Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme instalatie.

Postări Recomandate

Salutare !

De ceva timp am o mica problema cu becurile. Toate becurile din casa au o usoara licarire. Cateodata incep si becurile economice sau neoanele sa licare. Problema este ca nu stiu de unde vine treaba asta, am taiat curentul pe rand (am 3 tablouri cu disjunctoare) si degeaba tot aia face. Ce mai este de precizat este ca acum 4-5ani am cerut celor de la enel mutarea contorului in alta parte si dorei care au facut asta au pus cablu de aluminiu de 4 la iesirea din contoar de care m-am legat eu cu cablu de cupru de acelasi diametru prinse intr-o regleta.  Licarirea sa fie din cauza asta ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am scos 2 reglete pricipale si le-am curatat de oxid. Sa vad acum daca mai face. Daca inca licare o sa dau jos regleta ce leaga contorul de instalatia casei si o sa leg un bec. Am o vaga impresie ca problema este de pe stalp (am mai avut probleme cu legaturile de pe stalp acum ceva timp)  si in cazul  asta fac o sesizare la enel. Inca o intrebare :Exista si alte probleme înafara de oxidare in instalatiile care au cupru si aluminiu (stiu ca sunt 2 metale care au caracterstici diferite ) ?

Editat de danutz-
Link spre comentariu

Pai oxidarea este o problema foarte grava, nu este nevoie sa mai ai si altele. Oxidarea are efecte devastatoare, cum ar fi: incalziri excesive datorate lipsei de contact, care au ca rezultat topirea izolatiilor, modificarea caracteristicilor metalului conductor sau in cazuri extreme incendii. Daca mai exista si vreun strop de umezeala la locul contactului, se pot produce si scurtcircuite cu efecte devastatoare.

Mai vrei sa enumar si alte grozavii, sau ti-a fost de ajuns? Cred ca iti dai seama ca trebuie sa gasesti urgent cauza problemei. Cheama personal calificat daca nu te descurci.

Link spre comentariu

Pai oxidarea este o problema foarte grava, nu este nevoie sa mai ai si altele. Oxidarea are efecte devastatoare, cum ar fi: incalziri excesive datorate lipsei de contact, care au ca rezultat topirea izolatiilor, modificarea caracteristicilor metalului conductor sau in cazuri extreme incendii. Daca mai exista si vreun strop de umezeala la locul contactului, se pot produce si scurtcircuite cu efecte devastatoare.

Mai vrei sa enumar si alte grozavii, sau ti-a fost de ajuns? Cred ca iti dai seama ca trebuie sa gasesti urgent cauza problemei. Cheama personal calificat daca nu te descurci.

Da.. personal autorizat. Cei de la Enel ar trebui sa fie calificati  si imi pare rau ca nu am facut poze la ce legaturi de tot rahatul au facut, Practic au rasucit cablurile si au pus 2cm de banda peste. Nu am vazut urme de oxidare la legatura cupru-aluminui, la o regleta care era o  legatura cupru-cupru am vazut ca, cuprul a oxidat putin dar suruburile regletei a intrat practic in fir si nu cred ca era problema. La fel si in cazul aluminiului, surubul regletei a intrat in fir, oricum, am taiat capetele cu clestele si am dezizolat din nou. Acum am alte intrebari :

-Se poate lipi legaturile cupru-aluminiu cu aliaj special pentru asa ceva. Chestia asta merge si la electrica (am vazut la motoarele care au bobinaj de aluminiu , ca este o lipitura cu firul de alimentare) ?

- Ar fi mai bine sa scot toate regletele si sa cositoresc legaturile (stiu ca nu se pot desface dupa doar daca le tai dar nu e problema) ?

Editat de danutz-
Link spre comentariu

Cuprul si aluminiul nu se pot cositori impreuna.

Am specificat ALIAJ SPECIAL DE LIPIT. Arata ca niste electrozi si au o culoare maroniu-deschis. Prima data am vazut electrozii la un nene care repara frigidere, suda cu ele tevile de cupru  de la compresor de cele de aluminiu de la restul frigiderului  folosind o lampa cu gaz.

Editat de danutz-
Link spre comentariu

exista solutii de legare a conductorilor de cupru cu cei de aluminiu. se leaga tot prin cleme sir  m dar in asa fel incat traseul  curentului sa nu treaca prin imbinarea cupru aluminiu ci prin cea a clemei , care e de regula dintr-un aliaj care permite conectarea atat a cuprului cat si a aluminiului. Cei 4 mm ai firului de aluminiu sunt diametrul sau suprafata? 4mm patrati de aluminiu este aproximativ egal cu 2,5 mm patrati ai cuprului.. ar fi bine ca sa fie diametru minim , eu as fi mers pe minimum 6 mm diametru.. 

Link spre comentariu

Diametrul firului de aluminiu este de 4. Nu pot sa schimb acest conductor nici daca vreau, este pus de Doreii de la enel si nu pot umbla in contor. Dami te rog si un exemplu de poza cu acea clema sa vad daca o am pe acasa. In prezent , legatura este facuta cu o regleta de 32A si curentul trece prin regleta cum ai precizat, nu prin conductoare la imbinare.

Editat de danutz-
Link spre comentariu

Astea sunt reglete. Nu stiam ca le mai zice si in alt fel. Deci am procedat corect facand legatura cu ele. Si la restul instalatiei tot din aste am, la prize 32A si la becuri 16 A . O sa dezleg maine toata instalatia  si leg un fasung sa vad daca este de la stalp pentru ca inca licare. Revin maine cu rezultatul

Link spre comentariu

nici o priza nu rezista la 32A !!!!  decat prizele de putere. nu cred ca ai asa ceva in casa,  si cred ca ai fir de 2,5 mm patrati la prize. prin 2,5 nu e recomandat sa depasesti 20A . daca pe un circuit ai max 4 prize limiteaza-le cu siguranta automata de 20A .. de fapt , cate circuite ai in total in toata instalatia si cate prize?  dar consumatori de putere gen plita electrica sau boiler electric? aer conditionat? circuitul de iluminat e separat?

Link spre comentariu

nici o priza nu rezista la 32A !!!!  decat prizele de putere. nu cred ca ai asa ceva in casa,  si cred ca ai fir de 2,5 mm patrati la prize. prin 2,5 nu e recomandat sa depasesti 20A . daca pe un circuit ai max 4 prize limiteaza-le cu siguranta automata de 20A .. de fapt , cate circuite ai in total in toata instalatia si cate prize?  dar consumatori de putere gen plita electrica sau boiler electric? aer conditionat? circuitul de iluminat e separat?

O sa clarific maine chestia cu dimensiunea firului , o sa masor diametru cu sublerul. Circuitele la prize si lumina sunt separate, fiecare avand un disjunctor separat care cade cand sunt probleme. Nu am bolier, plita , nici aer conditionat. Tot este pe gaz. Nu cred ca am aparate care sa depaseasca 2000w consum, si pe acelea le folosesc foarte rar. Pe fiecare tablou exista un disjunctor mare de 32 A  care taie curentul intregului tablou (rar se intampla sa cada ala). 

Editat de danutz-
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări