Vizitator Postat Decembrie 17, 2017 Partajează Postat Decembrie 17, 2017 (editat) Actualmente exista leduri care permit un randament dublu fata de iluminatul florescent, si exista COBuri cu suprafata efectiva de cativa cm2 care dau lumina echivalenta cu cativa kW de iluminat incandescent -> deci densitatea de radiatie de care sunt capabile ledurile nu este in nici un fel un handicap in directia la care faci referire. Problemele vin insa din alta parte, si anume de la cine "proiecteaza" asa ceva, cu racire insuficienta sau prost conceputa, sau cu componente inadecvate - in nici un caz nu este o limitatre tehnologica la ledurilor. De multe ori intra in joc fie economii nu numai nejustificate dar si absurde / dar si faptul ca politica nu este sa se faca ceva bun si fiabil, incat clientul sa revina si sa cumpere unul nou cand cel vechi se strica. Produse aruncabile, nu reparabile. E greu sa-ti inchipui ca un element de iluminare cu (n ) contacte intermediare ( lipiturile dintre leduri ) sa-ti reziste la fel de mult ca unul cu doua sau patru contacte ,iar supraincalzirea locala a ledului nu cred ca se produce neaparat din cauza racirii deficitare ci mai probabil din cauza contactelor imperfecte . Cat despre randament cumpar acu vre-o trei saptamani , doua lampi pe leduri de 150 cm ,sa-mi inlocuiesc din ratiuni economice tuburile flourescente de 60W bucata din pravalie , instalez pe telefonul android vre-o 3 aplicati de luxmeter si... nu te las sa ghicesti care au fost rezultatele . Catastrofale ! De la 250 de luchsi pe masa de lucru doar cu lumina de sus aprinsa , am ajuns la 120 si nu am cumparat ce e mai ieftin , plus ca la caracteristica "lumen" aveau cea mai ridicata valoare. Fiabilitatea Pffff ! ce constructor ar fi nebun sa-ti creeze un sistem de iluminat -bec (Led ) de 2 bani ce sa te tina o viata sau macar durata de viata a ledurilor ( de altadata ) ? pentru ca noi in discutii simple putem spune : Wow led tine 50000 de ore , insa ala are complet alte criterii in procesul de fabricatie ,-materiale cat mai ieftine si aici ma refer la fabricarea ledului in sine, plus subdimensionarea , dusmanul No 1 . Editat Decembrie 17, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 17, 2017 Partajează Postat Decembrie 17, 2017 Koko, nu stiu de cate ori nu am purtat discutii similare... ???? tu numeri lipiturile si de acolo tragi concluzii de fiabilitate???? ai numarat cate lipituri sunt in cel mai simplu smartphone? Punctele de lipire pot sa nu fie aparente intr-un COB spre exemplu, dar daca sunt, de cele mai multe ori au efect benefic, pentru ca apar doar la catene de leduri de mica putere, deci asigura si o oarecare racire locala prin terminale. Off-topic: Intra pe sectiunea dedicata, daca doresti. Acolo esti on-topic. In rezumat majoritatea a ce gasesti "de cumparat" in domeniul LED sunt gunoaie... Dar asta nu face ledurile mai putin bune. Doar deruteaza nestiutorii. Intr-o instalatie serioasa LED singura parte complicata si de muncit este racirea. In rest o instalatie tipica este formata numai din doua piese cu 2 fire intre ele: sursa SMPS-CC + COB. Speranta de viata este 50.000 ore atat timp cat Tj nu depaseste 85 grade. Revenind on-topic: Pentru majoritatea aplicatiilor in acest moment deja LEDurile au depasit cam la toti parametrii orice alta sursa de lumina, inclusiv la densitatea energetica, repet pentru majoritatea aplicatiilor - spre exemplu intr-un mediu foarte cald ledurile nu pot fi utilizate de loc. Dar astfel de situatii nu sunt de loc tipice. Oricum la backlight cu leduri poti "livra" lejer mai multa lumina decat cu CCFLuri, atat timp cat poti sa le racesti corespunzator. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 19, 2017 Partajează Postat Decembrie 19, 2017 (editat) ???? tu numeri lipiturile si de acolo tragi concluzii de fiabilitate???? ai numarat cate lipituri sunt in cel mai simplu smartphone? Punctele de lipire pot sa nu fie aparente intr-un COB spre exemplu, dar daca sunt, de cele mai multe ori au efect benefic, pentru ca apar doar la catene de leduri de mica putere, deci asigura si o oarecare racire locala prin terminale. Da , pentru ca o mare importanta o are regimul de lucru , termic sau termodinamic iar aliajul de lipit "Rohs conform / lead free " folosit in procesul de fabricatie , de dupa 2006 , are din pacate proasta caracteristica de a fi casant si de aceea in zonele cu o temperatura ceva mai mare de lucru se vor intalni fracturi ale acestuia , ce vor determina o supraincalzire locala . In smartphone nu stiu daca vom intalni acelasi regim de lucru ca in baretele led iar daca in anumite zone este atins , acolo sigur producatorul "a preparat reteta altfel" In cazul baretelor cu leduri sunt nenumarate cazuri de ardere zonala "inexplicabila" si colegi de aici o pot confirma, Daca analizezi microscopic lipituirile fabricantului pe o bareta low cost dupa 2-3 ani de functionare , doar la partea care este vizibila in margine , se poate observa o structura ciudata (stratificata) a lipituri , ce in timp tinde spre contact imperfect si conduce la intreruperea circuitului , deformarea sau arderea ledului... Sigur ca racirea se face mai bine prin terminalele perfect lipite , e de la sine inteles si pus in practica de orice depanator , atat la leduri cat si la altele , cred ca-i zice- relipire . Editat Decembrie 20, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 20, 2017 Partajează Postat Decembrie 20, 2017 Ce zici este corect, insa nu vei avea probleme termice daca rezolvi corect racirea, deci la un montaj decent nu se va intampla nimic in plus fata de un GSM. Din pacate, in cazul concret al ecranelor, de multe ori este imposibil de facut o racire corecta, si atunci este posibil sa ai dreptate. Trebuie sa tii cont ca eu ma ocup de leduri (in general) la ecrane este un caz particular. Nu am avzut niciodata probleme de contact la leduri. Insa un montaj bun tine Tj sub 85 grade binisor, deci pe terminale sau firele de conexiune niciodata nu se trece de 60 grade - in timp ce un GSM cu procesor puternic are temperaturi mult mai mari in PCB, si datorita factorului de impachetare. Pe de alta parte sunt becoleduri care au pe carcasa temperaturi peste 80 grade, deci in zona de fixare a ledurilor probabil depasesc bine 100 grade si in astfel de cazuri este foarte probabil ca ai dreptate - insa astfel de montaje ar trebui din punctul meu de vedere interzise, pentru ca probabil Tj trece de 150 grade, deci speranta de viata nu atinge nici 1.000 ore, la un dispozitiv care intrinsec o are de 50.000 ore. In rest, fludorul "ecologic" este o mare tampenie, total de acord. Link spre comentariu
rusu Postat Ianuarie 20, 2018 Partajează Postat Ianuarie 20, 2018 (editat) Sanatate ! cu ce se poate lipi inapoi lentila pe bareta , dupa schimbarea ledului ? Am folosit cu succes adeziv rapid gel (Lidl). Tuburi foarte mici. Doar ca dupa ce s-au invechit nu s-a mai intarit. Acum am trecut pe adeziv ce polimerizeaza la UV. Curat, nontoxic, se intareste in 10-20 secunde. Unde gasesc si eu PTC uri asa mari? eu folosesc plita de lipit PPR insa este la 230V.... Multumesc La ce putere sa fie? PTC-urile la 12V „trag” curent mare din sursa... E mult mai simplu de folosit PTC-uri alimentate direct la retea. Elementul este izolat fata de carcasa de aluminiu, dar pentru siguranta, puteti folosi priza cu impamantare, la care sa conectati elementele metalice ale plitei (PTC, carcasa). Pentru lipit LED-uri folosesc PTC de 230V / 35W / 230ºC. Puterea este suficienta pentru a lipi LED-uri pe benzi de sticlotextolit, dar si pe aluminiu. Gasiti aici de 35W, 90W si 130W: http://forum.e-rusu.ro/f281-e-shop Editat Ianuarie 20, 2018 de rusu Link spre comentariu
Florinel TV Postat Ianuarie 20, 2018 Partajează Postat Ianuarie 20, 2018 Daca cautati plita PTC la Domnul Badila Vasile gasiti exact ce va trebuie , eu am cumparat de la el 2 buc plita ptc la 230grade si una la 270grade si sunt ffffoarte multumit de ele uitati si cum leam montat , poate este la cineva nevoie de o informatie de pozitionare Deci intrerupator rotativ in 4 trepte 1 of 2 plita 230grade 3 plita 270grade 4 ambele pliti functionale , deci functionare simetrica Link spre comentariu
ionel sm Postat Ianuarie 20, 2018 Partajează Postat Ianuarie 20, 2018 Sau aici la un pret bun https://www.aliexpress.com/item/25x15x3-5mm-220V-230-Degree-Celsius-8-35W-Thermostat-Heating-Plate-PTC-Constant-Temperature-Heating-Element/32759257814.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.301.ZuucA6 Link spre comentariu
neculavasile Postat Ianuarie 20, 2018 Partajează Postat Ianuarie 20, 2018 D-l Florin , se schimba culoarea la cablaj in jurul ledului ? si spuneti cum ati prins ptc ? multumesc Link spre comentariu
ROBEERT Postat Ianuarie 22, 2018 Partajează Postat Ianuarie 22, 2018 D-l Florin , se schimba culoarea la cablaj in jurul ledului ? si spuneti cum ati prins ptc ? multumesc D-l Florin , se schimba culoarea la cablaj in jurul ledului ? si spuneti cum ati prins ptc ? multumesc Ce-i drept, se ingalbeneste putin cablajul, dar nu afecteaza cu nimic.in privinta aparitiei umbrelor. Eventual se poate " apela " la niste autocolante ( lipire fasii de autocolant alb in zona ingalbenita ). Dar repet ca ingalbenirea cablajului nu afecteaza absolut deloc. Link spre comentariu
neculavasile Postat Ianuarie 22, 2018 Partajează Postat Ianuarie 22, 2018 ok Robert, asa e, se ingalbeneste si doream ca D-l Florin sa spuna un pic cam cum a realizat acel montaj din poza ,in special cum a prins ptc multumesc Link spre comentariu
dan-a2 Postat Ianuarie 22, 2018 Partajează Postat Ianuarie 22, 2018 Din placa de intins parul a facut cineva o astfel de plita ? , am cateva cu afisaj (temp maxima arata 220 grade , daca o fi corecta ) Link spre comentariu
ROBEERT Postat Ianuarie 22, 2018 Partajează Postat Ianuarie 22, 2018 Din placa de intins parul a facut cineva o astfel de plita ? , am cateva cu afisaj (temp maxima arata 220 grade , daca o fi corecta ) Puneti sonda de la aparatul de masura si vedeti la ce temperatura maxima lucreaza acea placa. Eu am doua modele de plite: una la 230 grade si una la 270 grade. La 220 grade cum spuneti dumneavoastra, merita incercat. Oricum, daca o fi sa-si faca treaba la 220 grade, o va face dar mai greu. Oricum, merita incercat. Link spre comentariu
blazeu Postat Ianuarie 29, 2018 Partajează Postat Ianuarie 29, 2018 Cu toate "eforturile" si "modernizarile", industria bunurilor "de larg consum" nu se poate "desprinde" de conceptul defectarii planificate. S-au facut tentative de a "forta" inlocuirea unor echipamente "gresite", prea durabile, cu altele mai "moderne" (eu imi amintesc ce performante jalnice aveau primele ecrane non-CRT!). Televizoarele sunt din ce in ce mai mult obiecte de consum, care abia reusesc sa depaseasca termenul de garantie. Asta-i "tehnologia" prezentului. Baremi un telefon e trantit, zgariat, plouat si destul de des scapat in buda, asa ca 2 ani reprezinta o varsta "matusalemica" pentru asa ceva, dar ce te faci cu tv-ul, ca sta, ca prostu' pe masa (sau atarnat de perete), si nu are motive la fel de "solide" sa crape si sa fie inlocuit? Mai ales ca de multe ori a fost destul de scump pentru posibilitatile nostre locale.... Si totusi.... Multe "floricele" care salta scorul s-au dovedit fara perspective (3D, functia "smart", in esenta un browser rudimentar si greoi de utilizat, un fel de mini-micro computer care dupa 2-3 ani mai mult incurca, si mai sunt si altele, probabil). Televiziunea insasi e in declin (si nu numai din cauza poluarii dincolo de orice limita cu publicitate!)..... 1 Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Februarie 3, 2018 Partajează Postat Februarie 3, 2018 (editat) @Koko: daca vreti un luxmetru rudimentar folositi un fotorezistor CdS cuplat la un aparat de masura pe functia ohm. Notati valoarea la tuburi fluorescente si, lasand fotorezistenta in acel loc si cu aceeasi orientare, inlocuiti cu led apoi masurati din nou, valoarea mai mica indica lumina mai multa. Testul este mult mai exact, in ciuda simplitatii, comparativ cu a aplicatiilor de mobil pentru ca aplicatia de mobil se lupta cu doua componente, reglajul automat al sensibilitatii camerei video si parametrii de sensibilitate ai acesteia. Fotorezistenta are caracteristica spectrala asemanatoare cu a ochiului iar camerele video de telefon au 3 filtre de culoare. Daca emisia fosforului tubului cade in acele 3 zone veti observa o crestere a "eficientei" chiar daca omului i se pare lumina cam "ciudata". La televizoare este cam la fel, fosforul ledului din backlight emite preponderent in zona de lucru a celor 3 filtre de culoare din ecranul LCD. Alta discutie este despre ecranele OLED sau alte tehnologii mai putin uzuale la televizoarele de mari dimensiuni. Parerea mea despre un televizor este aceea a unui ecran mai mare pentru vizionat filme in format HD. Editat Februarie 3, 2018 de The Stressmaker Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 3, 2018 Partajează Postat Februarie 3, 2018 Multumesc de sfat , aveam doar nevoie de niste valori aproximative de comparatie , nu neaparat de precizie . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum