Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

17.07.2016 Intilnirea lamparilor.

Vizitator viobio

Postări Recomandate

• Răspunsuri 82
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

12

• Mihai Cimpoeru

5

• Sharky

4

• gn2009

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Filtrul este foarte reactiv ,pe ampuri cu tuburi da foarte usor peste cap traful de iesire

Probabil asta s-a intamplat si la pufulet. Din ce am discutrat cu el, boxele sale au o impedanta ridicata in zona de imbinare.

Atenuarea se face reactiv, nu rezistiv, deci e normal sa se dezechilibreze raspunsul atunci cand boxa e conectata la un amplif care e sensibil la impedanta boxei.

Alpha 15 is cam basoase in bas reflex, sunt mai mult pt panou deschis sau pt inchise. Dar deja trecem la gusturi...

Link spre comentariu

Ce se afla in acele incinte:

Pe bas ,Eminence Alpha 15 ,46Hz...3500hz,Fs 41hz.Se pot monta in incinte vented - 106..177l sau sealed - 71...85l ,ale mele au 72l,SPL difuzor 97db,tras la 93 dB ,dupa difuzoarele de medii,inalte.

Cind am timp,de peste un an tot caut timp,vreau sa le modific,sa maresc volumul pt bas la 85l,schimb inaltele cu Vifa Peerless (94 dB) ,medii Eminence Alpha 8,alta estetica ,vor fi tot incinte inchise.

Sa inteleg ca ai pus rezistenta de wattaj serie cu wooferul sa reduci SPL-ul wooferului?

Marind volumul intern, cobori bass-ul inspre frecventa mai joasa, adica ajungi la subwoofer, exact ce nu iti place tie.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Probabil asta s-a intamplat si la pufulet. Din ce am discutrat cu el, boxele sale au o impedanta ridicata in zona de imbinare.Atenuarea se face reactiv, nu rezistiv, deci e normal sa se dezechilibreze raspunsul atunci cand boxa e conectata la un amplif care e sensibil la impedanta boxei. Alpha 15 is cam basoase in bas reflex, sunt mai mult pt panou deschis sau pt inchise. Dar deja trecem la gusturi...

Pai asta am zis si eu ca sunt cam "fonfanite" in BR ,de asta le-am facut de compresie.

Sa inteleg ca ai pus rezistenta de wattaj serie cu wooferul sa reduci SPL-ul wooferului? Marind volumul intern, cobori bass-ul inspre frecventa mai joasa, adica ajungi la subwoofer, exact ce nu iti place tie.

Te rog sa nu ma mai citezi ,adica sa-ti dau un raspuns,noi doi nu avem ce discuta.Multumesc de intelegere.
Link spre comentariu

Vibio din ce am mai testat am observat ca la anumite difuzoare daca acordezi incinta putin sub fs-ul difuzorului mai scapi de bubuiala, deci poti incerca si asta. De exemplu boxele cu sn12 care au fs pe la 62 hz sunt acordate la 42 hz , daca scot panoul cu mufe din spate acordajul urca pe la 55 hz dar basul incepe sa bubuie.

Oricum cand ai de gand sa schimbi incintele si difuzoarele de medii si inalte da-mi un mesaj si trag o fuga pana la tine sa le masuram. Ideal ar fi mediile si inaltele sa le iei cu spl mai mare decat basul deoarece e mult mai simplu sa le dai incet pe ele decat pe Alpha15a care are 97 db.

Bafta.

Link spre comentariu

Bine nu te mai citez, dar TOTUSI, cum ai redus tu de la 97db la 93db un difuzor de bass?

Doar rezistiv se poate face atenuarea.

Curiozitatea este nu numai a mea, am primit un telefon de la un OM care realizeaza incinte acustice Home use si PRO use, care m-a rugat sa te intreb acest aspect cum ai redus tu de la 97db la 93db un difuzor de bass?

Considera ca raspunsul este pentru el nu pentru mine.

Singura posibilitate de a atenua SPL-ul unui difuzor de bass este cu divizor rezistiv, caz in care dampling factorul este grav afectat, controlul difului de bass este foarte slab si de aceea incinta poate suna folfait.

Un alt caz, este ca incinta sa fie bi-amplificata (separat pe partea bass), si atunci este ideal.

Deci?

Eu am ingropat demult securea, poate ar trebui sa reanalizezi situatia...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Posted Image

http://www.eminence.com/pdf/Alpha_15A.pdf

Acesta fiind graficul lui eminence alpha15a, as estima un 93 - max.95db in banda utila. Daca mai punem la socoteala conditiile de masura specificate de producator, rezulta un spl sensibil mai mic in momentul montarii intr-o incinta, din cauza fenomenului de baffle-step.

"Eminence response curves are measured

under the following conditions: All speakers are tested at 1W/1m using a variety of test

set-ups for the appropriate impedance | LMS using 0.25" supplied microphone (software

calibrated) mounted 1m from wall/baffle | 2 ft. x 2 ft. baffle is built into the wall with

the speaker mounted flush against a steel ring for minimum diffraction"

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Posted Image

http://www.eminence.com/pdf/Alpha_15A.pdf

Acesta fiind graficul lui eminence alpha15a, as estima un 93 - max.95db in banda utila. Daca mai punem la socoteala conditiile de masura specificate de producator, rezulta un spl sensibil mai mic in momentul montarii intr-o incinta, din cauza fenomenului de baffle-step.

"Eminence response curves are measured

under the following conditions: All speakers are tested at 1W/1m using a variety of test

set-ups for the appropriate impedance | LMS using 0.25" supplied microphone (software

calibrated) mounted 1m from wall/baffle | 2 ft. x 2 ft. baffle is built into the wall with

the speaker mounted flush against a steel ring for minimum diffraction"

+10

Se vede cind se studiaza graficele ! Asta este "faza" cu acest difuzor,atenuarea este facuta cu ....

Cred ca tu te-ai prins de ce este taiat la 350hz.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Viorel, trebuia sa specifici ca doresti de la acel difuzor un domeniu de frecventa intre 80Hz si 350Hz, si ca restul ai atenuat cu un filtru L/C si sau RLC, in acea zona (80Hz-350Hz), modificarea de impedanta este minima fata de nominal.

Totusi vad ca spui ca incinta coboara inspre 1,5 ohmi.

Cu ce ai facut tu acea masuratoare, de spui 1,5 ohmi?

Pentru ca masuratoarea se face in frecventa variabila pina sub Fs, ca sa vezi unde incinta coboara la cea mai mica impedanta.

Din postarea ta initiala, se intelege ca intreg difuzorul de bass a fost "atenuat" pina la 93db, adica rezistiv, nu din filtru.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Vibio din ce am mai testat am observat ca la anumite difuzoare daca acordezi incinta putin sub fs-ul difuzorului mai scapi de bubuiala, deci poti incerca si asta. De exemplu boxele cu sn12 care au fs pe la 62 hz sunt acordate la 42 hz , daca scot panoul cu mufe din spate acordajul urca pe la 55 hz dar basul incepe sa bubuie.Oricum cand ai de gand sa schimbi incintele si difuzoarele de medii si inalte da-mi un mesaj si trag o fuga pana la tine sa le masuram. Ideal ar fi mediile si inaltele sa le iei cu spl mai mare decat basul deoarece e mult mai simplu sa le dai incet pe ele decat pe Alpha15a care are 97 db.Bafta.

Acum sunt in atelier,sa aranjez pe aici,am masurat GOLUL pentru patea de bas , are: 56cmx43cmx30cm ,repet golul,calculati voi volumul interior,ca unii spuneau ca nu are nici 50l volum.Incintele sunt din pal melaminat de 15mm ,la fiecare dimensiune de mai sus de adauga 3cm .Erata ,am incurcat borcanele cu alte incinte ,impedanta acestor incinte nu coboara sub 6,5 ohmi,am gasit in atelier un caiet cu notite.Dupa ce fac alte incinte,o sa donez cuiva "cutiile " astea.La toamna ,ca sa nu mai aud circoteli ,o sa aduc de la mosie o pereche de JBL 1400 Array ,sa mai aud atunci comentarii,sunt incinte de 10000$ ,cu toate ca eu prefer soundul de la cele puse ieri ,incintele mele,Array au basul cam manelistic,cum place unora,oricum le vrea un manelist ,vreau sa-mi cumpar Tannoy Yorkminster SE. Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Bas manelistic?! Cred ca bas-ul a fost inventat inaintea manelelor... :-)

Basul care se foloseste pe inregistrarile manelistilor,cel ascultat in cluburi sau cel de pe muzicile care se dau la radio.Adica un bas artificial ,generat de clape ,tobe electronice,in general masini electronice de bas. Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ne jucam acum, bineinteles... in realitate un sistem acustic trebuie sa redea cu fidelitate pina si frectia la un picior de lemn, na! c-am zis-o... :-)

Corect.Numai ca eu nu ascult muzici artificiale,generate de diverse echipamente electronice,nu-mi place sa tremure chilotii pe mine sau sa risc sa fac embolie datorita frecventelor foarte joase,fiecard cu preferinta lui.
Link spre comentariu
Expresia bas manelistic cred ca a introdus-o dl Mateescu si se refera la basul gen "sabufar" din portbagaj.
Bas lalait, care sare mult peste linia de spl a incintei.
Link spre comentariu

Aceasta intalnire ca multe altele in urma a fost intitulata "17.07.2016 Intilnirea lamparilor" (adica a fanilor si a constructorilor de echipamente cu tuburi).

Asteptam sa citesc impresiile participantilor despre echipamentele construite si testate: amplificatoare, preamplificatoare si in cel mai extrem caz despre surse si incinte.

Ca de obicei multi participanti dar putini sunt cei care isi posteaza impresiile (bune sau rele).

Cred ca ar fi bine sa lasam deoparte chestiunile personale si sa ne dedicam cu totii acestui hoby. care ne-a adus pe acest forum.

Sa auzim de bine si sa ne vedem sanatosi la urmatoarea intalnire!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări