Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 24v-34v

Postări Recomandate

Si Pentium II puteau rula muzica, filme, chiar si jocuri mici ( Start Craft Brood War prima oara pe un PII l-am jucat ), dar asta nu i-a oprit pe producatori sa dezvolte calculatoarele din prezent. Adica doar pentru ca merge si acea schema depasita din toate punctele de vedere, nu inseamna ca trebuie sa ne multumim cu ea, ca asa nu evoluam nicicand.

Poate sa puna si 10-20 de tranzistori in paralel, puterea total disipata tot aia va fi, si radiatorul necesar la fel de mare va trebui sa fie.

Domn marian eu am construita aceasta sursa de 17ani si functioneaza perfect,bine ca o tin pentru testarea diferitelor montaje pe care le construiesc sau pentru verificarea aparatelor audio auto,amplifuri,aparate radio cd,etc,acum nu o sa ma pun sa incarc un acumulator auto de 55A ca sunt sigur ca nu va merge.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Giorgi tv, eu am aceasta sursa-cu reglaj pe bara pozitiva- din 1982!

O folosesc si in momentul actual pt diferite teste....dar nu este o schema performanta!...are multe limitari!

De exemplu-are protectie doar la scurtcircuit ; la un curent de 3A tras din ea, tensiunea de iesire scade cu 0,5-0,8V; protectia lucreaza la un curent mai mare de 7A ,posibil si mai mare functie de traful din sursa....abia de la acest curent in sus protectia vede scurtcircuit si blocheaza sursa....acest lucru este un dejavantaj pt. ca sunt consumatori care au electrolitici de incarcat si este nevoie de 2-3 conectari ca sa poti alimenta montajul-cazul unui casetofon auto...;nu are reglaj de curent,la un scurtcircuit intr-un montaj de consum mic ,arde tot inainte sa intre protectia; tensiunea limita inferioara este de 3V...de la 3V in jos sursa nu lucreaza...

Pe scurt , este o sursa slabuta ca performante , buna pentru aplicatii obisnuite...pentru aplicatii de precizie nu este deloc potrivita...

Asta a dorit sa scoata in evidenta Marian....

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Poate sa puna si 10-20 de tranzistori in paralel, puterea total disipata tot aia va fi, si radiatorul necesar la fel de mare va trebui sa fie.

Știi foarte bine ce am vrut să spun cu asta: una este puterea totalaă disipată și alta puterea disipata pe fiecare element regulator în parte. Un singur tranzistor n-ar fi rezistat. Asta vorbind strict despre sursa la care făcea referire Giorgi TV adaptată la condițiile expuse de inițiator

pentru aplicatii de precizie nu este deloc potrivita...

Nimic din conținutul postărilor inițiatorului acestui topic nu face vreo referire la vreo aplicație de precizie. Din contra aș zice, omul doar încerca sa alimenteze ceva dintr-un traf care scoate o tensiune prea mare față de ce are el nevoie și în cazul acesta cea mai buna soluție e cea prezentată de Andrei Tăbăcaru (îndepărtarea unui număr de spire din secundar până ajunge la tensiunea dorită)

Editat de anonimus
Link spre comentariu

Știi foarte bine ce am vrut să spun cu asta: una este puterea totalaă disipată și alta putrea disipata pe fiecare element regulator în parte. Un singur tranzistor n-ar fi rezistat. Asta vorbind strict despre sursa la care făcea referire Giorgi TV adaptată la condițiile expuse de inițiator

pai si in cazul meu se poate pune tranzistoare in paralel fara numar,important este transformatorul

Link spre comentariu

Si Pentium II puteau rula muzica, filme, chiar si jocuri mici ( Start Craft Brood War prima oara pe un PII l-am jucat ), dar asta nu i-a oprit pe producatori sa dezvolte calculatoarele din prezent. Adica doar pentru ca merge si acea schema depasita din toate punctele de vedere, nu inseamna ca trebuie sa ne multumim cu ea, ca asa nu evoluam nicicand.

uitati cine....sa nu fie cu suparare domn mariam.

Link spre comentariu

Am o intrebare domn marian,dupa cum ati spus ca intro sursa reglabila serie acei tranzistori care se pun in paralel pentru a mari puterea de iesire in cazul de fata 2n3055,ati spus ca nu are nici un efect pozitiv,rezultatul fiind acelasi ca si cum ar fi unul singur,ma intreb in amplifurile de putere sau in invertoare de ce se pun mai multi tranzistori finali in paralel?

:scarpin :96

Link spre comentariu

Nu cred ca asta a vrut să spună @Marian ci doar că, în cazul de față, strict în cazul de față când nu este nevoie practic de o sursă reglabilă ci doar de alimentarea unui montaj ce necesită un curent mare și o plaja de tensiune mult mai mică decât scoate traful, un astfel de alimentator e ineficient din punct de vedere energetic față de un alimentator în comutație sau folosirea unui traf adecvat, plus celelalte dezavantaje de natură constructivă (radiatoare mari, spațiu bine ventilat, carcasă pe măsură etc)

Sper ca am înțeles corect.

Link spre comentariu
Giorgi tv

In cazul sursei tale ajunge unul singur la ce curent scoate,daca ai monta 2 tot aceasi putere disipata ai avea pe radiator si la curent nu te ajuta pentru ca esti in datele de catalog.La alte aplicatii cand e nevoie de curent peste datele de catalog sau se mareste puterea disipata e normal sa fie mai multe tranzistoare in paralel.

Editat de mihaighe
Link spre comentariu

Bine domnilor, va multumesc pentru sfaturi si pareri. Tot ce vreau e cum a spus anonimus, sa reduc tensiunea de la cca 55vcc undeva sub 40vcc sa nu "pocneasca" regulatorul si precizia nu ma intereseaza

In cazul asta "briciul lui occam" consta in gasirea unui traf corespunzator :) nu am de gand sa modific traful pt ca e posibil sa am nevoie de el asa cum este.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări