. Traful driver face legatura intre partea de control si etajul de putere bipolar din primar, este o combinatie intre traf driver si traf de curent, primarul functioneaza pe principiul autooscilatiei, care este mentinuta de partea de traf de curent din trafo driver, pentru a se putea intampla asta, este necesar un curent minim permanent tras din sursa, care curent trece prin spira inseriata cu primarul si faciliteaza pornirea sursei. Partea de control constituita din integratul PWM comanda cu precizie momentul cand are loc blocarea fiecarui tranzistor din primar in parte. Adica simplist spus, fara o sarcina minima permanenta pe iesire, sursa ATX nu porneste. Instabilitatea care poate aparea la sarcini foarte mici se datoreste tocmai acestui fenomen descris. La modul ideeal sursele controlate in tensiune, nu au nevoie de sarcina minima pentru a putea stabiliza tensiunea, in practica insa in functie de configuratie, stabilitatea sursei poate necesita o sarcina minima permanenta ( a nu se confunda stabilitatea cu stabilizarea ). Sursele controlate in curent insa, nu pot functiona fara sarcina minima permanenta.

 

Asadar scopul rezistentelor de pe iesiri este insasi functionarea sursei la mersul in gol. Sunt de regula de 1W, poate maxim 2, motiv pentru care functioneaza calzi sau chiar fierbinti, si contribuie la imbatranirea prematura a electroliticilor deoarece sunt puse chiar langa ei sau intre ei. Pot fi folosite rezistente de putere mai mare ( nu recomand modificarea valorii in Ohm ), dar asta nu inseamna ca vor functiona reci, ci doar la o temperatura mai acceptabila, daca le doresti reci, atunci le pui pe radiator.

 

Sursele ATX au toate cele 3 iesiri principale stabilizate, +12 si +5 sunt stabilizate la comun in aceeasi bucla de reactie, motiv pentru care atunci cand se pune o sarcina pe una din ele, aceasta tinde sa scada iar cealalta sa creasca, rezolvarea trebuie sa fie intotdeauna sarcina simultana pe ambele iesiri de 12 si respectiv 5V, ideeal ar fi ca sarcina sa fie impartita cat mai simetric intre ele. Iesirea de 3,3V este la randul ei stabilizata din secundarul de la +5V printr-o forma de amplificator magnetic comandat de TL431, niste inductante si un bipolar micut. Iesirea de -12 este stabilizata indirect prin bobinarea inductantei pe acelasi tor principal de la +12 si +5V.

Link spre comentariu

CITAT: primarul functioneaza pe principiul autooscilatieiSursa AT este autooscilanta, sursa ATX nu.Se face o confuzie intre autooscilanta si cu automentinere. Sant lucruri diferite.Sursa de tv Alfa, Cromatic si chinezismele cu tranz sant autooscilante.Sursa aux ATX cu 2 tranz este autooscilanta.Scoatem TL494 din sursa AT si din ATX: AT va functiona (cu supratensiune desigur) iar ATX va fi muta. Asta inseamna autooscilant, nu are nevoie de integrat sa porneasca.

Link spre comentariu

In regula, imi asum termenul eronat si-mi cer scuze pentru el, corect este automentinere.

Ca fapt divers, principiul de functionare este foarte asemanator cu cel al surselor din becurile economice ( si nu o spun eu ), de asta am folosit termenul respectiv.

Link spre comentariu

Invertorul CFL difera un pic de ATX: are circuit de start (altfel ar fi "mort" ca si ATX)cu diac iar automentinerea(ca durata) este controlata de miezul special al trafului driver (histerezis dreptunghiular). Sursa AT fara 494 oscileaza dar in sarcina tranzistorii s-ar incalzi puternic pt ca blocarea lor nu este controlata.

Link spre comentariu

Va multumesc mult mult de tot(mai ales lui marian). Acum pot spune ca am inteles. 

NU ştiu ce ai înţeles tu...că eu n-am înţeles nimic! :rade:

Dacă aşa trebuie să-i explici unui începător ...?!

 

Eu îţi propun să pui la o sursă două rezistenţe ...una de valoarea cele care o are sursa ta şi una de aceeaşi putere dar mai mică(ca valoare în ohmi)

Care crezi că se va încălzi mai tare?

Acum fă un exerciţiu de imaginaţie şi  consideră rezistenţa de valoare mică  ca fiind rezistenţa unui calculator...care nu e fixă, ci se modifică în funcţie de consumul realizat de calculator ...câteodată acea ”rezistenţă” a calculatorului e mai mare decât rezistenţa din sursă ...deci(în cazul ăsta) rezistenţa din sursă se va încălzi puternic ...şi viceversa!

Rolul ei?

E mai greu de explicat ...fără o schemă concretă !Şi de generalizări sunt sătul!

 

Probabil că se va găsi cineva care să-ţi spună că ”e posedată” dar, prin cuvinte şi calcule ”savante” ! :rzb  :n1

Link spre comentariu

Hai ca am revenit cu sursa in cauza! Stiu ca sursa e una banala! Sincer vreau doar sa invat cate ceva. 

Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Elmar, spre deosebire de tine eu chiar stiu ce spun, mai invata si-ai sa intelegi...

 

Fritz_vali nici nu ti-as recomanda sa te initiezi pe o sursa pretentioasa, este important intai sa intelegi sursele simple, vei intelege si anumite principii ce te vor ajuta si la cele mai scumpe.

Link spre comentariu

Dacă nu mă înşel ...sursa aia are o schemă asemănătoare ca asta:http://electro-tech.narod.ru/schematics/power/comp/jnc_y-b200-atx.gif

 

Aştept şi eu părerile la obiect( şi cât mai simplu explicat) a experţilor.....

 

 

P.S E usor să dai sfaturi ...care nu le înţelege nimeni! (sau doar cei care se  ocupă special cu astea)

ŞI e foarte greu să cobori cu picioarele pe pământ ...explicând cu se cuvine unui începător!

Eu văd că pe  aici e un concurs de cum să ne batem în ”afirmaţii” cât mai pompoase...şi atât!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Si ce anume ti-e neclar in schema aia Elmar?

Configuratie clasica in primar;

Trafo driver cu spira inseriata cu primarul trafo putere;

Mediana trafo driver comanda protectia;

+5 si +12V stabilizate la comun in aceeasi bucla;

-5 si -12 stabilizate indirect prin intermediul inductantei principale de la +5 si +12;

+3,3V stabilizata cu amplificator magnetic din secundarul de +5V;

Sarcina minima permanenta pe placa la +5V este 100R si disipa 0,25W constant;

Sarcina minima permanenta de pe +12V este 270R si disipa 0,53W in mod constant;

6,8R pe 3,3V, adica 1,6W disipatie si aici;

Mai sunt 510R pe -5 si -12 care disipa si ele 50mW si respectiv 280mW la fel de constant;

Toate sarcinile de pe placa sursei cumulat ( neluand in calcul ventilatorul ) consuma aproximativ 2,7W in mod permanent din sursa, si disipa aceeasi putere permanent indiferent de consumul PC-ului;

 

Hai ca ai invatat si tu ceva :)

 

LE: Doar pentru ca tu Elmar nu intelegi decat trolling-ul, nu inseamna ca si toti ceilalti sunt la fel ca tine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări