flomelomanul Postat Iulie 7, 2016 Partajează Postat Iulie 7, 2016 Haideti sa lamurim o problema. In standardizarea romaneasca (si europeana), la cabluri si conductoare nu se masoara diametre, ci sectiuni (adica arii transversale, in limbaj geometric). Sectiunile standardizate reprezinta ariile transversale ale conductoarelor fara izolatia exterioara. Ai scris mai sus ca diametrul conductoarelor de aluminiu ale coloanei este de 4 mm. Eu inclin sa cred ca este de aprox. 4,5 mm, ceea ce corespunde sectiunii standardizate de 16 mmp, care este corespunzatoare unui bransament monofazat standard cu o putere absorbita de 6-6,5 KW. Asadar, "doreii" aia care ti-au tras coloana au lucrat corect din punctul de vedere al dimensionarii bransamentului. Regletele alea pe care le-am vazut in poze, si pe care sustii ca le-ai utilizat si tu, ar trebui sa se numeasca "incendiu sigur la conductoare de aluminiu" (spun asta pentru ca am vazut nenumarate astfel de conexiuni care efectiv au luat foc, in special in tablouri de apartament), si o sa-ti explic in continuare de ce. Asadar, aluminiul, care in esenta este un metal foarte bun conducator de electricitate si foarte valoros in domeniu, are un mare pacat la capitolul proprietati mecanice, si anume el se taseaza (se preseaza) in timp. Datorita acestui "pacat", presiunea pe contact scade progresiv in timp si duce la aparitia contactelor imperfecte, motiv pentru care orice imbinare ce are in componenta conductoare de aluminiu trebuie obligatoriu realizata cu elemente de strangere elastice (este o prevedere expresa a Normativului I7), care sa preia acea deformare (tasare, cum i-am spus mai sus) in timp, mentinand o presiune de contact constanta cel putin pe durata de timp dintre doua revizii ale instalatiei electrice. Acele reglete din poze realizeaza strangerea conductoarelor intre bucsa metalica in care este introdus conductorul si varful unui surub de strangere. Pe langa faptul ca acel surub, daca este strans in "devalmasie" poate sectiona conductorul de aluminiu (ceea ce este foarte grav), nu exista niciun element elastic de preluare a deformarii. Exista si reglete care la exterior se aseamana cu cele din poze, dar care in interiorul bucsei au o lamela realizata dintr-un otel elastic. La aceste reglete surubul nu vine in contact cu conductorul, ci el strange acea lamela elastica pe conductor, realizand o conexiune sigura, cu o suprafata de contact corespunzatoare si cu preluarea de catre lamela elastica a deformarii in timp a conductorului de aluminiu. Din pacate, acel tip de reglete este foarte greu de gasit, deoarece sunt mai scumpe decat cele simple si comerciantilor nu le iese socoteala favorabila la pretul de vanzare (adica nu mai pot sa-si bage adaosuri comerciale de 500%). Vestea buna este ca exista solutii si pentru conectarea sigura a conductoarelor de aluminiu, fie intre ele, fie cu conductoare de cupru. O metoda foarte simpla in cazul conexiunii cupru-aluminiu este urmatoarea (executata practic de mine de sute sau mii de ori in cei 29 de ani de meserie pe care-i am in spate, si care n-a dat gres niciodata): Se ia un surub metric din otel cromat, cu dimensiuni adecvate numarului si sectiunilor conductoarelor care trebuie interconectate. Conductoarele de aluminiu se desizoleaza si capatul desizolat se modeleaza in forma de ochi astfel incat surubul sa intre fix in acel ochi. La capul surubului se introduce o saiba plata, apoi se introduce surubul in ochiul conductorului de aluminiu, dupa care se mai adauga o saiba plata. Conductorul de cupru, daca e unifilar, se modeleaza la fel sub forma de ochi si se introduce surubul in acel ochi. Daca e conductor de cupru multifilar, i se monteaza la capat un papuc de cablu si se trece surubul prin gaura papucului. Se mai pune apoi o saiba plata, apoi una sau doua saibe elastice(grower), o piulita si se strange puternic intregul ansamblu cu ajutorul a doua chei fixe potrivite. La final, intreaga legatura se acopera cu straturi de banda izolatoare. Aceasta legatura rezolva simultan trei probleme : 1.Conecteaza electric cuprul si aluminiul fara ca acestea sa fie in contact fizic direct; 2.Asigura, prin intermediul saibelor elastice, o presiune de contact constanta in timp; 3.Datorita formei de ochi a conductoarelor si a saibelor plate intre care sunt stranse acestea, suprafata de contact este foarte mare, ceea ce previne incalzirea conexiunii. Link spre comentariu
flomar60 Postat Iulie 7, 2016 Partajează Postat Iulie 7, 2016 ... Se ia un surub metric din otel cromat, cu dimensiuni adecvate numarului si sectiunilor conductoarelor care trebuie interconectate. Conductoarele de aluminiu se desizoleaza si capatul desizolat se modeleaza in forma de ochi astfel incat surubul sa intre fix in acel ochi. La capul surubului se introduce o saiba plata, apoi se introduce surubul in ochiul conductorului de aluminiu, dupa care se mai adauga o saiba plata. Conductorul de cupru, daca e unifilar, se modeleaza la fel sub forma de ochi si se introduce surubul in acel ochi. Daca e conductor de cupru multifilar, i se monteaza la capat un papuc de cablu si se trece surubul prin gaura papucului. Se mai pune apoi o saiba plata, apoi una sau doua saibe elastice(grower), o piulita si se strange puternic intregul ansamblu cu ajutorul a doua chei fixe potrivite. La final, intreaga legatura se acopera cu straturi de banda izolatoare. Aceasta legatura rezolva simultan trei probleme : 1.Conecteaza electric cuprul si aluminiul fara ca acestea sa fie in contact fizic direct; 2.Asigura, prin intermediul saibelor elastice, o presiune de contact constanta in timp; 3.Datorita formei de ochi a conductoarelor si a saibelor plate intre care sunt stranse acestea, suprafata de contact este foarte mare, ceea ce previne incalzirea conexiunii. Subscriu,este o conexiune sigura si rezistenta in timp!....am realizat-o si eu de nenumarate ori... Link spre comentariu
danutz- Postat Iulie 7, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2016 (editat) Am si reglete din acelea cu lamela in interior. Nu stiam ca acelea sunt mai bune. Au plasticul acela mai dur dar sunt un pic mai mici decat asta pe care o am pusa acum (de 32 A). Le spun alora "Dorei" pentru ca au bagat acest cablu de aluminiu si apoi au vazut niste role de calbu de 2.5 lasat de mine intr-un colt si au legat conexiunile vechi (unde erau contorul inainte) de firul de aluminiu rasucind firul de cupru peste cel de aluminiu si apoi au pus putina banda peste. Va dati seama ca daca lasam asa , ar fi oxidat si da probleme mari. Le-am mai dat si o gramada de bani atunci ... Oricum o sa pun o poza mai tarziu cu regletele cu lamela. Editat Iulie 7, 2016 de danutz- Link spre comentariu
danutz- Postat Iulie 8, 2016 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2016 Am rezolvat treaba cu licaritu (oarecum) . Licaritul este de la reteaua electrica exterioare (enel), nu de la mine. Am vorbit cu un vecin si mi-a confirmat ca si el pateste acelasi lucru . O sa refac legatura principala inlocuid regleta cu suruburile de care ati vorbit. Am cautat la magazine de specialtiate reglete mari cu lamela interioara dar ati avut dreptate, se gasesc doar astea ieftine cu surub. Va multumesc ! Link spre comentariu
wally_gatter Postat Iulie 8, 2016 Partajează Postat Iulie 8, 2016 Mergea si cu regleta prezentata de mine, daca vrei suprafata de contact mai mare treci prin doua sau chiar trei reglete aluminiul.. si asa scapi de contact imperfect .. normativul este litera de lege , etc Link spre comentariu
mihaighe Postat Iulie 9, 2016 Partajează Postat Iulie 9, 2016 Aceasta legatura rezolva simultan trei probleme : 1.Conecteaza electric cuprul si aluminiul fara ca acestea sa fie in contact fizic direct; 2.Asigura, prin intermediul saibelor elastice, o presiune de contact constanta in timp; 3.Datorita formei de ochi a conductoarelor si a saibelor plate intre care sunt stranse acestea, suprafata de contact este foarte mare, ceea ce previne incalzirea conexiunii. Mi -ai luat vorba din gura,asta e cea mai curecta ,ieftina,si sigura metoda. Link spre comentariu
blazeu Postat Iulie 11, 2016 Partajează Postat Iulie 11, 2016 Subscriu si eu la aceasta solutie (se utilizeaza la pistolul de lipit, unde curentul prin ansa e foarte mare, in jur de 100 de amperi!!!) Insa, fiind un carcotas recalcitrant, (autocritica in fata colectivului!), un singur defect tehnic vad: volum relativ mare (in afara de manopera laborioasa si materiale suplimentare, ca astea sunt inerente unei lucrari de calitate!). Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 lamuritima,ai,pe,mine,cu ceva,???? citi amperi suporta fara sa,se incalzeasca aluminiu pe mm patrat ,si cuprul ???? am instalatia veche de aluminiu in casa fir de 2 say 2,5 diametru si,am,pus,o siguranta de 25 amperi este ok sau,este,mare??? Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 Berdila.Siguranţa de 25A e pusă pe general?Trebuie să ai separat siguranţă priză şi siguranţa iluminat. De regulă la prize 16A iar la becuri 10A. N-ai zis ce consumatori ai.Siguranta generală la tabloul electric furnizor ar trebui să fie de 25A. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 domnule Branca am instalatia veche e din aluminiu de 2 sau 2,5 diametru si prizele si becurile sunt pe aceeasi instalatie avea doua busoane inainte si am spus sai pun acum doua sigurante estw casa batraneasca ,,,va mai dura pina sa pun de cupru am destui consumatori a. doua tel ,un frigider ,o lada ,un boiler ,de 1800w,, un hidrofor ,becuri si altele ,,dar as vrea sa pun una sa nu forteze aluminiu existent ,,,, ce va mai intreb acum cati amperi este pe mm patrat la aluminiu si cit la cupru fara sa se incalzeasca va rog Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 Daca diametrul conductorului este undeva intre 2 si 2,5 mm inseamna ca este vorba despre un conducator de 4mmp ; in acest caz , fiind vorba despre aluminiu si montaj ingropat ,siguranta trebuie sa fie de 16A . Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 Vă mulțumesc domnule domnule dar asa aproximativ cu cit se incarca Al si CU pe mm patrat cu citi amperi sa nu fie pericol Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 Aici sunt curentii maxim admisi in functie de sectiunea ,materialul conductorului si modalitatea de montaj. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 si domnule daca nu as avea,acest tabel ,,, care ar fi incarcarea e,AL si CU care este media incarcari Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 2, 2021 Partajează Postat Martie 2, 2021 (editat) Berdilă.Stai liniştit.Trage un traseu separat pentru boiler,de cupru,legat direct la tabloul electric.Cu restul consumatorilor n-ai probleme pe traseul din aluminiu.Traseul poţi să-l faci aparent sau în patcablu. Tot aşa dacă mai ai nevoie de o priză de forţă faci alt traseu lângă tablou. Eu am toată casa pe aluminiu.Am tras traseu separat numai pentru maşina spălat şi boiler. Pentru traseu cupru separat mergi pe 2,5 mmp. Editat Martie 2, 2021 de BRANCA Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum