mottofree Postat Iulie 21, 2016 Partajează Postat Iulie 21, 2016 O sa ai nevoie de radiator de caldura in spatele ledurilor oricare ar fi ele . Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 22, 2016 Partajează Postat Iulie 22, 2016 Cat de siguri sunt unii, "oricare ar fi ele"...???!!! Credeam ca am epuizat subiectul si nu vad de ce se revine - si cu afirmatii gresite. Profilul tau, gros de 1mm exceleaza numai la lungime, pentru ca latimea este mica si grosimea cum spuneai 1mm. Un astfel de profil poate sa raceasca el, ca radiator (deci nu iti mai trebuie nici un alt radiator) leduri de putere relativ mica, si distribuite pe lungimea profilului. Poate fi vorba de banda led / poate fi vorba de baghete (astea sunt relativ similare dar nu sunt flexibile si nu se pot taia) / poate fi vorba de un montaj propriu cu leduri smd si diverse moduri de alimentare deci si drivere adevarate, probabil boost / poate fi vorba si de leduri emitter puse pe star, dar numai din cele de mica putere, sigur sub 1W Daca vrei insa COBuri si leduri emiter puse pe star, de putere normala, adica peste 1W problema este ca majoritatea caldurii ar trebui evacuata din zona invecinata ledului. Asa ca de pomana ai tu 50cm de profil, alocat COBului, ca majoritatea caldurii trebuie sa se disipe pe primii 5cm. Un profil de aluminiu gros de 3mm, si cu latime desfasurata mare 5-10cm (adica profil C,U, patrat sau neregulat, toate nefacute special ca radiator, deci fara aripioare) va putea sa-ti raceasca el, bineinteles fara radiatoare adaugate, ceea ce produce un COB de cativa watti. Din cauza asta, eu recomandam COBul la 200mA adica 1,7W - asa ai necesitati de racire reduse. Dar totusi un profil pentru banda, gros de numai 1mm nu este bun. Link spre comentariu
iuli09 Postat Iulie 22, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 22, 2016 (editat) Asa ca de pomana ai tu 50cm de profil, alocat COBului, ca majoritatea caldurii trebuie sa se disipe pe primii 5cm Atunci iau teava dreptunghiulara 50x30x2 (e 8 lei/M la Dede ) si o tai in bucati de 10-15 cm lungime . Problema e ca nu mai pot monta dispersor si e important pentru mine sa am aceasta optiune . Editat Iulie 22, 2016 de iuli09 Link spre comentariu
Dxxx Postat Iulie 22, 2016 Partajează Postat Iulie 22, 2016 Nu tai deloc profilul... Decat sa-l tai, atunci mai bine iei radiatoare dedicate... si la alea ai catalog, si o rezistenta termica data. Eu credeam ca te intereseaza rigiditatea ansamblului - de ce sa le tai? Eu iti tot zic ca nu merita dispersor. De ce este important pentru tine? Ideea este sa ai reflector sa nu te bata in ochi, pentru ca daca te bate in ochi atunci dispersorul este frectie la picioru' de lemn. Link spre comentariu
mottofree Postat Iulie 22, 2016 Partajează Postat Iulie 22, 2016 Si un bec cu incandescenta bate in ochi daca te uiti la el . Daca lumina generata e dispersata efectul de punct luminos e diminuat pana la un nivel acceptabil . Avand in vedere ca suportul pe care se fixeaza lampa e de lemn ,nu e ok ca lemnul sa fie fierbinte . Lampile vor fi amplasate pe tavanul de rigips (care e izolator termic) sau incastrate in el ? O idee : de ce nu prinzi lampile lateral de clesti ,asa in spatele ledului vei avea loc sa pui ce radiator doresti iar lumina va fi la nivelul placii tavanului ;iarna vor avea racire perfecta ,vara va fi 60C dar se poate pun un scut termic din polistiren imbacat in staniol (su alte materiale asemenea) . Banuiesc ca mansarda va fi izolata termic ,altfel iarna cancer si vara cuptor . Link spre comentariu
iuli09 Postat Iulie 25, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2016 Clestii vor ramane sub placile de rigips "la vedere" . Vor fi slefuiti si lacuiti cu lac transparent iar lampile (oricare vor fi ele) se vor monta direct pe lemn . Prinderea laterala a lampilor pe clesti nu e deloc o idee rea ... o sa ma gandesc la o varianta care sa-mi placa . Link spre comentariu
Vizitator Xtz Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Buna. Am cumparat un kit de banda led rgb de 30 de metri( 6 buc de banda la 5 metri ). Kit consta in: o sursa( transformator mai mare ) un controller pentru telecomanda iar dupa fiecare 5 metri de banda se adauga un alimentator care e alimentat direct din sursa si care face legatura dintre benzile led de 5m.cu alte cuvinte se alimenteaza cu curent seperat fiecare 5 m de banda dar culoarea ledurilor se schimba la fel pe toata lungimea de 30m. Sper ca am scris corect. Problema e ca primele 2 benzi de 5 metri imi da aceasi culoare( exemplu, verde sau albastru etc) iar urmatoarele 4 benzi nu. Adica daca pe primele 2 benzi merge culoarea rosie pe urmatoarele 4 benzi este culoarea roz. Ma poate ajuta cineva cu o explicatie? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Lungimea firelor, tensiuni diferite, căderi de tensiune pe fir, diferite. Link spre comentariu
aygun Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 (editat) Domnilor , eu am facut la bucatarie iluminat cu banalele nezi led cu limitare rezistiva. Cata vreme ii asiguri un 12Volti constant si cum spunea un coleg anterior , le lipesti de o lamela de aluminiu daca nu ai podul izolat ( nu ai specificat daca podul are izolatie termica ) unii isi pun un strat de vata minerala intre asteriala si si partea dinspre interiorul podului. O imagine face cat 1000 de cuvinte. Uite ce am eu in Bucatarie : Lungimea benzii este de 2 metri. Editat Septembrie 10, 2016 de aygun Link spre comentariu
mottofree Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 De care banda ? 4,8W/m? Lumina e buna la 1m in poza cu iluminare alb cald banda ce se vede e singura sursa de lumina? @Xtz Alimenteaza fiecare banda ,prin fire, direct de la sursa ;daca le alimentezi in serie apar caderi de tensiune ,raspuns dat de fanelforum anterior . Practic poti sa le lasi asa cum sunt si numai cositoresti fire pe fiecare banda - important e sa nu cositoresti fire pe inaditurile deja facute ,cauta sa le faci pe paduri necositorite . Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 10, 2016 Partajează Postat Septembrie 10, 2016 Și ca sfat, dacă alimentezi prin mijlocul benzii e mai bine decât prin capăt, asta la lungimi mari.Există conectori pentru banda led, nu trebuie neapărat cositorire, depinde ce ai tu pe-acolo. Link spre comentariu
Vizitator Xtz Postat Septembrie 11, 2016 Partajează Postat Septembrie 11, 2016 Am rezolvat. A 3-ea banda led era defecta. Am schimbato si totul merge perfect. Simplu Link spre comentariu
aygun Postat Septembrie 15, 2016 Partajează Postat Septembrie 15, 2016 De care banda ? 4,8W/m? Lumina e buna la 1m in poza cu iluminare alb cald banda ce se vede e singura sursa de lumina? @Xtz Alimenteaza fiecare banda ,prin fire, direct de la sursa ;daca le alimentezi in serie apar caderi de tensiune ,raspuns dat de fanelforum anterior . Practic poti sa le lasi asa cum sunt si numai cositoresti fire pe fiecare banda - important e sa nu cositoresti fire pe inaditurile deja facute ,cauta sa le faci pe paduri necositorite . Banda LED nu mai stiu exact de cati Watti / metru este. Am doua surse de iluminat. De regula cand stam la o samanta , sau la taclale , sau cand mai gateste ceva sotia e numai buna acolo direct pe blat deoarece ilumineaza din fata fara zone d eumbra. Becul principal il aprindem rareori. Iarna cand ramanem fara curent electric trecem pe 12 volti tot ce am led in casa si treaba e rezolvata pe durata a doua sau trei zile. Un acumulator de 7,42Ah imi ajunge elegant doua zile pe banda aia LED. In rest generatorul facut de @costinium , si / sau baterii auto incarcate la redresor. Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 13, 2017 Autor Partajează Postat Martie 13, 2017 Pentru ca iarna a cam trecut si toate cele s-au dezghetat sa dezghetam si acest topic . Am renuntat la ideea de a folosi banda led ; ma gandesc sa construiesc niste lampi folosind acest tip de led : LTPL-M13710ZS30-T2 - LiteON http://www.tme.eu/ro/Document/ca7fb43346cbc4d793ec9b5bf73f27a6/LTPL-M13.pdf Doua asemenea leduri montate pe profil de aluminiu (1M) cu dispersor . Acum am ajuns la partea de alimentare si aici nu mai stiu ce sa aleg . Vreau sa alimentez cele 18 lampi dintr-un transformator prin driver individual pentru fiecare lampa . Transformatorul este de 330VA cu 17,5 volti in secundar care dupa redresare si filtrare mi-ar asigura putin peste 23 de volti (23,65 am masurat cu un multimetru fara pretentii deosebite de precizie) . Vreau doua leduri inseriate si alimentate la 600-650 mA . Intrebarea este ce integrat sa folosesc ? Am luat in calcul LM3404 si LM2596 desi sunt sigur ca sunt multe alte variante . Una dintre ele (cea cu MC34063) a fost prezentata extrem de detaliat pe forum zilele trecute de catre Marian . Asadar , ce sfaturi aveti legat de alimentarea lampilor ? ce integrat sau ce alta varianta pot sa iau in calcul ? Nu vreau sa cumpar surse de-a gata , vreau sa le construiesc eu . Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 13, 2017 Partajează Postat Martie 13, 2017 Diferenta este ca sursele de-a-gata sunt SMPS-CC, adica dau la iesire direct curent constant, asa ca nu iti mai trebuie deloc driver. Si discutam de 18 drivere... In plus la randament gasesti surse SMPS-CC cu el peste 90%, in timp ce altfel vei fi mult mai jos. Nu mai vorbesc ca vei avea nevoie si de racire pe drivere etc. Nici nu mai vorbim de cost, cu banii dati pe 18 drivere iti iei usor SMPS-CC Invertronics... (calitate, fiabilitate, fara emisie caldura) Deci cu scuzele de rigoare, mie nu imi place ce propui - nu pentru ca sunt Mitica Contra, ci pentru ca se poate mai bine. In plus tocmai am terminat un corp cu COBurile respective (eu am varianta cu temperatura de culoare mai mare). Iarasi ai o decizie pe care nu as alege-o: Coburile respective merita alimentate pana pe la 350mA, asta pentru ca nu costa prea mult. In punctul respectiv vei avea 3W disipati si randament pe COB in jur de 150lm/W. La puterea respectiva vei putea sa le racesti pe un profil extrudat de Al (patrat 2x2), fara radiatoare specializate. Nu recomand acelas lucru la curent dublu. Deci eu iti recomand: - COB = OK, dar 18x4 = 72 bucati - alimentare SMPS-CC, cablarea depinde de ce combinatie ai, dar as prefera tensiuni mari si curenti mai mici. Puterea ar putea sa fie sub 200W pentru ca va merge si un curent mai mic decat 350mA, asta pentru ca ai randament mai mare la curent mai mic. - as prefera sa depun efort mai mare in realizarea mecanica si in special a monturilor cu rezistente termica minima, decat sa depun efortul pentru drivere... P.S. corpul meu este cu COBurile la 350mA, este in probe si merge foarte bine, insa asta stiam deja... Ontopic: drivere cu ce integrate zici tu vor avea randament pe la 70 maxim 80%, incearca intergrate mai performante, cu frecventa mai mare si de generatie mai noua daca neaparat ramai pe solutia ta, oricum nu alegi asa ceva dupa ce zice unul sau altul cand este vorba de 18 bucati - trebuie sa faci teste si sa masori personal randamentul in zona exacta a functionarii. Eu le fac grafice de randment in functie de intrare si iesire... O inductanta sau un Schotky dimensionate prost pot sa-ti omoare randamentul si sa nu ai nici 50%... Daca consideri si randamentul sursei de curent continuu ajungi la valori toatale pe alimenatre si mai mici si incepi sa apreciezi varianta SMPS-CC unde ai randamente clar superioare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum