Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nu se mai aprinde becul pe hol

Vizitator user25

Postări Recomandate

Vizitator user25

Salutare,

S-a ars becul pe hol acum cateva saptamani si desi l-am schimbat nu se mai aprinde lumina. 

-Tabloul de sigurante si intrerupatorul sunt bune.

Ca sa fie si mai complicat am aflat ca desteptii care au montat instalatia electrica au trecut nulul prin intrerupator ca sa am faza activa cu intrerupatorul deschis. Deci am "faza" dar se pare ca nulul nu inchide circuitul (aparatul de masura nu indica).

Becul are 25-40W si nu cred ca avea cum sa strice instalatia electrica din pereti. Ce poate fi ? :) 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Verifica cu aparatul de masura, pe domeniul 500Vca sau mai mare (1000Vca) prezenta sau lipsa tensiunii la conductoarele care intra la bornele duliei in care ai montat becul, presupus bun.

De obicei si duliile sau fasungurile denumite popular, mai fac figuri in privinta contactului electric cu sursa de lumina (becul montat).

Daca nu ai cei 220-230 Vca, la intrarea in dulie, abia pe urma poti sa ai dubii in privinta instalatiei electrice de iluminat, incepand de la tabloul electric cu sigurantele aferente, doze de legaturi si ramificatie si terminand cu banalul intrerupator.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Daca era un bec cu incandescenta, probabil in momentul in care s-a intrerupt filamentul, a aparut o unda de supracurent foarte mare datorita topirii filamentului, siguranta a rezistat, nu si conductorul, mai ales daca e pe aluminiu (INTENC). Sau firul are o innaditura prin rasucire pe parcurs, si s-a intrerupt acolo.

Link spre comentariu

Vedeţi starea firelor care intră în dulia becului, e posibil să se fi rupt sau smuls unul în momentul schimbării becului. Demontaţi dulia şi puneţi becul direct la capetele firelor, poate contactul duliei e defectuos. Dacă nici aşa nu aveţi nul, problema e pe traseu, probabil undeva într-o doză de distribuţie.

Link spre comentariu
Vizitator user25

Verifica cu aparatul de masura, pe domeniul 500Vca sau mai mare (1000Vca) prezenta sau lipsa tensiunii la conductoarele care intra la bornele duliei in care ai montat becul, presupus bun.

De obicei si duliile sau fasungurile denumite popular, mai fac figuri in privinta contactului electric cu sursa de lumina (becul montat).

Daca nu ai cei 220-230 Vca, la intrarea in dulie, abia pe urma poti sa ai dubii in privinta instalatiei electrice de iluminat, incepand de la tabloul electric cu sigurantele aferente, doze de legaturi si ramificatie si terminand cu banalul intrerupator.

Spor la treaba!

Se pare ca am 110V intrerupator inchis si 107V intrerupator deschis (intrerupator cu LED). Mai am o aplica similara pe hol tot montata cu nulul prin intrerupator si am 60V cu el deschis si 230V cu intrerupatorul inchis (intrerupator fara LED). Nu prea inteleg de unde tensiune cand nu avem nul :|. N-am intalnit niciodata asa ceva. Am verificat continuitatea pe nulul care pleaca din intrerupator si ajunge la bec si nu e intrerupt. In continuare o sa incerc sa identific doza de legatura. Habar nu am unde se afla.

Daca era un bec cu incandescenta, probabil in momentul in care s-a intrerupt filamentul, a aparut o unda de supracurent foarte mare datorita topirii filamentului, siguranta a rezistat, nu si conductorul, mai ales daca e pe aluminiu (INTENC). Sau firul are o innaditura prin rasucire pe parcurs, si s-a intrerupt acolo.

Da, era bec cu incandescenta. Conductorul e din Al dar totusi era un bec de 25-40W. TTR mari parca apar la echipamente de putere si oricum siguranta trebuia sa protejeze circuitul electric. Sper sa nu se fi rupt in perete vreo inaditura.

Editat de user25
Link spre comentariu

da intrerupatorul jos, da dulia jos, fa contact intre toate firele din doza intrerupatorului si masoara pe firele duliei. Daca ajunge tensiunea toata, problemele sunt de la intrerupator, poate s-a oxidat urat de tot pastila aia din el, sau mai poti avea contacte proaste la dulie, la intrerupator. Curata firele daca sunt putin innegrite, fa-le lucioase. daca asa nu merge, trebuie sa vezi dozele de distributie, legaturi slabe, oxidate, fire rupte care stau cap in cap in izolatie. Misca la firele dulei si vezi daca sunt frante undeva mai sus, pot sta cap in cap tinute de izolatie si cum le misti putin se intrerupe alimentarea.

Link spre comentariu
Vizitator user25

da intrerupatorul jos, da dulia jos, fa contact intre toate firele din doza intrerupatorului si masoara pe firele duliei. Daca ajunge tensiunea toata, problemele sunt de la intrerupator, poate s-a oxidat urat de tot pastila aia din el, sau mai poti avea contacte proaste la dulie, la intrerupator. Curata firele daca sunt putin innegrite, fa-le lucioase. daca asa nu merge, trebuie sa vezi dozele de distributie, legaturi slabe, oxidate, fire rupte care stau cap in cap in izolatie. Misca la firele dulei si vezi daca sunt frante undeva mai sus, pot sta cap in cap tinute de izolatie si cum le misti putin se intrerupe alimentarea.

Am scos intrerupatorul si aplica din circuit, am miscat firele si tot 110-114V. De asemenea am verificat nodurile de legatura/ramificatie sa vad daca s-a topit ceva si totul arata ok, am miscat de ele si nu s-a schimbat nimic macar sa arate alta tensiune la borne. Teoretic am jumate din tensiune. Posibil sa fie alt motiv pentru care exista aceasta scadere de tensiune? De exemplu niste gauri date in pereti pentru dulapuri sa creeze un circuit serie/paralel care sa aiba un efect de genul asta ? Intreb ca raman fara solutii...oricum zilele astea tre sa cumpar banda izolatoare panzata si sa desfac toate nodurile de legatura pentru o inspectie mai atenta. Sper sa fie un nod de legatura...

Editat de user25
Link spre comentariu
Vizitator Alvinn Wtf

Cu un patent apuca fiecare conductor in parte!(incepind de la doza de intrerupator si tavan)Este posibil ca intrerupatorul sa se fi miscat la actionare si impicit conductorul .

Link spre comentariu

oare nu ar fi mai bine sa cumpere o ,,dulie,, noua sa puna becul in ia sa verifice in priza daca se aprinde apoi sa-l lege in locul celui existent , pasul urmator sa lege intre ele capetele conductoarelor din intreruptor cupleaza siguranta si daca becul nu lumineaza mai ramin conductoarele 

succesuri

Link spre comentariu

Nu te lua dupa indicatiile multimetrului. Deoarece are impedanta foarte mare, masoara si tensiunile induse prin conductori paraleli, desi curentii sunt nesemnificativi.

Daca am inteles corect ce ai facut pana acum, ai din pacate un defect (intrerupere) pe circuit, posibil varianta cea mai nasoala in care conductorul s-a sectionat si il mai tine doar izolatia.

Eventual fa un test, leaga firele de la bec in scurt si vezi daca sare siguranta.

Link spre comentariu

Testeaza cu lampa de control cu bec tensiunea, daca e indusa ar trebui sa nu aprinda becul. Pune in paralel lampa de control si voltmetrul simultan si vezi cat mai indica voltmetrul si cat de tare se aprinde, daca se aprinde lampa de control. Vezi daca la intrarea in tablou ai 230v, poti testa la fel, cu lampa si voltmetrul simultan, poate aparatul nu iti mai indica bine. Ia in calcul si asta. Poate are bateria dusa. Eu am unul care imi arata de la 400 la 700 v cu bateria moarta. Poate nici tu nu ai unul performant. Nu face scurt, risti sa incingi ceva daca e vreun fir tinut doar in izolatie. Ia mai fa o verificare asa, deconectezi tot tabloul, scoti tot din prize si dai toate becurile jos, innozi toate firele din doza intrerupatorului care aprinde becul din hol apoi te duci la dulie si masori pe rezistenta, dai pe toate domeniile. Ar trebui sa ai OL sau I pe afisaj, daca apare orice altceva e o buba pe circuite. Sa te asiguri ca masori fara tensiune cand masori rezistenta. Decuplezi tot-tot, surse de tensiune si consumatori. poti verifica in toata casa la fiecare dulie. Eu asa am gasit o punere la masa de cateva mii bune de ohmi care imi dadea cu siguranta jos.

Recomand sa scoti iesirile din tablou sau sa desfaci patroanele daca ai, nu da doar de motul sigurantei daca folosesti automate.

Link spre comentariu

Eventual fa un test, leaga firele de la bec in scurt si vezi daca sare siguranta.

Buna asta cu testul asta :rade: ....ar trebui sa se numeasca testul DOREL  :rade:

Ia gandeste ce s-ar intampla daca.......... are fire de aluminiu prin pereti si poate si vreo legatura slaba intr-o doza de ramificatie ......oare nu exista riscul ca pana da afara siguranta sa se intrerupa unul din cabluri sau si mai rau sa se lase cu legaturi prin doza topite

Daca tot ai propus legarea in scurt a firelor de la bec , cred ca mai potrivit ar fi ca operatia sa fie facuta fara tensiune si verificat ( sunate ) cablurile pentru continuitate si numa bine s-ar putea face in asa fel incat sa treaca FAZA prin intreruptor .

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări