Vasyl Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 1. Da. 2. Cu care componente ai probleme de recunoaștere? 3. Pentru verificarea condensatoarele electrolitice este necesar un ESR-meter. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 (editat) Asta e modelul. Acum 1 oră, Rentiu30 a spus: 1. Din schema am vazut ca foloseste un potentiometru cu intrerupator de 100k si as vrea sa il schimb. Inca nu l-am desfacut sa vad de care trebuie mai exact, dar presupun ca trebuie unul mono, nu? Incearca sa-i faci o baie cu spray contact, poate il pacalesti fara sa-l schimbi. Inutil sa spun ca lichidul trebuie sa ajunga in interiorul lui, pt ca pe afara nu-l ajuta prea mult. La modelul asta exista o degajare pe unde poti sa bagi tevusca de la spray in carcasa, in dreptul bornei pt volum fiziologic, in partea opusa bornelor de cuplare. Daca e modelul cu carcasa ambutisata din tabla, e si mai simplu...acolo ai loc berechet pt bagat spray. Si daca nu merge cu spray, dai un semn si iti dau unul nelipit, pt ca in targ nu stiu daca mai gasesti. Editat Octombrie 24, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 (editat) O sa cumpar un spray pentru contacte, poate chiar scap rapid. Daca nu, iau legatura cu dl. doru3160 pentru acel potentiometru, vad ca sunteti din Iasi. O sa revin dupa ce il desfac si analizez ce e pe acolo. Legat de componente, nu stiu ce sa fac cu condensatoarele reglabile si cele de tip semitransparent (ca niste butoiase). Cred ca ar trebui sa-mi procur si un ESR-metru, ca am mai multe aparate de verificat. Dupa ce gresez si butoanele poate se mai linisteste si fasaitul (eventual ii pun si niste baterii ca un prim test in ideea ca poate sunt interferente de la alimentarea din retea), dar asta dupa ce rezolv cu volumul. Va multumesc! Editat Octombrie 24, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 Un alimentator stabilizat cu tranzistor serie și diodele redresoare decuplate cu ceva capacitate de cca 47...100nF, ar trebui sa nu faca probleme. Acum 57 minute, Rentiu30 a spus: Cred ca ar trebui sa-mi procur si un ESR-metru, ca am mai multe aparate de verificat. Depinde ce gânduri ai. Se poate trai și fără ESR-metru, dar e mai comod cu. Link spre comentariu
okean Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 Acum 4 ore, Rentiu30 a spus: O sa cumpar un spray pentru contacte, poate chiar scap rapid. Daca dai peste unul " uscat " face mai mult rau, incearca cu petrol lampant (gaz)... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Octombrie 24, 2019 Partajează Postat Octombrie 24, 2019 Acum 7 ore, Rentiu30 a spus: Va salut. Recent am intrat si eu in posesia unui radio Jupiter complet dar cu problema la volum (banui eu), si anume se intrerupe semnalul sonor cand incerc sa reglez volumul dar si cand nu-l ating (intermitent), pare ca joaca si in gol ori. Pe langa asta nu se aude clar, mai degraba cu mult bass / infundat. 1. Din schema am vazut ca foloseste un potentiometru cu intrerupator de 100k si as vrea sa il schimb. Inca nu l-am desfacut sa vad de care trebuie mai exact, dar presupun ca trebuie unul mono, nu? E primul radio la care incerc depanare. Tipurile de componente sunt diferite fata de cele cu care sunt obisnuit. 2. Aveti un ghid practic de recunoastere de componente din circuitele vechi? 3. Cum verificati condensatorii sa va dati seama care trebuie inlocuiti sau nu? 1-mono este potentiometrul, cu priza pentru reglaj fiziologic de volum 2-si componentele vechi sau moderne au acelasi ghid de recunoastere 3-fiecare are metoda lui,eu cu metoda mea nu am dat gres in ultimi 50 de ani, alti folosesc aparate sa le usureze depanarea , eu prin o simpla masuratoare imi dau seama daca acel cond are capacitatea corespunzatoare , scurturi , curent aborbit ,etc.. Link spre comentariu
Vasyl Postat Octombrie 25, 2019 Partajează Postat Octombrie 25, 2019 (editat) Acum 19 ore, Rentiu30 a spus: ... Legat de componente, nu stiu ce sa fac cu condensatoarele reglabile si cele de tip semitransparent (ca niste butoiase). Cred ca ar trebui sa-mi procur si un ESR-metru, ca am mai multe aparate de verificat. ... Nouăzeci și nouă la sută cred că sunt bune. ESR-meter poate fi DIY aparat de masura. Ca exemplu: inlocuirea potentiometrelor cu priza, Tehnium 1988 nr. 3. Editat Octombrie 25, 2019 de Vasyl Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 25, 2019 Partajează Postat Octombrie 25, 2019 (editat) Imi cer scuze, pare ca am starnit ceva controverse pe tema ESR-metrului. Eu unul am o placere sa adun aparate vechi din tot felul de locuri si sa le reconditionez sau depanez, la nevoie, dupa caz. Domeniul nu este nou pentru mine, dar lucrez in regim amator. Acum, comparandu-ma cu voi, sunt incepator. Nu pot sa spun ca as avea nevoie de un astfel de aparat, eram curios mai mult daca as putea sa-i verific rapid, iar la raspunsul ca as putea sa-i masor cu un ESR-metru, mi-a starnit curiozitatea. Dar la regimul meu actual de lucru, mai bine ii schimb pe toti din prima. Mai am eu de invatat pana sa simt nevoia unui astfel de aparat. Legat de Jupiter. Avea toate componentele originale in el, nimic schimbat. Trebuie insa inlocuit potentiometrul de volum ca da rateuri la fiecare grad rotit. Cred ca si difuzorul trebuie inlocuit, ca are o taietura la una din margini si incepe sa baraie (ori o fi de la potentiometrul ala defect). Nu cred ca are el probleme de receptie cat zona unde stau eu sau chiar camera unde-l bajbai are prea multe interferente pentru AM (ceva ponturi pentru imbunatatirea semnalului? :D ) Intre timp am pregatit carcasa pentru curatat. Cateva poze: https://photos.app.goo.gl/h61fwFU7XGk8R2FQA @doru3160: Pot apela la dvs. pentru acel potentiometru? Editat Octombrie 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Legat de acel difuzor... dacă ar fi doar acea tăietură parca n-ar fi mare lucru. Cu puțin prenadez se rezolva. La modelul asta de difuzor am întâlnit foarte multe cu magnetul dezlipit. Sa nu fie puțin descentrat și atunci toată truda cu recondiționarea membranei e în zadar. Trebuie verificat pe un amplificator care știi ca îți poate da max 1W curat, și dacă sunetul e ok, atunci poți să încerci să-l oblojesti. Chiar cu membrana avariată, la volum mic ar trebui să sune bine. Legat de afurisitul ala de esr, numai tu poți decide pe banii tăi ce îți trebuie. Discuțiile pe tema asta sunt interminabile. Dreptate au și unii și alții, de asta am vrut sa nu escaladam discuția, și vei face fix cum vei dori. Asa cum spuneam, te poți descurca în acest domeniu și fără el, dar odată ce-l ai și te înveți cu el, îți va fi greu sa renunți. Lasă-mi în mp un nr de telefon, și de luni iau în mașină potențiometrul , și stabilim când și unde îl poți lua. Singurul inconvenient este ca deși are capsa pt borna de volum fiziologic prinsa, ii lipsește cosa de care sa te lipești cu firul. Am mai multe și toate sunt la fel. Discutam la locul faptei, pt că există rezolvare. Legat de semnal, ma tem ca în afara de o antena care să-i asigure un semnal bun la intrare, mai mult nu prea ai cu ce să-l ajuți. Eu cel puțin am renunțat la audiția pe MA din aceasta cauza. La servici e plina clădirea cu PC-uri iar acasă e ceva mai bine, dar fără antena exterioara, doar ce întra între betoane e insuficient pt o audiție decentă care sa nu deranjeze la ureche. Numai în mașină mai pot auzi un Radio Iași mai curat în timpul zilei. Link spre comentariu
vranceanu Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 (editat) @Rentiu30 , la potentiometru poti incerca cu putin WD 40 daca nu detii un spray/contact cu lubrifiant inclus. Ala uscat pe baza de alcool izopropilic curata dar usuca si nu lubrifiaza suprafetele in miscare. Eu am salvat 99%din potentiometre cu WD 40 . Si cum spune si Dl Doru, la oras cam greu pentru ele insa din cauza parazitilor ,dar daca il vei folosi la tara vei ramane surprins de calitatea sunetului . Editat Octombrie 26, 2019 de vranceanu Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Am observat ca spray-ul de contacte si atat ingreuneaza putin cursa unor contacte. Magnetul difuzorului este stramb (https://photos.app.goo.gl/961ep6qQGrdUff3f7). Pentru semnal, o sa incerc sa ies in mijlocul curtii sa vad ce fel prind posturile. Link spre comentariu
Усилитель Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Da WD40 e mult mai bun ca cele cu alcool izopropilic , da rezultate bune si putina benzina in seringa cu ac si cateva picaturi de ulei motor......... Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 (editat) Când am spus de spray contact, m-am referit la un R10, K60 sau chiar WD40 special pt contacte, nu la alcool simplu sub presiune. Merge și WD40 pt gresare, și aplicat din belșug mai și spala mizeria, dar e bine sa nu le amestecam. Poziția magnetului ca atare nu contează, nu vin aranjate artistic din fabrica, ba dimpotrivă, sunt rare cele cu poziție simetrica. Trebuie verificat dacă membrana/bobina nu agață / freacă de magnet. După verificare, dacă totul e ok, e bine de aplicat la ambele suprafețe ale magnetului puțin superglue, preventiv. Nu încerca să verifici mecanic prin mișcare dacă e lipit pt că mai există o șansă să fie bun și dacă ai apucat să-l miști, greu sau imposibil să-l recentrezi. Editat Octombrie 26, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
mac01 Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 (editat) Acel potentiometru se poate desface si se poate spala-curata-unge ca la carte. Pe vremuri le stricam acele nituri iar in locul lor puneam o bucata de sarma de cupru de 1mm. Sarma o treceam prin gaurile niturilor...capetele rezultate si intr-o parte si in alte le indoiam si le cositoream intre ele. Nu mai avea acelasi aspect...era un pic de tiganie....dar potentiometru functiona foarte bine dupa curatare si ungere. Editat Octombrie 26, 2019 de mac01 Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Ba le și puneam un vârf de mină de creion pe tabla cursorului când al lui era uzat. Cunosc metoda, am folosit-o și eu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum