Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie iluminat realizata cu banda led

Postări Recomandate

Iluminatul fluorescent este tehnologia matura, cel cu led cea noua, asta in domeniul economic/ecologic. Deja tehnologia led a depasit-o pe cealalta cam la toate capitolele minus pret, cum este si normal pe perioada coexistentei a doua tehnologii, dar este clar unde se indreapta viitorul.

Ce am propus eu este lumina cu CRI peste 80, randament pe COB peste 150lm/W si comod de pus in opera.

O varianta cu XML de 2-3 lei va fi mult mai slaba la CRI si randament pentru ca ori este seria veche ori sunt contrafacute la acest pret.

Nici nu mai vorbesc de reflow, ceea ce este uzual o problema pentru cineva care nu a mai facut-o si probabil nici nu o va face de la inceput corect (multi nu ajung in veci sa faca corect...) deci cum se poate adauga costul deranjului si a pieselor distruse???

In plus daca economia baneasca primeaza si COBurile pot fi foarte bine alimentate clasic cu redresor + driver, dar asta nu este la fel de simplu prin comparatie cu conectarea a 4 fire la SMPS/CC.

Cam astea sunt argumentele recomandarii.

Comparat cu banda led de la un producator mediu (EdisonOpto) pretul cu COBuri LiteOn este mai mic, poate tratez asta separat...

Inca o idee - daca pozitia ledurilor este foarte coborata, atunci realmente pot sa "bata in ochi" de o maniera neacceptabila, deci trebuie sa consideram si asta:

- daca totusi folosesti banda, atunci trebuie facute niste benzi de reflexie, lateral de benzi

- la COB atunci devine atractiva solutia cu mai putine COBuri (asta dpdv costuri) pentru ca trebuie puse reflectoare concave si cam costa, probabil mai mult ca un COB. 

In cazul asta probabil ca ar fi cel mai bine numai 2 COBuri, desigur de putere dubla, plasate la capetele profilului. Insa puterea mai mare cere ca racirea fiecaruia, implicit grosimea aluminiului in zona de contact sa fie mai mare...

- daca pui optica secundara (sa zicem 8 lei bucata) la ledurile recomandate mai sus XML, de 2 lei, atunci solutia nu mai ramane deloc asa ieftina, pentru ca nu poti reduce mult numarul lor!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 134
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

38

• iuli09

32

• mottofree

16

• Crucial

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Magazinul recomandat in privat cu preturi de 2,22 lei +TVA are XM-L HVW si la 32 lei +TVA .

Magazinul respectiv apare in lista de distribuitori ai producatorului ; daca producatorul afla ca vinde produse contrafacute , magazinul respectiv poate sa-si ia adio de la discounturi si alte beneficii si asta e valabil pt toti producatori (astia discuta intre ei si au acorduri comerciale cu clauze de daune-interese ) . Mari producatori investesc bani multi pt crearea unei imagini si atunci sa vina fitecine sa se foloseasca de imaginea lor?

Conform datelor furnizate de producator http://www.cree.com/~/media/Files/Cree/LED-Components-and-Modules/XLamp/Data-and-Binning/XLampXMBL.pdf (pag 22) cele afirmate de Dxxx nu sunt adevarate .

Referitor la lipire si la mine a existat o prima data , cu ceva ani in urma cu XP-E Q5 ; lipirea a iesit din prima si ledurile merg si in ziua de azi . Si nu am fost ajutat de careva cu experienta ,cu MCPCB e mult mai usor de lucrat si o plita e numai buna . Nu am inregistrat nici un rebut din cauza lipirii ,nici macar la chinezarii .

Peretii fiind albi nu o sa fie probleme la repartitia luminii .

Orice sursa in comutatie (SMPS) produce un camp magnetic ,trebuie luat in calcul ca e vorba de un copil si de 18 surse .

Link spre comentariu

Usurel, usurel ca ce spui tu este total neverosimil...

La pagina 20 eu vad CRI 65 tipic, iar daca calculam randamente vad ceva pe la 80lm/W.

(De ce pagina 22, daca nu dai un cod complet?)

Adica produse demult depasite. 

Ledurile evolueaza rapid si este prosteste sa ne bucuram de preturi mici la produse depasite, fie si numai pentru ca modelul "normal" pentru ziua de astazi da flux luminos cel putin dublu cu consum si incalzire exact la fel.

Este absurd sa creada cineva ca poti lua produse de la un lider de piata (poate doar Nichia sa mai fie la acelas nivel) la pret de chinezisme ... sau poate esti numai incoerent ca mentionezi si 2 lei si 32 de lei cam prea unul langa altul fara lamuriri.

Si cu angoasele, acum am trecut de la MTFBul condensatorilor la cele cu campul magnetic... :d

Te anunt ca si transformatoarele clasice pe miez de fier moale, si cele in comutatie produc campuri magnetice, deci daca vrei separare galvanica plus tensiune joasa nu prea ai cum sa eviti asta.

Dar poate le aruncam pe toate, saracutii copii...

Sau ne mutam cu totii in custi Faraday sa ne protejam...

Daca ai putina consideratie fata de colegii de forum pune un cod complet atasat pretului tau bomba sa verificam si noi chilipirul, si in cazul asta, sa stie toata lumea.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Ledul mentionat se gaseste la pag 22 . Am indicat foia cu produse celui interesat mai demult ,nu sunt papagal sa ma repet . Pune mana si cauta daca asa vrei ,aici indicarea unui produs comercializat de o anumita firma poate fi considerata reclama ,conform regulamentului .

Da,sunt leduri si la 2,22 lei si la 32 lei ,deosebirea e ca acelea de 32 sunt pt snobi (domnia si prostia se platesc - zice un proverb) .

Care e legatura MTBF-ului condesatorilor cu topicul de fata ? off topic

De cine razi ? De mine ? Jignire , off topic

Ce legatura au transformatoarele pe miez moale ? De ce divaghezi cu continutul unui SMPS? off topic

Mesajul #48 a incalcat urmatoarele prevederi din regulament : 1.2 , 3.5 , 3.7 , 3.9 , 3.14 .

In calitate de moderator ma astept sa respecti regulamentul  .

Edit smod: încercaţi să vă abţineţi de la astfel de atacuri şi instigări la scandal. Sper să nu fiu nevoit să mai intervin aici.

Aţi uitat se pare că mai aveţi deja un avertisment pentru offtopic...

Editat de validae
Link spre comentariu

Cu ceea ce spui am eu problema. In nici un caz cu tine.

Aici intra oameni lipsiti de experienta si considera ca cineva care scrie si are si pareri le-o avea bune, si trebuie crezut.

Daca tu sustii sus si tare ca exista leduri de la Cree bune si la 2,22 lei cineva te poate crede si va fi socat sa constate ca pretul pentru asa ceva este de ~20 lei poate si mai mult daca exista si costuri de expeditie.

De ce? pentru ca un LED Cree de buna calitate si de putere 10W (maxim, evident) care sa asigure un CRI corespunzator (>80) si un randament peste 120-130lm/W este spre exemplu XPL-ul cu preturi intre 13 si 20 lei din surse sigure (pret cu TVA si fara transport).

Deci ce spui tu este dezinformare, sau minciuna.

Te invit sa scrii aici codul complet al produsului de care vorbesti - un cod de produs nu este reclama, si sa-mi trimiti pe privat unde se gaseste la 2,2 lei. 

Daca produsul este conform cu cerintele actuale (CRI peste 80 si randament peste 150lm/W in puncte utilizabile) vei primi scuzele mele, daca nu - voi comunica tuturor daca este dezinformare sau minciuna.

Vezi ca postarea de moderator nu imi apartine.

Link spre comentariu

Da, Iuli, insa acolo sunt mai multe coduri.

Una este XMLAWT-00-0000-000US60E7 cu CRI mare dar randament mic si alta este XMLAWT-00-0000-0000U2051

Iar in linkul din postrea originala codurile diferite existente sunt in numar de zeci, poate chiar sute...

Asa ca pretul respectiv (foarte mic, desigur) poate sa-si gasesca o explicatie logica, si sa fie conjugat cu anumiti parametri care nu prea iti plac, asa ca de poamana sunt ieftine / sau poate sa fie cine stie ce promotie exceptionala, si atunci de ce sa nu profite toti colegii, hai sa-i anuntam...

Mai ales cand spune ca sunt si preturi de 32 lei pentru acelas tip de component, deja niste semne de intrebare se ridica si eu suspicionez ca pe undeva se plateste in alt mod.

Link spre comentariu

Nu este necesar, am gasit Graalul.

Piesa exista, este 2,2 lei + Tva + 20 lei expeditia, si este Cree XMLHVW-Q0-0000-0000LS5E7

Suna corect pana aici, dar cum spuneam, sunt prea batran sa cred in Alba-ca-Zapada, hai sa vedem de ce:

Comparatia o fac cu leduri actuale de la Cree, de 10W, CRI>80, peste 130lm/W, cost tipic ~20 lei (seria XPL)

- CRI nu este mai mare ca 80, asta ne-o spune litera L de la sfarsitul codului, care specifica doar lumina alba, fara CRI specificat. Totusi sapand mai adanc se spune si "tipic" CRI80. Aici nu este chiar bine, pentru ca ne asteptam la garantat peste 80.

- puterea recomandata este de numai 2W fata de cei 3W la XPL

- alimentarea la 46V este oarecum atipica, mai dificil de realizat 

- si partea dezastruoasa: randament de numai 86lm/W

Iata si explicatia chilipirului -> randament mult mai mic fata de normal.

Daca vrei sa te distrezi cu leduri, merge si asa, dar in nici un caz daca vrei sa le folosesti la iluminat. Sau, ma rog daca nu vrei decat cost minim,  alimentezi fara separatie galvanica si nici nu prea le racesti... dar asta nu e montaj serios...

De ce zic asta: pai costul de alimentare si racire intr-o configuratie normala este mai mare decat al unui led bun. 

Si am folosi ledul asta atrasi de economia facuta, dar el este un led prost demult depasit tehnologic - si ar consuma la fel de multa racire si curent, dand semnificativ mai putina lumina.

Am iesi mult mai  bine cumparand un XPL de 20 lei, care ne-ar da flux luminos aproape dublu la numai 2W, necesitand racire si alimentare echivalenta.

Concluzia mea: este o simpla dezinformare a celor care nu ar fi putut sa ajunga singuri la concluziile de mai sus - pentru ca recomanda o piesa proasta.

De cate ori voi gasi astfel de dezoinformari si pe viitor voi incerca sa fac lumina.

Link spre comentariu

La orice fabricant de LEDuri se face sortarea în fabrică. Cele de calitate superioară se vând natural la preţ mai mare, şi tot aşa în jos, până la cele care nu se încadrează în niciun standard, şi care sunt vândute la preţ de nimic, că le e milă să le arunce. Acestea se folosesc de obicei la lanterne, iluminare exterioară cu senzor IR, etc. adică aplicaţii unde nu este nevoie de o calitate superioară a luminii emise sau utilizarea permanentă. Eu am muşcat-o cu nişte XPE luate de la chinezi, şi care dau o lumină foarte puternică într-adevăr, însă cu tentă oarecum verzuie.

Link spre comentariu

Exact.

Cine stie cam cum merge binning-ul stie ca o mare parte sunt produse declasate, pentru ca un producator serios declaseaza un produs pentru nerespectarea celui mai mic parametru. Ca oficial sau nu, dar multe ajung mai apoi pe piata la pret de chilipir.

Daca ai sti exact din ce cauza au fost declasate, poate la unele ar merita achizitia, dar cum nu stii, este de preferat sa eviti.

Bun, dar in cazul asta nu sunt declasate, este vorba doar de ceva depasit tehnologic, si depasit mult de tot cu cei 86 lm/W, pentru ca actualmente eu nu recoamd sub nici o forma de a achizitiona ceva sub 120lm/W.

Oricum recomandarea este: nu va bucurati de o aparenta economie, faceti achizitia din surse sigure!

Link spre comentariu

@mihaicozac

Departamentul economic de la F mai greseste dar la M (de ex) situatia e normala .

Nu simt nevoia sa investesc de 6...7 ori mai mult (adica un plus de 750 lei) pt a face economie de 10 lei pe luna . OP cand a adus randamentul luminos in discutie?

F e pe lista producatorului ,distribuie in Romania prin 2 firme din Bucuresti  .

Link spre comentariu

Daca argumentul tau primordial este ceva neaparat extrem de ieftin, indiferent de calitate, esti liber...

Asta nu inseamna sa-i inveti si pe altii la fel, fara sa-i atentionezi ca ce spui tu este un punct de vedere strict personal si impotriva "normalului" din iulie 2016.

Poate faci efortul sa-ti inchipui ca altii traiesc la data curenta si vor ceva actual, nu ceva la performanta care era disponibila acum 3-4 ani...

Iar economia ta este zero sau negativa, nu am de gand sa mai repet ce am scris, cu cifre, mai sus, dar se pare ca nu ai inteles...

Si acum sper ca incheiem discutia si revenim la banda led. 

Deci, Iuli, cum ramane cu inaltimea de montare si cu optica secundara, incat sa nu bata direct in ochi?

Link spre comentariu

Inaltimea este clar , fixa : putin peste 1,9 M . 

Intre timp a ajuns la mine si profilul de aluminiu , cu tot cu dispersor . Nu stiu de ce , dar parca ma asteptam la altceva ; si poza din catalog era facuta in asa fel incat sa para ca e cam de doua ori mai lat . Pe langa asta ma ingrijoreaza putin si grosimea de doar 1 mm . O sa fie de ajuns pentru a putea raci eficient ledurile ? Sigur ca depinde mult de timpul de led pe care il voi alege dar ma asteptam sa fie ceva mai gros  ...

Posted Image

Dxxx ,din cate imi dau seama , recomandarea ta ar fi  :

LTPL-M13710ZS40-T2  :

128lm/W , Pmax 12W , CRI >80,  9.2V/800mA  

Pret : 6.5 lei / bucata .

Sunt de ajuns doua asemenea leduri montate pe fiecare bagheta (va fi montat dispersor mat) ?  Se vor raci eficient , avand in vedere dimensiunile si grosimea profilului ? Trebuie luat in calcul un timp de lucru de 6-7 ore /zi (chiar daca in multe cazuri voi fi departe de aceste cifre) .

Inaltimea profilului nu-mi permite sa montez lentile .

Link spre comentariu

1. exact cum presupuneam, profil pentru "banda".

Banda are nenumarate cipuri dispersate pe o lungime mare... deci se raceste suficient pe asa ceva.

Insa pentru alte aplicatii, la COB dar si la leduri emitter cu montura star trebuie sa te gandesti la grosimi peste 2mm, bine ar fi peste 3mm, si suficienta suprafata in apropierea fiecarui component (adica si latimea suficienta, si ecartul stanga dreapta suficient) incat sa realizeze racirea

2. dispersor nu recomand, prin el lumina la H=1,9m te va batea in ochi de numa'-numa'

Ce iti trebuie este reflector sau abajur, cum vrei sa-i zici, care sa inconjoare periferic cu o "buza" ledul sau COBul, incat sa forteze razele in jos, la unghiul necesar ca sa nu intre in ochi.

Lejer se poate manufactura spre exemplu din capacelele de aluminiu de la lumanarile cilindrice, asta daca nu vrei ceva dedicat

3. HiHi, da, LTPL 10Z este OK, dar in nici un caz cum crezi tu...

Adica in special ca nu le alimentezi la 100%.

Alimentarea pentru ele este bine sa fie la 200mA unde au randament excelent, peste 150lm/W si pot fi si usor racite (nici nu mai vorbim de viata lunga...) Vei obtine conform DS 270 lumen per chip.

Acus or sa apara comentarii ca faci risipa, ca ai putea scoate 670lm din COB... insa la pretul platit cred ca oricine isi permite regimul de mai sus.

Cate COBuri pui pe un profil este decizia ta, cata lumina vrei.

- pui 2 bucati ai 18x2x270lm

- pui 3 bucati ai 18x3x270lm etc...

4. ti-am raspuns deja, profilul de banda led nu va raci bine. Ia profil la metru dintr-un raion de constructii, iese mai ieftin, si gasesti grosimi de 3mm.

Uitasem: nu stiu daca trebuie sa mai spun montura pe radiator trebuie facuta corect termic, cu fixare mecanica buna, recomand suruburi, cu TIM si fara greseli.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări