Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Unitra 90W - reconditionare

daniels

Postări Recomandate

E o criză acută de carton pe la Balotești, sau lenea e prea mare?

În cazul ăsta mai bine cauți o rangă pe care sa bagi tubul ăla de plastic, și tai din ea. :rade:

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 167
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• daniels

54

• paul_78

29

• Shambala

28

• florinpascu

16

Nu e bine, o sa ai distanta mare intre sarma si miez, iese L mic. Ideea este ca intotdeauna infasurarea sa fie cat mai apropiata de miez (intensitatea campului scade cu patratul distantei.)

Link spre comentariu

Bun, hai sa mai dau un pont. Exista transformatoare construite din 2 sectiuni identice; cand gasesc la pret acceptabil le cumpar si le sacrific - adica le desfac si fac 2 bobine din fiecare. Evident ca sarma originala se inlocuieste; atentie ca unele f bine lacuite sunt cvasiimposibil de desfacut.

O bobina "serioasa" are 1,5-2kg.

post-174797-0-02026100-1492274626_thumb.jpg

post-174797-0-94732700-1492274640_thumb.jpg

post-174797-0-54012400-1492274986_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am intampinat o problema la confectionarea bobinei .

Mai clar sunt nevoit sa fac o nada in bobinaj , am taiat sarma mai scurta si sunt nevoit sa mai adaug inca 3m . Cum fac acesta nada cel mai eficient , si modul de izolare .

Multumesc .

Link spre comentariu

Nu are rost sa fac teste , am acele valori si vreau sa le respect .

Gosimea sarmei este de 1, mm.

Ma gandeam sa pilesc un pic capetele sarmelor( gen taietura in pana ) in diagonala le unesc prin lipire , apoi izolez conductorul cu tub termocontractabil .

Ce spuneti este buna ideea ?

Link spre comentariu

NU. nu rezista mecanic asa si rezistenta electrica este foarte mare in punctul de lipire -> se incalzeste acolo.

Le dezizolezi pe o lungine de 8-10mm, cositoresti capetele dezizolate si apoi le lipesti suprapuse pe toata lungimea dezizolata. La final pui o bucata de termoretractil pt izolare.

Link spre comentariu

Asa cum a zis SSB. Pt sarma de 1mm diam e ok 10-12mm, pt altele mai groase 15-20mm. Sarmele se dezizoleaza f bine, se cositoresc f bine. Daca sunt dubii se mai slefuiesc putin dupa prima cositorire si se recositoresc. Este important sa nu ramana deloc urme ("linii") de email caci pot duce in final la lipituri reci.

Dupa lipire verifici sa nu fie vreun vf. ascutit care sa poata intepa izolatia, eventual pilesti usor, apoi tragi varnisul termocontractil peste lipitura.

Varnisul trebuie sa fie mai lung cu min.1 cm dincolo de marginile lipiturii. Vezi ca la incalzire se si scurteaza 20%.

Link spre comentariu

I-n operatiunea de confectionare a bobinelor mici , m-am lovit de o problema care nu stiu cum sa o cataloghez .

Am apelat la un calculator on-line ptr confectionarea bobinelor , toate bune si frumoase , ptr a realiza o bobina de 0,5 mH , introducand toate cotele carcasei , i-mi trebuiau aprox 14ml de sarma la un diametru de 1,6 mm( stiu ca e groasa dar acesta am avut-o )

Am afacut bobina , iar la masuratoare am doar 0,27 mH. Facand o comparatie cu bobina mica de la filtrele de unitra 140, practic au valorile aproape egale .

Bobina facuta de mine cantareste 250 gr, iar cea de la filtru unitra nici 100gr.

Cum naiba , am gresit ceva ?

Am pus si ceva poze ptr detaliere.

post-241084-0-82266100-1494002801_thumb.jpg

post-241084-0-95963300-1494002808_thumb.jpg

post-241084-0-23705000-1494002819_thumb.jpg

post-241084-0-65801400-1494002840_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări