Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum pot sa-mi dau seama de alimentarea unui transformator?

dre

Postări Recomandate

• Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut20

3

• zal

3

• muz1ca

3

• validae

2

Top autori în acest subiect

Uite cum fac eu: vad cam cit de mare e trafo, masor primarul altui trafo care se alimenteaza la 220Vca, de aceleasi dimensiuni, si verific daca e cit de cit apropiata rezistenta. Bine-nteles ca ma uit si la diametrul sirmei primarului, daca seamana sau nu cu trafo ''martor''. Daca sint convins ca merge la 220Vca il bag putin in priza, vad daca sfirîie sau bizîie exagetat, daca e in regula, il masor cit scoate secundarul si il mai las 1 ora in priza ca sa vad daca se incalzeste in gol.Daca am mai multe prize pe primar, aleg pe aceea care corespunde rezistentei unui primar de traf cu aceleasi dimensiuni alimentat la 220Vca.E bine sa pui macar o siguranta de 1-2A ca sa te protejezi de efecte pirotehnice. :soc:

Link spre comentariu

in mare parte, la transformatoare cu o singura bobina in primar si una singura in secundar (caz ideal pt a masura), primarul este bobinat cu sarma mai subtire, si are o rezintenta mai mare. Un traf poti sa il bagi si invers in priza .. pt cateva clipe, fara sa ai parte de efecte pirotehnice, dar in nici un caz sa nu ai ceva legat pe post pe sarcina la secundar :yawinkle: Deci:primar ...... sarma subtire-rezistenta maresecundar ... sarma mai groasa ca a primarului-rezistenta mai mica ca si primarul

Link spre comentariu

Un traf poti sa il bagi si invers in priza .. pt cateva clipe, fara sa ai parte de efecte pirotehnice, dar in nici un caz sa nu ai ceva legat pe post pe sarcina la secundar :yawinkle:

Ai bagat tu un traf cu secundarul in priza la 220Vca? Ce tensiune avea secundarul? Era cumva ptr lampi cu 250V? Ia incearca citeva clipe cu un secundar de 12Vca... :smt003
Link spre comentariu

Cand bagi un traf necunoscut in priza e important sa:-stai cu mana pe "steicher" -stai cu ochii departe de traf :rolleyes: In general e usor sa-ti dai seama care e primaru si care e secundarul, asta daca nu are multe infasurari; eu am avut odata un traf de vreo 60w cu vreo 30 de fire si l-am dat la Aerostar (unde se intretin MIG-urile, in Bacau) ca sa-mi spuna care e primaru si care sunt tensiunile... au lucrat frumos baietii de acolo.

Link spre comentariu

Daca ai un Variac legi unul dintre primar,secundar la variac si ridici usor tensiunea. Daca transformatorul se incalzeste sub 220V e clar ca nu este pentru aceasta tensiune. In gol orice transformator nu trebuie sa se incalzeasca.Asa procedezi cu fiecare infasurare in parte. Daca ai gasit o infasurare care nu se incalzeste cind ai ajuns cu variacul la maxim e clar ca poti sa-l pagi linistit in priza.

Link spre comentariu

Un traf poti sa il bagi si invers in priza .. pt cateva clipe, fara sa ai parte de efecte pirotehnice, dar in nici un caz sa nu ai ceva legat pe post pe sarcina la secundar :yawinkle:

Ai bagat tu un traf cu secundarul in priza la 220Vca? Ce tensiune avea secundarul? Era cumva ptr lampi cu 250V? Ia incearca citeva clipe cu un secundar de 12Vca... :smt003
Am bagat unu de 31V invers din greseala ... era cu borne, si nu se vedea grosimea sarmei, si uitasem care are rezistenta mai mare :d .. si a rezistat cam 2 secunde, dupa care l-am scot ca incepuse sa vibreze.
Link spre comentariu
Vizitator rdh30flda

ca sa nu deschid inca un thread... ce putere maxima pot scoate de pe un transformator cu pachetul de tole E+I 6X5X3 (cm, 3cm grosimea pachetului).Unul de 200-300VA cam ce dimensiuni ar tb sa aiba? (2 secundari a 30Vp-p)

Link spre comentariu
Vizitator rdh30flda

ms de link, nu stiu de ce mi se deschide greu, poate e din cauza netului :(facusem prin anul I, dar nu mai gaseam tabelele cu tolele si diametrul sarmelor.

Link spre comentariu
  • 9 ani mai târziu...

Se va încălzi şi în gol, dacă traful este unul chinezesc făcut cu ,,economie,, cum se fac în ultimul timp.Dacă este făcut cum trebuie, nu ar trebui să se încălzească sesizabil în gol.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări