Vizitator Valeriu Apostol Postat Iulie 6, 2016 Partajează Postat Iulie 6, 2016 Saluatare! Mi-am construit o turbina eoliana de 1,3 kw la care am adaugat 4 panouri solare de 220 w fiecare. Controalerele de la capatul panourilor si eolianei scot 24V si incarca 2 baterii solare conectate in serie de 12 V / 100 Ah fiecare. Initial, cand aveam numai eoliana, incarcarea bateriilor se facea la 12 V iar bateriile le aveam in paralel. Invertorul este la randul lui pe 12 V (1000 W) Problema e urmatoarea: Ce solutie am ca invertorul sa isi traga curent din ambele baterii in acelasi timp? Atasez o schema cu solutia propusa de mine si astept sugestii sau pareri! Link spre comentariu
validae Postat Iulie 6, 2016 Partajează Postat Iulie 6, 2016 Ce ai făcut în schema aceea este un scurtcircuit total. Ar trebui să schimbi controllerul (controllerele) cu modelul de 12V şi să legi acumulatorii în paralel. Dar cum făcea eoliana de funcţiona înainte pe 12V şi acum nu mai poate ? Că asta n-am înţeles-o.... Ai înseriat cumva eoliana cu panourile solare ? Ce tensiune nominală au panourile şi eoliana ? Link spre comentariu
Vizitator Valeriu Apostol Postat Iulie 6, 2016 Partajează Postat Iulie 6, 2016 pai asta intreb si eu ... acumulatorii sunt in serie pe incarcare, pot sa ii pun in paralel pe descarcare?? Link spre comentariu
validae Postat Iulie 6, 2016 Partajează Postat Iulie 6, 2016 Păi acumulatorii trebuie să meargă în tampon cu generatoarele (eoliana şi panourile) nu separat.Mai ales ziua sau când e vânt, ar fi o pierdere să foloseşti doar acumulatorii şi să nu foloseşti şi curentul generat de panouri şi/sau eoliană. În principiu se poate face o comutare serie/paralel, dar nu direct cum ai făcut în schiţa aia, ci cu comutatoare sau relee, iar asta obligatoriu cu decuplare de la generatoare.Dar eu cred că mai bine schimbi ceva în instalaţie, fie invertorul cu unul de 24V, fie controllerele cu unele de 12V. Asta ca să elimini comutarea, care poate duce la accidente grave dacă se uită pe poziţia greşită.... Dar tot nu mi-ai răspuns la întrebarea cu eoliana, cum funcţiona înainte pe 12V şi acum nu mai poate ? Şi care e tensiunea nominală a ei şi a panourilor ? Link spre comentariu
Vizitator Valeriu Apostol Postat Iulie 6, 2016 Partajează Postat Iulie 6, 2016 Ce ai făcut în schema aceea este un scurtcircuit total. Ar trebui să schimbi controllerul (controllerele) cu modelul de 12V şi să legi acumulatorii în paralel. Dar cum făcea eoliana de funcţiona înainte pe 12V şi acum nu mai poate ? Că asta n-am înţeles-o.... Ai înseriat cumva eoliana cu panourile solare ? Ce tensiune nominală au panourile şi eoliana ? eoliana functioneaza in marja 0 - 60 V iar controlerul limiteaza la 14 V pentru incarcare de baterii de 12 sau la 26 V pentru incarcare pe 24. Pana sa iau si panourile erau toate bune si frumoase pentru care pe perioada mai lunga incarcam putere mai mica (pe 12 V). Panourile sunt de 34 V / 7.7 Ah. Daca le pun pe 12 V eficiennta e la jumate fata de incarcare pe 24 V asa ca am optat pentru un sistem global de incarcare pe 24. In momentul de fata folosesc invertorul de 12 V alternativ pe cate o baterie in parte. Intrebarea era daca as gasi o alta solutie eficienta fara sa fiou nevoit sa imi cumpar un alt invertor pe 24 V! Link spre comentariu
validae Postat Iulie 6, 2016 Partajează Postat Iulie 6, 2016 Alternativa rămâne doar comutarea bateriilor, dar cred că cea mai eficientă rămâne doar folosirea unui invertor de 24V. Vindeţi invertorul de 12V şi luaţi unul de 24V. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum