Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Presa la cald. Idei de realizare a rezistenței


Vizitator kostasalexis1

Postări Recomandate

Vizitator kostasalexis1

Buna seara  !  Doresc sa realizez o presa la cald   cum sunt cele vandute pe internet. Pentru asta am cumparat un controller de temperatura model ted 2001  si un senzor de temperatura .  Intrebarea mea este ce tip de rezistenta electrica pot folosi ? pentru ca nu am gasit nici o poza ca sa imi dau seama ce rezistenta folosesc chinezii la realizarea presei. ( eu as opta pentru una de fier de calcat insa nu stiu daca este ok , ce parere aveti ? )    va atasez si cateva poze ca sa va dati seama despre ce vorbesc.   Va multumesc ! 

post-240949-0-64596400-1467664747_thumb.jpg

post-240949-0-79690400-1467664763_thumb.jpg

post-240949-0-61416800-1467664798_thumb.jpg

post-240949-0-27612800-1467664822_thumb.jpg

Editat de kostasalexis1
Citeste descrierea sectiunii inainte de a posta
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • puriu

    2

  • mars01

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Presupun ca trebuie incalzita numai placa mobila (superioara). In acest scop se dau cateva gauri orizuntale (2 - 4) in mijlocul grosimii placii, iar in aceste gauri se introduc rezistentele ce se leaga apoi in serie sau in paralel. In lipsa unor rezistente standard, cum sunt cele pentru incalzirea matritelor, se pot face rezistente de putere in regim propriu. Trebuie sa fie in tub metalic de grosimea gaurii, iar in interior, fara contact electric cu tubul, o serpentina din sarma rezistiva, crom-nichel sau kanthal, inglobata in nisip cuartos fin. Nu este usor, dar se poate.

Link spre comentariu

In functie de masa elementului de incalzit - placa/placile incalzite (capacitatea calorica a acesteia) si de timpul dorit de ajungere de la temperatura ambianta la temperatura de lucru se calculeaza puterea disipata de rezistenta de incalzire tinand cont si de randament (cat de bine se face transferul termic intre elementul generator de caldura si placa care trebuie incalzita).

 

Ca si controller de temperatura, probabil ca unul care se foloseste de algoritmul PID este cea mai buna solutie. Gen acesta.

 

Ca si elemente de generare caldura poti sa folosesti rezistente pentru cuptoare electrice sau rezistente de incalzire a apei folosite in centralele termice.Ceva gen aceasta dar tot ce trebuie este sa cauti. E un tip in piata de la Obor (Bucuresti) - bazarul de pe Str. Ziduri Mosi - care vinde asa ceva cu cca 50lei (cred ca sunt aduse de la rusi).

Din nou, puterea necesara o calculezi.

Link spre comentariu

Fierbatoarele electrice de apa, alea pt ceai sau pt. cafea pot fi o sursa buna de caldura. totusi, atentie la tensiunea de alimentare si cum stai in contact cu rezistenta, cu placile, cu tot. Poate fi periculos al naibi...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Senzorul de temperatura trebuie introdus in apropierea centrului placii si a rezistentei, fara sa o atinga. Puterea necesara pentru rezistenta este de cel putin 1000 W. 

Link spre comentariu

Nu prea sunt preturi pentru rezistentele tip cartus (am gasit doar ceva pe o l x si la o putere prea mica). Aceasta inseamna ca preturile sunt mari. Sugestiile pe care le-am facut erau in ideea de a face ceva nivel hobby.

 

Oricum atentie mare la potentialul electric pe placa de incalzire. Ar trebui pusa o protectie care sa decupleze tensiunea de alimentare cand se determina ca sunt tensiuni periculoase pe placa, fata de nul/impamantare.

Link spre comentariu
Vizitator kostasalexis1

credeti ca o rezistenta de 300 w   ( am gasit la 55 lei )  nu ar fi buna pentru incalzirea unei placi de cca 10 cm2  , la o temperatura de max 100 grade ?  

Link spre comentariu

10 cm pătrați îi încălzești la 100 de grade și cu un letcon în oarecare timp. Dacă e ceva mai groasă placa trebuie să luați în calcul volumul ei, materialul din care este făcută, temperatura ambiantă, sau mai precis diferența de temperatura dintre placa si temperatura finală. Da, 300w sunt suficienți dacă nu te grăbești.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări