Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie iluminat realizata cu banda led

Postări Recomandate

• Răspunsuri 134
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

38

• iuli09

32

• mottofree

16

• Crucial

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, ai gasit o anomalie in DS.

Daca liuam de bun graficul de la implementarea 1 atunci este acel ciclu de histerezis si opreste de tot iluminarea.

Implementarea nr 2 este total similara, rezolva situatia cu un potentiometru dar graficul nu este 100% concordant cu cel anterior. Totusi cand Rx este zero (comparativ cu 1 KOhm) atunci si curentul este neglijabil - deci cam acelas lucru. Un potentiometru normal va ajunge la Rx << 1kOhm, valoarea potentiometrului fiind de 10kOhmi.

Deci folosesti implementarea 2 cu potentiometru de 10kOhmi - este cea mai buna.

Daca nu va merge pana aproape la inchiderea luminii poti sa testezi alt potentiometru sau poti sa maresti rezistenta de 1kOhm, mai intai la 2KOhmi.

Daca nici asa nu te satisface treci la impelementarea nr3 unde poti pune potentiometrul de valoare mai mare decat 10KOhmi, vei avea variatia mai dificil de controlat dar vei putea sa dai la iesire sigur ceva aproape de 0V.

Ce putere pe COB vei avea? Aproximez eu bine 6-7W?

Iti recomand profil de Al cu grosime de 3mm sau mai bine, cu sectiune patrata / dreptunghiulara / tip U / tip T cum ai zis, poate chiar si cornier... Numai sa ai suprafata desfasurata aferenta unui singur COB peste 200cm patrati, desigur ca dublu ar fi mai bine.

Se pot suprapune doua profile fixandu-le prin nituire/suruburi dar cu TIM intre ele.

Spre exemplu un profil tip U de 3cm pe latura accepta la interior un profil patrat de 2cm latura, si Coburile sunt usor retrase, profilul mare protejanndu-le lateral si directionand si lumina ca un abajur.

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Sper ca am nimerit unde trebuie:)) am o nelămurire și dacă ma puteți ajuta..vreau să-mi montez niște leduri pe profile de aluminiu incastrate in pereți de rigips, sa plece de la întrerupător pana in celalalt capăt, cu efect dinamic. Problema mea este ca nu știu (și am tot căutat peste tot) unde as putea monta transformatorul, pot sa-l pun în spatele peretului de rigips? Sau merge pus în panoul cu siguranțe?

Link spre comentariu

Te referi la sursa de alimentare a benzii cu leduri.Se poate monta şi în spatele peretelui de rigips, dar cu posibilitate de a fi uşor accesibilă pentru intervenţii şi să aibă şi ventilaţie naturală.

Link spre comentariu

Mulțumesc de info, dar ce fel de ventilație naturala? Sa-i fac o gaură de aerisire? Sau sa-i fac tot un fel de cutiuta ca la sigurante, chiar lângă panoul de siguranțe și sa trag de acolo două rânduri de cabluri, unul pentru întrerupător și unul pentru leduri, cam două de 4m, e oke asa?

Link spre comentariu

Câtă vreme cablurile utilizate suportă curentul ledurilor (nu introduc pierderi), pot fi oricât de lungi.

Nu pot recomanda o bandă de calitate, fiindcă eu nu folosesc aşa ceva.Singurele ,,benzi,, de la mine din casă, sunt practic lipite în tuburi de sticlă, sub forma unor ,,tuburi led de 20W,,.Folosite ca surse de iluminat în locul becurilor clasice sau ,,becoledurilor,,.Dar sunt benzi rigide, pe substrat de aluminiu..

Te sfătuiesc să mergi în magazine ce au expuse astfel de corpuri şi surse de lumină şi acolo vezi care au o lumină plăcută.

Sau te inspiri de la cunoscuţi sau persoane ce au aşa ceva prin casă şi a căror calitate e certificată de o utilizare îndelungată.Altfel poţi da mulţi bani aiurea, luându-te după părerile cuiva căruia îi place un anumit model, dar care să nu îţi placă în final şi ţie.Ca şi la televizoare de altfel.Nu te lua după diverse recenzii, decât în ce priveşte fiabilitatea unui produs, dacă îţi place ţie nu poţi şti decât când îl vezi funcţionând. Ce-i place unuia nu e obligatoriu să le placă tuturor....

Link spre comentariu

Vrei iluminat? sau sorcova cu "efect dinamic?

Pentru prima varianta banda led uzuala este exclusa, merge numai cea "speciala" care si costa cu trei cifre pe metru.

Tot  pentru prima varianta te uiti foarte atent la randament si la CRI, iar temperatura de culoare o alegi in functie de destinatia spatiului.

Pentru varianta a doua... faci cum iti vine tie... insa vezi ca merge in tensiune constanta, deci pierderile pe cabluri fie iti limiteaza lungimea posibila, fie necesita sectiunea corespunzatoare.

Sursa o poti pune in spatele rigipsului, mai ales daca peretele este din ciment sau caramida, conditia este sa aiba conumicare libera cu spatiul dintre cele doua planuri si in jos / si in sus.

Link spre comentariu

Nu este o idee buna sa folosesti banda led pentru ILUMINAT - tot repet ideea asta si nu iti mai dau aici argumente, daca vei cauta pe aceasta rubrica gasesti tot rationamentul nu are rost repetarea la nesfarsit.

Poti folosi "banda led" dar din cea scumpa, care are date in DS (deci cu totul altceva decat banda din piata sau de la supermarket).

Acest tip ofera eficienta si CRI perfect similare cu COBurile, dar costa mai mult, insa ai avantajul ca poti sa folosesti un format "lung".

INSA evident ca banda respectiva merge in curent constant (deci trebuie driver adevarat) si racire corect dimensionata.

Alt tip de banda ieftina nu merge pentru iluminat. vei avea costuri/neplaceri ulterioare mult peste economia facuta.

Mai ieftn te descurci insa cu un numar de COBuri insirate pe lungimea respectiva.

Daca casa este de lemn trebuie pus driverul intr-un spatiu tehnic special executat.

Link spre comentariu

Mulțumesc de info, poți să-mi recomanzi sau să-mi dai niște exemple de "banda led" de acea bună? Dar benzile mai ieftine sunt bune doar pentru făcut tot ceva de genul dar nu ca sursa de lumină, mai mult pentru un ambiental.

Link spre comentariu

Nici un ambiental, decat daca doresti unul de tortura.

CRI mic inseamna lumina foarte obositoare pentru multi oameni... chestie subiectiva unii sunt ultra-sensibili, altii total indiferenti, dar efecte fiziologice exista.

Merg la jocuri, decoruri, dar nu ca iluminat de baza.

Uite un exemplu:

https://www.digikey.ro/ro/products/detail/luxtech-llc/FX-SW-20-18V-27K-90-5/9917509

Nu cred ca o sa te atraga pretul.

Obtii lumina la fel de buna din toate punctele de vedere cu COBuri, la un pret mult mai mic.

Link spre comentariu

Pune ,, transformatorul,, sau sursa/driver mai bine zis intr-o doza derivatie incastrata in perete. Asa o sa ai acces la ea cand isi va da duhul. Condensatorii nu au viata infinita. 

Cat despre iluminatul cu banda, au unii idei preconcepute. Un cob prost e acelasi lucru cu o banda proasta, dezavantajul la coburi e ca trebuie si o fieratanie suficient de mare ca sa disipe caldura, pe cand la o banda, un profil de aluminiu dedicat este mult mai placut din punct de verdere estetic.

Editat de AlpHs00
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări