Vizitator Danny_bb Postat Aprilie 7, 2007 Partajează Postat Aprilie 7, 2007 vreau sa fac o alimentare la niste boxe de calc direct din sursa. Ajutati-ma si pe mine cu o solutie cat mai simpla. Link spre comentariu
MifTy Postat Aprilie 7, 2007 Partajează Postat Aprilie 7, 2007 12>9 faci cu un 7809.din 5 sa faci 9 volti... tre sa faci un oscilator alimentat din cei 5 volti, iar iesirea oscilatorului tre bagata in primarul unui transformator ridicator de tensiune, apoi redresata si filtrata...cel mai simplu scoti 9 din 12 volti Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 7, 2007 Partajează Postat Aprilie 7, 2007 despre ce fel de boxe e vorba?s-ar putea sa mearga si la 12V fara prea mari probleme, dar cel mai simplu asa cum s-a mentionat inainte, un 7809 va face treaba, dar nu uita de limita de curent de 1A, si pentru domeniu audio e bine sa ai si un condensator ceva mai mare pe iesirea regulatorului(cateva sute de microfarazi). mai poti folosi un LM317 reglat corespunzator.bafta! Link spre comentariu
Vizitator Danny_bb Postat Aprilie 8, 2007 Partajează Postat Aprilie 8, 2007 Pe transformatorul original scria 9v, 2A sau 0.2 A nu prea se intelege. (sunt niste boxe mici , au vreo 3-4 w) Pot folosi 7809 ? Si imi spuneti si mie cum se leaga ? Si mai am o problema: nu stiu care e + si care e - ca nu scrie nicaieri. Daca le inversez nu o sa mearga sau se arde ? Link spre comentariu
Vizitator rdh30flda Postat Aprilie 8, 2007 Partajează Postat Aprilie 8, 2007 12>9 faci cu un 7809.din 5 sa faci 9 volti... tre sa faci un oscilator alimentat din cei 5 volti, iar iesirea oscilatorului tre bagata in primarul unui transformator ridicator de tensiune, apoi redresata si filtrata...cel mai simplu scoti 9 din 12 volti Ajutati-ma si pe mine cu o solutie cat mai simpla.faci un dublor de tensiune si "pierzi" 1V pe o rezistenta. Oricum la consum iesi mai bine decat cu acea sursa (oricum mult mai simplu :P)daca vrei schema dublorului o desenez si o postez Link spre comentariu
Vizitator Danny_bb Postat Aprilie 8, 2007 Partajează Postat Aprilie 8, 2007 eu vreau alimentare din sursa ca sa se inchida boxele odata cu calc-ul. astept raspuns la intrebarile anterioare. Link spre comentariu
Vizitator rdh30flda Postat Aprilie 8, 2007 Partajează Postat Aprilie 8, 2007 ce curent consuma. Se poate si altfel (f simplu) daca e vorba de curenti f mici, folosesti un tranzistor care merge doar saturat/blocat si prin care treci tot ce alim boxele, comandat de curentul de la sursa calc care merge spre un hdd de ex.. Altfel se mai poate si cu un circuit logic.edit: cu un releu cred ca iese mai bin, dar intreaba pe cineva care se pricepe la genul asta de circ. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 8, 2007 Partajează Postat Aprilie 8, 2007 pai e o diferenta, 7809 nu poate 2A, dar 0.2 sigur poate. vroiam sa iti spun o treaba, daca alimentatorul boxelor era nestabillizat, atunci in gol sigur ajungea pana la 12V, chiar si peste, parerea mea e ca le poti alimenta direct de la 12V din sursa. Deci daca poti, masoara ce tensiune scoate adaptorul tau.nu vad rostul sa te complici sa faci din 5V 10V si apoi sa mai pierzi 1V, cel mai simplu e sa mai pierzi din cei 12V. o poza cu alimentatorul boxelor ar putea elucida daca este de 2A sau 0.2A. daca e de 2A ar trebui sa fie mai mare si mai greu, daca e de 0.2A e comparabil ca marime cu un incarcator de mobil(nu mult mai mare). Link spre comentariu
Vizitator Danny_bb Postat Aprilie 8, 2007 Partajează Postat Aprilie 8, 2007 cred ca il pun direct la 12v. Daca iese fum oricum nu costa mai mult de 20 lei. Si transformatorul e mic, cred ca are 0,2 A. si totusi cum se leaga un 7809 ? sa stiu macar pt viitor. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 8, 2007 Partajează Postat Aprilie 8, 2007 salut da, dupa marime as zice ca e de 0.2A(sau pe aproape) in mod normal dupa transformator ai o punte redresoare( o singura piesa sau 4 diode) pe care nu trebuie neaparat sa le scoti, poti conecta alimentarea de 12V de la calculator exact unde venea conectat secundarul de la transformator, asa mai pierzi cam 1.5V pe diodele din punte, raman deci 10,5V. va merge fara probleme. la calculator ai +12V firele galbene si masa firul negru. ai putea sa mai pui si o siguranta fuzibila in serie de sa zicem 1-2A ca sa fi sigur ca nu sunt probleme. in ceea ce priveste regulatorul, gasesti in datasheetul de pe google. uite si aici o idee http://www.spelektroniikka.fi/kuvat/regu.pdf bafta. Link spre comentariu
Vizitator Danny_bb Postat Aprilie 9, 2007 Partajează Postat Aprilie 9, 2007 L-am pus la 12v . nu i-am pus siguranta. (nu cred ca o sa am probleme). Numai ca se "aude" hardul putin in boxe. Dar n-are nimic ca daca vreau sa ascult muzica am altele mai mari pe care le folosesc. Multumesc pentru explicatii.LE: si totusi as putea sa stabilizez putin curentul sa nu se mai "auda" hardul ? Link spre comentariu
MifTy Postat Aprilie 14, 2007 Partajează Postat Aprilie 14, 2007 nu sa stabilizezi, ci sa filtrezi!!!s-ar putea sa aiba efect filtrele LC auto, care se puneau pe vremea lu Ceasca in Dacii sau Trabanturi, sa nu mai intre bazaieli din alternator in "adiocasetofoane"... si nu numai...(e foarte simplu filtrul ala, dar tre' ceva rabdare la bobinat L-ul, aka bobina...) Link spre comentariu
Vizitator Danny_bb Postat Aprilie 15, 2007 Partajează Postat Aprilie 15, 2007 acum am schimbat un pic proiectul. folosesc un releu comandat de 12v care inchide un contact de 220v. mai am nevoie de ceva timp insa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum