Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Unitra 90W - reconditionare

daniels

Postări Recomandate

Eh, un om celebru spunea: "raspunsul electric nu este identic cu raspunsul acustic."

Stia el ce stia....

Eu zic sa uiti de calculatoare online ca n-au nici o treaba cu boxele in sine.

Nu pot sa ma pronunt cu privire la proiectul din tehnium, dar orice boxa calculata pe lalena.com in 99% din cauzuri e FAIL.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 167
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• daniels

54

• paul_78

29

• Shambala

28

• florinpascu

16

8 ohmi e impedanta aparent nominala. Ea variaza in functie de frecventa. Probabil autorul articolului a realizat graficele (sau le-a avut la dispozitie) si a folosit la calcule valoarea reala. Ulterior e posibil sa mai fi ajustat valorile functie de "sunetul" obtinut.

Link spre comentariu

Atentie!

Articolul dateaza din 1984, daca imi aduc aminte bine, si, se refera la incintele Tineret 1, care aveau 2 deschideri , fara tub Helmholtz, asezate in partea dreapta sus (nu sunt cele din pozele topicului - difuzoarele nu aveau capacele metalice si erau fixate cu inele de Al periat ).

Deci filtrul prezentat din revista nu se refera la incinta in discutie si nici la cea de 75 W!!! Rezultatele unui calcul clasic a fost apoi modificat prin auditii repetate!

La acea vreme, in tara nu era decat o lucrare care trata teoretic proiectarea incintelor acustice, nu era internet, nu erau traduceri din Dickason, Briggs sau altii !!!!

Link spre comentariu

Atentie!

Articolul dateaza din 1984, daca imi aduc aminte bine, si, se refera la incintele Tineret 1, care aveau 2 deschideri , fara tub Helmholtz, asezate in partea dreapta sus (nu sunt cele din pozele topicului - difuzoarele nu aveau capacele metalice si erau fixate cu inele de Al periat ).

Deci filtrul prezentat din revista nu se refera la incinta in discutie si nici la cea de 75 W!!! Rezultatele unui calcul clasic a fost apoi modificat prin auditii repetate!

La acea vreme, in tara nu era decat o lucrare care trata teoretic proiectarea incintelor acustice, nu era internet, nu erau traduceri din Dickason, Briggs sau altii !!!! Unitrele de 75WTineret 1 erau tocmai

Eu stiu ca Unitrele de 75W au fost introduse la noi si sub denumirea de Tineret 1.

Modificarile din Tehnium 1984 le-am aplicat pe Unitra 75 w si rezultatele chiar au fost peste asteptari ....atat mie cat si clientiilor le-a placut cum sunau incintele

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

Aveti dreptate si cum spunea un coleg mai sus  "raspunsul electric nu este identic cu raspunsul acustic" voi experimenta pentru C1 si C2 valorile cuprinse intre 10uF si 20uF.

Link spre comentariu

Am facut azi proba la o boxa comparativ cu cealalta si cu Unitra de 75 W originale pe care le am de mai multi ani.

Filtrul este bun si isi face foarte bine treaba, Sunetul este mai precis, adica nu mai apar acele suprapuneri,are un bass mai bun si partea de medii /inalte nu mai este stridenta, Filtrele vor ramane asa, iar daca am sa mai fac schimbari, am sa le fac dupa ce le voi asculta o perioada lunga de timp.

La cutie, la potentiometre scapa aer bine de tot. Am incercat sa le dau jos, dar nu am reusit. Stie cineva cu se desfac?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Daca suportii pe care vei monta filtrele sunt din lemn atunci chiar nu ai nevoie de altceva decat de aracet.Iar daca vrei tu sa-ti faci damblaua cu altceva , atunci poti incerca cu adeziv poliuretanic pentru lemn sau cu epoxy.

Link spre comentariu

Eu as recomanda rigidizarea pe interior a cutiei la jumatatea ei cu o cruce din lemn.

Unitra au stat foarte prost la capitolul cutii fata de electronica industriala.

La putere mare cutiile lor "se umfla".

Cutiile Romanesti, (Pop, Star, Meloman) aveau rigidizare in interior iar la Meloman PAL-ul era de 25mm, nu mai stiu daca si la Star era tot de 25, insa toate erau rigidizate foarte bine.

Le-am avut pe toate in posesie si stiu ce vorbesc, inclusiv Unitra de 140W.

Singurul lucru la care Unitra erau mai buni, erau tweeterele.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări