Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie iluminat realizata cu banda led

Postări Recomandate

Am auzit de Liteon COB la jumatate pret din ce e pe piata (orice ,orice e pe piata) dar respectivul banuiesc ca se pregatea de un post de parlamentar ...

Un link catre magazinul care vinde ledurile necesare ai pe privat ,aici se considera reclama .

Ledurile trebuie lipite pe MCPCB cu aer cald sau in cuptor termostatat cu pasta de cositor (ai un link pe privat).

De asemenea ,Dxxx poate i-ti indica ceva liteon care se potrivesc in aplicatia data .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 134
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

38

• iuli09

32

• mottofree

16

• Crucial

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Procedeu de lipire gasesti pe youtube . 

In locul bazei (Al scrap) foloseste o plita electrica ,cand observi ca pasta se lichefiaza (devine argintie) incepi si numeri pana la 5 si scoti plita din priza .

Pasta se pune cu ajutorul unui ac cu gamalie numai pe locul unde se cositoreste ledul pe MCPCB ,loc care se spala cu Cif  inainte si se limpezeste bine .

Pune cate 2 leduri  pe bagheta si 2 bagete inseriate si legate la retea  printr-un SCC cu 2 tranzistori . Frecventa PWM e bine sa fie pe la 2^13 Hz.

4 led sch.pdf

Editat de mottofree
Link spre comentariu

Ce "zboara" pe intrernet ... nu prea este comestibil.

Majoritatea variantelor par sa mearga, dar streseaza peste normal componentul - rezultat: scadere drastica a sperantei de viata / randament clar scazut / deteriorare a cromaticii... asa ca atentie, trebuie termostatare/cronometrare sau foarte multa experienta...

Reflow se face prin divese procedee, iar ce trebuie sa respecti este detaliat concret temperatiuri/timp in DS. Dar folosind COB asa ceva nu este necesar, reflow faci doar la "emitter".

Deci MC-PCB, reflow, PWM, driver cu 2 tranzistori par a fi din alt thread...

Link spre comentariu

Nu sunt din alt thread ci de aici .

Deci acesta este clar un atac la persoana deoarece eu am pomenit de MCPCB , reflow , PWM , driver cu 2 tranzistori in ultimul meu mesaj . Asa ,de ce ma tot ataci ,avem ceva de impartit ?

Nu vad sa fi facut ceva recomandari depre liteon ! Hai cu ceva concret nu numai cu vorbe 1038 .

Editat de mottofree
Link spre comentariu

Atac la ce spui... si ce spui nu este on topic, caci deja OP a zis " inteleg ca in cazul meu cea mai potrivita varianta a fi una cu leduri COB ; COB sa fie atunci !"

De mai multe ori ai spus pe acest forum lucruri ... inexacte... si de fiecare data eu le voi corecta, daca le sesizez, dar asta nu are  ceva personal, ci face referinta la afirmatii gresite sau in acest caz off-topic, pentru ca ai inceput sa-i dai anumite detalii despre reflow cuiva care nu are nevoie de asa ceva, iar metoda din link este incorecta.

In plus astfel de informatii, dar din cate stiu corecte au tot fost date pe aici, deci chiar daca ar fi fost corecte, oricum ar fi fost redundante...

Link spre comentariu

Am recomandat plita ,nu letconul .

Conform standardului de reflow soldering ipc/jedec j-std-020c recomandat de producator http://www.cree.com/~/media/Files/Cree/LED-Components-and-Modules/XLamp/Data-and-Binning/XLampXML_HVW.pdf (pag. 6) , ramp up (incalzirea) e de max.4 min. si se face pana la 217C care este punctul de lichefiere a pastei de cositor iar in 5 s temperatura nu depaseste cei 235-245C temperatura maximala .

PS. OP zicea ca nu prea are idee cu ce se manca ledurile Cree asa ca orice informatie despre ele e o informatie ceruta . Citeste cu atentie ce se scrie !

Link spre comentariu

Dxxx , poti sa-mi recomanzi un model de led cu tot cu accesoriile necesare  ?

Recomandarea lui mottofree , pentru care ii multumesc , o am deja . Eventual o sa-mi comand cate o pereche din fiecare tip  sa vad cu care pot sa lucrez mai usor si care imi place mai mult la fata locului . 

Link spre comentariu

Iuli, ma pui intr-o situatie delicata, pentru ca ce ti-as recomanda este cam ce am (aveam, ma rog, am inchis topicul, dar componentele exista) la vanzare.

Eu as pune 3-4 COBuri LiteOn, care s-au dovedit bune si ieftine, pe fiecare profil.

Alimentarea as face-o pentru fiecare grup cu SMPS/CC aferent numai pentru cele 3-4 COBuri.

In acest fel poti sa aprinzi mai multe sau mai putine.

Calitatea luminii ar fi cel putin OK, iar costurile ar fi de genul 10 lei pe COB, 15 lei pe SMPS, adica sa zicem 50 lei per unitate, poate ceva mai mult daca iei suportuti-fixatoare mai scumpe, pentru usurinta montajului - desi eu recomand ceva clasic, cu suruburi.

Link spre comentariu

Pentru iluminarea unei incaperi este important ca toate suprafetele sa fie luminate. LED-urile amplasate in acelasi plan lasa neluminata o suprafata mare in spatele lor, ceea ce produce umbre si face lumina obositoare. Daca se amplaseaza sursele de lumina pe doi pereti opusi, iluminarea camerei este aproape uniforma.

In legatura cu CRI, am examinat multe LED-uri albe, cald si rece, cu un ocular spectroscopic. Toate au un deficit, mai mare sau mai mic, de culoare verde. Probabil ca asa le functioneaza luminoforul intern. Daca printre LED-urile albe se amesteca cateva verzi (fluorescente) problema se amelioreaza. Nu prea conteaza, totusi, ca obiectele verzi se vad putin mai intunecate.

Link spre comentariu

Aici ajungi la discutia conceptiei.

Adica pe undeva discuti gusturi - si gusturile nu se discuta.

Cea veche ar fi sa luminezi intens plafonul si de acolo, prin reflexie sa se mai intoarca ceva in jos. Asta pentru cine prefera "zenitul" iluminat.

Cea noua este sa lasi plafonul intunecat si sa iluminezi in jos, asigurnd si randament maxim - este in mod clar solutia pragmatica cand vorbim de o hala, dar pare sa fie foarte OK si preluata si de diverse solutii de design iluminare. Mai mult reflectoarele (optica secundara) pot sa accentueze intunericimea plafonului si iluminarea spre jos / lipsa lor estompeaza diferenta in mare parte.

Nici una nici cealalta solutie nu inseamna diferente de iluminare in zona tinta, aflata mult sub plafon, deci as zice ca totul tine de preferinta.

Oricum cine este preocupat de ecologie/randamnte bune sigur va agrea a doua solutie, care este mai rationala. In plus se poate diferentia intensitatea in zona de ambient de cea in zonele de concentrare unde adaugam corpuri suplimentare dedicate zonei.

Link spre comentariu

Pe de alta parte exista leduri XML HVW disponibile cu 2,22 lei +TVA , lipite pe star (MCPCB ,1 leu buc)  cu pasta de cositor (12 lei +TVA  ,la acest pret e o siringa care ajunge la toate 36 buc) si alimentate de la retea printr-o sursa cu 2 tranzistori (1 lei) . 

Pretul  rotunjit e de 8 lei (7,328 lei) ; per total iese 132 lei fata de 900 lei in varianta propusa de Dxxx . Aceste referinte de pret sunt fara pretul infrastructurii -adica profile de aluminiu +radiatoare

(aceasta functie o poate indeplini si profilul daca e sanatos) +elemente de asamblare .

De asemenea sa pui 18 SMPS (generatoare de zgomot electromagnetic) in cap la copii e o idee foarte nefericita .

Si eu sunt de parere ca prinderea cu suruburi e cea mai buna varianta iar prinderea corputilor de clesti cu holzsurburi in 3...4 puncte deoarece pe drumul din apropiere pot trece si masini grele care induc vibratii .

Link spre comentariu

Sunt curios ce va alege. Daca as fi in locul lui eu as merge pe cfl-uri. Fac lumina destula. In fond, cat timp petreci in pod? Nici nu costa atat de mult. In casa, sub pod cum are lumina? E cu benzi led? are toti peretii iluminati uniform? Are surse, coburi, tranzistoare prin pereti?

Link spre comentariu

Ce tot ii dati cu CFL-urile ? Adica daca tie i-ti place supa de mere (dulce) atunci si altul sa mance supa de mere?  Daca omul vrea sa-si puna leduri acolo de ce esti Gigi contra?

Aduc ceva plus de valoare discutiei .

Citeste si urmareste topicul mai atent ,deocamdata totul e la stadiul de discutie ,cladirea e la stadiul de constructie ,mie cel putin asa imi spun imaginile .

Editat de mottofree
Link spre comentariu

Nu sunt contra si oricum omul nu e obligat sa faca ce ii spun eu, e casa lui si daca vrea urca si cu lumanarea ca e mai romantic asa. Eu as fi mai pragmatic in podul asta. Voi ii dadurati tot felul de ozn-uri cu bugete ca de la altul. Pai omul crezi ca munceste o luna sa isi puna leduri in pod? 

si da, aduce plus valoare discutiei. Nu risipeste omul banii. Scopul e sa aiba lumina nu sa faca discoteca in pod.

Link spre comentariu

Iuli, ma pui intr-o situatie delicata, pentru ca ce ti-as recomanda este cam ce am (aveam, ma rog, am inchis topicul, dar componentele exista) la vanzare.

OK , o sa caut topicul sa vad despre ce este vorba .

Pentru iluminarea unei incaperi este important ca toate suprafetele sa fie luminate. LED-urile amplasate in acelasi plan lasa neluminata o suprafata mare in spatele lor, ceea ce produce umbre si face lumina obositoare. Daca se amplaseaza sursele de lumina pe doi pereti opusi, iluminarea camerei este aproape uniforma.

Podul nefiind foarte inalt , ar insemna ca lampile sa fie amplasate la nivelul ochilor si am considerat ca ar fi suparator sa-ti bata in ochi o lampa ...mai ales daca e vorba de una led . Pe de alta parte , nu va pot contrazice in ceea ce priveste uniformitatea iluminatului . E insa un minus pe care l-am acceptat . 

Voi petrece destul de mult timp acolo , atat eu cat si copilul .

N-am nimic impotriva becurilor economice , doar ca n-am gasit nicio lampa care sa foloseasca Cfl-uri care sa-mi placa si care sa nu coboare foarte mult .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări