Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme cu o statie electromures as75202

bamseflorin

Postări Recomandate

nu stiu din ce cauza s-au ars tranzistorii finali,prefinali si multe alte componente printre care si niste rezistente care s-au facut scrum si nu pot citii ce scrie pe ele.Daca are cineva o schema si vrea sa o posteze pe forum ii sunt recunoscator

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bamseflorin

8

• zal

6

• Sorin Schiriac

2

• mircea888

1

Care din variante o ai, cea in carcasa argintie-cenusie sau cea mai noua in carcasa neagra? Asta din urma are si protectie cu releu.Daca ai rabdare am sa o desenez zilele astea.

Link spre comentariu

Uite aici schema, din pacate nu am notat si numerele la cond. si rez. dar la cit e de simpla nu cred ca poti gresi ceva. Piesele notate cu * sint facultative si in unele statii erau puse, in altele nu, rez R*1K am gasit-o pusa numai intr-o singura statie model negru (din 1992).Ti-as recomanda ca rez. de 3,3K sa le pui de 1W ca merg fierbinti si nu e bine sa se arda. In loc de BD139-140 poti sa pui BD237-238, 441-442 iar la finali poti sa pui si SDT9207, 2N6653-6654-6655, KD503 (cel mai bun) sau orice alt trz. cu Uc-e peste 80V, Ic peste 10A si putere peste 100W. Ar fi bine sa schimbi si cond. electrolitici cu unii mai de calitate, cei din alimentare pot sa ramina.Bafta!

Link spre comentariu

mai am si eu o intrebare la mine tensiunea din baza tranzistorilor prefinali este de cam 0.6v si nu de 1.1v cum ai scris in schema este vreo problema ??si mi se pare ca distorsioneaza un pic la volum mic

Link spre comentariu

Cred ca tu ai masurat tensiunea BE la prefinal de asta ai 0.6V, daca pe BE la final ai tot cam ata atunci e bine; prefinalul si finalul sunt in conexiune darlington, astfel tensiunea BE a acestei conexiuni este de 1.1V(adica intre baza prefinalului si emitorul finalului).ai masurat curentul de mers in gol al montajului? de asta cred ca distorsioneaza la volum mic, e prea mic curentul.

Link spre comentariu

Tensiunile in bazele prefinalilor si finalilor complementari se masoara fata de iesire. Asta ptr ca de cele mai multe ori tensiunea iesirii difera fata de masa. La tine fiind etaj final cvasicomplementar poti masura fata de iesire: Ub-e trz prefinal si final de pe ramura + si Ub-e trz prefinal de pe ramura -, Ub-e trz final de pe ramura - il masori direct pe trz. Din aceasta cauza pot apare diferente intre tensiunile masurate efectiv intre b-e ale celor 2 trz finali (chiar si de 100mVcc in gol). In regim dinamic tind sa se echilibreze cele 2 tensiuni.Revenind la masuratoarea ta, daca ai cam 0,6Vcc si nu 1,1Vcc intre fiecare baza de trz prefinal si iesire inseamna ca e curentul de mers in gol la minim si ai trz finali abia deschisi, normal ca va distorsiona. Mai mareste curentul pina masori cam 0,5Vcc intre b-e la fiecare trz final.Bafta!

Link spre comentariu

asa e aveti dreptate am masurat fata de masa si nu fata de iesire am sa refac masuratorile si am sa revin am folosit ca finali BD249 si ca prefinali bd441 si db 442 asta am avut pe acasa sunt buni ?daca nu am sa caut sa folosesc unul din tranzistaoarele pe care mi lea recomandat ZALva multumesc pt ajutor

Link spre comentariu

in sfarsit am avut timp sa refac masuratorile si am descoperit ca am pe ramura de plus 1.05 v iar pe ramura de minus am undeva pe la 0.6 v nu stiu de ce e asa am masurat si pe rezistentele de 100 omi si am undeva pe la 0.45-0.5(nu am aparat digital asa ca fac o mica aproximare )momentan asta e doar pe un canal poate sa fie cumva vreo rezistenta care sa-si fii schimbat valoarea?

Link spre comentariu

ca sa iti vina mai usor sa repari un amplificator de genul acesta sau de oricare,sa nu arzi nici o piesa de valoare,faci in felul urmator:cumperi doua becuri de semnalizare auto de 24v/20w,lipesti fire pe fasung de vreo 20cm si le legi serie cu alimentarea simetrica[+]si[-].cind aceste doua becuri vor sta stinse pe ambele parti atunci finalul este functional.poti sa reglezi si curentul de mers in gol tot cu becurile pe alimentare

Link spre comentariu

Corect, si e bine de stiut ca filamentele sa nu fie vizibile. Totusi sint mai sensibile becurile de 26V/0,1A sau 24V/2... 5W. La acestea filamentul poate fi rosu, chiar portocaliu la un amplif fara semnal.Sorin Schiriac Cu becuri puse si cu difuzor pe iesire, ai apasat menbrana ca sa aprinzi becurile pe rind? :smt003

Link spre comentariu

nu stiu ce vrei sa zici Zal cu apasatul membranei difuzorului sau ce se intimpla ca nu am incercat dar acum vreo 20 de ani cind ma jucam cu amplificatoare mai binezis construiam asa ceva,asa procedam pentru a nu arde tranzistoarele.un bd i35 era 80lei iar un 441 era 150lei asa ca nu imi permiteam riscuri

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări