zal Postat Iulie 9, 2016 Partajează Postat Iulie 9, 2016 (editat) Acesta a sosit ciobănit de alţi meşteri înainte şi a fost restaurat în sensul refacerii funcţionalităţii iniţiale şi corectării problemelor de bătrîneţe. De aceea, restaurarea a fost limitată, nu totală. Printre problemele multiple au fost trz înlocuiţi aiurea prin preuri, de exemplu BCxxx pe un canal şi 2SC871 pe celălalt, cond de 1uF înlocuiţi cu 0,68 şi 2,2uF, alte piese din sertarul electronistului cioban. Apoi corodarea misterioasă a modulelor, lipiturile multiple şi urîte ale firelor de conexiune, fire inversate între canale, etc. Peste toate, zgomotul produs de îmbătrînirea trz 2SC458 LG, fenomen cunoscut pe net. Este al doilea exemplar ajuns la mine şi primul a servit de model, ulterior s-au schimbat şi în acesta trz 2SC458 LG. ........... Trebuie să zic că construcţia e un coşmar inspirat din epoca lămpilor, plăci separate conectate cu fire răsucite pe terminale de alamă, fiecare modul arată ca un pieptăne ţărănesc. Ca să poţi schimba 4 cond pe placa cu comutatoarele trebuie demontate alte 4 module şi radiatorul de pe partea dreaptă. La fel ptr a lucra la preampliful de ton trebuie scos etajul final (Allah e mare şi le-a dat gîndul bun să-l pună pe conector), plus radiatorul din stînga. Prea multe manevre şi se rupe un fir greu de observat şi mai greu de pus la loc. Schema de pe net nu e exactă, nu există modul de protecţie separat ci e inclus în etajul final, releul e pe burtă. Nici alimentarea nu e exactă. De aceea bănuiesc că e o revizie ulterioară din 1972, nu cel apărut în 1971. Nu mi-a plăcut niciodată firma asta, nu ştiu cum au supravieţuit pînă azi, poate doar cu divizia de comunicaţii. Mă bucur că nu sînt amplifurile mele şi mă bucur că le-am rezolvat. ............... Deci, s-au reparat plăcile corodate, înlocuindu-se pinii cu cose fabricate din fir, s-au înlocuit toţi cond electrolitici din calea de semnal şi stabilizator plus cei din decuplările de pe elimentări, cei din filtraj au rămas aceeaşi la cererea proprietarului. S-au adăugat cond mkt ptr decuplări pe alimentare. S-au înlocuit trz bătrîni şi cei puşi aiurea de Dorel, s-a reglat etajul final după înlocuirea semireglabililor corodaţi. .......... Poze: Editat Iulie 9, 2016 de zal Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 Se vede ca te-ai pus pe treaba in ce priveste restaurarea amplifurilor HI-FI anii '70, frumos ! Privind aceste aparate ma bate gandul sa caut si eu un "exponent" al perioadei '70 sau '80, as prefera un produs al concernului Matsushita Electric (Panasonic, Techics, National etc), pentru ca ele m-au fermecat in copilarie/adolescenta ... vedem ce voi gasi ... Kenwoodul acesta intr-adevar e un cosmar cand vrei sa intervii masiv la interior, se vede dupa stilul in care e realizat, trebuie o doza zdravana de rabdare dar si satisfactia e pe masura. ................................................ Am mai auzit de fenomenul imbatranirii tranzistoarelor, nu-mi este foarte cunoscut dar voi studia problema. Link spre comentariu
norad Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 (editat) Nici eu nu cunosc fenomenul imbatranirii tranzistoarelor. Cineva care stie, sa ma lumineze si pe mine, dar expus sistematic, cu masuratori, si explicat fenomenul la nivel de jonctiune. Felicitari pentru munca depusa. Recunosc, nu m-as fi bagat la asa ceva. Editat Iulie 10, 2016 de norad Link spre comentariu
flomar60 Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 Zal, e chinez batran....totusi, aceasta reconditionare cred ca este un pariu cu sine insusi...ceva de genul "ia sa vad frate, sunt in stare sa pun la punct toata sîrmăraia asta?"....munca si rabdare cat cuprinde...bibileala de asemenea....10+!! Link spre comentariu
zal Postat Iulie 10, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 10, 2016 (editat) Realitatea e că mă apucă cîte un hei-rup o dată la cîteva luni. Astea nu sînt primele meşterite, doar m-am hotărît să mai arăt cîte ceva, mai mult ptr comparaţii. Observaţi că nu caut detalii cu piese interesante puse să ia ochiul, io mai mult arăt problemele constructive. ........... Modelul ăsta de Kenwood şi fratele mai mic KA-5002 sînt clar concepute după tipul amplifurilor cu lămpi din anii 50-60, adică preuri de semnal mic, volumul urmat de preurile de ton şi filtre active... de asta au un zgomot permanent cu fîs şi brum. La fel e conceput şi românescul A-350, un deceniu mai tîrziu (a nu se înţelege că e copiat după ăsta, doar aranjamentul intern, specific amplifurilor anilor 70). ........... Sînt cîteva modele de trz de la Hitachi din anii 70 care suferă de o oxidare a terminalelor în interiorul capsulei de plastic şi apar zgomote ca la radioul bunicului pe unde lungi şi medii. 2SC458 e unul din ele zis şi ''black foot''. Detalii sînt pe net, iniţial nu credeam dar după înlocuire cu unii noi au dispărut problemele. ......... P.S. JVC-ul de alături e plin de 2SC458 dar încă n-am sesizat bube. O fi funcţionat puţin sau e doar un lot fericit. Editat Iulie 10, 2016 de zal Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 10, 2016 Partajează Postat Iulie 10, 2016 Am intalmit si eu defectul asta datorat imbatranirii jonctziunilor. Scosi afara din montaj si masurati unii tranzistori arata bine, altii au un hFE foarte mic (in jur de 40-70) si uneori prezinta o rezistentza C-E de 2-3 MOhm. In general la mag_urile Akai am intalnit defectul asta. In functionare se manifesta prin zgomot de fond si uneori disparitzia semnalului pe cate un canal in mod aleator, fara a fi lipituri reci pe placa. Solutzia e inlocuirea tuturor tranzistorilor cu altzii noi. Un defect asemanator il dau si niste duble diode prin amplificatoarele Onkyo sau zenerele din Sony. Masurate par ok dar in timpul functionarii dau defecte aiurea. Regula de baza la aparatele vechi e ca atunci cand se observa PCB_ul copt de caldura sub elementele active , tranzistori sau diode, sa fie inlocuite acestea cu altele noi fara a sta pe ganduri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 11, 2016 Partajează Postat Iulie 11, 2016 Tranzistoarele imbatranesc repede mai ales daca sunt stresate termic...este destul de simplu ce se intampla de fapt in interior.Practic jonctiunile fiind de tip p si n ajung in final, sa se separe fizic datorita coeficientilor de dilatare diferiti,la incalziri si raciri repetate in timp...Mai ales in circuitele de est-west diodele fiind puternic solicitate prezentau acest defect;desi la masuratoare apareau ca bune ele de fapt nu erau functionale!Fiind in vizita de cateva ori la fosta I.P.R.S Baneasa ni s-a explicat acest fenomen in detaliu avand ca ajutor si un microscop electronic;de aceea ni se spunea ca orice montaj cu semiconductori este bine sa lucreze cat mai rece posibil daca vrem sa aiba viata lunga! Link spre comentariu
zal Postat Iulie 11, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2016 (editat) Personal am întîlnit trz în capsule TO220 sau altele mai ciudate, care din cauza temperaturii se albăstrise metalul iar joncţiunile mai aveau puţin să fuzioneze. Nomina odiosa NAD 160 vechi fabricat OEM de Sony, e doar un exemplu. ............. Io am militat întotdeauna ptr scheme moderne, simetrice şi amplifuri reci. Avantajul temperaturii scăzute e viaţa mai lungă a componentelor care determină implicit şi păstrarea sunetului. Editat Iulie 11, 2016 de zal Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 12, 2016 Partajează Postat Iulie 12, 2016 Io am militat întotdeauna ptr scheme moderne, simetrice şi amplifuri reci. Avantajul temperaturii scăzute e viaţa mai lungă a componentelor care determină implicit şi păstrarea sunetului. Am facut ceva "sapaturi" in ce priveste fenomenul imbatranirii tranzistoarelor. Cam asta ar fi linia pe care ar trebui sa mergem, astazi avem tranzistoare de puteri mari, tensiuni mari, factori mari de amplificare si posibilitati de imperechere perfecta (sau aproape), se poate obtine un sunet bun (fara crossover si alte minuni) chiar si la un curent f. mic de mers in gol, prin alegeri potrivite alte tranzistoarelor, functie de situatie. O functionare "rece" garanteaza o viata lunga a amplificatorului, fara alterarea sunetului in timp sau alte surprize. Nu mai sunt de actualitate multe din conceptiile "old-school" (carora recunosc, le-am fost si eu partizan), ele erau potrivite unei perioade apuse, unei generatii vechi de tranzistoare/componente si topologiilor acelor vremuri. Chiar si amplifurile industriale ale anilor '70 ... '80 pe vechea topologie pot fi ameliorate in ce priveste fiabilitatea si (de ce nu) in anumita masura performantele, folosind piese actuale implementate corespunzator. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 22, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 22, 2016 Am aflat cauza probabilă a corodării acelor module. Un Dorel a folosit spray degripant... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum